Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 18 февруари 2010 г.

TRT - VOT - News - 18.02.2010 !

Докладът на Комитета на регионите на ЕС ще предизвика реакция.

Докладът изготвен от гръцки рапортьор е с антитурска насоченост.

Изпратена 18.02.2010 13:11:03 UTC

Обновена 18.02.2010 13:11:03 UTC

След доклада на Европейския парламент с прокипърско- гръцка насоченост,сега и в доклада,изготвен от Комитета на регионите на ЕС относно страните кандидатстващи за членство заемат място изрази които ще предизвикат реакция.

Проектодокладът озаглавен „Стратегия за разширяване и трудностите пред страните кандидатки”, изготвен от гръцкия рапортьор Георгиос Папастергиу е с антитурска насоченост. В доклада се съдържат препоръките Турция да изтегли до месец декември войските си от Кипър,Мараш да бъде даден на кипърските гърци,Турция спешно да отвори пристанищата си за кипърските гърци и да се признае статута вселенски на патриаршията в Истанбул.

По подобие на доклада на Европейския парламент и този доклад съдържа парарафи,поддържащи кипърската гръцка част.Докладът ще бъде гласуван през месец април на общото събрание на Комитета на регионите на ЕС. Публикуваните всяка година подобни доклади имат препоръчителбен характер,но се изпращат и като „становище по въпроса” до комисията на ЕС и Съвета на Европа.
-
Бил Бърнс на официално посещение в Анкара

Заместник държавният секретар на САЩ Бил Бърнс днес ще осъществи официално посещение в Анкара.

Изпратена 18.02.2010 12:57:25 UTC

Обновена 18.02.2010 12:57:25 UTC

Заместник държавният секретар на САЩ Бил Бърнс днес ще осъществи официално посещение в Анкара.

Бърнс ще проведе контакти както с представители от правителството, а така също и с военни компетентни лица.

Приоритетната тема в дневния ред на срещите ще бъде проекта относно събитията през 1915 година, които ще бъде внесен през месец март за обсъждане в Комисията за външни връзки при камарата на представителите на САЩ.

Други от темите, които ще бъдат обсъдени са критичните въпроси като сътрудничеството в борбата срещу терористичната организация ПКК, иранската ядрена програма и Близкоизточния проблем.
-
Конференция за турско американските отношения във Вашингтон

Негативно въздействие ще има въвеждането на събитията от 1915 год. в Конгреса на САЩ,каза бившият конгресмен Уекслър.

Изпратена 18.02.2010 12:28:44 UTC

Обновена 18.02.2010 12:28:44 UTC

Директорът на идейната агенция „Близкоизточен център на мира”,бившият член на американския конгрес Робърт Уекслър привлече вниманието върху потенциалното негативно въздействие на въвеждането на въпроса за събитията от 1915 година в дневния ред на Конгреса през месец април. Уекслър произнесе слово на конференция за турско американските отношения ,организирана във Вашингтон от идейното учреждение СЕТА Вашингтон ДС,където засегна въпроса за политическите инициативи между Турция и Армения и изрази задоволството и уважението си към правителствата в Анкара и Ереван за проявената политическа смелост.

Уекслър каза,че подписването на протоколите е в интерес на двете страни.Той отбеляза също, че ако се въведат дискусиите за събитията от 1915 година отново в дневния ред на Конгреса ще трябва да се зададе и въпроса каква е ползата от тези дискусии за настоящото положение на нещата.

Според Уекслър сближаването между Турция и Иран ще създаде умерена обстановка в региона. А отношенията между Турция и Израел той окачестви като важни за всички страни и изрази убеждението си, че Турция е най подходящата страна за посредническа роля в региона.
-
Нова проекторезолюция относно събитията от 1915 година

В Камарата на представителите на Американския конгрес се дискутира подготвянето на нова проекторезолюция във връзка със събитията от 1915 година.

Изпратена 18.02.2010 12:55:20 UTC

Обновена 18.02.2010 12:55:20 UTC

В Камарата на представителите на Американския конгрес се дискутира подготвянето на нова проекторезолюция във връзка със събитията от 1915 година.

Съобщено бе, че въпросната проекторезолюция ще бъде обвъзрана с процеса на одобрение на протоколите подписани между Турция и Армения.

Външният министър Ахмет Давутоглу каза, че новата инициатива предприета от Камарата на представителите на САЩ ще нанесе сериозна вреда на процеса на нормализиране на отношенията между Турция и Армения и на обезпечаването на траен мир в Кавказ.

Давутоглу отбеляза, че Турция отдава голямо значение на ограничаването на тези инициативи в по-приемливи граници и каза дословно „Обсъдихме нашето становище по въпроса със събеседниците ни и ще продължим да дискутираме”.
-
Преглед на турския печат 18.02.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат...

Изпратена 18.02.2010 12:43:04 UTC

Обновена 18.02.2010 12:43:04 UTC

Вестник Сабах съобщава, че след 20 годишно прекъсване е било възобновено движението по историческата железопътна връзка свързваща Турция с Ирак през Сирия. Вестникът предава, че пътническият влак потеглил от иракската провинция Мосул вчера в 08:30 часа е бил посрещнат с церемония в Газиантеп. Генералният директор на Турските държавни железници Сюлейман Караман в речта си на церемонията е казал „След 100 години започнахме възобновяване на железопътната мрежа свързваща Газиантеп със Сирия и Ирак, благодарение на инвестиции възлизащи на 70 милиона долара възобновихме известна част от мрежата”. От 80те години на ХХ век до днес не се движат редовни влакове от Ирак за Турция.

Вестник Йени Шафак пише, че след пускането в движение на редовни влакове по направлението Мосул-Газиантеп, сега Турските държавни железници планират да поставят в изпълнение проект за скоростен влак до Халеп, а Иран продължава да лобира за да може да осъществява внос от турското пристанище Трабзон. Вестникът предава, че през месец Януари 2009 година са били проведени преговори с Иран относно пристанището в Трабзон и са били обсъдени икономически проекти за разгръщане на търговските отношения на региона с другите страни по света. Иран бе провел политически контакти за да може да внася всички потребителски стоки за северните си провинции през Трабзон.

Вестник Джумхуриет предава, че държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън е отбелязала, че не планират военна операция срещу Иран заради ядрената програма на страната. Вестникът отбелязва, че в интервю за телевизионния канал „Арабийе” Клинтън е казала „Полагаме усилия за да променим позицията на Иран. Настъпи време международната общественост също да покаже на Иран своите намерения. Опитваме се да обезпечим налагането от страна на ООН на най-строгите санкции срещу Иран за да бъде повлияно върху решенията на тази страна”.

Вестник Заман в новината със заглавие „Турция е с най-положителен облик в Европа” съобщава, че според проучването осъщствено от банката HSBC за индекс на доверието за малките средни предприятия в 20 различни страни Турция, чиито индекс е 117 пункта е страната с най-положителен изглед в Европа. Индия, чиито индекс е 132 пункта се нарежда на първа позиция. Турция бе определена като страната гледаща най-положително на развитието на местната икономика. Със своя индекс от 117 пункта Турция е на първо място в Европа, на второ място със 100 пункта е Великобритания и на трето с 94 е Франция.

Вестник Заман отбелязва, че автомобилния сектор е един от секторите в Турция, който се развива най-много. В новината пише, че министърът на индустрията и търговията Нихат Ергюн е отбелязал, че благодарение на приноса, който е оказал за икономиката автомобилния сектор се е наредил сред главните сектори. Министър Ергюн е казал, че през 2008 година са били продадени общо 306 хиляди автомобила, а през 2009 година въпреки кризата са били продадени 370 хиляди автомобила.

Вестник Стар съобщава, че продължава да расте броят на гражданите, които искат Гърция да бъде изгонена от Еврозоната. В новинат пише, че след германците, 92 % от холандците са поискали изваждането на Гърция от Еврозоната. Според анкета проведена в началото на седмицата 53 % от германците са отбелязали, че при нужда ЕС трябва да изгони Гърция от Еврозоната. 67 % от германците пък са се обявили против отпускането за Гърция на кредити за милиарди евро от другите правителства на ЕС.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2