Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 18 февруари 2010 г.

Turkiye haberler - 18.02.2010 !

Нови 3 прокурори със специални пълномощия назначи в Ерзурум Висшият съвет на съдиите и прокурорите в Турция
18 февруари 2010 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Ерзурум. Нови трима прокурори със специални пълномощия са назначени в град Ерзурум след отнемането на специалните пълномощия на 4 прокурори и съдии вчера заради решение за задържането на прокурора на Ерзинджан Илхан Джиханер, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Решението е взето на заседание на Висшия съвет на прокурорите и съдиите в Турция. Новият главен прокурор със специални пълномощия в Ерзурум е Танер Аксакал. Заместник-министърът на правосъдието Ахмет Кахраман посочи, че от правителството не са се обявили срещу предложените имена.

Провеждаме консултации със САЩ относно иранската ядрена програма, каза Ахмет Давутоглу
18 февруари 2010 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че Турция провежда консултации със САЩ относно иранската ядрена програма и е направила специални предложения по въпроса, предаде иранската информационна агенция ИРНА.
„Вчера в хода на телефонен разговор уведомих държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън за резултатите от моето посещение в Техеран”, съобщи Давутоглу.
Турският външен министър отбеляза, че турският премиер Реджеп Тайип Ердоган провежда телефонни разговори с президента на САЩ Барак Обама относно иранската ядрена програма и добави: „Дипломатическите канали от страна на Турция са отворени, направени са съответните предложения по този въпрос”.
Давутоглу съобщи също, че по-късно днес той ще се срещне в Анкара с помощник-държавния секретар на САЩ Уйлям Бърнс, с който ще обсъди иранската ядрена програма.

Решението на Висшия съвет на съдиите и прокурорите е правилно, заяви председателят на Върховния съд на Турция
18 февруари 2010 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на Върховния съд на Турция Хасан Герчекер заяви, че решението за отнемане на специалните пълномощия на 4 прокурори и съдии в Ерзурум от Висшия съвет на съдиите и прокурорите е правилно и те следят процеса, пише електронното издание на турския вестник „Йени шафак”. Герчекер каза, че решението във връзка със задържането на прокурора на Ерзинджан Илхан Джиханер е било обсъдено в Първо председателско отделение на Върховния съд. Правото за разваляне на решението за задържането е в пълномощията само на министъра на правосъдието.

Руският вицепремиер Игор Сечин ще посети Турция във връзка със споразумението за изграждане на АЕЦ
18 февруари 2010 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Москва/Истанбул. Вицепремиерът на Русия Игор Сечин ще посети Турция във връзка със споразумението за изграждането на атомна централа, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. В дневния ред на визитата на Сечин, който ще има двудневни контакти в Истанбул, са и други ключови енергийни проекти. Той ще обсъди с турските представители проекта „Син поток-2”, проекта за петролопровод „Самсун-Джейхан”, газопровода „Южен поток”, изграждането на депо за природен газ под езерото „Туз гьолю” и др.
Двустранно споразумение, подписано между премиера Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин по време на срещата им в Москва през януари 2010 година, планира изграждането на АЕЦ при Мерсин. Преди това търгът беше спечелен от руска компания, но беше отхвърлен от турския върховен съд. При срещата си в Москва двамата премиери се договориха Русия да получи правото за строеж на АЕЦ по решение на турското правителство.
Турция е втората страна, която закупува най-голямо количество природен газ от Русия след Германия и е петият търговски партньор на Русия.

34,3 % от турските граждани имат дългове, сочи изследване за доволството на турските граждани от живота
18 февруари 2010 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. 34,3 % от турските граждани имат дългове, става ясно от изследване за доволството на турските граждани от живота си, пише турският вестник „Дюня”. Според данни на Турския статистически институт заради икономическите проблеми, породени от кризата през последните година и половина, всеки един от трима турски граждани има дългове.
Анкетата за доволството на турските граждани от живота за 2009 година 60 % от тях са се насочили към закупуване и употреба на по-евтини стоки. 27,9 % посочват, че имат спад в размера на приходите си. Пак 27,9 % заявяват, че имат силно намаляване в спестяванията си. В анкетата, която е обхванала 7 546 души, за първи път е изследвано въздействието, което кризата е оказала върху персоналната личност. 25,9 % от анкетираните посочват, че силно са ограничили средствата си за развлечения и почивки.
3,2 % споделят, че са загубили работата си, 0,5 % посочват, че са фалирали, а 2,3 % са били принудени да емигрират заради липса на работа. 0,9 % са били принудени да продадат земи, вили или недвижими собствености, а 3,6 % са продали колите си. 8,9 % от анкетираните посочват, че приходите им са се увеличили, а 17,6 % са изплатили дълговете си, а 4,1 % са си купили нови коли.
Повече от половината от анкетираните – 54,3 % са посочили, че се чувстват щастливи, 14,6 % са се определили като нещастни. Процентът на жените, които са посочили, че се чувстват щастливи е по-голям от този на мъжете – 58,1 срещу 50,2 %.

Турският кабинет осъди остро отнемането на специалните пълномощия на четирима прокурори и съдии в Ерзурум
18 февруари 2010 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турското правителство реагира остро срещу отнемането на специалните пълномощия на четирима прокурори и съдии в Ерзурум, водещи разследването по делото „Ергенекон”, пише турският вестник „Милиет”. Министърът на правосъдието Садуллах Ергин определи това решение на Висшия съвет на съдиите и прокурорите като удар срещу независимата съдебна система в Турция. Реакцията на правителството е едно от най-острите изявления срещу функционирането на съдебната система в турската политическа история.
Вчера Висшият съвет на съдиите и прокурорите в Турция отне вчера специалните пълномощия на четирима прокурори и съдии, които разпоредиха ареста на главния прокурор на Ерзинджан. Тази стъпка беше подкрепена от Главната касационна прокуратура и Върховния съд.
В изявлението, с което излезе Ергин, се казва, че повече няма да останат безгласни срещу действията, насочени срещу отговорността, която са поели. Той изтъкна, че Висшият съвет няма подобно правомощие и решението му е лишено от законова основа.

Механизмът Турция-САЩ-Ирак допринесе за намаляване на опасността от ПКК за Турция, каза Кристофър Хил
18 февруари 2010 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Посланикът на САЩ в Ирак Кристофър Хил заяви, че тристранният механизъм между Турция, САЩ и Ирак за борба с тероризма не само е допринесъл да намалее опасността от ПКК за Турция, но и да се подобри сътрудничеството между Турция и Ирак в областта на сигурността, съобщава Анадолската агенция. Турция има позитивна и активна роля в Ирак, каза Кристофър Хил вчера в американския институт за мира във Вашингтон.
Целта на тристранния механизъм, създаден през 2008 г., е да се координира борбата срещу тероризма на Кюрдската работническа партия, групи на която намират в Северен Ирак убежище и се подготвят за нападения в Турция.

Министърът на отбраната на Турция се завръща от посещение в Индия
18 февруари 2010 | 00:21 | Агенция "Фокус"
Анкара/Делхи. Министърът на отбраната на Турция Веджди Гьонюл се завръща днес от посещение в Индия, съобщават турски медии. В рамките на визитата си, която започна на 14 февруари, Гьонюл се срещна с индийския си колега и с други официални лица и участва във военното изложение „Defexpo 2010”.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2