Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 12 декември 2008 г.

С бобена торта и бобена чорба в тиква посрещат в Смилян

Естетично оформена бобена торта посрещна гости и посетители на традиционния празник на фасула в смолянското село Смилян. Соленият деликатес бе сред атракциите на тазгодишния кулинарен конкурс, проведен в рамките на празника, който събра хора не само от околните села, но и от чужбина. Бобът вече е запазане марка и лице на смолянското село. Кметът на селото Сафедин Чикуртев в поздравителното си слово се похвали с две свидетелства за патент на местния боб. Едното е за запазена марка, който важи до 2014 г., а другото - за търговски знак, който има давност до 2016 г. Поради ограниченото производство и големия интерес от потребителите масово покрай пътищата се продава китайски боб, представен за смилянски, акцентира кметът.
Чикуртев сподели идеята за изграждане на цех за пакетиране в селото, където продукцията да се опакова със запазения знак и холограмен стикер. Това ще даде възможност да се разграничи истинският от фалшивия продукт и ще ориентира потребителите какво точно купуват, изтъква кметът. Така думата “смилянски” е вече под правна защита и не може да се употребява без съгласието на собствениците на патента за всички видове хранителни стоки. Според кмета тази година по горното поречие на Арда, където се отглежда едрият боб, е произведена 35-40 тона продукция. “Сезонът беше добър и това доведе до високи добиви”, допълни той. Селяните се оплакват, че продуктът се продава покрай пътищата с надпис “Смилянски боб”, а отстрани пише “Произход Китай”. Затова всички аплодират идеята за пакетажен цех в района. Освен изложение с пакетираните различни продукти от гордостта на Смилян тази година се проведе и “Отворен пазар на земята”. На събора бяха изложени терлици, картофи, домашно приготвени сладки, сирена, мед и др.

Музей на фасула

Лаптоп от фасул пък е атракцията на втория етаж на местното читалище, където е разположен Музеят на фасула. Уникалният декоративен лаптоп има допълнителна опция с клавиш, на който е изографисана и чушка, като част от вкусните ястия с боба. Освен различни композиции на обекти в селото в музея има пана от разноцветни бобени зърна и любопитни надписи със словосъчетания като "С един камен (камък) дувар са не гради, но и с едно зърно фасул са не вари". Не по-малко оригинално е паното с надпис "ГДБОП бди над Смилянския боб". В музея са изложени и макети на отделни обекти от селото, направени от различни цветни бобени зърна. Могат да се видят и пособия, използвани в отглеждането на смилянския фасул, които дават представа за целия процес на селскостопанското производство.

Повече фасул, по-малко картофи

Поради неблагоприятни метеорологични условия барутът в подготвеното бобено топче не успя да се възпламени, но това не попречи на ентусиастите да се повеселят и опитат от приготвените гозби. Зелеви сарми с боб, паниран боб, пълнени чушки с боб, пита с плънка от фасул, орехов пълнеж с боб, както и цяла тиква, пълна с бобена чорба, задоволиха глада на гостите. За производител на годината бяха обявени Албена Хаджиева и Захари Кехайов. На привлекателен щанд Хаджиева продаваше два вида фасул. Едрият, салатен, е на цена 8 лв., а другият, по-дребният - 7 лв. За сравнение с миналата година, когато едва добила 100 кг, тази година от 2 декара засети семена тя успяла да получи 400 кг продукция. “Колкото и да изкарам, пак не остава, изкупуват го много бързо. Особено сега, преди Коледа, очаквам много поръчки”, заявява Хаджиева. Трима от семейството й са заети в отглеждането на традиционното растение, а за да бъде реколтата от фасула висока, я полива допълнително с трите помпи, с които разполага. Окопава я два пъти, но е доволна и споделя, че набляга на oтглеждането на фасула за сметка на картофите. И все повече хора в региона намаляват производството на картофи и се ориентират към прочутия в цялата страна фасул. В Смилян обикновено селяните не садят повече от 2-3 декара, а според кмета по цялото горно поречие на Арда, от Рудозем до границата с Гърция, се обработват към 70 декара. Той се надява следващата година парцелите да нараснат на 100 декара. Смилян притежава оптималните условия за отглеждането на известния едър боб. Специфичният планински климат, почва и надморска височина са важни компоненти за развитието му и затова малки колебания могат да окажат серизоно въздействие върху растежа, посочват производителите. В процес на доказване е и биологичният характер на смилянския фасул, като кметът счита, че той може да се окачестви и като поминък за района. В скоро време местният фасул ще се сдобие и с побратим от Европа. Италианската община Поркали, която е известна като столица на фасула на Ботуша, е проявила интерес да се побратими с община Смолян заради фасула в Смилян. Очаква се местни бобови зърна да бъдат анализирани в Италия и да получат международно признание.
"Zaman",December 2008

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2