Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 2 септември 2009 г.

Турската младеж проявява евроскептицизъм !

Турската младеж проявява евроскептицизъм !

Младите турци са голяма пречка пред европейските цели на Турция, смята Ройтерс.

Регистрационният номер на колата на Юнус Данасиоглу има празна синя ивица, която очаква звездите на ЕС, като тези на автомобилните номера от Ирландия до България. Единствената разлика е, че той я е покрил с бяло-червеното турско знаме с полумесец и звезда. "Какво мисля за ЕС?", казва 20-годишният Данасиоглу. "Направете Истанбул столица на Европейския съюз и тогава ще го подкрепя".
Според младият таксиджия, по-важно е да си горд с турските си корени, отколкото да се правиш на европеец. Проучванията показват, че мнозина други сред турското население смятат същото. Това е лоша новина за и без това проблематичното приемане на Турция. Изследване през май е показало, че младите турци, някога сочени от турските политици за най-големият актив на застаряваща Европа, са групата, сред която е най-силно противопоставянето на присъединяването към съюза.
"Евроскептицизмът е най-разпространен сред нашата младеж", казва Йълмаз Есмер, професор по политически науки в университета Бахчесехир. Според неговото изследване 32% от младежите са против присъединяването към ЕС, което е повече отколкото сред всяка друга възрастова група. Над половината от 72-милионното население на Турция е под 30 годишна възраст и това съотношение ще се увеличава през идните 20-25 години. "Нашата младеж изглежда по-малко ориентирана към Запада, по-националистична и религиозна, колкото по-възрастните, което се дължи на нашите училища и нашите учебници", смята Есмер. Военният преврат през 1980 г пренаписа много от правилата за турската образователна система. Ролята на военните в програмата беше увеличена, религиозното обучение беше регламентирано, което помогна за преминаването му под държавен контрол.
Младите турци страдат най-много и от дълбоката рецесия. Икономиката се сви с 13,8% в първата четвърт на годината и близо една четвърт от младите са безработни.

Въпрос на доверие
За разлика от другите страни-кандидатки за ЕС, особено страните от бившия комунистически блок, където младежта видя ЕС като анчин за скъсване с миналото, младите турци е по-вероятно да искат да видят как Турция се справя сама.
Образователната система, която е критикувана за затвърждаване на национализма и религиозното самосъзнание, съдържа часове по национална сигурност, преподавани от военни офицери, както и религиозно обучение, фокусиращо се почти изцяло върху сунитския ислям.
Турските учебници също са обвинявани за национализма със своите разкази за войната за независимост, при която турски войници са се били с италиански, френски, британски и гръцки сили, за да си върнат бившите територии на Османската Империя.
"Това все още е въпрос на доверие за Турция", смята 20-годишният Алп Аслан, който смята да учи за строителен инженер. "Не мисля, че много млади хора вярват на ЕС, защото това са същите страни, които са се опитали да заграбят части от Турция преди няма и 100 години".
Много от младите в Турция са станали политически съзнателни не по време на годините на ентусиазъм към ЕС, които доведоха до откриването на преговорите за присъединяване в Анката през 2005 г, а в последвалата атмосфера на "умора от разширяването", при която някои членове на ЕС дискредитираха идеята за турско членство.
Френски и германски лидери искат "привилегировано партньорство" с Турция, вместо пълноправно членство. В страна, където 99% от населението са мюсюлмани, медиите представят това като анти-турски настроения и двойни стандарти.
"Вече сме дали толкова много на ЕС като реформи, а все още не сме видели нищо в замяна. Франция и Германия не ни искат и никога няма да ни искат", казва Аслан, обощавайки възгледите на много от младите турци. Брюксел иска от Турция да ограничи властта на армията, да подобри свободата на словото, да даде повече права на малцинствата и да приеме и приложи 80000 страници европейски закони и разпоредби, от опазването на околната среда до безопасността на храните. Тези реформи са тежки и изискват продължителна подкрепа от общественото мнение.

Начин за прогрес
Подкрепата за ЕС е все още висока сред тези, които видяха подкрепяните от ЕС реформи в относително бедната и консервативна страна като начин за прогрес по демократичните проблеми.
"Искам Турция в ЕС, защото Турция има да измине много път, преди да се научи да се справя с малцинствата и по отношение на свободата на речта и мисълта", заявява Хайри Инсе, на 24 години, студент по социални теории в истанбулския университет Билги.
Но според Айген Айтак от Програмата за развитие на ООН, написал доклад за турската младеж миналата година, без спешни инвестиции в турската образователна система, условията, които допринасят за нарастването на национализма, анти-европейските настроения и безработицата сред младежта ще се утежнят през идните години.
Университетското образование често се разглежда като фактор за промяна, който променя по-националистичните тонове на програмата на началното и средно образование на страната. "Ако не инвестирате в тези хора, ако не можете да им дадете работни места и да ги образовате, младежите няма да носят много, освен проблеми.
С 12 милиона души близо до съответната възраст, в Турция има 94 държавни университета, които повечето семейства могат да си позволят. Малцина могат да си позволят да плащат таксите в 45-те частни турски колежа. /БГНЕС

Истанбул / Турция

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2