Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 8 септември 2009 г.

Новините от и за Турция - 08.09.2009 г. !

Промишленият производствен индекс в Турция за юли е достигнал най-високо равнище за последните осем месеца
08 септември 2009 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Промишленият производствен индекс в Турция за месец юли е достигнал най-високото си равнище за последните осем месеца, предава турската агенция АНКА. За месец ноември 2008 година промишленият индекс е бил 110,3. През юли 2009 година след месеци наред спад той е достигнал същото равнище от 110,3. През юли миналата година този индекс е бил 121,4. Така според статистическите данни се отчита спад от 9,2 в сравнение с преди една година в дейността на производствените мощности в Турция, отбелязва агенцията.

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу ще посети Египет и Йордания
08 септември 2009 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу заминава утре за Египет за участие в срещата на Комисията на външните министри на Арабската лига, пише турският вестник „Заман”. В Кайро той ще участва на откриването на срещата на арабските външни министри, където ще направи изказване. Утре вечер в късните часове турският външен министър ще отпътува за йорданската столица Аман. Визитата му в Аман е по покана на външния министър на Йордания Насър Джевде. Официалните контакти на Давутоглу в йорданската столица ще бъдат на 10 септември. Той ще бъде приет от йорданския премиер Надир Дахаби и крал Абдуллах.
Давутоглу ще присъства и на откриването на университетска програма по турски език и култура в Йорданския университет, пише вестникът.

Поройни валежи по крайбрежието на Мраморно море взеха пет жертви и парализираха трафика в Истанбул
08 септември 2009 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Поройни валежи наводниха крайбрежието на Мраморно море. Водата отне живота на 5 души в област Текирдаг и парализира целия пътен трафик в Истанбул, пише турският вестник „Хюриет”. Слабият дъжд, който започна да вали вчера в района на Мраморно море, към вечерта премина в порой, който не спря през цялата нощ и преди обед. Под водите остана целият истанбулски район Селимпаша. Множество автомобили са залети и след поискана помощ от Истанбулска голяма община започна операция за спасяването им. Много къщи останаха под водите в район Къйъкент и жителите бяха извеждани с надуваеми лодки. Особено силни бяха валежите в районите Силиври, Чаталджа, Кючюкчекмедже, Авджълар, Картал, Пендик и Тузла, къде също много домове са наводенени.
Засегната е и областта Текирдаг. Особено големи са щетите в община Сарай, където под водите са останали две села – Бахчекьой и Гюнгьормез. Къщите в селото са залети от преминаващата край тях река Камбурсьогют, която е преляла. В село Бахчекьой е залят чифлик за отглеждане на животни. При наводнението изчезнаха седем души. При спасителна операция са намерени пет тела.
Пътят Е-5 и автомагистралата от Истанбул към Европа ТЕМ останаха затворени дълго време в посока Одрин. В спасителните операции участват екипи на пожарната служба и регионалната дирекция по горите.

Анадолска агенция: Глоба от 3,75 млрд. турски лири за турския издателски холдинг „Доган”
08 септември 2009 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министерството на финансите на Турция глоби турския издателски холдинг „Доган” с 3,75 млрд. турски лири /2,5 млрд. долара/ за данъчни нарушения, се казва в изявление на холдинга, цитирано от Анадолската агенция. В разпространеното днес изявление Доган отхвърля обвиненията и заявява, че ще използва всички законови средства, включително обжалване и помирителна процедура.
Акциите на листваните на борсата компании на Доган в началото на днешната търговия отбелязаха рязък спад – до 12 %, след налагането на глобата, отбелязва агенцията.

Едно дете е загинало при наводнения в Турция
08 септември 2009 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Едно дете е загинало, а четирима членове на неговото семейство са в неизвестност, след като проливните дъждове в северозападната част на Турция предизвикаха наводнения, предаде АФП.
Река в турския град Сарай е преляла и е отнесла петчленно семейство. Няколко часа по-късно е намерено тялото на едното от децата.
Около 100 души издирват останалите членове на семейството.
Проливен дъжд причини наводнения и в някои райони на Истанбул.

Министърът на здравеопазването на Косово е на посещение в Турция
08 септември 2009 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на здравеопазването на Турция Реджеп Акдаг и косовският му колега Алуш Гаши ще подпишат днес споразумение за сътрудничество в областта на здравеопазването, съобщава Анадолската агенция. Министърът на здравеопазването на Косово е на посещение в Турция.

Задържан за педофилия се самоуби в ареста в Турция
08 септември 2009 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 64-годишен турчин, задържан за сексуални престъпления на повече от десет деца, се самоуби като се хвърли от третия етаж на полицейско управление в Истанбул, предаде АФП. От полицията отказаха да коментират случая.
В дома на мъжа, обвинен в многобройни изнасилвания на малки момичета, са били открити повече от 220 водеофилма с педофилско порнографско съдържание.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2