Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 17 февруари 2010 г.

TRT - VOT - News , 17.02.2010 !

Нивото на водите в Едирне спада...

Наводеннието в Едирне продължава да създава проблеми в транспорта и ежедневието...

Изпратена 17.02.2010 11:19:00 UTC

Обновена 17.02.2010 11:19:00 UTC

Наводеннието в Едирне продължава да създава проблеми в транспорта и ежедневието.
Тази сутрин бе зарегистрирано снижаване на нивото на речните води.
Валийството и кризисната дирекция оповестиха, че не очакват усложняване на ситуацията.
Повишаването на нивото на реките Марица, Тунджа и Арда доведе до широкомащабни наводнения в района.
Краткотрайният валеж тази сутрин не се отрази на нивото на водите.
Все още е прекъснато движението между централните райони на града и квартал Караагач.
Училищата в квартала са затворени до второ нареждане.
Прехода през мостовете при спешни ситуаци се осъществява с военни автомобили и бронетранспортьори.
Същевременно бе възобновено движението през граничния пропусквателен пункт Капъкуле.
-
Русия отново отложи предаването на системите S-300...

Съобщено бе, че Русия е отложила по технически причини предаването на закупените от Иран противовъздушни ракетни системи S-300...

Изпратена 17.02.2010 11:14:04 UTC

Обновена 17.02.2010 11:14:04 UTC

Съобщено бе, че Русия е отложила по технически причини предаването на закупените от Иран противовъздушни ракетни системи S-300.
В изявление за руската информационна агенция Интерфакс представител на Руската дирекция за военно и техническо сътрудничество отбеляза, че системите ще бъдат предадени незабавно след отстраняването на техническите проблеми.
Иран бе оповестил, че ако закупените от нея противовъздушни платформи не бъдат предадени, това ще се отрази негативно на двустранните отношевия.
Същевременно САЩ, Израел и западните страни следят внимателно процеса.
Медиите бяха разпространили твърдението, че САЩ и Израел, с довода за евентуална военна операция срещу Иран, оказват давление над Русия за да я принудят да отложи предаването на системите.
Западни военни специалисти отбелязват, че ако Иран получи тези системи, ще укрепи противовъздушната отбрана на обекти със стратегическо значение.
-
Обама обяви финансови гаранци за нова ядрена централа...

Президентът на САЩ Барак Обама оповести, че дава 8 милиардна федерална кредитна гаранция за строежа на ядрена електроцентрала...

Изпратена 17.02.2010 11:05:57 UTC

Обновена 17.02.2010 11:05:57 UTC

Президентът на САЩ Барак Обама оповести, че дава 8 милиардна федерална кредитна гаранция за строежа на ядрена електроцентрала.
За първи път от 30 години насам в САЩ ще бъде построена нова ядрена електроцентрала.
Обама каза, че централата, която ще бъде построена в щата Джорджия ще постави началото на епохата на добива на сигурна и чиста енергия.
Това решение на президента Обама се окачествява като показател за насочането на вниманието на САЩ към алтернативни енергийни източници с цел да бъде намалена обвързаността на страната към внасяните от чужбина въглеводородни горива.
-
Пуснаха влакове между Турция и Ирак

Въз основа на решението за възобновяването на железопътния транспорт между Турция и Ирак взето в рамките на стратегическото сътрудничество между двете страни бе започнато движение на влакове по направлението Газиантеп-Мосул.

Изпратена 17.02.2010 11:48:10 UTC

Обновена 17.02.2010 11:48:10 UTC

Въз основа на решението за възобновяването на железопътния транспорт между Турция и Ирак взето в рамките на стратегическото сътрудничество между двете страни бе започнато движение на влакове по направлението Газиантеп-Мосул.

Първият пътнически влак потеглил от Мосул тази сутрин пристигна в Газиантеп, където бе посрещнат с церемония.

Генералният директор на Турските Държавни железници Сюлейман Караман на церемонията каза, че тези влакове са с голямо значение за развитието на отношенията между двете страни.

Влакове по направлението Газиантеп-Мосул ще има два пъти седмично.

Цената на спалните вагони е 35 евро, а за вагоните със седящи места е 25 евро.
-
Задържани терористи в Мардин...

Арестувани са 16 души зачленство в терористична организация...

Изпратена 17.02.2010 11:11:46 UTC

Обновена 17.02.2010 11:11:46 UTC

След операциите проведени в Мардин срещу терористична организация имаща връзки с терористичната организация ПКК, бяха арестувани 16 от 18тте задържани лица.
След разпита в прокуратурата на град Мардин, 16 от задържаните бяха арестувани и изпратени в затвора, а двама ще бъат съдени без да е наложена мярка за задържане.
-
Давутоглу осъществи 16 часов маратон в Техеран...

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу проведе усилени контакти в иранската столица Техеран...

Изпратена 17.02.2010 10:57:08 UTC

Обновена 17.02.2010 10:57:08 UTC

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу проведе усилени контакти в иранската столица Техеран.
Давутоглу бе приет от иранския президент Ахмединеджат, разговаря с главния ирански преговарящ по ядрената криза Саит Джелили и проведе двукратен разговор с иранския външен министър Манучехр Мюттеки.
Давутоглу отбеляза, че трябва да бъдат предотвратени регионалните конфликти и кризи от миналото и Близкият Изток трябва да се превърне в регион ан мира и стабилитета. Давутоглу каза, че тази цел ще бъде постигната с позитивния принос на Иран.
На съвместната пресконференция организирана от Мюттеки и Давутоглу, на дневен ред бе поставено и предложението на премиера на Турция Ердоган за посредничество при обмяната на ядрено гориво между Иран и западните страни.
Мюттеки каза, че не оценяват Турция като посредник, а като страна от самия процес.
Очаква се през предстоящия период да започне втори етап на преговори между Иран и западната шесторка съставена от петте постоянни членки в Съвета за Сигурност на ООН и Германия.
Дипмоматически източници отбелязват, че по време на посещението на Давутоглу в Техеран са били разрешени някои неясни въпроси по процеса.
-
Преглед на турския печат 17.02.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 17.02.2010 11:45:08 UTC

Обновена 17.02.2010 11:45:08 UTC

Вестник Заман съобщава за посещението на външния министър Ахмет Давутоглу в Техеран. Вестникът в новината със заглавие „Ядрена дипломация в Техеран” отбелязва, че посещението е било проследено с голям интерес от цял свят тъй като Турция е сочена едновременно като посредник и като адрес за размяна на иранския ниско обагатен уран срещу ядрено гориво. Вестникът предава, че министър Давутоглу е провел по отделно срещи с всички компетентни лица от иранската администрация. В новината пише, че Давутоглу е акцентувал, че ескалирането на кризата няма да бъде в полза на никого и е отправил призив въпроса да бъде разрешен по пътя на дипломацията. Вестникът сочи, че това посещение е 4тото поредно посещение на министър Давутоглу в Иран осъществено през последните 5 месеца... В новината се отбелязва, че министър Давутоглу първо е провел среща с външния министър на Иран Манучехр Мутаки, а след това с парламентарния председател Али Лариджани и генералния секретар на съвета за национална сигурност и главен преговорящ по ядрените въпроси на Иран Саид Джелили, а също така е бил приет от президента на Иран Махмуд Ахмединеджат. Давутоглу на съвместна пресконференция с иранския си колега е казал „Не искаме да бъдат изживени отново бедствията, войните и напреженията, на които стана сцена нашия регион в миналото”. Давутоглу е казал, че Турция желае Близкия Изток да бъде регион управляван посредством политически диалог и дипломация и между отделните етнически и религиозни групи да бъде обезпечен мир и въобще да бъде благоденстващ и стабилен регион.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Отпуснаха едно месечен срок за контролирането на Гърция” се спира на срещата на министрите на икономиката и финансите на страните от Еврозоната в Брюксел. Вестникът предава, че ЕС е представил едно месечен пробен срок за мерките взети от гръцката администрация с цел намаляване с 4 пункта на бюджетния дефицит в рамките на тази година. В новината се отбелязва, че министрите на икономиката и финансите на страните от Еврозоната според развитието на мерките взети от Гърция към средата на идния месец отново ще обсъдят въпроса и по предложение на Европейската комисия са взели решение при нужда да поискат нови допълнителни мерки от Гърция.

Вестник Стар съобщава, че по време на съдебния процес срещу полковник Хорхе Мендонса, който е обвиняван в малтратиране на пленниците в Басра е станало ясно, че британските военнослужещи са изтезавали пленниците също както са били изтезавани затворниците в Ебу Гариб. Вестникът сочи, че Мендонса, който е съден за убийството на иракчанина Баха Муса през 2003 година в отговор на снимките и свидетелските показания е казал, че не е знаел, че пленниците в центъра, който е бил под негов контрол са били изтезавани. Вестникът отбелязва, че Баха Муса след като е бил взет от хотела, където е работел като рецепционист е бил отведен в британската база и след няколко дни е било съобщено, че е починал.

Вестник Сабах отбелязва, че председателят на борда на директорите на GSM оператора Vodafone Виторио Колао е казал, „Доволни сме от последните данни във връзка с Турция. До днес осъществихме големи инвестиции и продължаваме да осъществяваме. Инвестициите започнаха да дават резултат”.
-
Преглед на чуждия печат 17.02.2010

Новини за Турция в чуждите медии

Изпратена 17.02.2010 08:04:46 UTC

Обновена 17.02.2010 08:04:46 UTC

• В интернет страницата на вестник „Ел Шарк”, издаван в Катар е поместен репортаж с премиера на Турция Реджеп Таип Ердоган.Според премиера Ердоган отношенията между Турция и Катар се развиват на много добро равнище.На въпрос относно насочването на вниманието на Турция през последните години към Арабския свят Ердоган е заявил,че в основата на турската външна политика лежат приятелствата а не враждата,затова са предприети редица стъпки, преди всичко към съседните страни,отношенията с които са много важни.

• Електронното издание на германския вестник „Нюрнбергер Накрихтен” помества материал озаглавен „Турция иска нова визия за Близкия изток”,в който се отделя внимание на изказването на външния министър на Турция Ахмет Давутоглу в Мюнхен.Давутоглу настоявал за изработването на нова визия и нов всеобхватен план по сигурността.Той е подчертал,че Близкият изток не заслужава да бъде споменаван като източник на рисковете и нестабилността.”Районът има нужда от диалог и политически,културни и икономически задължения и връзки.Ще трябва да работим в много по близки отношения.”

• Испанският ежедневник „Ел Мундо” в новина озаглавена „Министърът по ЕС разтърси авторитета на Европарламента” съобщава,че държавният министър и главно преговарящо лице на Турция Егемен Багъш е заявил в Брюксел, че не приема твърде сериозно доклада на Европейския парламент за Турция.”Някои политически среди в Европейския парламент се опитват да се понравят на Гърция и кипърските гърци.Това не е справедлив аргумент.Турция в никакъв случай няма да пожертва Кипър за да влезе в ЕС”,е казал Багъш.

• В интернет сайта на в. „Дъ Дейли Стар” издаван на английски език в Ливан заема място новина под заглавие „Турция може да спаси великолепната в миналото Европа”.Вестникът сочи,че в глобален аспект присъединяването на Турция като пълноправен член ще придаде по- голям авторитет на ЕС и ще го издигне отново в центъра на вниманието на международната платформа.Приемайки в редовете си 5-тата по големина мюсюлманска страна в света, ЕС ще спечели позиции за сближаване с 1.8 милиарда мюсюлмани в света и ще спомогне за извършването на реформи в ислямския свят.

• Германският високотиражен вестник „Зюддойче цайтунг” помества интервю със заместник председателя на Комисията на ЕС Гюнтер Верхойхен,който в отговор на въпрос относно членството на Турция в ЕС е казал: ”Ако това се осъществи ще бъде доказано ,че между нас и ислямския свят не съществуват непреоделими противоречия и ще бъде даден голям принос за мирния строй на 21 век.”

• Иранската осведомителна агенция ИРНА съобщава на интернет-страницата си,че през месец юни Турция ще поеме мандатното председателство на Азиятската конференция за сътрудничество и мерки, укрепващи доверието.По време на председателството си Турция ще положи усилия за създаване на обстановка на диалог и повишаване на сигурността и стабилността в Азиятския континент,съобщава агенцията.

• Пакистанският вестник „Обзървър” съобщава ,че Пакистан и Турция са се договорили върху проекта за изграждане на железопътна линия за товарни превози . Трасето ще бъде прокарано от пакистанската столица Исламабад до Истанбул през иранската столица Техеран. С новата линия,която ще започне на 2 август 2010 година времето за изминаване на разстоянието от Исламабад до Истанбул ще бъде 11 дена.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2