Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 12 декември 2009 г.

TRT-VOT,12.12.2009

TRT-VOT-news,12.12.2009 (Bulgarian language)

Download this episode (7 min)
TRT-VOT-news,12.12.2009 (Bulgarian language)


„Airbus A400M” направи първия си полет

Вчера в град Севиля, Испания новият европейски военно-транспортен самолет „Airbus A400M” направи първия си полет.

Изпратена 12.12.2009 12:50:10 UTC

Обновена 12.12.2009 12:50:10 UTC

Вчера в град Севиля, Испания новият европейски военно-транспортен самолет „Airbus A400M” направи първия си полет.

„Airbus A400M” е съвместен проект на 7 европейски страни членки на НАТО включително и Турция…

Първият полет на машината бе отлаган от дълго време поради някои неразбирателства между „Airbus” и министрите на отбраната на страните участнички в проекта.

7те страни участнички в проектът „Airbus A400M”, който бе започнат преди 6 години бяха дали поръчка за 180 самолета от този модел.

Компетентни лица от министерствата на отбраната на страните участнички в проекта преговорят в Севиля за разрешаването на финансовите проблеми и при условие че бъде постигнато споразумение относно цената и по техническите детайли окончателния договор ще бъде подписан през март 2010 година.
-
Представителите на Минската група се срещнаха с Алиев

В рамките на инициативите за разрешаването на въпроса с Нагорни Карабах Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, продължава контактите си в областта.

Изпратена 12.12.2009 12:38:50 UTC

Обновена 12.12.2009 12:38:50 UTC

В рамките на инициативите за разрешаването на въпроса с Нагорни Карабах Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, продължава контактите си в областта.

Представителите на Минската група се срещнаха с президента на Азербайджан Илхам Алиев в столицата на Азербайджан-Баку.

На срещата участваха и съпредседателите Роберт Брадке, Бернар Фаси и Юри Мерзяков, а така също и специалния представител на председателя на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Анджей Каспшики.

По време на срещата бяха обсъдени напредъка постигнат по пътя за разрешаването на въпроса с Нагорни Карабах и стъпките, които може да бъдат предприети в това отношение.

През предстоящите дни съпредседателите на Минската група ще посетят и Армения.
-
Гюл продължава контактите си в Черна гора

Президентът на Турция Абдуллах Гюл, който приключи контактите си в Албания премина в Черна Гора.

Изпратена 12.12.2009 11:50:50 UTC

Обновена 12.12.2009 11:50:50 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл, който приключи контактите си в Албания премина в Черна Гора.

Посещението на Гюл в Черна Гора е от голямо значение поради факта, че е първото посещение от Турция в тази страна на ниво президент.

Президентът Гюл бе посрещнат с официална церемония от президента Филип Вуянович. Гюл проведе първата си среща в Черна Гора с премиера Мило Джуканович.

По-късно президентът Гюл се срещна с президента на Черна гора Филип Вуянович, след което бе преминато към преговорите между делегациите на двете страни.

Между двете страни бяха подписани договори в сферите на телекомуникацията и транспорта.

На съвместна пресконференция след подписването на договорите Гюл каза, че Турция ще подкрепи членството на Черна Гора в НАТО и изрази пожеланието си за интегрирането на Черна Гора с ЕС.

Вуянович на свой ред благодари на Гюл за изразената подкрепа и акцентува на значението, което имат дейностите водени от Турската агенция за сътрудничество и развитие в Черна гора и изрази убеждението, че ще бъде постигнат напредък в икономическите отношения между двете страни.
-
Преглед на турския печат 12.12.2009 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешната турска преса…

Изпратена 12.12.2009 09:41:17 UTC

Обновена 12.12.2009 12:36:21 UTC

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Откраднаха тленните останки на Пападопулос” съобщава, че, кипърските гърци са в шок тъй като неизвестни лица снощи са отворили гроба на бившия лидер Тасос Пападопулос и са откраднали тленните му останки. Вестникът предава, че това грозно престъпление е било осъществено ден преди годишнината от смъртта на бившия кипърски гръцки лидер. В новината се припомня, че Тасос Пападопулос, който е бил приеман за герой от редица кипърски гърци поради възраженията му срещу плана на Анан е бил лидер на кипърската гръцка администрация в периода от 2003 до 2008ма година и че на изборите през Февруари 2008 година е загубил срещу съперника си Димитрис Христофяс и няколко месеца по-късно на 12 Декември 2008 година е починал от рак на белите дробове.

Вестник Заман в новината със заглавие „Или братство или терор, нямаме друг избор” отбелязва, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е направил важно изказване във връзка с терористичното нападение в Решадие, окръг Токът, което отне живота на 7 военнослужещи. В новината пише, че Ердоган е акцентувал, че не може да става дума за връщане назад от политиката за „Демократично отваряне” и е прибавил, че ще предприемат обиколка в страната за да запознаят обществеността с тази политика.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Постигнаха целта си” съобщава, че Партията на демократичното общество искаща да преобърне процеса на „Демократично отваряне” в хаос заедно със средите обявяващи се против процеса е постигнала целта си. В новината се отбелязва, че Конституционният съд на Турция е забранил Партията на демократичното общество заради връзките й с терористичната организация ПКК и заради това, че се е превърнала в средище на действия, насочени срещу единството на страната. Вестникът предава, че решението е било взето единодушно от 11те члена на съда.

Вестник Хюрриет пише, че вчера в град Севиля, Испания новият европейски военно-транспортен самолет „Airbus A400M” е направил първия си полет. В новината пише, че „Airbus A400M” е съвместен проект на 7 европейски страни членки на НАТО включително и Турция. Вестникът предава, че от „Airbus” са изразили мнение, че успешният тричасов полет на машината означава, че проектът, който беше заплашен от провал, е спасен и че тепърва ще има поръчки към компанията. В новината пише, че първите самолети от този модел ще бъдат доставени на Франция към края на 2012 година.

TRT-VOT-news,12.12.2009 (Bulgarian language)

Download this episode (7 min)
TRT-VOT-news,12.12.2009 (Bulgarian language)


Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2