Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 7 януари 2010 г.

Турция коментира думи на наш министър !

Турция коментира думи на наш министър !

07 Януари 2010, брой 300

България няма да създава пречки на южната ни съседка за членството й в ЕС !

България обяви, че размерът на обезщетенията за бежанците от Турция в България през 1913 г. може да надмине 20 милиарда долара, съобщи Си Ен Ен Тюрк, коментирайки изявлението на министър Божидар Димитров за Ройтерс. Според него размерът на обезщетенията, които възнамерява да поиска България за имуществото на бежанците, напуснали принудително Турция през 1913 г., може да надхвърли сумата от 20 млрд. долара според документите за собственост, които постъпват при тях. В интервюто си Димитров посочва, че до края на годината ще бъде представено официално искане към Турция, като подчертава, че Турция не е отхвърляла съществуването на подобен проблем и определянето на точния паричен размер е много важно.
Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е реагирал срещу изявлението на министър Божидар Димитров, че България ще възпрепятства членството на Турция в ЕС. На пресконференция той е посочил, че турско-българското приятелство е от полза и за двете страни и е добавил, че очакват визитата на новия българския премиер в близко време. В същото време той е обърнал внимание на факта, че в историята принудителните миграции не са били еднопосочни. За периода, за който се говори, близо 2 милиона турци са напуснали принудително България и отварянето на тези исторически въпроси за разискване трябва да става във всички техни аспекти и да се поставя на рационална основа.
Турските медии коментират изявлението на министър Димитров, че въпросът за обезщетението фигурира в подписания през 1925 г. Анкарски (наричан и Ангорски) договор между България и Турция, който още е в сила. Те припомнят, че Анкарският договор обхваща изселвания и от двете страни в периода между Руско-турската война от 1978 г. и 1925 г. и се отнасят не само за имотите на българите, изселили се от Турция в България, но и за имотите на близо 2 млн. турци, принудени да се изселят от България в Турция през същия период.
"Отношенията на България с Република Турция понастоящем са в състояние, което вероятно е най-доброто от десетилетия насам", заяви пред журналисти зам.-министърът на външните работи Марин Райков. Той посочи, че не може да коментира думите на Божидар Димитров, но позицията на страната ни е, че няма пряка връзка между нерешените въпроси България - Турция и разширяването на ЕС. Райков припомни, че България подкрепя реформите в Турция и всички решения на ЕС, свързани с диалога между Брюксел и Анкара. Той посочи, че между двете страни няма открити тежки политически проблеми, а нерешени въпроси, които са предмет на диалог. Сред тях е този за компенсации на имотите на тракийските бежанци.
Междувременно най-голямата изселническа организация в Турция - Конфедерацията на балканските румелийски изселници в Бурса, която има филиали в цяла Турция, обвини българската страна, че иска по този начин "да се загърби същинският проблем, а именно обезщетяването на социалните права на изселилите се български турци поради асимилаторската политика на бившия режим на Тодор Живков". Според данни, събрани от представители на изселнически организации на турци, напуснали принудително България, стойността на имуществото на турски фондации и лични имоти възлиза към 200 милиарда долара.

Вестник "Дума" / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2