Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 20 декември 2009 г.

TRT-VOT,20.12.2009

Расмусен заяви че турците са най-близките му подръжници в НАТО...

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че сред най-близките му приятели и подръжници са турците....

Изпратена 20.12.2009 10:39:57 UTC

Обновена 20.12.2009 10:39:57 UTC

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че сред най-близките му приятели и подръжници са турците.
Отговаряйки на въпросите на Дер Шпигел във връзка с кризата с карикатурите на пророка Мохаммед и твърденията, че Турция се е постарала да предотврати избирането му на поста, Расмусен каза, че понастоящем турците са неговите най-близки приятели и подръжници в НАТО.
Той отбеляза, че НАТО ще продължи да следва политиката на Отворени Врати и че всяка европейска страна има правото да стане член на алианса. Той каза, че и Русия, която също е европейска страна, има правото да стане член на НАТО.
Отговаряйки на въпроси засягащи Афганистан, Расмусен каза, че силите на алианса се намират в тази страна за да предотвратят превръщането й повторно в гнездо за терористи и припомни, че плановете за терористичните нападения от 11ти септември и за бомбените нападения в Мадрид и Истанбул са били подготвени в Афганистан.
-
Премиерът Ердоган бе избран за "Новия играч на годината"...

Списание Foreign Policy окачестви премиера Ердоган като "Новия играч на годината" в Близкия Изток.

Изпратена 20.12.2009 10:31:34 UTC

Обновена 20.12.2009 10:31:34 UTC

Списанието за дипломация и стратегия на медийната група Вашингтон Пост-Нюзуик, Foreign Policy публикува материал, в който направи преценка със спортни термини на лидерите на 2009та година в Близкия Изток. Списанието окачестви премиера Ердоган като "Новия играч на годината" в региона. В статията подготвена от Марк Линч се отбелязва, че премиерът Ердоган не е нов лидер на световната политическа арена, но е нов лидер на дипломатическата арена на Близкия Изток.
В статията пише, че личната популярност на премиера Ердоган през 2009та година в Близкия Изток е нарастнала неимоверно и турската дипломация в региона е придобила радикален тласък. В статията се сочи, че подкрепата изказана от премиера Ердоган за палестинците в Газа и напускането на форума в Давос, са увеличили популярността му в региона. В статията се подчертава, че премиерът Ердоган следва активна и конструктивна политика към всички съседни страни, независимо дали са западни или източни, и отърсвайки турската външна потилика от маргиналността й, е превърнал Турция в дипломатическа сила. Според списанието, "Завърналият се в добра форма в лигата" играч на Близкия Изток е сирийският държавен глава Бешар Есад, играчът даващ най-големи надежди е палестинският премиер Селям Фаяд, ръководителят на годината е шейхът на Дубаи Мухаммед Бин Рашид Ел Мактум, а треньорът с най-сериозни проблеми е иракския премиер Нури Ел Малики.
Списанието избра президента на САЩ Барак Обама за "Най-ценен играч на годината".
-
Преглед на турския печат 20.12.2009

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 20ти декември 2009та година.

Изпратена 20.12.2009 08:50:50 UTC

Обновена 20.12.2009 08:50:50 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с вестник Хабер Тюрк. Вестникът се е спрял на статия за премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган, публикувана в списание Форейн Полиси. В статията озаглавена "Новите имена на 2009та година в Близкия Изток" се отбелязва, че премиерът Ердоган не е ново име на световната политическа арена, но е успял да получи статута на нов лидер в близкоизточната дипломация и се подчертава, че през 2009та година, личната популярност на премиера Ердоган в Близкия Изток е нарастнала неимоверно много и турската дипломация в този регион е придобила радикален тласък. "Ердоган съумя да изгради конструктивна външна политика към всички свои съседи, както западни така и източни и спасявайки Турция от маргиналните тенденции, я превърна в световен политически център"-пише в статията.
Вестник Заман в новината озаглавена "Пролетна атмосфера в отношенията Дамаск-Бейрут", отбелязва, че вчера е била направена важна стъпка за нормализирането на отношенията между Сирия и Ливан и премиерът на Ливан Саад Харири е посетил вчера Сирия, която е сочена като отговорна за атентата през 2005та година, по време на който бе убит баща му Рефик Харири. В новината се подчертава, че Саад Харири е бил приет от сирийския държавен глава Бешар Есад и се отбелязва, че Турция е положила големи усилия и има важна роля в установяването на мира в Ливан и за сформирането на правителство на националното единство. В новината се заявява, че Турция е водила близки контакти и с двете страни и е допринесла за тази стъпка на нормализиране на отношенията между Сирия и Ливан.
Вестник Хюррийет пише, че след отменянето на визовия режим между Турция и Либия, вчера в Туpция са пристигнали със самолет на Либийските Авиолинии първите либийски граждани и са влезли в Турция без визи, а само предявявайки паспортите си.
Вестник Заман в новината озаглавена "Съгласуваност вместо договор" се е спрял на проведената в столицата на Дания Копенхаген Конференция на ООН за климатичните промени. В новината пише, че на конференцията, представителите на 192 страни са постигнали съгласуваност над текст, който ще заеме мястото на Договора от Киото, но който не е задоволил очакванията на нито една страна. Вестникът пише, че в текста се предвижда развитите страни да окажат достатъчна финансова и техническа помощ на развиващите се страни за провеждане на адаптационните мероприятия по климатичните въпроси и развитите страни да окажат до 2020та година на развиващите се страни финансова помощ от фонд от 100 милиарда долара. Също така в текста се подчертава, че унищожаването на горските масиви води до увеличаване на въздействието на газовете с парников ефект и че развитите страни ще окажат финансова помощ за предприемането на стъпки за предотвратяването на унищожаването на горите.
Вестник Йени Шафак съобщава, че потеглилият от Великобритания Конвой за Газа, е достигнал до град Газиантеп и подчертава, че във всички градове, през които е преминал конвоят населението се е стекло да предава помощи за палестинците и дoри жените са дарили своите златни пръстени и гривни.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2