Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 8 септември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 08.09.2009 г. !

Ускорение на дейностите в сферата на икономиката

През последните две седмици бе придадено ускорение на дейностите в сферата на икономиката.

Posted 08.09.2009 10:38:53 UTC

Updated 08.09.2009 10:38:53 UTC

През последните две седмици бе придадено ускорение на дейностите в сферата на икономиката.

Миналата седмица бяха обсъдени разходите в сферата на здравеопазването и дефицита в сферата на социалното осигуряване, а тази седмица на обсъждане ще бъде поставена средносрочната програма, която се очаква с голямо нетърпение от икономическите среди.

И двете заседания бяха проведени под лидерството на премиера Р.Т. Ердоган.

В рамките на срещата бяха обсъдени стъпките за повишаване на приходите, данъчните реформи, отношенията с МВФ, дейностите ограничаващи бюджета с изключение на разходите в сферата на здравеопазването.

Средносрочната програма, която е окачествявана от икономическата администрация като пътната карта, която ще извади Турция от криза обхваща периода 2010-2011 година.

Съобщено бе, че програмата е била оформена вземайки се в предвид, че ще бъде подписан договор с МВФ.
-
Вечеря Ифтар в Австрия

Австрийският канцлер Вернер Файман даде ежегодната традиционна вечеря Ифтар в премиерската резиденция за мюсюлманската общност в Австрия.

Posted 08.09.2009 11:50:47 UTC

Updated 08.09.2009 11:50:47 UTC

На вечерята дадена от канцлера на Австрия Вернер Файман участваха турски и австрийски бюрократи и представители на неправителствени организации и бизнесмени. Канцлерът Файман заяви,че с тази вечеря целят укрепването на диалога. Депутатът от провинция Виена Ер Рави изказа подкрепата си за диалога, генералният секретар на Турския демократичен съюз Сами Акпънар изтъкна тази солидарност. Заместник-председателят на Австрийската Търговска камара, социалдемократът Ресюл Екрем Гьонюлташ пожела вечерите Ифтар да продължат .
-
Изненадващо заседание

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган проведе изненадваща среща с министрите- членове на Съвета за национална сигурност, на която направи преценка на процеса за демократично отваряне по кюрдския въпрос.

Posted 08.09.2009 10:34:33 UTC

Updated 08.09.2009 10:34:33 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган проведе изненадваща среща с министрите- членове на Съвета за национална сигурност, на която направи преценка на процеса за демократично отваряне по кюрдския въпрос.

Премиерът Ердоган, след заседанието на Централния изпълнителен комитет на партията на Справедливостта и развитието, проведе среща с министрите-членове на Съвета за национална сигурност с изключение на външния министър Ахмет Давутоглу.

В изявление след срещата министърът на вътрешните работи Бешир Аталай каза „Обсъдихме работния календар, който ще следваме през предстоящия период”.
-
Преглед на турския печат 08.09.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 8 септември 2009 година.

Posted 08.09.2009 08:27:16 UTC

Updated 08.09.2009 08:27:16 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с откриването на новата съдебна година и първата победа на националния отбор на Турция по баскетбол извоюван на Европейския шампионат в Полша.

Вестник Заман в новината за започването на новата съдебна година предава изказванията на президента Абдуллах Гюл и премиера Реджеп Тайип Ердоган. Вестникът съобщава, че президентът Гюл е казал: „Смисъла на правовата държава, която е гаранция за демокрацията и основните права и свободи на гражданите е обезпечаването на върховенството на законите и на справедлив порядък” и цитира изказването на премиера Ердоган „Не трябва да забравяме, че правосъдието е най-голямата гаранция за правата и свободите и на общественния мир. Докато съдебните органи работят бързо и в синхрон обвъзрани с принципите за върховенството на законите и за разделение на властите доверието на обществото към правосъдието ще укрепне още повече”.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Пътят на мира” пише, че са били предприети първите стъпки за проекта, който ще свърже шосейните мрежи на Европа и Кавказкия регион. В новината се отбелязва, че проекта, който е бил поставен на дневен ред от външния министър Ахмет Давутоглу е бил подписан от страните членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, а договора за чреноморския аутобан, който ще преминава през териториите на 12те страни ще бъде представен за одобрението на ВНСТ.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „4 банки ще открият филиали в Ербил” съобщава, че турските банки водени от убеждението, че процеса за „Демократично отваряне по кюрдския въпрос” ще повиши търговския обем с Ирак са преминали в действие за откриването на свои филиали в град Ербил.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Нов рекорд на Гинес” предава, че вчера турският водолаз Джем Карабай, който оставайки в специален аквариум 135 часа 2 минути и 19 секунди под водата е станал новия световен рекордьор е получил с церемония сертификат от „Гинес”. В новината пише, че Карабай е казал „Много съм щастлив, че постигнах световен рекорд. Следващата ми цел е да постигна нови рекорди”.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Прекрасно начало” пише, че снощи в първата си среща от 36тия Европейски шампионат по баскетбол за мъже в Полша отбора на Турция за първи път е успял да победи отбора на Литва.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че Хидайет Тюркоглу е отбелязал 19 точки, Ерсан Илясов 17, а Ендер Арслан 16 точки с което са поставили отпечатък върху срещата. В новината пише, че националният ни отбор ще играе втората си среща от шампионата тази вечер с отбора на България. Срещата ще започне в 22:15 часа.
-
Новини 08.09.2009
-
Емисии 08.09.2009
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2