Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 21 декември 2009 г.

Turkiye Haberler - 21.12.2009 !

Турски печат: Реакциите след отказа от колективна оставка на депутатите от забранената вече ПДО
21 декември 2009 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Реакциите след решението за отказ от колективна оставка на депутатите от прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ в Турция и след изявлението на вселенския патриарх Вартоломей по американска телевизия са сред водещите политически теми в турския печат днес. Вестник „Йени шафак” обръща внимание на думите на председателя на парламента Мехмет Али Шахин относно решението на Конституционния съд за забрана на ПДО и ответната реакция на представителите на партията, които се отказаха от решението за колективна оставка. Шахин посочва, че ако искат да служат на турския народ, представителите на бившата вече ПДО трябва да си вземат урок, защото в противен случай може постоянно да се сблъскват с нови „катастрофи”. Според Шахин, ако искат да правят политика в Турция, те не трябва да допускат да се повтарят грешките от миналото и да подкрепят тероризма.
Вестник „Хюриет” пише, че онова, което се е променило при забранената Партия на демократичното общество, е само табелата с името на партията. Привърженици на ПДО, която си смени името на Партия на мира и демокрацията след забраната, организираха шествие в Адана, на което отново скандираха лозунги в подкрепа на лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан.
Вестник „Сабах” обръща внимание на интервю на депутатката от забранената ПДО Себахат Тунджел за германското списание „Дер Шпигел”. На въпрос защо им е толкова трудно да сложат граница между себе си и ПКК тя посочва, че те са щели да бъдат един добър посредник между ПКК и правителството. По думите й забраната на ПДО е голяма загуба за демокрацията, защото за нея са гласували 2,5 милиона души.
Вестник „Милиет” обръща внимание на думите на вътрешния министър Бешир Аталай преди срещата на тройния механизъм Турция-Ирак-САЩ в Багдад, че ПКК вреди на процеса на демократизацията, насочена към кюрдите, и торпилира положителното развитие на нещата в тази посока.
Вестник „Заман” обръща внимание на това какво ще се случи след забраната на ПДО. След забраната имуществото на партията трябва да бъде предадено на държавната хазна, но имайки под внимание вероятността да бъде забранена, партията не е добивала имущество, а нейни членове имат задължения към Съвета за социална сигурност 200 000 лири. Според вестника онова, което ще се промени, ще е само името на партията – ПДО вече ще продължи политическото си съществуване под името Партия на мира и демокрацията.

„Йени шафак”: Саботаж спря подаването на петрол по северния петролопровод Ирак-Турция
21 декември 2009 | 09:07 | Агенция "Фокус"
Киркук/Анкара. Саботаж спря подаването на петрол по северния петролопровод Ирак-Турция, пише турският вестник „Йени шафак”. Заради нападение срещу петролопровода Киркук-Юмурталък е изтекло голямо количество петрол на иракска територия, което е спряло подаването за Турция до отстраняване на проблема. Не се изключва вероятността нападението да е дело на Кюрдската работническа партия /ПКК/.
Саботажът се извършва след втория търг за добив на петрол на иракска територия след иракската окупация през 2003 година, пише вестникът.

Си Ен Ен Тюрк: Силен ураганен вятър и проливни дъждове парализираха живота в западната част на Турция
21 декември 2009 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Силен ураганен вятър парализира живота в западната част на Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Също в редица градове в западната част паднаха проливни дъждове. В тежката зимна ситуация в страната има много случаи на отравяния от газ, а в Чанаккале дори едно момиче е починало. Заради силния вятър и голямото морско вълнение са отменени рейдове на морските автобуси в Истанбул по някои вътрешни и междуградски линии, както и фериботните рейсове.
Също 66 чужди и турски шлепове и танкери, които са чакали в Мраморно море, за да преминат през Босфора, не са могли да продължат заради вятъра, който достига скорост 80 км в час, и са се насочили към пристанищата в Текирдаг и Шаркьой.
Също заради вятъра танкери и кораби не са могли да преминат през Дарданелите и са акостирали в пристанища в Егейско море. Вятърът парализира живота и в турския курорт Бодрум, където той достига 65 км в час. В Бурса са били приети 169 души, отровени от газ.

„Хюриет”: Бешир Аталай ще участва в заседание на тройния механизъм Турция-Ирак-САЩ в Багдад
21 декември 2009 | 08:18 | Агенция "Фокус"
Анкара/Багдад. Министърът на вътрешните работи на Турция Бешир Аталай замина за Багдад за участие в заседанието на равнище министри на тройния механизъм Турция-Ирак-САЩ, пише турският вестник „Хюриет”. Основна тема в дневния ред на заседанието са мерките срещу тероризма на ПКК. Преди заминаването си Аталай посочи, че с активната подкрепа на САЩ и Ирак целят да сложат край на дейността на ПКК в Северен Ирак, лагерите да бъдат затворени и терористите да бъдат предадени на Турция. Той посочи, че за малко повече от година, откак се провеждат заседанията, все още няма някакво развитие в тази насока.
След приключване на заседанието в Багдад Аталай ще посети Ербил, където ще се срещне с кюрдския лидер Масуд Барзани. Турският вътрешен министър е съпровождан от дипломати и служители на Националната разузнавателна организация.

„Милиет”: Атина изрази подкрепа за думите на вселенския патриарх Вартоломей
21 декември 2009 | 08:01 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Говорителят на гръцкото външно министерство Григорис Делавекурас заяви по повод изявлението на вселенския патриарх Вартоломей за американската телевизия CBS, че всички трябва да вземат под внимание казаното от патриарха и особено отговорните за това положение, пише турският вестник „Милиет”. Патриарх Вартоломей каза в събота за американската медия, че в Турция се чувства като разпънат на кръст. Делавекурас каза, че в рамките на перспективата си за приемане в ЕС Турция има определени отговорности към православната Вселенска патриаршия. Делавекурас, който определи патриарх Вартоломей като вселенски, посочи, че той е религиозен и духовен лидер на милиони православни християни по света и е известен със знанията си, скромността и подкрепата си членството на Турция в ЕС.
Говорителят на външното министерство добави, че изявлението на Вартоломей е израз на крах на надеждите. „Всички ние и особено онези, които са отговорни за положението, в което се намира днес Вселенската патриаршия и гръцкото малцинство, трябва внимателно да се вслушат в неговите думи. Отговорностите и ангажиментите на Турция са известни и никой да не се прави, че не ги знае и те са отразени в докладите на ЕС”, каза гръцкият представител.

„Заман”: 4 терористи от ПКК са се предали на силите за сигурност в провинция Шърнак, Югоизточна Турция
21 декември 2009 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Четирима терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ са се предали на силите за сигурност в Силопи, провинция Шърнак, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. В интернет сайта на Генералния щаб на Турция се казва, че 4 членове на ПКК, сред които една жена, са избягали от лагери на организацията в Северен Ирак и влизайки на турска територия през граничния пункт Хабур са се предали на турските сили за сигурност. Те са били отведени за разпит в прокуратурата в Силопи, а след това са били предадени на съда в Диарбекир. След разпита в съда те ще бъдат освободени, за да се възполват по тяхно искане от закона за амнистия на предали се терористи. От началото на 2009 година досега 144 терористи от ПКК са се предали доброволно на сирите за сигурност, пише вестникът.

ЕС отваря глава „Екология” в преговорите с Турция
21 декември 2009 | 00:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Европейският съюз започва днес официални преговори с Турция по проблеми на околната среда. Турски медии определят отварянето на глава "Екология" като нова малка стъпка към членство на страната в ЕС. Така общият брой на отворените глави става 12 от общо 35. Турция започна официално преговори за членство в ЕС през 2005 г. и досега се отваряха средно три глави на година. През този период успешно приключиха преговорите и бе затворена само една глава – наука и изследвания. Осем глави остават напълно блокирани заради позицията на Анкара по искането да отвори пристанищата и летищата си за кораби и самолети на членката на ЕС Република Кипър.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2