Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 20 декември 2009 г.

Турция поиска безвизов режим за ЕС !

Ахмет Давутоглу /Associated Press

Турският външен министър Ахмет Давутоглу настоя в събота Европейският съюз да позволи на турските граждани да пътуват без визи за ЕС, съобщи агенция Ройтерс. Искането за безвизов режим беше обявено, въпреки липсата на напредък на Анкара по ключови въпроси от преговорите за присъединяване към Евросъюза.

Турция започна преговори за членство през 2005 г., като все още не е част от Шенгенския режим, който позволява свободно движение в страните, които са негови членки. Шенгенската зона обхваща 25 държави членки на ЕС (Ирландия и Великобритания не участват в нея) и три страни извън евроблока (Исландия, Норвегия и Швейцария). Визовият режим обаче отпадна на 19 декември за гражданите на Сърбия, Черна гора и Македония.

За да получат отмяна на визовия режим, Сърбия, Македония и Черна гора изпълниха редица условия от Брюксел. Сред тях бяха въвеждане на биометрични паспорти, засилване на граничния контрол и мерки за борба с корупцията и организираната престъпност.

"Недопустимо е, че определени държави от Балканите, които са в първоначален етап от процеса за присъединяване и не са започнали преговори, получиха привилегията на Шенген, докато Турция, като се има предвид нивото, което отношенията между Турция и ЕС са достигнали, не я получила", заяви Давутоглу на пресконференция.

"Отсега нататък ние ще следим това отблизо", подчерта турският министър пред държавната Анадолска агенция.

През октомври Давутоглу, който е професор по политически науки, заяви, че Турция може да помогне на Европа да стане голям играч на международната сцена, ако Анкара стане част от евроклуба. Според него страната му е ключов регионален играч и вече изпълнява ролята на "честен посредник" при много конфликти, в които страните от ЕС имат малко влияние, например в конфликти в Близкия изток, Кавказ, както и преговорите за иранската ядрена програма.

На 8 декември ЕС се съгласи да започне преговори с Турция по още една глава от преговорите за присъединяване. Така главата за околна среда ще бъде официално отворена на среща на преговарящите от ЕС и Турция на 21 декември.

Осем други глави обаче остават замразени заради отказа на Турция да се съобрази със задълженията си по т.нар. Анкарски протокол от 2005 г. към митническото й споразумение с ЕС. Документът задължава страната да отвори пристанищата и летищата си за кораби и самолети на Кипър, която е член на Евросъюза.

С главата за околна среда отворените преговорни глави ще станат 12 от общо 35. Турските власти обаче са недоволни от, по думите им, бавния напредък в преговорите за присъединяване.

Допитвания до общественото мнение в Европа показват, че близо половината от гражданите на ЕС са против присъединяването на мюсюлманската държава към евроблока.

Критици на членството на Анкара подчертават културни различия като религията. Според тях те ще попречат на ЕС добре да интегрира страна с население от 71 млн. души, чийто доход на глава от населението е по-малко от една трета от средното за ЕС.

ВС / Портал Турция

>>>

Турция поиска от ЕС облекчаване на визовия режим за турските граждани !

20 декември 2009 | 11:59 | Агенция "Фокус"

Анкара.Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу призова Европейския съюз да разреши безвизово пътуване за турските граждани, съобщават осведомителните агенции. По думите на министъра е неприемливо някои балкански страни, които все още са в начален етап на процеса на присъединяване към ЕС, да получат такива облекчения, а Турция, която води преговори за членство в ЕС и са отворени преговорни глави, да няма либерализация на визовия режим.
Изявлението на турския външен министър бе във връзка с влязлата вчера в сила либерализация на визовия режим за гражданите на Македония, Сърбия и Черна гора, които вече пътуват без визи в страни от ЕС и шенгенската зона.
Турция започна преговорите за присъединяване към ЕС през 2005 г.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2