Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 5 февруари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 04.02.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 04.02.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 04.02.2011 09:32:29 UTC

Обновена 04.02.2011 09:32:29 UTC

Вестник Заман съобщава, че продължават сблъсъците между привържениците и противниците на държавния глава на Египет Хюсню Мубарек, които бяха започнали завчера в столицата Кайро и че града се е превърнал в бойно поле.

Вестник Заман отбелязва, че турските журналисти също са пострадали от антиправителствените демонстрации и че 4ма турски журналисти са били нападнати от привържениците на администрацията на президента Хюсню Мубарек.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Най-ниската инфлация за последните 40 години” предава оповестените вчера данни на инфлацията. Вестникът сочи, че годишната инфлация на потребителските цени се е понижила на 4,9 %, което е най-ниската стойност за последните 42 години.

В новината със заглавие „Покана към турските предприемачи от Русия” вестник Йени Шафак съобщава, че директорът на Руския научноизследователски институт професор Генадий Воронцов е отбелязал, че в рамките на Световното първенство по футбол през 2018 година ще бъдат реализирани проекти за милиарди долара в 13 провинции на Русия и е отправил призива „Приканваме турските компании да получат дял от тези инвестиции”. Вестникът отбелязва, че професор Воронцов е акцентувал, че турските предприемачи и строителни компании се ползват с добър авторитет в Русия и е поискал да бъдат следени от близо търговете, които ще бъдат открити относно предстоящите проекти.

Вестник Миллиет съобщава, че президентът на Нигерия Гудлук Ебеле Джонатан, който се намира на посещение в Турция по поканата на президента Абдуллах Гюл е поискал от Турската агенция за жилищно строителство /ТОКИ/ да построи жилища в Нигерия. Вестникът пише, че гостът президент след като е обходил жилищата построени от ТОКИ е отбелязал, че е останал възхитен от жилищата и проектите реализирани от ТОКИ и е попитал каква е тайната на тези толкова здрави и модерни жилища.

Вестник Заман в новината със заглавие „Похвали от „Ню Йорк Таймс” относно турското такси” съобщава, че „Ню Йорк Таймс” е публикувал статия относно турската компания останала на финала на търга открит в град Ню Йорк за таксиметровите коли, които ще бъдат пуснати през 2013та година. В статията на вестник „Ню Йорк Таймс” се отбелязва, че капацитета за превозване на инвалидни колички е дал голямо преимущество на турската компания и че единствено 300 от всички таксита работещи в Ню Йорк наброяващи 13 хиляди са пригодени за транспортиране на инвалидни колички.

В новината със заглавие „Истанбул сега е столица на модата” вестник Сабах предава, че в Истанбул е започнало третото издание на Седмицата на модата. Вестникът сочи, че в рамките на Седмицата на модата в Истанбул ще бъдат представени колекциите есен/зима 2012 година на видни турски марки и стилисти.

Вестник Стар съобщава, че на 25тата Зимна универсиада в Ерзурум турските спортисти Алпер Учар и Алиса Агафонова са спечели сребърен медал във фигурното пързаляне при двойките.

иаф / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2