Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 2 септември 2009 г.

По време на почивка в Турция трябва да се внимава,защото ракията менте е често срещана !

От ракия менте се ослепява !

Употребата на метилов алкохол - с пагубни последици
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Употребата на метилов алкохол - с пагубни последици

Турците наричат ракията "раки" и я смятат за своята национална напитка. Тя е предпочитана и от немалко туристи. Само че по време на почивка в Турция трябва да се внимава, защото ракията менте е често срещана.

Години наред Ариф Кая с удоволствие си е пил ракията в кръчма в едно истанбулско предградие. Само че преди три години точно тук му сервират ракия менте, т.е. метилов алкохол. От тогава Ариф е почти сляп с едното око.

"Боли, когато се връщам на това място. Постоянно си казвам: да не се бе случвало! След инцидента кръчмата бе затворена. Сега обаче тя просто промени името си и отново отвори врати, сякаш нищо не се е случило."

Почивката Ол инклузив крие и опасностиBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Почивката Ол инклузив крие и опасности

Проспериращ нелегален бизнес

Съпругата му Хатиче пази резултатите от всички медицински изследвания, от които става ясно, че Ариф страда от глаукома. Въпреки това той не е получил никаква социална помощ от държавата: "Когато отидохме в болницата, лекарите казаха, че това ще отмине и че трябва да се молим на Аллах, той щял да върне светлината в очите му."

Ариф споделя: "В далечината успявам да разпозная що годе обектите, само че наблизо не виждам абсолютно нищо. От тогава насам съм безработен, седя си по цял ден вкъщи. Почти не излизам навън."

Това, което се случва в мазетата и задните дворове в Турция, е всъщност добре организиран нелегален бизнес: печатни машини за етикети, бутилки и устройства за пълнене на бутилките са открити в много нелегални помещения. Борбата срещу смъртоносния бизнес обаче не е никак лека, тъй като печалбите в бранша са огромни. Затворят ли някоя нелегална ракиджийница, на нейно място веднага изниква нова.

Турската ривиера е обичана туристическа дестинация. Нелегално произвежданият алкохол и смъртта на тримата германски младежи, причинена от алкохол менте, явно не стряска туристите. Повечето от тях закупуват туристически пакети, включващи абсолютно всичко, в това число и безплатни напитки. Покрай тази примамлива оферта туристите забравят за опасността от алкохола менте.

Младите туристи предпочитат по-евтиния алкохолBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Младите туристи предпочитат по-евтиния алкохол

Некачествен контрол

Ето как Бирзен Турун, хранителен инспекор, обяснява ситуацията: "Туристите искат почивката да им излезне възможно най-евтино. Те закупуват пакети Ол инклузив. Освен това в Турция данъкът за алкохола е прекалено висок, а и контролът в хотелите и ресторантите не е особено качествен."

Нормално ракията в Турция струва 13 евро, но защо туристите да плащат толкова като могат да си купят алкохола и за 6 евро. "Ние винаги предупреждаваме туристите да внимават дали бутилките имат контролен бандерол. Само че ракията с бандерол им се струва прекалено скъпа", казва един магазинер.

Дали с бандерол или не - Ареф Кая вече не вкусва алкохол. За съжаление обаче все още не е установено кой точно е производителят на ракията менте, коствала зрението на Ариф.

Автор: Гюнар Кьоне, Мария Илчева/Редактор: Васил Шопов

Радио "Дойче веле"

Портал Турция

Петзвезни хотели в България тровят клиенти с фалшив алкохол !


Снимка:Пламен Моллов. Петзвезни хотели тровят клиенти с фалшив алкохол !Десислава Янкова В домашните казани бъркали чист спирт и есенции!

Масово в луксозните хотели, предлагащи оферти „ол инклузив” с всичко включено в цената, се предлага фалшив алкохол.

Това заяви вчера председателят на Националната лозаро-винарска камара Пламен Моллов. По думите му ракия и вино домашно производство се предлагало дори и в скъпите ресторанти, където напитките са представяни за продукти на лицензирани производители. В незаконните домашни казани се произвежда чист спирт, към който се добавят есенции и така се произвежда опасен за здравето алкохол, обясни Моллов. Причината е, че няма орган, който да следи за качеството на спиртните напитки, обясни шефът на камарата. В момента на пазара се предлагат продукти, които освен всичко останало са изключително опасни за здравето на хората, предупреди Моллов. Гроздовата реколта тази година ще бъде около 420 000 тона, от които 210 000 тона годишно се преработват в лицензираните лозарски предприятия. Той обясни, че около половината от събраната реколта ще отиде за производство в сивия сектор. Очакванията на камарата са този процент да се увеличи заради икономическата криза, довела до свиване на пазара. н>овинар

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2