Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 20 декември 2009 г.

Turkiye haberler - 20.12.2009г. !

ЕС отваря утре глава „Екология” в преговорите с Турция
20 декември 2009 | 16:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Европейският съюз започва утре официални преговори с Турция по проблеми на околната среда, пише днес Хюриет. Турският вестник определя отварянето на глава "Екология" като нова малка стъпка към членство на страната в ЕС. Така общият брой на отворените глави става 12 от общо 35. Изследователят от парижкия институт за стратегически и международни отношения Дидие Бийон обаче смята, че ритъмът на преговорите за присъединяване остава изключително бавен,
Турция започна официално преговори за членство в ЕС през 2005 година и за това време се отваряха средно три глави на година. През този период успешно приключиха преговорите и бе затворена само една глава – наука и изследвания, отбелязва вестникът. Осем глави остават напълно блокирани заради позицията на Анкара по искането да отвори пристанищата и летищата си за кораби и самолети на членката на ЕС Република Кипър.

Председателят на турския парламент отправи предупреждение към депутати от забранената прокюрдска партия
20 декември 2009 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на турския парламент Мехмет Али Шахин заяви, че бившите депутати от забранената от Конституционния съд прокюрдска Партия на демократическото общество трябва да се поучат от миналото. „Разбирам желанието им да продължат политическата си кариера в друга партия, но трябва да се поучат от случилото се в миналото. В противен случай ще се изправим отново пред същите трудности”, посочи Шахин, цитиран днес от вестник „Ватан”. Изявлението е по повод обявеното намерение на тези депутати да влязат в нова партия и да се върнат в парламента по нареждане на лидера на терористичната Кюрдска работническа партия Абдуллах Йоджалан, отбелязва вестник „Джумхуриет”.
По думите на депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието „нищо добре не може да се получи от политическа партия, която решава да се върне в парламента по нареждане на Абдуллах Йоджалан”. Заместник-председателят на Партията на националистическото движение Дениз Болукбашъ от своят страна посочи, че не е изненада, че въпросните бивши членове на ПДО са решили да не напускат Великото национално събрание, „тъй като работят като крило на ПКК”.
След като Конституционният съд забрани ПДО, първоначално нейните 19 депутати обявиха, че ще напуснат парламента, но по-късно се отказаха от намеренията си и решиха да се върнат в законодателния орган.

Турция поиска от ЕС облекчаване на визовия режим за турските граждани
20 декември 2009 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Анкара.Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу призова Европейския съюз да разреши безвизово пътуване за турските граждани, съобщават осведомителните агенции. По думите на министъра е неприемливо някои балкански страни, които все още са в начален етап на процеса на присъединяване към ЕС, да получат такива облекчения, а Турция, която води преговори за членство в ЕС и са отворени преговорни глави, да няма либерализация на визовия режим.
Изявлението на турския външен министър бе във връзка с влязлата вчера в сила либерализация на визовия режим за гражданите на Македония, Сърбия и Черна гора, които вече пътуват без визи в страни от ЕС и шенгенската зона.
Турция започна преговорите за присъединяване към ЕС през 2005 г.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2