Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 21 декември 2009 г.

TRT - VOT - news,21.12.2009 !

Завърши първия етап на футболнта Суеперлига...

Първия период на турската футболна Суперлига приключи с лидерството на Фенербахче...

Изпратена 21.12.2009 10:56:31 UTC

Обновена 21.12.2009 10:56:31 UTC

Първия период на турската футболна Суперлига приключи с лидерството на Фенербахче. Снощи Фенербахче се наложи над Трабзонспор с един на нула и с актив от 37 точки зае челното място. На второ място е Галатасарай с 36 точки и на трето място е Бурсаспор с 34 точки.
Миналогодишният шампион Бешикташ приключи първия етап с 32 точки.
-
Операции в Афганистан...

Ликридирани са 21 талибани...

Изпратена 21.12.2009 10:52:12 UTC

Обновена 21.12.2009 10:52:12 UTC

Операциите в Афганистан срещу талибанското движение продължават. По време на последните стълкновения са били убити 21 талибани.
Министерството на отбраната на Афганистан собщи, че афганистански сили и сили на НАТО са провели операци в областите Хелманд, Газни и Северен Кундуз и че са били ликвидирани 21 талибани.
-
Почина един от най-видните

представители на иранската опозиция...
Днес в Иран се провежда погребалната церемония на религиозния лидер Айетоллах Хюсеин Али Мунтазери...

Изпратена 21.12.2009 10:49:27 UTC

Обновена 21.12.2009 10:49:27 UTC

Днес в Иран се провежда погребалната церемония на религиозния лидер Айетоллах Хюсеин Али Мунтазери, известен с острите си критики по адрес на администрацията на президента Амединеджат. За участие в церемонията в свещения град Кум се стекоха дсетки хиляди души, по-голямата част от които привърженици на опозицията.
Мунтазери, който бе един от лидерите на Исляската революция от 1979та година, бе едно от най-висопоставените лица изразяващи опозицията си срещу администрацията на Ахмединеджат. Мунтазери остро бе разкритикувал кървавото потушаване на уличните бунтове, които започнаха след президентските избори и и бе обвинил Ахмединеджат в установяването на диктатура.
В град Кум бяха предприети извънредно строги мерки за сигурност. Иранските власти затвориха за чуждестранните медии погребалната церемония. Съобщава се че са арестувани някои опозиционни ръководители.
-
Заседание на Министерския Съвет...

На заседанието започнало в 11 часа ще бъдат обсъдени в подробности основно процесът на демократизация, икономически въпроси и процеса на членство в ЕС. ...

Изпратена 21.12.2009 10:43:58 UTC

Обновена 21.12.2009 10:43:58 UTC

Министерският съвет се събра след близо едномесечен период на заседание под председателството на премиера Ердоган. Обсъждат се вътрешни и външни събития.
На заседанието започнало в 11 часа ще бъдат обсъдени в подробности основно процесът на демократизация, икономически въпроси и процеса на членство в ЕС.
Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай няма да присъства на заседанието на кабинета, тъй като ще участва в днешното заседание в град Ербил в Ирак на тристранния механизъм Турция-САЩ-Ирак.
След първото заседание провело се в Багдат министър Аталай бе казал, че са били приети мерки и решения целящи ликвидирането на терористичната организация ПКК. Очаква се резултатите от това първо заседание да бъдат обсъдени на днешното заседание на министерския съвет.
-
Президентът Абдуллах Гюл отпътува за Кувейт...

По време на двудневната визита ще бъдат обсъдени различни въпроси, като основно място ще бъде дадено на икономическите въпроси и на възможностите за разгръщане на двустранното сътрудничество...

Изпратена 21.12.2009 10:42:45 UTC

Обновена 21.12.2009 10:42:45 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл отпътува на официално посещение в Кувейт. Това е първото посещение на президент на Туpция в Куевейт от 12 години насам.
По време на двудневната визита ще бъдат обсъдени различни въпроси, като основно място ще бъде дадено на икономическите въпроси и на възможностите за разгръщане на двустранното сътрудничество.
В изявлението, което направи преди да отлети за Кувейт, президентът Гюл припомни, че от няколко години насам Турция води сериозни контакти с Организацията за Сътрудничество в Персийския Залив и отбеляза, че в момента Кувейт е мандатен председател на тази организация.
Той каза, че Турция води преговори със страните от Персийския Залив за сключването на търговски договори и се надява тези преговори да приключат с положителен резултат по време на мандатното председателство на Кувейт.
Президентът Гюл ще участва и в турско-кувейтския делови форум на който ще присъстват турски и кувейтски бизнесмени.
Президентът Гюл също така ще присъства заедно с емира на Кувейт Шейх Сабах на честванията по случай 75тата годишнина от основаването на Кувейтската Нефтена Компания. По време на посещението си президентът Гюл е придружаван от държавния министър и вице-премиер Али Бабаджан, депутати и бизнесмени.
На летище Есенбога в Анкара, преди да отлети за Кувейт, президентът Гюл отговори и на въпроси на журналисти засягащи актуални събития. Hа въпроси относно присъединяването на депутатите от закритата партия на Демократичното Общество в партията Мир и Демокрация и днешното посещение на някои от депутатите в лагера Махмур в северната част на Ирак, Гюл каза, че това са въпроси, които трябва да се обсъдят във ВНСТ.
Във връзка с изявлението на гръцкия фанариотски патриарх Вартоломей за американски телевизионен канал, президентът Гюл каза, че подкрепя изявлението по въпроса на министъра на външните работи Ахмед Давутоглу.
Давутоглу бе оценил думите на патриарх Вартоломей-"В Турция се чувствам като разпънат на кръста мъченик", като много погрешно изявление и бе подчертал, че турската история е изпълнена с примери за религиозна толерантност.
-
Преглед на турския печат 21.12.2009

Обзор на новините по страниците на турската преса от 21ви декември 2009та година.

Изпратена 21.12.2009 08:51:41 UTC

Обновена 21.12.2009 08:51:41 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с новина на вестник Заман, засягаща посещението на президента на Турция Абдуллах Гюл в Кувейт, която страна е мандатен председател на Съвета за Сътрудничество в Персийския Залив, в която организация членуват 6 страни от района на Персийския Залив. Вестникът отбелязва, че по време на визитата Гюл е придружаван от държавния министър и вице-премиер Али Бабаджан и много турски бизнесмени. В новината се отбелязва, че това посещение е от значение за разгръщането на отношенията не само с Кувейт, но и с другите страни членки на организацията-Саудитска Арабия, Катар, Обединените Арабски Емирства, Оман и Бахрейн.
Същият вестник в новина озаглавена "В Багдат бе обсъден въпросът за ликвидиране на терористичната организация ПКК", отбелязва, че на заседанието на тристранния механизъм Труция-САЩ-Ирак, проведено в столицата на Ирак Багдат са били обсъдени въпроси като закриването на лагера Махмур и съдбата на главатарите на терористичната организация ПКК. B новината пише, че след заседанието, мнистърът на вътрешните работи Бешир Аталай е подчертал, че са били обсъдени конкретни мерки и е била подготвена пътна карта за ликвидирането на терoристичната организация ПКК. Вестникът сочи, че на заседанието са присъствали представители и от турския генерален щаб, генералната дирекция на полицията, националното разузнавателно управление и министерството на външните работи.
Вестник Йени Шафак е засегнал експлозията довела до прекратяването на изпомпването на нефт по нефтопровода Киркук-Юмурталък. Вестникът пише, че експлозията е станала в резултат на саботаж и до приключването на ремонтните дейности, по нефтопровода няма да се подава нефт за Турция. Вестникът пише, че има съмнения, че саботажът е организиран от терористичната организация ПКК, подчертавайки, че от октомври месец насам са нарастнали саботажите срещу нефтопроводи в Ирак.
Същият вестник в новина озаглавена "МВФ и Световната Банка следят турците", отбелязва, че в двете световни икономически учреждения работят общо над 140 турци и че двете учреждения са поставили като цел да увеличат броя на турските си служители.
Вестник Сабах съобщава, че премиерът на Италия Силвио Берлускони, който пострада тежко при нападение миналата седмица, е изпратил до демонстрацията във Верона организирана в негова подкрепа послание, в което е подчертал, че в името на благото на Италия, ще продължи да работи за страната си и че подкрепата, която получава от гражданите му вдъхва нови сили за работа.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2