Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 30 декември 2009 г.

САЩ подкрепят Турция за посредник между Израел и Сирия !

САЩ подкрепят Турция за посредник между Израел и Сирия !

Автор: Нихал Йозерган – кор. на БНР в Истанбул

Американският послaник в Анкара изрази подкрепа за посредничеството на Турция при бъдещи израелско-сирийски преговори за мир. Джеймс Джефри оцени високо и положителната роля на Турция в опитите за предоляването на ядрената криза с Иран.

Според Джефри ако Израел и Сирия се съгласят турската страна да бъде посредник на двустранните мирни преговори, Вашингтон ще застане зад нея. Той уточни, че администрацията е оценила високо усилията на Анкара, която до преди година водеше успешно индиректните разговори между Тел Авив и Дамаск. Те обаче прекъснаха заради изненадващата масирана израелска операция срещу Ивицата Газа в навечерието на 2009.

Джеймс Джефри изрази и благодарност на турското правителство и в частност на премиера Реджеп Ердоган и първия дипломат Ахмет Давутоглу за активната им положителна роля в опитите за преодоляването на иранската ядрена криза. В същото време той предупреди, че положението с програмата на Техеран е твърде сериозно и засяга целия свят. По думите на посланика, ако скоро не бъде постигнат резултат по въпроса, Съединените щати ще го поставят за разглеждане пред Съвета за сигурност на ООН.

Джеймс Джефри пристигна на посещение в град Коня, в централен Анадол, където разгледа музея на видния ислямски мислител-суфист Джеляледдин Руми Мевляна.

бнр / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2