Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 12 декември 2009 г.

Turkiye haberler - 12.12.2009г. !

Картина на Клод Моне, собственост на български колекционер, е била закупена от турски бизнесмен за 14 милиона лири
12 декември 2009 | 19:11 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Картината на известния френски импресионист Клод Моне „Разходка в конака”, притежание на български колекционер, е била закупена от турски бизнесмен за 14 милиона турски лири /ок. 14 милиона лева/, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк, цитирайки българското радио „Дарик”. Картината е рисувана в младежките години на Моне с маслени бои и е била изложена на открит търг в България. Според информацията собственик на картината е бил лидерът на Българската социалистическа работническа партия Чуде Георгиев. Георгиев е заложил картината като ипотека за теглене на банков кредит. След търга той е посочил, че с продажбата на картината ще погаси кредита си и ще има достатъчно пари.
Директорът на Националната художествена галерия Борис данаилов обаче е казал, че картината е фалшификат и е била изработена от млади художници от бившия Съветски съюз през 1950-те години. От своя страна бившият собственик Георгиев е казал, че тези твърдения целят да намалят цената на картината и да развалят търговската сделка. Откъде притежава картината той не разкрива и добавя, че външни експерти по произведения на изкуството са оценявали картината на много по-висока стойност. Заради твърденията, че е фалшификат, е започнало разследване.

Руският енергиен гигант Газпорм и турската петролна компания ТРАО ще добиват петрол в иракския район Бедра
12 декември 2009 | 18:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Руският енергиен гигант Газпорм и турската държавна петролна компания ТРАО ще добиват петрол в иракския район Бедра, пише турският вестник „Заман”. В района, намиращ се на 160 км югоизточно от Багдад, има резерви от 150 милиона барела петрол и двете компании ще вадят дневно 170 барела, като печалбата от всеки барел ще бъда 5,5 долара.

Европроект за 1 100 000 милиона евро спечелиха биолози и генетици от университета „Богазиджи” в Истанбул
12 декември 2009 | 18:30 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Проект за 1 100 000 милиона евро, финансиран от ЕС, спечели Центърът за молекулярна биология и генетика на университета „Богазиджи” в Истанбул, пише турският вестник „Дюня”. Ръководителят на проекта е д-р Стефан Фус посочи, че той се подкрепя от Седма рамкова програма на ЕС за развитие на регионалния научен потенциал. По думите му разработеният проект е може би най-всеобхватният и най-съдържателен от всички, които са изготвяни досега в тази област. Той ще включва изследвания на мозъка, проучвания по имунология и генетика на заболяванията.
Изследванията в рамките на проекта ще имат за цел да разширят познанието в областта на науките за живота и ще осигурят възможност за развитие на младия научен потенциал.

20 демонстранти са били задържани днес при протестите на кюрдски активисти в град Ван, Източна Турция
12 декември 2009 | 18:13 | Агенция "Фокус"
Ван. 20 демонстранти са били задържани днес при протестите на кюрдски активисти в град Ван, Източна Турция, срещу решението за забрана на Партията на демократичното общество /ПДО/, пише турският вестник „Заман”. Групата от протестиращи се е събрала на обяд пред областната централа на ПДО и е следила изявлението на лидера на партията Ахмет Тюрк за протест срещу решението по телевизията. След това групата е скандирала протестни лозунги и въпреки призивите на партийните ръководители, при разпръскването си е замервала полицаи с камъни. Засегнат от удар е бил заместник-полицейският началник. За въдворяване на ред полицията е използвала сълзотворен газ.



Товарен кораб, плаващ от Русия за Чанаккале, е потънал заради виелица в турското черноморско крайбрежие

12 декември 2009 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Зонгулдак. Товарен кораб, плаващ под панамски флаг и превозващ въглища от Русия за град Бига, провинция Чанаккале, е потънал заради силни виелици край турското черноморско пристанище Зонгулдак, пише турският вестник „Дюня”. Двама моряци от 16-членния екипаж са загинали, други двама са в неизвестност, а 12 са били спасени. Тази нощ към 2,30 часа корабът е бил връхлетян от силен ураганен вятър и поради тежкия товар се е наклонил и започнал да поема вода и за кратко време е започнал да потъва. Бързо са започнали спасителни операции и 12 души от екипажа са били спасени.

С 18 % е намалял износът на текстилна продукция от Югоизточна Турция за страните от Европейския съюз
12 декември 2009 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. С 18 % е намалял износът на текстилна продукция от Югоизточна Турция за страните от Европейския съюз, пише турският вестник „Заман”. Според данни, изнесени от Съюза на износителите на текстил от Югоизточна Турция, за 11-те месеца на 2009 година изнесената продукция е била на стойност 635 487 000 долара докато за същия период на миналата година тя е била 774 941 000 долара.

Привърженици на ПКК организираха протести, които бяха съпроводени със сблъсъци, в градове на Европа
12 декември 2009 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Увеличават се безредиците по улиците на Европа, създавани от привърженици на Кюрдската работническа партия /ПКК/, пише турският вестник „Заман”. Привържениците на организацията, организирайки протести под предлог, че са лоши условията, при които излежава присъдата си лидерът Абдуллах Йоджалан, обградиха офиси на международни организации и медии в Европа, като централата на Европейския център за предотвратяване на насилието в Страсбург, офиса на международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл” и телевизия Би Би Си в Лондон, представителството на европейския парламент в Марсилия. Привържениците на ПКК са скандирали лозунги срещу Великобритания, Франция, Германия, САЩ, Италия, Швейцария, Белгия, Иран, Сирия и Турция. Силите за сигурност са атакували кюрдските активисти и са задържали общо над 80 души за терористична пропаганда.

За първи път турски президент е на официално посещение в Черна гора
12 декември 2009 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Подгорица. За първи път турски президент е на официално посещение в Черна гора, пише турският вестник „Сабах”. Абдуллах Гюл, който от Албания замина в Черна гора, беше посрещнат на летището с официална церемония от черногорския президент Филип Вуянович. След поздравите към почетните гвардейски части двамата президенти разговаряха насаме и в присъствието на екипите си. Те са обменили мнения по двустранни и регионални въпроси, засягащи стабилността на региона и са се договорили за бъдещо сътрудничество.

Всички трябва да уважават решението на съда, каза турският президент по повод забраната на ПДО
12 декември 2009 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Подгорица. Всички трябва да уважават решението на съда, заяви президентът на Турция Абдуллах Гюл по повод решението на Конституционния съд за забрана на Партията на демократичното общество, пише турският вестник „Заман”. На брифинг за журналисти Абдуллах Гюл, който е на посещение в Черна Гора, коментира решението на Конституционния съд и очакванията си за развитието на политическите процеси в страната. Той посочи, че сърцата са искали партийните ръководители да покажат внимание и усилия, за да запазят партията, но след като това не е било направено, съдът няма какво да направи. Гюл изтъкна, че представителите на ПДО са дошли в парламента в резултат на развитието на демокрацията в страната и подчерта, че трябва да бъде запазено хладнокръвие и политическите процеси да се развиват с разум и всички трябва да си извлекат поука. Турският президент посочи също, че плурализмът и различията са богатство и важна ценност на демокрацията.

Турски товарен кораб е потънал край бреговете на израелското пристанище Хайфа
12 декември 2009 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Хайфа. Турски товарен кораб е потънал край бреговете на израелското пристанище Хайфа, пише турският вестник „Заман”. От 13 членния екипаж е спасен един моряк, а 12 са в неизвестност. Корабът „Салла 2” е започнал да потъва към 2 часа тази нощ, когато е поел прав курс към пристанище Хайфа, като е бил на 80 км от пристанището. Бил е изпратен сигнал за помощ до кораби на НАТО, които са спасили един човек от екипажа. Израелските крайбрежни екипи продължават издирването на изчезналите моряци.

Прокюрдската ПДО обяви, че се оттегля от парламента в Турция след решението за забрана на партията
12 декември 2009 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Парламентарната група на Партията на демократичното общество /ПДО/ обяви, че се оттегля от парламента след решението за забрана на партията, предаде турската агенция АНКА. Централният изпълнителен съвет на ПДО се събра днес, за да анализира ситуацията, възникнала в резултат на решението за забрана. Ахмет Тюрк беше посрещнат при идването си в централата на партията от привърженици с лозунга „Кюрдският народ се гордее с вас”. Депутатът от Диарбекир Акън Бирдал при идването си каза в изявление за медиите, че ще обсъждат тактиката за завръщане към народа, който ги е избрал, посочва агенцията.

Сблъсъци възникнаха в Хаккяри и Ван, Източна Турция, след решението за забрана на прокюрдската ПДО
12 декември 2009 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Сблъсъци възникнаха в турската провинция Хаккяри след решението за забрана на Партията на демократичното общество /ПДО/, пише турският вестник „Хюриет”. Група, която се е събрала тази сутрин пред централата на ПДО в Хаккяри, се е опитала да линчува един полицейски началник и един полицай. Представителите на еснафа са затворили в знак на протест магазините и работилниците си, а близо 3 000 души са се събрали пред кметството като са скандирали лозунги в защита на лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан и пееха маршове на кюрдски език. Областният председател на ПДО Хивзуллах Кансу в изказване пред многолюдното множество каза, че трябва да се сложи край на хилядолетната политика на отричане на кюрдския народ и стремежа към неговата асимилация. Чрез политиката на забрана на партии не може да бъдат решени тези въпроси и забраната на 5 партии, представляващи кюрдите досега е показала това. Въпреки опитите на представители на ПДО да бъде предотвратен сблъсък между протестиращите и силите на реда, е имало нежелани инциденти и полицията е използвала водоструйки и сълзотворен газ за разпръсква на протестиращите.
Сблъсъци са възникнали и в околийския център Юксекова и в областния център Ван.

Конституционният съд на Турция единодушно реши да забрани прокюрдската ПДО заради връзки с ПКК и защита на тероризма
12 декември 2009 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Конституционният съд на Турция взе с единодушие решение за забрана на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ заради защита на тероризма и връзки с Кюрдска работническа партия /ПКК/, пише турският вестник „Милиет”. На 37 представители на партията е наложена забрана за политическа дейност за 5 години. На лидера Ахмет Тюрк и депутатката Айсел Туглук ще бъде отнет депутатският мандат.
От 1993 година досега Конституционният съд е забранявал 4 политически партии със същата политическа физиономия и дейност. Единодушното решение на съда е мотивирано от съществуващи връзки между ПДО и терористичната организация ПКК. Сред членовете на ПДО, на които е наложена забрана за политическа дейност, са кметовете на Сиирт Селим Садак, на Батман Недждет Аталай и на Джизре Айдън Будак. Съдът е взел решение също имуществото на партията да бъде предадено на държавната хазна.
Председателят на съда Хашим Кълъч определи като неоснователни твърденията, че забраната на партията ще саботира процеса по демократизация, насочена към кюрдите. Той изтъкна, че една партия няма право да използва изрази, защитаващи тероризма и действия, основаващи се на насилие. Кълъч призова политиците да изградят диалог помежду си, като се отърсят от чувствата на гняв и противопоставяне, и да направят промени в конституцията и законодателството за затрудняване на процедурата за забрана на политически партии и за демократизация на страната.

АФП: Кюрдски лидери са се срещнали след разпускането на Партия на демократичното общество
12 декември 2009 | 13:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерите на основната кюрдска партия в Турция се срещнаха днес за да решат какво да предприемат, след като тяхната Партия на демократичното общество бе разпусната за връзки с въоръжените сепаратисти. Решението на съда се смята за удар по усилията на правителството за коригиране на отношенията с непокорната кюрдска общност, коментира АФП.
Полицията е използвала сълзотворен газ и водни струи в Хакари, за да разпръсне недоволна тълпа, замеряла силите на реда с камъни и опитала да линчува началника на местната полиция и редови полицай. Двамата са били освободени от протестиращите след намесата на местни политици.

Турските служби за сигурност заловиха 52 кг хашиш
12 декември 2009 | 06:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските служби за сигурност заловиха 52 кг хашиш при отделни операции в страната, съобщава Анадолската агенция.
Акциите са проведени в Самсун, Истанбул и Трабзон. Задържани са шестима души, които са заподозрени за трафик на наркотици.

Сблъсъци между полиция и кюрдски демонстранти са избухнали в Турция
12 декември 2009 | 04:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Стотици кюрди са излезли по улиците, за да протестират срещу решението на Конституционния съд на Турция да забрани най-голямата партия, която лобира за техните интереси. Сблъсъци между протестиращите и полицията са избухнали в югоизточната част на страната, предаде РБК.
Демонстрантите са хвърляли срещу полицаите бутилки със запалителна течност.
На 11 декември Конституционният съд на Турция взе решение за забрана на прокюрдската Партия на демократичното общество. Делото за забрана на ПДО беше повдигнато от Върховната касационна прокуратура с мотива, че партията се явява център на сепаратистки идеи и искания и защитава терористични действия.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2