Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 27 февруари 2010 г.

Двама турски о.з. генерали бяха обвинени в заговор за преврат !

Двама турски о.з. генерали бяха обвинени в заговор за преврат !

Автор: Нихал Йозерган - кор. на БНР в Турция

Десетият Наказателен съд в Истанбул повдигна обвинения срещу двама турски генерали от запаса в подготовка на заговор за сваляне на правителството на Партията на справедливостта и развитието през 2003 г.

Обвинени са о. з. ген. Четин Доган - бивш командир на Първа турска армия, и бившият командващ на корпуса на специалните части – о.з.ген. Енгин Алан, който води успешната операция по залавянето на лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан в Кеня през 1998 г.

В рамките на широкомащабното разследване по плана за преврат с ководовото име "Чук" двамата висши военни бяха разпитвани от прокурорите в продължение на 10 часа. В писмените си показания от 30 страници Четин Доган отхвърли обвиненията, че той е ръководил заговора. Според него, под "изобличаващите" го документи не стои неговият реален подпис, а само неговото име. Самият план той определил като преправен и донаписан.

"Планът от 2003 г. е "виртуална военна игра", "сценарий" за военно учение", заявил генералът, цитиран от неговия адвокат пред журналисти. Той определил плана "Чук" като "свободно съчинение", компилирано от заглавие на кибер-маневри на генщаба на армията, които по някакъв начин са били изнесени навън. Към двамата бивши командири по-късно съдът приложи мярка за неотклонение.

Според твърденията конспиративният "Чук" е целял да тласне Турция към хаос чрез взривяване на джамии и провокиране на военен конфликт с Гърция в Егейско море, за да се създаде впечатление, че правителството е неспособно да гарантира националната сигурност, и така да бъде оправдана евентуалната намеса на армията. От арестуваните 49 души в понеделник и още 18 военни в петък, за съучастници в плана за хунта са заподозрени общо 33–ма бивши и действащи армейци.

бнр / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2