Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 4 февруари 2011 г.

10 000 турци излязоха на протест срещу правителствени мерки,а турската полиция стреля със сълзотворен газ и водни струи

Бунт със сопи и яйца срещу правителството в Турция

Снимка Блумбърг

Според синдикати 10 000 турци излязоха на протест срещу правителствените мерки.

04.02.2011

Турската полиция стреля със сълзотворен газ и водни струи по хиляди протестиращи в четвъртък, опитвайки се да спре поход до парламента на работници, протестиращи срещу предложен от правителството закон, който според протестиращите ще ги лиши от техни права, предаде Асошиейтед прес.

Работниците, много от които пристигнаха от различни райони на Турция, се събраха в парк в столицата Анкара и се заканиха да стигнат до парламента в нарушение на закона, който забранява демонстрации близо до меджлиса.

Полицията за борба с безредиците блокира главния път, водещ до сградата на парламента, с колона от коли и водни оръдия и използва сълзотворен газ и вода под налягане, за да отблъсне назад демонстрантите. Работниците замеряха полицията с камъни, пръчки и яйца.

Турският парламент обсъжда пакет от закони, сред които и мерки, опростяващи глобите за неплатени данъци или глоби и увеличаването на отпуска по бащинство от три дни на десет. Ако бъдат приети, новите закони ще позволят на работодателите да преместват работници против волята им, ще направят работниците, а не работодателите финансово отговорни здравните вноски и ще позволи на работодателите да назначават млади специалисти и чираци за четири месеца без заплащане. Профсъюзите заявяват, че промените ще дадат на правителството възможност да използва специалния фонд, предназначен за борба с безработицата, за други цели.

Телевизионните канали определиха броя на протестиращите на около 10 000 души, макар че според присътващ на демонстрацията журналист на Ройтерс демонстриращите са наполовина по-малко. Демонстрацията няма връзка с размириците в Египет и други страни в Близкия изток.

вестник "монитор" / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2