Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 8 януари 2010 г.

TRT - VOT - News , 08.01.2010

Стрелба по националния отбор на Того

Терористична групировка откри огън с картечници по автобуса на националния отбор на Того, който е пътувал към Ангола, за Купата на Африканските нации.

Изпратена 09.01.2010 11:53:59 UTC

Обновена 09.01.2010 11:53:59 UTC

Терористична групировка откри огън с картечници по автобуса на националния отбор на Того, който е пътувал към Ангола, за Купата на Африканските нации.

По време на инцидента загина шофьора на автобуса и бяха ранени 9 души, двама, от които футболисти.

В националният футболен отбор на Того има футболисти играещи във футболните лиги на Франция, Румъния и Великобритания.

Анголската сепаратискта група (FLEC), която пое отговорността за стрелбата срещу автобуса на националния отбор на Того заяви, че същинската цел на нападението са били военнослужещите ескортиращи автобуса на националния отбор.

Съобщено бе, че Купата на Африканските нации, която започва утре няма да бъде отменена, въпреки инцидента. Националният отбор на Того може да се оттегли от купата поради съображения за сигурност.
-
Турция и Сирия подписаха договор за строеж на язовир

Вчера бе подписан договора за проекта за строеж на язовир на дружбата на река Оронт или Аси, споразумението над който бе постигнато миналата година.

Изпратена 08.01.2010 11:32:22 UTC

Обновена 08.01.2010 11:32:22 UTC

Всеки ден се предприемат нови стъпки в отношенията между Турция и Сирия.

Вчера бе подписан договора за проекта за строеж на язовир на дружбата на река Оронт или Аси, споразумението над който бе постигнато миналата година.

На церемонията по подписването, министъра на напояването на Сирия Надир Ел Боунни каза, че проекта ще бъде в интерес и на двете страни.

Министърът на околната среда и горите Вейсел Ероглу отбеляза, че строежа на язовира ще бъде приключен в кратък срок.

Язовирът на дружбата ще бъде построен на турска територия.

На язовирът ще бъде построена хидроелектрическа централа, която годишно ще произвежда около 16 милиона киловат часа електроенергия, а също така язовира ще даде възможност за напояването на 10 хиляди хектара земеделски площи.
-
Мудис повиши оценката на Турция...

Международната организация за кредитни рейтинги Мудис повиши кредитната оценка на Турция...

Изпратена 08.01.2010 11:03:35 UTC

Обновена 08.01.2010 11:03:35 UTC

Международната организация за кредитни рейтинги Мудис повиши кредитната оценка на Турция от Ба3 на Ба2. Като причина за това повишение на кредитната оценка на Турция Мудис посочи, че е нарастнала увереността в способността на Турция да издържа на финансови кризисни въздействия.
-
Турция вярва че кипърския проблем ще бъде разрешен...

Държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш каза, че кипърският въпрос е национална кауза за Турция....

Изпратена 08.01.2010 11:00:49 UTC

Обновена 08.01.2010 11:00:49 UTC

Държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш каза, че кипърският въпрос е национална кауза за Турция и че позицията на страната по въпроса няма да се промени. Багъш каза, че подкрепят справедливо разрешение на проблема и не вярват, че на настоящия етап отварянето на пристанищата и летищата за кипърската гръцка страна ще бъде от полза за самия процес.
В изявлението, което направи вчера в Истанбул Багъш каза че се надяват, че кипърския проблем ще бъде разрешен и че подкрепят процеса за намиране на справедливо разрешение.
-
Членството в ЕС е стратегическа цел...

Егемен Багъш обсъди с германския външен министър Вестервелле процеса на членство на Труция в ЕС...

Изпратена 08.01.2010 10:51:25 UTC

Обновена 08.01.2010 10:51:25 UTC

Държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш отбеляза, че за Турция, членството в ЕС не е временно увлечение, а стратегическа цел.
Министърът на външните работи на Германия Гидо Вестервелле от своя страна каза, че и пред двете страни двете страни в процеса на членство са поставени някои задължения, които трябва да бъдат изпълнени и изрази надеждата си, че все повече членове на съюза ще осъзнаят значението на членството на Турция.
Министърът на външните работи на Германия Гидо Вестервелле се срещна в Истанбул с държавния министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш. След срещата Багъш и Вестервелле организираха съвместна пресконференция и направиха преценка на отношенията Турция-ЕС.
Вестервелле каза, че пред Турция са поставени някои задължения, които трябва да изпълни в рамките на процеса на членство и каза, че и двете страни в процеса, и Турция и ЕС трябва да поемат полагащата се отговорност.
Вестервелле изрази надеждата си, че все повече членове на съюза ще осъзнаят значението на членството на Турция. Той каза, че Турция представлява културен, икономически и политически мост за целия свят и и че се изпитва нужда от Турция в разрешаването на конфликтите в света.
Държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш каза, че подкрепата на Германия от гледна точка на отношенията Турция-ЕС е с много голямо значение , подчертавайки, че целта за членство в ЕС не е временно увлечение а стратегическа цел.
Багъш каза, че ще продължат с решителност усилията в рамките на процеса за членство.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2