Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 28 февруари 2010 г.

TRT - VOT - News - 28.02.2010 !

Бюлент Арънч води контакти в Дамаск...

Държавният министър и вице-премиер Бюлент Арънч продължава контактите си в Сирия...

Изпратена 28.02.2010 10:55:30 UTC

Обновена 28.02.2010 10:55:30 UTC

Държавният министър и вице-премиер Бюлент Арънч продължава контактите си в Сирия.
Арънч бе приет от президента на Сирия Бешар Есад. На срещата присъстваха и сирийският министър на информацията Мухсин Билял, заместник-генералния директор на дирекцията за преса, издания и информация Салих Мелек, депутатът от Шанлъурфа на партията на Справедливостта и Развитието Зюлфикар Изал, членът на управителния съвет на информационната агенция Анадолу Ажансъ Решат Язак и посланикът на Турция в Дамаск Йомер Йонхон.
-
Среща на турските и родствени общности...

Премиерът Ердоган се срещна вчера в Истанбул с представители на турските и родствените общности.

Изпратена 28.02.2010 10:53:15 UTC

Обновена 28.02.2010 10:53:15 UTC

Премиерът Ердоган се срещна вчера в Истанбул с представители на турските и родствените общности. В словото което произнесе той подчерта, че антисемитизмът, расизмът и ислямофобията представляват престъпление срещу човечеството и подчерта че турските и родствените общности са посланиците на Турция в страните в които се намират.
Той каза, че осъждат расисзма и разкритикува отрицателната позиция на някои от страните членки на ЕС по въпроса за членството на Турция.
Ердоган засегна и твърденията за промяна на оста на турската външна политика и каза, че Туpция е страна, която поддържа връзки както с Европа така и с Азия и че Туpция вече е световна страна.
На срещата проведена за първи път, представителите на турските и родствените общности акцентуваха на солидарността и единството.
-
Светът е готов да окаже помощ на Чили...

Президентът на Турция Абдуллах Гюл изрази огромното съжаление на Турция и изказа съболезнования за жертвите на земетресението...

Изпратена 28.02.2010 10:45:42 UTC

Обновена 28.02.2010 10:45:42 UTC

Международната общественост изрази пълната си готовност да окаже помощ и подкрепа на Чили.
Президентът на САЩ Барак Обама отбеляза, че ако чилийското правителство отправи призив за помощ, са готови да окажат всяка необходима помощ и подкрепа.
Турция също оповести че е готова да окаже необходимата помощ.
В посланието, което изпрати до президента на Чили Мишел Башелет, президентът на Турция Абдуллах Гюл изрази огромното съжаление на Турция и изказа съболезнования за жертвите на земетресението.
Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу също изпрати послание до чилийския си колега и подчерта, че при изявено от страна на чилийското правителство искане, са готови да окажат необходимата помощ. Министерството на външните работи съобщи, че се полагат усилия за установяването на контакт с близо 200 турски граждани живеещи в Сантяго и околностите.
Турският Червен Полумесец също отбеляза, че е готов да изпрати помощи за Чили.
Върховният представител на ЕС по политиките за сигурност и външен министър на съюза Кетрин Аштън заяви, че съюзът няма да остави без помощ и подкрепа Чилийския народ в тези трудни за него дни.
Президентът на Франция Никола Саркози отбеляза, че са в солидарност с чилийския народ и чилийските служители.
-
Турция е страната с най-бързо следкризисно възстановяване...

Вчера Нихат Ергюн се срещна в Анатия с турски бизнесмени...

Изпратена 28.02.2010 10:57:18 UTC

Обновена 28.02.2010 10:57:18 UTC

Министърът на индустрията и търговията Нихат Ергюн каза, че световната икономика е започнала да се възстановява и че Турция е страната с най-стабилно следкризисно икономическо развитие.
Вчера Нихат Ергюн се срещна в Анатия с турски бизнесмени. Той каза, че трябва внимателно да се следи развоя на събитията в света и че ако не бъде отдадено необходимото внимание ще бъдат пропуснати големи икономически и политически възможности.
Министър Ергюн акцентува на икономическата и политическа сила на Турция в света и призова бизнесмените да се възползват от подходящата ситуация създаваща се в следкризисния период.
Той каза, че в света е нарастнал интересът както към Труция така и към турските стоки.
-
Заловени бяха членове на ЕТА...

По време на съвместна операция на френските и испански сили за сигурност в областта Нормандия във Франция, бяха заловени ръководителят на военното крило и още двама члена на терористичната организация ЕТА...

Изпратена 28.02.2010 10:59:34 UTC

Обновена 28.02.2010 10:59:34 UTC

По време на съвместна операция на френските и испански сили за сигурност в областта Нормандия във Франция, бяха заловени ръководителят на военното крило и още двама члена на терористичната организация ЕТА.
Съобщено бе, че заловеният ръководител на военното крило Ибон Гогеаскоечея е снабдявал терористичната организация с експлозиви, оръжие и други средства за организиране на терористични нападения.
Отбелязано бе че Ибон и брат му Енеко са организатори на опита за атентат през октомври 1997ма година в град Билбао срещу испанския крал Хуан Карлос, по време на което нападение бе загинал един баски полицай.
По време на операциите организирани през последните десет дена, испанската полиция бе заловила четирима члена на терористичната организация ЕТА.
-
Заседание на Групата за следене на реформите...

Ще бъдат обсъдени стъпките предприемащи се в рамките на процеса на членство на Труция в ЕС...

Изпратена 28.02.2010 10:51:14 UTC

Обновена 28.02.2010 10:51:14 UTC

В сградата на министерския съвет се провежда заседание на Групата за следене на реформите.
Заключителното заседание ще бъде председателствано от премиера Ердоган.
На заседанието при домакинството на държавния министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш присъстват министърът на правосъдието Садуллах Ергин, министъра на вътрешните работи Бешир Аталай и външният министър Ахмед Давутоглу.
Ще бъдат обсъдени стъпките предприемащи се в рамките на процеса на членство на Труция в ЕС. Държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш ще изнесе доклад във връзка с дейностите по процеса на членство, след което заседанието ще бъде закрито с участието на премиера Ердоган.
-
Земетресение от 8,8 бала в Чили...

Епицентърът на земетресението с магнитуд 8,8 бала по скалата на Рихтер, продължило минута и половина, се намира близо до град Консепсион..

Изпратена 28.02.2010 10:43:53 UTC

Обновена 28.02.2010 10:43:53 UTC

Светът е разтърсен от вестта за втория по мощност след земетересението в Хаити земен трус, който според първите данни е отнел живота на близо 300 души в южноамериканската държава Чили.
Съобщено бе, че епицентърът на земетресението с магнитуд 8,8 бала по скалата на Рихтер, продължило минута и половина, се намира близо до град Консепсион, на 325 километра южно от столицата на Чили Сантияго.
Земетресението е предизвикало огромни пукнатини и ровове в шосетата в града. Разрушени са много сгради. В града са избухнали пожари поради изтичане на природен газ от разкъсаните газопроводи.
Разрушени са много мостове.
Земетресението предизвика разрушения и човешки жертви и в столицата Сантияго.
Вторичните трусове на мощното земетресение станало на 35 километра под земята, са също с голяма разрушителна сила. Последния силен вторичен трус станал в 6 часа сутринта местно време бе с магнитуд 6,9 бала по скалата на Рихтер. Международното летище на Сантияго бе затворено за 72 часа. Полетите бяха пренасочени към аржентинския град Мендоза. Земетресението предизвика материални щети и в столицата на Аржентина Буенос Айрес, намираща се на 500 километра от епицентъра. Подчертава се, че земетресението в Чили е хилядократно по-мощно от земетресието в Хаити и е най-голямото земетресение за последния 50 годишен срок.
След земния турс почувстван в много южноамерикански страни, страните с излаз на Тихия Океан обаявиха тревога поради опасността от образуването на гигантски вълни цунами. Тревогата обявена в 53 страни бе отменена, след като бе установено, че не се очакват силни вълни цунами.
Японските брегове посрещнаха 120 сантиметрови вълни цунами. Съобщено бе, че от застрашения регион са били евакуирани 320 хиляди души.
-
Преглед на турския печат 28.02.2010

Преглед на новините по страниците на турските вестници от 28ми февруари 2010та година...

Изпратена 28.02.2010 07:55:15 UTC

Обновена 28.02.2010 07:55:15 UTC

Днешните турски вестници са дали широко място по страниците си на новини във връзка с мощното земетресение от 8,8 бала по скалата на Рихтер, което разтърси в продължение на минута и половина южноамериканската държава Чили.
Вестник Джумхурийет в новина по темата отбелязва, че чилийската дирекция за спешни ситуации е оповестила, че според първите данни, земетресението е отнело живота на стотици души и и че най-големи са разрушенията в град Консепсион, на 400 километра южно от столицата Сантияго.
Вестник Хюррийет отбелязва, че земетресението е прекъснало електроснабдителните и телефонните линии и че е прекъсната връзката със света на районите намиращи се близо до епицентъра на земетресението. В новината пише, че се предполага, че в малките населени места, с които връзката е прекъсната, има големи разрушения и много жертви.
Вестник Стар съобщава, че след земетресението в Чили, в много тихоокеански държави е била обявена тревога поради опасността от образуването на гигантски вълни Цунами и че тихоокеанския център за предупреждение от цунами е съобщил, че 20 минути след земетресението гигантски вълни са достигнали 11 населени места по чилийското крайбрежие и че според експертите се очаква вълни цунами да достигнат 24 часа след земетресението японското крайбрежие.
Вестник Ватан също е дал място на новини за земетресението в Чили и сочи, че земният трус е бил почувстван дори в бразилския град Сао Паоло на намиращ се на 2 хиляди и 900 километра от епицентъра, а вестник Хабертюрк съобщава, че над 500 хиляди жилища са пострадали много тежко и са в неизползваемо състояние.
Вестник Йени Шафак е засегнал срещата на турскоезичните държави и родствени общности и пише, че в словото произнесено на срещата-обяд с представители на неправителствените организации на турските народи и родствени общности, премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е казал, че историческите събития са разпръснали турските народи в различни райони на света, но всички те споделят общи чувства и желания и че иска да отправи посредством тях поздрави към всички турци и граждани на Република Турция намиращи се на петте континента. "Изпращам чрез вас моите поздрави до Кърджали, Ксанти, Комотини, Прищина, Констанца, Сараево, Батуми, Тбилиси, Грозни, Нагорпни Карабах, Нахичеван, Баку и Мостар"-е казал премиерът Ердоган в словото си.
Вестник Заман съобщава, че китайският телекомуникационен и софтуеърен гигант Хуавеи е открил в Истанбул, втория по големина след този в Китай изследователски център и пише, че министърът на транспорта и комуникациите Бинали Йълдъръм е казал по този повод, че вече не е достатъчно да се сдобиваш с информация, а е необходимо и да придобиеш способността да се възползваш от нея, и че този център ще допринесе за разработката на нови средства и пътища за пълноценното възползване от информацията. Министър Йълдъръм е казал, че този комплекс ще допринесе както за разгръщането на двустранното сътрудничество така и за развитието и благоденствието на региона.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2