Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 8 януари 2010 г.

Turkiye haberler - 08.01.2010 !

Евроинтеграционният процес е най-голямото демократично отваряне в историята на турската република, каза Егемен Багъш
08 януари 2010 | 18:12 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В рамките на преговорния процес за членство в ЕС най-важното за Турция е всяка личност да добие правата и свободите, които притежават гражданите на ЕС. Това заяви държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш на среща с председателите на гражданските организации в Икономическата и социалната комисия, пише турският вестник „Милиет”. По думите му именно за това евроинтеграционният процес е най-голямото демократично отваряне в републиканската история на страната. Багъш подчерта, че процесът за интеграция с ЕС е стратегическа цел за Турция и той се подкрепя от различни среди, различни сектори, от работодатели и работници. Той добави, че процесът за национално единство и братство, както се определя политиката за демократично решение на кюрдския въпрос, ще засили от една страна взаимната подкрепа между турските граждани, а от друга ще доближи страната до стандартите на ЕС.

Турският премиер Ердоган разкритикува опозицията за призивите за предсрочни избори
08 януари 2010 | 17:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган остро разкритикува призивите на опозицията за предсрочни парламентарни избори, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. Обръщайки се към Народнорепубликанската партия и Партията на националистическото движение, Ердоган каза, никой да не „сънува” предсрочни избори. „Ние не сме от лидерите, към които са привикнали хората. Като кажем нещо, го изпълняваме”, каза турският премиер и посочи, че изборите ще бъдат проведени когато е определеното за това време според конституцията. Партията на справедливостта и развитието има голяма преднина, все още е на крака и води като първа политическа сила, изтъкна той.

Премиерът на Ливан Саад Харири ще направи официално посещение в Турция между 10 и 12 януари
08 януари 2010 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Бейрут/Анкара. Премиерът на Ливан Саад Харири ще направи официално посещение в Турция между 10 и 12 януари, пише турският вестник „Сабах”. Визитата на Харири е по покана на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Той ще бъде съпровождан от 9 министри, много бизнесмени и журналисти. По време на посещението ще бъдат подписани редица споразумения в здравната, военната, земеделската област и споразумение за безвизов режим между двете страни. Комисията за възстановяване на Ливан и дирекцията за благоустройство и развитие на Турция ще обсъдят възможности за осигуряване на питейна вода в районите Айдамун, Ал Бирах и Касра.
Двамата премиери ще участват мероприятие, организирано от турско-ливанския бизнес в Истанбул, където ще се срещнат с индустриалци и бизнесмени, пише вестникът.

Опозиционен лидер в Турция посочи 7 ноември 2010 година като евентуална дата за предсрочни избори
08 януари 2010 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Партията на националистическото движение в Турция Девлет Бахчели заяви пред заседание на Централния съвет на партията, че трябва да се започне кампания за предсрочни избори, пише турският вестник „Сабах”. Бахчели посочи като евентуална дата за тези избори 7 ноември 2010 година. Като основен мотив за необходимостта от предсрочни избори той изтъкна сблъсъка между институциите през последните дни. „Трябва да се оттървем от това правителство и това управление. Криза, хаос, безредия, страх, поляризация, караници са обхванали страната”, каза Бахчели.
По въпроса за присъствието на Партията на мира и демокрацията той се обърна към съпартийците си да не гледат в лявата част на парламента и да се въздържат от провокации на улицата.

Опозиционен лидер в Турция посочи 7 ноември 2010 година като евентуална дата за предсрочни избори
08 януари 2010 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Партията на националистическото движение в Турция Девлет Бахчели заяви пред заседание на Централния съвет на партията, че трябва да се започне кампания за предсрочни избори, пише турският вестник „Сабах”. Бахчели посочи като евентуална дата за тези избори 7 ноември 2010 година. Като основен мотив за необходимостта от предсрочни избори той изтъкна сблъсъка между институциите през последните дни. „Трябва да се оттървем от това правителство и това управление. Криза, хаос, безредия, страх, поляризация, караници са обхванали страната”, каза Бахчели.
По въпроса за присъствието на Партията на мира и демокрацията той се обърна към съпартийците си да не гледат в лявата част на парламента и да се въздържат от провокации на улицата.

Испанският външен министър изрази надежда, че ще отворят четири преговорни глави с Турция
08 януари 2010 | 16:38 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Външният министър на Испания Мигел Анхел Моратинос изрази надежда, че ще отворят четири преговорни глави с Турция по време на своето председателство, пише турският вестник „Йени шафак”. Испания, която пое ротационното председателство на ЕС, възнамерява да активизира преговорния процес с ЕС. В изявление за журналисти Моратинос посочи, че по време на своя мандат възнамеряват да отворят 4 глави в преговорите с Турция. Испанският външен министър още преди поемането на председателството беше посочил, че ще положат всички възможни усилия, за да няма връщане назад от поетия ангажимент от ЕС при започване на преговорите. До 30 юни Испания възнамерява да започне преговори по главите „Енергетика”, „Конкуренция”, „Образование” и „Култура”.
Моратинос изрази също надежда, че преговорите в Кипър ще имат успешен край, пише вестникът.

Фалшиви медикаменти са иззети на летището в Истанбул
08 януари 2010 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турски митнически служители са открили фалшиви медикаменти, в това число виагра и препарати за отслабване, в багажа на двама пътници на летище Ататюрк в Истанбул, съобщава информационното издание „Тренд”.
Двама турски граждани, пристигнали с полет от Баку, са се опитали да внесат контрабандно медикаментите. Иззети са 22 опаковки виагра и 16 320 таблетки от препарат за отслабване, които може да са много опасни, ако се употребяват без лекарски контрол.
Двамата нарушители са арестувани.

Рейтинговата агенция „Муудис” увеличи кредитния рейтинг на Турция с един пункт
08 януари 2010 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Агенцията за определяне на международния кредитен рейтинг „Муудис” увеличи кредитния рейтинг на Турция с един пункт, пише турският вестник „Ватан”. Според анализатора на „Муудис” Сара Карлсън турската икономика, въпреки свиването си, е устойчива срещу финансовата криза като се погледнат публичните финанси. Според анализаторката капацитетът за ново организиране на икономиката в трудните икономически и финансови условия е на високо равнище и повишаването на кредитния рейтинг се базира на това. Карлсън посочва, че показателите за възможността на Турция да изплаща дългове според международните стандарти са слаби и съотношението на дълговете спрямо приходите ще бъде 219 на сто за 2009 година.

Турция и Китай постигнаха споразумение за изграждане на зона за китайски инвестиции в Турция
08 януари 2010 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Анкара/Пекин. Турция и Китай постигнаха споразумение за изграждане на зона за китайски инвестиции в Турция, пише турският вестник „Дюня”. Споразумението беше подписано от държавния министър Зафер Чаглаян и министъра на търговията на Китай Чен Деминг. На пресконференция след организирания турско-китайски форум за сътрудничество в търговията, икономиката и инвестициите Чаглаян посочи, че двете страни са се договорили за разширяване на двустранните инвестиции, като за това ще бъдат направени предварителни анализи в кои области и къде те ще бъдат най-изгодни.
Деминг е посочил от своя страна, че в Турция има дефицит в енергийната област и китайски фирми проучват възможностите за инвестиции в този сектор. Турското правителство също им е отправило предложения и проучванията ще продължат 1 година. Той е изразил също решимост за увеличаване на сигурността на китайската парична единица спрямо американския долар, пише вестникът.

Християндемократите в германския кабинет реагираха срещу позицията на Гуидо Вестервеле, изразена в Анкара
08 януари 2010 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Берлин/Анкара. Християндемократите в германското правителство изразиха остра реакция срещу германския външен министър Гуидо Вестервеле, който изрази вчера на срещите си в Анкара позицията, че преговорният процес за интеграция на Турция в ЕС трябва да продължи и ЕС трябва да спазва принципа на вярност към думите си при започване на процеса, пише турският вестник „Сабах”. Генералният секретар на Християнсоциалния съюз в Германия Александър Добринт се противопостави остро на тези думи и заяви, че интересите на Германия не трябва да се поставят зад международните интереси.
„Призовавам да не се правят тайни съглашения с Турция. Защото иначе със седмици наред трябва ние да чистим строшените прозорци”, каза Добринт на заседание на партията си. Обръщайки се индиректно към лидера на Партията на свободните демократи – външният министър Вестервеле, той го призова да не прави като Полша тайни споразумения с Турция.
Думите на Добринт увеличиха още повече напрежението в правителството. Държавният министър Вернер Хойер от Партията на свободните демократи реагира на изказването на политика от коалиционния си партньор с думите, че Християнсоциалният съюз подкопава коалиционния протокол.

31 души са задържани при операция в Истанбул за участие в 28 терористични нападения с коктейли „Молотов”
08 януари 2010 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 31 души са задържани при операция в Истанбул за участие в 28 терористични нападения с коктейли „Молотов”, пише турският вестник „Хюриет”. Сред задържаните е и Мелек У., която е била наричана от нападателите „майка” и е била организатор на акциите.
Екипи на отдела за борба срещу тероризма към полицията в Истанбул са организирали операции по предварително получено сведение срещу адреси, които са били следени от полицейските дирекции в Аташехир и Бейоглу. При операциите са били задържани 31 души, сред които една жена. Били са иззети също 2 незаконно притежавани пистолета, 16 патрона и документи на организацията. Станало е ясно, че задържаните са участвали в действия, разрушаващи обществения ред в кварталите Аташехир, Бейоглу, Чекмекьой, Санджактепе, Шишли и Юмрание. Сред действията са нападения срещу партийни централи, обществени сгради и коли. Задържаната Мелек У. е била председател на Дружеството за свободен живот. Във финансирането на акциите са били замесени счетоводители на организациите на забранената Партия на демократичното общество в Кадъкьой и Аташехир.

Премиерът на Ливан ще направи посещение в Турция
08 януари 2010 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Ливан Саад Харири ще направи официално посещение в Турция от 10 до 12 януари по покана на турския си колега Реджеп Тайип Ергодан, предаде Анадолската агенция. Харири ще се придружава от деветима министри и от бизнесмени. Предвижда се в рамките на посещението да бъдат подписани споразумения за отпадане на визите, в областта на здравеопазването, военното сътрудничество и земеделието, се казва в съобщение на кабинета на турския премиер.
Ливанският премиер ще се срещне в Истанбул с турски индустриалци и бизнесмени.



Завършва конференция на турските посланици в Анкара

08 януари 2010 | 01:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днес в Анкара завършва конференция на турските посланици в чужбина под надслов „Демокрация, сигурност и стабилност – поглед към турската външна политика и световните дела през 2010 г.”, съобщават медиите. Срещата, организирана от външния министър Ахмет Давутоглу, започна на 4 януари. Тя се организира за втори път в страната. Първата бе свикана през 2008 г.от тогавашния външен министър Али Бабаджан.
Пред посланиците говориха турски министри, както и гости от чужбина. Изказвания направиха външният министър на Германия, Гидо Вестервеле, палестинсксият президент Махмуд Аббас, лидерът на кипърските гърци Мехмет Али Талят.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2