Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 30 декември 2009 г.

TRT-VOT-news,30.12.2009

Нападение на терористи самоубийци в Ирак...

Две нападения камикадзе в Ирак отнеха живота на 20 души...

Изпратена 30.12.2009 10:28:36 UTC

Обновена 30.12.2009 10:28:36 UTC

Две нападения камикадзе в Ирак отнеха живота на 20 души. Съобщено бе, че по време на нападенията в град Рамади са загинали 20 и са ранени 100 души.
Сред ранените се намира и губернаторът на провинция Анбар.
Първото нападение камикадзе е било осъществено в близост до областното управление в Рамади. Нападателят камикадзе се е намирал в един паркирал наблизо автомобил, когато е взривил бомбите по тялото си.
Малко след това първо нападение, близо до мястото на експлозията, втори нападател камикадзе е взривил бомбите по тялото си. Eксплозиите са отнели живота на 20 души и са ранени 100 души.
Сред ранените, повечето от които са иракски полицаи, се намира и губернаторът на провинциа Анбар Касъм Мухаммеди.
-
37 талибани бяха убити...

Пакистанската армия съобщи, че в областта Оракзай в Северен Пакистан са били убити 37 талибани.

Изпратена 30.12.2009 11:48:07 UTC

Обновена 30.12.2009 11:48:07 UTC

Пакистанската армия съобщи, че в областта Оракзай в Северен Пакистан са били убити 37 талибани.

В изявлението направено от пакистанската армия се отбелязва, че талибаните са били убити по време на операцията започната след зачестилите през последно време нападения срещу племенните лидери.

Съобщено бе, че сред убитите са и двама регионални талибански лидери.

Пакистанската армия също така съобщи, че през последния месец поради зачестяването на операциите в Северен Везиристан 400 хиляди семейства живеещи в областта се готвят да напуснат домовете си.
-
Турция е обезпокоена от строежа на нови еврейски квартали в Източен Ерусалим...

Турция изрази безпокойство във връзка с изявлението на Израел, че ще построи 700 жилища за еврейски заселници в Източен Ерусалим...

Изпратена 30.12.2009 10:39:12 UTC

Обновена 30.12.2009 10:39:12 UTC

Турция изрази безпокойство във връзка с изявлението на Израел, че ще построи 700 жилища за еврейски заселници в Източен Ерусалим.
Мнистерството на външните работи на Турция подчерта, че тази стъпка представлява открито нарушаване на международните закони.
В изявлението на външното министерство се заявява следното-"приканваме израелската администрация да преразгледа това свое решение и да избягва подобни стъпки в окупираните палестински територии."
В изявлението се сочи, че решението на израелската администрация представлява открито погазване на международните закони и се подчертава, че то ще навреди на усилията за съживяване на умиротворителния процес и ще повиши недоверието между страните в процеса.
В изявлението на министерството на външните работи на Турция се заявява, че е от значение да се избягват едностранни действия по въпроси от този род, които ще бъдат обсъдени в рамките на преговорите по крайния статут.
-
Преглед на чуждия печат 30.12.2009

Обзор на материали за Турция поместени в чуждестранната медия

Изпратена 30.12.2009 07:46:11 UTC

Обновена 30.12.2009 07:46:11 UTC

….В интернет сайта на издавания на английски език в ОАЕ вестник Гулф Нюз излезе новина озаглавена „Турция обеща да сътрудничи със Съвета за сътрудничество в района на Персийския залив”.В новината се изтъква голямото значение отделяно от Турция на регионалния мир и стабилност.Вестникът помества и изявлението на един високопоставен турски държавник,придружавал президента Абдуллах Гюл по време на посещението му в Кувейт ,че в името на мира и сигурността в региона Турция е готова да осъществи сътрудничество със страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив.

….В интернет-страницата на сирийския вестник Ел Баас в новина озаглавена „Турция и проблемите на региона”,се привлича внимание върху задоволството с което се посреща от арабските и мюсюлмански страни регионалната политика на Турция.Изтъква се важната определяща роля на Турция при разрешаването на регионалните проблеми и се отбелязва,че и за в бъдеще новата политика на Турция ще бъде успешна.

….В новина под заглавието „Есад похвали невижданата роля на Турция” ливанският вестник Ал Сафир съобщава,че държавният глава на Сирия Бешар Есад е заявил,че за подобряването на отношенията между Сирия и Ливан съществена роля е изиграла Турция,а равнището достигнато в отношенията между Турция и Сирия е образец за отношенията между отделните народи и държави.

….Австрийският вестник Дер Стандарт в материал озаглавен „Анкара ускорява процеса на ЕС” съобщава,че присъединителните преговори с Брюксел под ръководството на външния министър Ахмет Давутоглу намират широк отзвук в европейската медия.Шведският външен министър и мандатен председател на ЕС Карл Билдт е заявил, че на този етап са необходими по големи усилия в присъединителните преговори на Турция.Билдт подчертал ,че преговорната глава Екология е трудна и комплицирана,но че са уверени че Турция ще отбележи напредък по пътя към присъединяването си в съюза.

…Вестник Ню Йорк Таймс под заглавието „Йошка Фишер очаква много от тръбопровода” съобщава,че според Фишер,с проекта „Набуко” ЕС ще добие стратегически възможности в отношенията с Турция и източните и съседи Азърбейджан и Ирак.”Набуко е нова връзка.Затова Турция е толкова важна.Брюксел осъзнава това.Да се надяваме че и страните членки ще го осъзнаят”,е казал Фишер.

....Вестник Ла Либре Белжик съобщава,че оправдателните присъди на 6-ма члена на терористичната организация ,издадени от белгийското правосъдие са разгневили Турция.Новината е озаглавена „Турция обяви разочарованието си относно терористичната организация „Дехакапедже”. В декларация на Външното министерство на Турция се казва,че това решение е далеч от изискванията на международното сътрудничество в борбата с тероризма, защитата на гражданите от терористичните организации и полагащите се наказания за терористите,”пише вестникът.
-
Преглед на турския печат 30.12.2009 г.

Предлагаме ви кратък преглед на някои от по-важните новини публикувани в днешната турска преса…

Изпратена 30.12.2009 11:43:42 UTC

Обновена 30.12.2009 11:43:42 UTC

Вестник Йени Шафак предава изявлението на външният министър на Израел Авигдор Либерман, което предизвика остри реакции. В новината пише, че изявлението на Либерман насочено към министрите на индустрията и отбраната „Докато съм на този пост Турция няма да бъде посредник по въпроса със Сирия”, което предизвика голямо разцепление в правителството. Вестникът съобщава, че премиерът Бенямин Нетаняху е останал принуден да премине незабавно в действие за да успокои министъра на индустрията, търговията и труда Бенямин Бен Елиезер. В новината също така се отдава място на изявлението на посланика на САЩ в Анкара Джеймс Джефри, че САЩ подкрепят посредническата роля на Турция за разрешаването на проблема между Сирия и Израел.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Тревога от евентуално терористично нападение в Ню Йорк” съобщава, че полицията в Ню Йорк е обявила тревога в най-висока степен от евентуално терористично нападение в новогодишната вечер. Вестникът сочи, че срещу евентуално нападение на прочутия площад Таймс скуеър ще бъдат взети извънредни мерки за сигурност. В новината се отбелязва, че директорът на полицията в Ню Йорк Раймонд Кели е казал, че Ню Йорк, където в изпълнение бяха поставени извърнедно строги мерки за сигурност съществува най-голяма заплаха от терористично нападение и че целия персонал на полицията ще работи в новогодишната вечер.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Експлозивът бе скрит в бельото му” съобщава, че проваления опит за атентат срещу американския пътнически самолет пътуващ от Амстердам за Дейтройт е възпламенил дискусиите до каква степен са ефикасни усилените мерки за сигурност, които бяха въведени след нападенията от 11 септември. В новината пише, че нигериецът Абдюлмуталиб се е качил в самолета с експлозиви зашити към бельото му преминавайки през всички процедури по проверка и въпреки, че е включен както в списъка с издирваните лица на ЕС, а така също и в списъка на САЩ, с което е поставил в затруднено положение британските и американски единици за сигурност. Вестникът акцентува, че в тези рамки в някои среди в ЕС и в САЩ са били започнати дискусии дали детекторите за метал са дастатъчни и дали скенерите за тяло, които бяха предизвикали реакциите с довода, че нарушават личната неприкосновеност отново трябва да станат задължителни.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2