Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 7 януари 2010 г.

TRT - VOT - News , 07.01.2010

„Вива Палестина” пристигна в Газа

Конвоят в подкрепа на Палестина „Вива Палестина” след 20 дневни премеждия достигна в Газа.

Изпратена 07.01.2010 12:34:33 UTC

Обновена 07.01.2010 12:34:33 UTC

Конвоят в подкрепа на Палестина „Вива Палестина” след 20 дневни премеждия достигна в Газа.

Вследствие на инициативите на турската делегация Египет разреши прехода на 156 автомобила от конвоя да влязат в Газа, а 43 автомобила останаха на пристанището Ел Ариш.

Палестинците посрещнаха турската делегация с турски знамена и рози на ГКПП Рефах.

По-късно доброволците се събраха на площад Кетибе в Газа.

Конвоят, който се очаква да остане 48 часа в Газа ще раздаде помощите с церемония, на която ще участва и премиера Исмаил Ханийе.
-
Изявление от Талят

Президентът на ТРСК Мехмет Али Талят заяви, че ускорените преговори по Кипърския въпрос, които предстоят да бъдат започнати представляват възможност за разрешаването на въпроса, но че за тази цел кипърската гръцка страна също трябва да бъде готова на някои отстъпки.

Изпратена 07.01.2010 12:56:55 UTC

Обновена 07.01.2010 12:56:55 UTC

Президентът на ТРСК Мехмет Али Талят заяви, че ускорените преговори по Кипърския въпрос, които предстоят да бъдат започнати представляват възможност за разрешаването на въпроса, но че за тази цел кипърската гръцка страна също трябва да бъде готова на някои отстъпки.

Талят, който проведе контакти с председателя на Комисията на ЕС Хосе Мануел Барозу в Брюксел отбеляза, че ще преговарят много сериозно, но че кипърската гръцка страна също трябва да бъде готова да преговаря.

Талят отбеляза, че е предал на Барозу, че ЕС трябва да поеме по-голяма роля за разрешаването на въпроса и поиска процеса на членство на Турция в ЕС да не бъде превръщан в заложник на Кипърския въпрос.
-
Разпадането на ПКК продължава

Разпадането на терористичната организация ПКК продължава.

Изпратена 07.01.2010 12:53:57 UTC

Обновена 07.01.2010 12:53:57 UTC

Разпадането на терористичната организация ПКК продължава.

Още 1 терорист избягал от ПКК се предаде на силите за сигурност в Силопи.

В показанията си терористът отбеляза, че има много членове на терористичната организация ПКК, които искат да избягат.

Показанията на терорист бяха свалени в жандармерията в Силопи.
-
Аббас проведе контакти в Анкара.

Вчера държавният глава на Палестина Махмуд Аббас проведе контакти в Анкара.

Изпратена 07.01.2010 12:26:02 UTC

Обновена 07.01.2010 12:26:02 UTC

Вчера държавният глава на Палестина Махмуд Аббас проведе контакти в Анкара.

Аббас, който първо се срещна с турските дипломати във външното министерство и ги информира за последния развой на събитията по палестинския въпрос каза „Турция винаги е поемала предводителска роля и е оказвала подкрепа за палестинския народ”.

Аббас припомни за продължаващата човешка трагедия в Газа и каза „Палестинският народ иска нормален, сигурен и достоен живот. Нашият народ е изправен пред големи проблеми в Газа и вие трябва да заемете позиция за отмяна на ембаргото, в противен случай Израел ще продължи това положение”.

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу на свой ред припомни, че мира в Палестина ще подготви основа за обезпечаването на регионалния мир, а така също и за глобалния мир.

По-късно Махмуд Аббас проведе среща с премиера Реджеп Тайип Ердоган.Премиерът Ердоган акцентува на необходимостта от преодоляването на разногласията между палестинците за да бъде постигнат сериозен и успешен резултат по палестинския въпрос. Ердоган посочи, че палестинският въпрос вече се е превърнал във въпрос на цялото човечество и че има ключово значение за световния мир.

Държавният глава на Палестина Махбуд Аббас на свой ред благодари на Ердоган за това, че защитава интересите на Палестина на международните платформи.

По-късно Аббас взе участие на вечерята организирана от президента А.Гюл в негова чест.
-
Преглед на турския печат 07.01.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешната турска преса...

Изпратена 07.01.2010 11:44:22 UTC

Обновена 07.01.2010 11:44:22 UTC

Вестник Заман съобщава, че Анкара е предала на държавния глава на Палестина Махмут Аббас, който посети Турция за трети пореден път в рамките на една година пожелание за постигане на национално единство между Хамас и Ел Фетих. В новината се отбелязва, че в Анкара Аббас е провел срещи с премиера Реджеп Тайип Ердоган и с президента Абдуллах Гюл. Ердоган по време на срещата си с Аббас е акцентувал на необходимостта от преодоляването на разногласията между палестинците за да бъде постигнат сериозен и успешен резултат по палестинския въпрос. Ердоган е подчертал, че палестинския въпрос има ключово значение за световния мир и е казал следното на Махмут Аббас: „Турция ще бъде много щастлива ако палестинците се обединят и преодолеят разногласията”.

Вестник Йени Шафак съобщава, че германският вестник „Франкфуртер Рундшау” е окачествил външния министър на Турция Ахмет Давутоглу като „дипломат с визия”. Вестникът предава, че във въпросната статия се отбелязва, че Давутоглу заема важен пост, но въпреки това умее да се държи скромно, но за сметка на това целите му във връзка с Турция не са никак скромни. В статията се припомня, че Давутоглу по време на среща с турските посланици е казал, че Турция ще стане член на ЕС, ще живее в мир със съседите си и че ще стане една от 10те най-големи икономики в света и се посочва, че Давутоглу приема Турция не само като регионална сила, но като важен глобален актьор.

Вестник Миллиет пише, че Турция, която поддържа здрави връзки със сюнитските и шиитски администрации в Близкия Изток може да поеме посредническа роля за разрешаването на неразбирателствата между централното правителство в Йемен и бунтовническите шиитски групи в северната част на страната. В новината се отбелязва, че международните политически наблюдатели са посочили, че регионалните страни желаещи обезпечаването на стабилност в Близкия Изток и САЩ, които воюват срещу Ел Кайде в Йемен гледат топло на посредничеството на една мюсюлманска страна. Външният министър Ахмет Давутоглу в изявление е посочил, че Турция е готова да направи всичко необходимо за обезпечаването на стабилността на Йемен. Давутоглу е отбелязал, че съществува риск от разпространяването из целия регион на сблъсъците между религиозните секти и именно поради това Турция следи от близо развоя на събитията в Ймен.

Вестник Сабах предава, че с церемония е бил открит втория газопровод между Туркменистан и Иран. Вестникът пише, че официалната церемония по откриването на газопровода Девлетабат - Сараш - Хангеран, е била осъществена с участието на лидерите на двете страни и министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз. Вестникът отбелязва, че в речта си на церемонията държавния глава на Туркменистан Бердимухамедов е акцентувал, че отдават голямо значение на сигурността на енергийните доставки. Бердимухамедов е посочил, че новия газопровод е втората мрежа транспортираща природен газ за Иран и че след като газопровода започне да функциунира с пълен капацитет ще може да доставят годишно по 20 милиарда куб.м. природен газ за Иран.

Вестник Миллиет съощава, че Турция ще окаже подкрепа за проекта за самолетите „Аirbus A400”. В новината пише, че Турция и Франция са се застъпили за проекта за военни самолети „Airbus A400”, чието прекратяване бе поискано. Министърът на националната отбрана Вежди Гьонюл е казал, че Турция не желае прекратяване на проекта в който участва заедно с 6 страни членки на ЕС и че не намира за правилно намаляването на поръчките от страните партньори в проекта и от другите страни.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2