Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 7 януари 2010 г.

Turkiye haberler - 07.01.2010 !

Привърженици на терористична организация предизвикаха напрежение в Одрин и съседни градове в Турция
07 януари 2010 | 18:44 | Агенция "Фокус"
Бабаески. Напрежение възникна в град Бабаески заради група, която е пристигнала от Истанбул и Къркларели за подкрепа на задържани за пропаганда в полза на терористична организация, пише турският вестник „Ватан”. Вчера напрежение беше възникнало и в Одрин заради протести срещу задържането. Въпреки че околийският началник на града посочи, че ситуацията е под контрол, в изявление за медиите от името на гражданите Угур Мерген посочи, че искат протестиращите да напуснат града, тъй като вече седмица предизвикват безредици в околията.

Проектозакон предвижда 45-дневен срок за провеждане на референдум за конституционни промени в Турция
07 януари 2010 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция подготви проектозакон, с който се изтегля на 45 дни провеждането на референдум за промени в конституцията, пише турският вестник „Заман”. Шефът на Конституционната комисия в парламента Бекир Боздаг аргументира това предложение с думите, че референдум за промени в конституцията не може да бъде разпростиран толкова дълго във времето, а трябва да бъде представен пред народното волеизявление по-бързо. Той посочи, че на този етап не се стои на дневен ред такава промяна, пише вестникът.

С Балканите и Турция ще вървим по-напред, каза британският министър Брайънт относно разширяването на ЕС
07 януари 2010 | 17:47 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лондон отново изрази подкрепа за турското членство в ЕС, пише турският вестник „Сабах”. Министърът на Великобритания по въпросите на ЕС Кристофър Брайънт изтъкна, че интеграцията на Турция в ЕС е стратегическа за Европа. „Аз смятам, че в близко бъдеще тази страна ще се превърне в азиатски тигър в Европа”, изтъкна британският министър. В интервю за френския вестник „Монд” Брайънт, който е бил свещеник и журналист, каза, че разширяването на ЕС означава повече благоденствие и повече човешки права.
„С Балканите и Турция трябва да вървим по-напред. Като изградим съюз с Турция, ще заздравим енергийната си сигурност”, каза министърът и добави, че трябва да се престане ЕС да се възприема като християнски клуб и даде за пример Испания и нейното влияние върху мюсюлманите.

Привърженици на ПКК са задържани в турския град Мерсин за изработка на коктейли „Молотов”
07 януари 2010 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Мерсин. 4 привърженици на Кюрдската работническа партия /ПКК/ са били задържани в турския град Мерсин при изработване на коктейли „Молотов”, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Екипи на отдела за борба срещу тероризма към полицията в Мерсин са организирали операция срещу частен дом в квартал в града, при която са задържали 4 лица на възраст между 13 и 17 души, които са правели коктейли „Молотов” за извършване на нападения. Иззети са били вещества и прибори, използвани при изработката. Те са били предадени на съда заедно със задържани преди това привърженици на ПКК, пише вестникът.

Външните министри на Турция и Германия разговаряха в Анкара по важни глобални и регионални въпроси
07 януари 2010 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министрите на външните работи на Турция и Германия Ахмет Давутоглу и Гуидо Вестервеле разговаряха в Анкара, пише турският вестник „Заман”. Двамата постигнаха съгласие, че кипърският въпрос не трябва да възпрепятства евроинтеграционния процес на Турция.
На съвместна пресконференция след срещата двамата изразиха позиция, че отношенията между двете страни са от изключително значение и имат дълга историческа основа и целта е засилването и разширяването им. Давутоглу изтъкна, че Турция и Германия имат общи позиции по редица глобални и регионални въпроси, както и потенциал да допринесат за мира в света. Той посочи, че са били обсъдени и въпроси, засягащи турските граждани в Германия и подчерта необходимостта от час по-скорошно откриване на турско-германския университет, което ще заздрави връзките. Давутоглу каза също, че кипърският въпрос не трябва да препятства интеграцията на Турция към ЕС.
От своя страна Вестервеле изтъкна, че Турция е ключова страна за решаването на проблемите в региона и посочи, че Германия е заявила подкрепа за членството на Турция в ЕС и е дала принос за отварянето на последната преговорна глава „Екология”. Той подчерта, че продължаването на реформения процес в Турция и съюзът с нея е от голям интерес за Германия.

12,77 % увеличение в продажбите на автомобили и малки търговски коли се регистрира в Турция за 2009 година
07 януари 2010 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. С 12,77 % са се увеличили продажбите на леки автомобили и малки търговски автомобили в Турция за 2009 година спрямо 2008-ма, пише електронното издание на турския вестник „Дюня”. Продажбите през 2009 година са били 557 126. Според Асоциацията на автомобилните дистрибутори в Турция за периода януари-декември 2008 година са реализирани 494 023 продажби, докато през 2010 година те са с 12,77 % повече. Продажбите на леки автомобили за 2009 година са се увеличили с 20,86 % и са 369 819. При продажбите на малки търговски коли има спад с 0,38 % спрямо миналата година, като продажбите са 187 307.
През месец декември на 2009 година се отбелязва значително увеличаване на продажбите на леки автомобили – със 120,94 %, докато увеличението в продажбите на търговски коли е 95,97 %, спрямо същия месец на предходната година.

„Фиат” стана шампионът по продажба на моторни превозни средства в Турция през 2009 година
07 януари 2010 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. „Фиат” стана шампионът по продажба на моторни превозни средства в Турция през 2009 година с 95 коли преднина, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Фирмите дистрибутори на „Фиат” са продали 84 820 коли и малки търговски автомобили, следвани от „Форд”, която е продала 84 725 броя.
В броя на продадените леки коли за първи път на първо място е „Хюндай”, която е реализирала 60 645 продажби, следвана от „Рено” с 59 021 продадени леки автомобили.

Ще приветстваме горещо обединението на палестинските групи, каза турският премиер Ердоган пред Махмуд Аббас
07 януари 2010 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Когато отделните палестински групи се обединят, в Турция ще организираме празник, каза премиерът Реджеп Тайип Ердоган на срещата си с палестинския президент Махмуд Аббас, пише турският вестник „Милиет”. Ердоган прие вчера Махмуд Аббас в официалната сграда на Министерския съвет. На срещата, продължила час и 40 минути, са били обсъдени отношенията между палестинските групировки Хамас и Ал Фатах. Аббас е посочил, че въпреки някои търкания, преговорите между тях вървят добре. Ердоган е изразил готовност за помощ за постигане на диалог, като е изтъкнал, че обединението на палестинските групи ще бъде приветствано горещо от Турция.

„Заман”: Българският министър призна, че е направил гаф и е допуснал грешка
07 януари 2010 | 14:58 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Министърът за българите в чужбина Божидар Димитров поиска извинение за изявлението си, че изплащането на компенсации за имотите на тракийските българи от 1913 година е условие за българската подкрепа за членството на Турция в ЕС, пише турският вестник „Заман”. В интервю за пресата министър Димитров заяви, че е направил голям гаф като се е изказал по въпрос, по който не е специалист и приема грешката си.
Димитров беше посочил, че въпросът за компенсациите присъства в доклада на ЕС за напредъка на Турция. Става ясно обаче, че е влязъл в него като добронамерено предложение, а не като задължително условие. „Аз сбърках. Правилна е официалната позиция на нашето външно министерство”, каза българският министър.
Българското външно министерство в изявление вчера посочи, че изявлението на Божидар Димитров е негова лична интерпретация и България е заявила преди, че подкрепя интеграцията на Турция в ЕС. Премиерът Бойко Борисов предупреди министър Божидар Димитров да не прави публични изявления, по които няма официална позиция и решение от страна на правителството и парламента. Заради предизвикания от Димитров политически и дипломатически скандал говорителят на правителствения пресцентър Веселин Нинов беше принуден да напусне поста си. Според шефа на пресцентъра Николай Боев Веселин Нинов беше направил изявление за медиите без да се допитва до никого, че това е официалната позиция на правителството.

Същият текст е публикуван и в турските вестници "Радикал", "Сабах", "Йени шафак", електронните страници на телевизиите Си Ен Ен Тюрк и Ен Ти Ви под различни заглавия.

Премиерът на Турция, министри и началникът на ГЩ обсъдиха обиска на мобилизационния център
07 януари 2010 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Анкара.П ремиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, вътрешният министър Бешир Аталай и министърът на правосъдието Садуллах Ергин се срещнаха днес с началника на генералния щаб Илкер Башбуг, за да обсъдят продължаващите обиски в щаба на мобилизационния център в Анкара, съобщава електронното издание на вестник „Хюриет”. Срещата става на 11-ия ден от началото на претърсванията, които са в разките на разследването на предполагаемия заговор за убийство на вицепремиера Бюлент Арънч. Съдия от анкарския върховен наказателен съд търси доказателства в строго секретните военни документи, съхранявани в секретния сектор на центъра.
Днешната среща, в която обикновено участват премиерът Реджеп Тайип Ердоган и началникът на генералния щаб генерал Илкер Башбуг, е първата, която се провежда в Генералния щаб на турските въоръжени сили. Тези срещи се организират редовно от януари 2008 г., припомня изданието.

Германия призова Турция да продължи реформите по пътя към ЕС
07 януари 2010 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Германският външен министър Гидо Вестервеле призова Турция да продължи реформите за сближаване с Европейския съюз и отрече, че Берлин ще възпрепятства усилията на Анкара да се присъедини към Съюза, предаде АФП.
Вестервеле, който е на двудневно посещение в Турция, заяви, че новото правителство на германския канцлер Ангела Меркел няма да създава пречки пред Турция, както твърдят някои.
„Някои попитаха, дали новото правителство на Германия иска да затвори пред Турция вратата към членството. Аз ви казвам пределно ясно: договореното между ЕС и Турция остава в сила. Това се отнася и за германското правителство. Мога да ви уверя в това”, каза той на пресконференция в Анкара.
Германският министър също отбеляза, че Турция все още не е изпълнила критериите на ЕС като отварянето на границите си за страната-членка Кипър, както своите екологични цели. Той също призова Никозия да допринесе за решаването на проблема.
„Бих искал да изразя моето уважение към турското правителство, парламент и активното турско общество за прогреса, постигнат в реформите за ЕС”, каза още германският външен министър.
Вестервеле също подчерта конструктивната роля на Анкара в горещите точки в региона като Ирак, Ливан, Афганистан и Пакистан, както и решението й да затопли отношенията си със съседи като Армения.

Турция очаква 30 млн. туристи през 2010 г., каза министърът на туризма Ертугрул Гюнай !


07 януари 2010

Анкара. Министърът на културата и туризма Ертугрул Гюнай прогнозира, че 30 млн. туристи може да посетят тази година Турция, ако в света се запази положителната тенденция и икономическото подобряване продължи, съобщава Анадолската агенция. Смятам, че може да посрещнем най-малко 28-29 млн. туристи, каза министърът в интервю за агенцията. По думите му Турция е единствената страна, която е регистрирала увеличен интерес като туристическа дестинация въпреки икономическата криза.

Целта на Турция, каза Гюнай, е от тази година да се увеличи доходът от туризъм на човек от населението. Министърът посочи, че министерството се стреми да съчетае туризма с културата с оглед на богатото археологическо наследство и музеи в страната. Нови сфери са зимните спортове и голфът, за които ще се полагат усилия да се привличат туристи с високи доходи. Турция разполага с термални води, но условията за наставяне в тази област са ограничени, посочи министърът. Страната иска да разшири и да развие също конгресният туризъм, каза Гюнай, като отбеляза, че сега само Истанбул може да се възползва от този вид туризъм.
През първите 11 месеца на 2009 г. Турция е била посетена от около 26 млн. туристи, предимно германци, руснаци и британци, като средиземноморската част на страната е била предпочитаната дестинация.

Лидерът на кипърските турци пристига в Анкара !

07 януари 2010

Брюксел. Лидерът на кипърските турци Мехмет Али Талят пристига днес в Анкара, съобщават медиите. Той ще говори на срещата на турските посланици в чужбина, която започна в понеделник. Вчера Талят беше в Брюксел за среща с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.


Продължава посещението на Махмуд Аббас в Турция !

07 януари 2010

Анкара. Днес е вторият ден от посещението на палестинския президент Махмуд Аббас в Турция, съобщават медиите. Аббас пристигна вчера на работна визита в Анкара.

Той се срещна с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган. Аббас говори на годишната конференция на турските посланици в чужбина, като се спря главно на обстановката в Близкия изток.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2