Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 30 декември 2009 г.

Turkiye haberler - 30.12.2009 !

Белгийският премиер Ив Льотерм се срещна с вселенския патриарх Вартоломей в Истанбул
30 декември 2009 | 19:05 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Премиерът на Белгия Ив Льотерм, който пристигна вчера на посещение в Истанбул, се срещна с вселенския патриарх Вартоломей, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Срещата продължи 45 минути и беше закрита за журналисти. Белгийският гост посети след срещата църквата „Свети Георги” в градината на патриаршията.
След визитата си при вселенския патриарх Льотерм замина за Анкара, където беше приет от президента Абдуллах Гюл и се срещна с премиера Реджеп Тайип Ердоган. На срещите са били обсъдени двустранните отношения, както и глобални и регионални проблеми.

Говорителят на турското външно министерство отправи критики към кипърските гръцки власти
30 декември 2009 | 18:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Говорителят на турското външно министерство Бурак Йозюгергин отправи остри критики към кипърските гръцки власти да престанат да използват преговорния процес с ЕС като почва, ЕС като лост, а Турция като страна, която трябва да „разтърсят”, пише турският вестник „Йени шафак”. На седмичен брифинг за журналисти Йозюгергин посочи, че Турция трябва да напредва в своята бразда по евроинтеграционния процес. Той изтъкна, че визията на страната му е един обединен Кипър и все още не са се отказали от предложението за четворна среща в тази връзка, но кипърските гръцки представители не го приемат. На въпрос как вижда това след като според социологоческите анкети конкурентът на Мехмет Али Талят за президентския пост Дервиш Ероглу води, представителят на външното министерство припомни изявления на Ероглу, в които той се изказва в подкрепа на обединителния процес.

Представителите на светските кръгове в Турция са добри хора, но не зачитат гласа на народа, каза Орхан Памук
30 декември 2009 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Много коментари и остри реакции от различни среди в Турция ще предизвикат думите на писателя Орхан Памук, лауреат на Нобелова награда за литература, пише вестник „Заман”. В интервю за американската телевизия PBS Памук каза, че повечето представители на светските кръгове в Турция, въпреки че са добри хора, не зачитат гласа на народа. В същото време Памук призова правителството да има по-мека позиция по кюрдския въпрос. Според Памук „светският проект” на Ататюрк се е обвързал от армията и висшата бюрокрация с авторитарни и консервативни елити. Те, използвайки предлога „Турция се превръща в религиозна държава”, се опитват да не загубят своите привилегии. Тези групи не са доволни от преговорите с ЕС. Макар че много от тях са добри хора, не зачитат правата на човека и демокрацията, каза нобелистът.

Бизнес холдингът „Доган” и свързаната с него медийна групировка в Турция ще се преструктурира през 2010 година
30 декември 2009 | 17:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Една от най-големите бизнес групи в Турция „Доган холдинг” и свързаната с него медийна групировка „Доган яйън холдинг” ще прибегне към ново структуриране през 2010 година с оглед оптимизиране на дейността и възходящо развитие, пише турският вестник „Радикал”. В изявление от управителния съвет на компанията посочват, че целта на холдинга и на всички негови фирми и поделения, развиващи дейност в областта на енергетиката, индустрията, туризма и медиите, е да се разрастват стабилно във възходяща линия, като използват цялата си икономическа и финансова мощ. В него се посочва, че новото структуриране се налага от необходимостта за изграждане на силни връзки на съдружие с чужди инвеститори, оптимизиране на разходите, разрастване на териториите на бизнес дейност и по-добро управление. Директор на новия управителен съвет ще бъде Арзухан Доган Ялчъндаг, която до неотдавна беше председател на Дружеството на турските индустриалци и бизнесмени. Медийната група „Доган” притежава дялови участия в ключови турски медии като вестниците „Хюриет”, „Милиет”, „Ватан”, „Радикал” и др., в телевизионните канали – Си Ен Ен Тюрк, Канал Д, Ти Ен Ти и др.

Вицепрезидентът на Ирак Адил Абдулмехди е на посещение в Анкара
30 декември 2009 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вицепрезидентът на Ирак, представител на шиитската общност, Адил Абдулмехди е на посещение в Анкара, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В програмата на Абдулмехди са предвидени срещи с премиера Реджеп Тайип Ердоган и външния министър Ахмет Давутоглу. Във връзка с визитата единственият коментар дойде от турското външно министерство. Говорителят на външното министерство Бурак Йозюгергин посочи, че в Ирак има повече от една група и Турция очаква по време на изборния процес всички да работят за целостта и единството на Ирак. Тема на разговорите между иракския вицепрезидент и турските представители ще бъдат предстоящите парламентарни избори, както и проблеми на сигурността.

На 4 задържани при операции срещу разпространение на дрога в Истанбул е разпоредена мярка за неотклонение
30 декември 2009 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Истанбул. За четирима от 6 задържани при операции срещу разпространение на дрога в Истанбул и Диарбекир беше разпоредена мярка за неотклонение, пише електронното издание на турския вестник „Сабах”. По предварително получено сведение екипи на жандармерийското командване в Истанбул разкриха престъпна група за разпространение на дрога в Истанбул и Диарбекир. След установяване на самоличността на наркоразпространителите бяха организирани операции на много адреси, при които бяха иззети 17,826 кг хашиш, 2 грама кокаин, 1 незаконно притежаван пистолет, 1 пълнител, 9 мобилни телефона, 9 сим карти и пари. Задържаните са планирали да продават дрога в увеселителни заведения на нова година, пише вестникът.

Турски опозиционен лидер коментира обиските в мобилизационния център в Анкара
30 декември 2009 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия в Турция Дениз Байкал коментира по повод обиските в мобилизационния център в Анкара, че за първи път турските въоръжени сили изпадат в положение да бъдат подложени на подозрение и ако от претърсването не излезе нищо, ще се изпадне в една унизителна ситуация, пише турският вестник „Сабах”. „Ако пък излезе нещо, тогава ще стане „земетресение”, каза опозиционният лидер. По думите му обискът не е насочен само към лицата, заподозрени в планирано покушение, а е посегателство срещу една институция. Според него разтърсващо ще е ако излезе наяве, че турските въоръжени сили са планирали преврат и покушение. Неотдавна обаче Генералният щаб заяви, че не дава подслон на лица, които са замесени в незаконни действия за сваляне на правителството. Според турския политик истината трябва да излезе наяве и да бъдат пресечени действията, които водят до противопоставяне сред турското общество.

Ройтерс: Турският президент защити армията на страната
30 декември 2009 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Абдуллах Гюл заяви днес, че армията на страната е изправена пред „ненужна и несправедлива” критика, предаде агенция Ройтерс. Коментарът на държавния глава изглежда има за цел да облекчи напрежението спрямо въоръжените сили относно предполагаем антиправителствен заговор.
Реформи разяждат мощта на армията през последните години, докато Анката се стреми към членство в Европейския съюз, а отношенията между светски настроените въоръжени сили и правителството остават трудни.
В събота полицията задържа осем военнослужещи и претърси щабквартирата на спецчастите, което медиите свързаха с предполагаем план за убийството на турски вицепремиер.
„Не омаловажавайте институциите несправедливо”, каза Гюл и допълни, че Турция засилва демократичните си стандарти в стремежа си към членство в ЕС.

„Сабах”: България погна данъчните длъжници за концертите на Мадона и Металика
30 декември 2009 | 15:33 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Директорът на Националната агенция по приходите в България Красимир Стефанов заяви, че се разследват данъците, дължими от концертите на Мадона и групата Металика в София, пише турският вестник „Сабах”. Стефанов посочи, че според законите чужденците, които имат приходи в страната, дължат 10 % преки данъци, които трябва да бъдат внесени в НАП. При проверка на данъчните инспектори е станало ясно, че 13 от фирмите, които организират концерти на чужди изпълнители в България, досега не са плащали данъци и данъчните служби са решени до стотинка да съберат данъците с дължимите върху тях лихви.
НАП в България премина към действия британският изпълнител Елтън Джон, който ще има концерт на 6 юни 2010 година в София, да не изпадне също в ролята на „данъчен престъпник”, пише вестникът.

Турция ще се издължи към Международния валутен фонд през 2013 година
30 декември 2009 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Задължението на Турция към Международния валутен фонд приключва през 2013 година, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. През 2013 година Турция ще възстанови дълга си от 8 милиарда долара. Досега страната 19 пъти е сключвала стенд-бай споразумения с МВФ, но с успех е приключила само последните две от тях. Първото споразумение с фонда Турция сключва на 1 януари 1961 година.
Според генералната програма за финансиране за 2010 година Турция трябва да изплати 149,6 милиарда лири и 50,7 милиарда лири лихви по кредита.

Турция и Северен Кипър се договориха за продължаване на икономическото и финансово сътрудничество
30 декември 2009 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Анкара/Никозия. Правителствата на Турция и на Севернокипърската турска република се договориха за продължаване на икономическото и финансово сътрудничество за 2010, 2011 и 2012 година, пише турският вестник „Дюня”. Според договора Северен Кипър трябва да продължи с реформите и да прилага политика на финансова дисциплина с цел намаляване на бюджетния дефицит. Турското правителство ще отпусне кредит на севернокипърското правителство за подкрепа на финансовото състояние в публичния сектор, за подкрепа на реалната икономика и на реформите в размер на 2,5 милиона турски лири. Според протокола, подписан между двете правителства, ще бъдат осигурени кредити за развитие на туризма в Северен Кипър чрез Банката за развитие на Турция, пише вестникът.

Агенция „Фокус” припомня, че Севернокипърската турска република е призната само от Турция.



Турция следва действена политика за решаване на проблема с иранската ядрена програма, заяви външното министерство

30 декември 2009 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция заема не само позицията на наблюдател, а следва действена политика с цел решаване на проблема с иранската ядрена програма, пише турският вестник „Йени шафак”. Говорителят на външното министерство Бурак Йозюгергин заяви, че външният министър Ахмет Давутоглу провежда активна „телефонна” дипломация в тази връзка. На седмичен брифинг с журналисти говорителят на министерството посочи, че са приели да се депонират в Турция отпадъци от обогатен уран. Той посочи, че се опитват да решават въпросите с диалог между Иран, САЩ и останалите заинтересовани страни.

Националната разузнавателна организация на Турция отрече да има връзка с обиска в мобилизационния център
30 декември 2009 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Националната разузнавателна организация на Турция /МИТ/ заяви, че не участва по никакъв начин в разследването на твърденията за планирано покушение срещу вицепремиера Бюлент Арънч, пише турският вестник „Милиет”. МИТ отхвърли появилото се твърдение, че обискът в Мобилизационния център в Анкара е бил предприет след телефонно подслушване от страна на МИТ на командването на областния мобилизационен център. Турската разузнавателна организация реагира срещу появила се в медиите новина за телефонен разговор между войник, работещ в мобилизационния център, и баща му, при който войникът е казал, че изгарят документи. В изявление днес МИТ посочва, че организацията не е участвала в нито един етап от разследването, пише вестникът.

Турските служби за сигурност заловиха над 33 кг хероин в Хакари
30 декември 2009 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските служби за сигурност заловиха над 33 кг хероин при операция в югоизточната провинция Хакари, съобщава Анадолската агенция.
Акцията е била проведена в района на магистралата Хакари-Ван. Конфискувани са общо 33,2 кг хероин.
Четирима души са задържани при операцията.

Турция осъди самоубийствения атентат в Пакистан
30 декември 2009 | 07:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция осъди самоубийствения атентат в пакистанския град Карачи, при който загинаха над 30 души, предаде Анадолската агенция.
„Атаката срещу участниците в Ашура за пореден път показа отвратителното лице на тероризма”, се посочва в съобщение на турското министерство на външните работи.
Подчертава се, че турските власти изразяват подкрепата си за пакистанските граждани и правителство в борбата срещу тероризма.

Турският държавен министър Джевдет Йълмаз се завръща от посещение в Саудитска Арабия
30 декември 2009 | 00:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският държавен министър Джевдет Йълмаз се завръща днес в Турция от Саудитска Арабия, където участва в заседанието на постоянния комитет за икономическо и търговско сътрудничество на Организацията Ислямска конференция, съобщават турските медии. След заседанието, което се състоя вчера в Джеда, Йълмаз разговаря с президента на Ислямската банка за развитие Ахмед Мохамед Али.
Постоянният комитет за икономическо и търговско сътрудничество бе създаден на третата ислямска конференция на високо равнище в Мека през 1981 г., а започна да функционира на четвъртата среща на високо равнище през 1984 г., на която за негов председател бе избран Турция, отбелязва Анадолската агенция.

Премиерите на Белгия и Турция ще разговарят в Анкара
30 декември 2009 | 00:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Белгийският премиер Ив Льотерм и турският му колега Реджеп Тайип Ергодан ще обсъдят днес отношенията между Турция и Европейския съюз, борбата с тероризма и други сфери на сътрудничество, съобщава Анадолската агенция. Официалните разговори ще се състоят в Анкара. Премиерът на Белгия пристигна вчера на посещение в Турция.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2