Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 11 август 2009 г.

Новините от и за Турция-11.08.2009 г. !

Турция ще печели 1 млрд долара годишно, ако бъдат реализирани газовите проекти, коментират експерти
11 август 2009 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Анкара/Берлин. Ако бъде реализиран пръв обратно на очакванията, проектът „Набуко” ще бъде най-силен аргумент Турция час по-скоро да бъде приета в ЕС, коментира германското „Дойчландрадио” за турската енергийна политика, пише турският вестник „Заман”. Германската медия посочва, че Турция добре е преценила, че ще може да печели много пари от газа, транзитиран през нейна територия. Според изчисленията годишните й печалби ще са 1 милиард долара. Според коментара преносът на газ от изток на запад в скоро време ще се превърне отново в един силен и доходоносен бизнес и проектът „Набуко” може да се превърне в приоритетен за Турция особено след правителствената промяна в България и отношението към „Южен поток” на новите управляващи.
Според цитирания от германското радио руски експерт Евгени Уткин Турция изведнъж става ключова за транзитирането на природен газ след подкрепата си за „Южен поток” и увеличаването на газовите доставки за Близкия изток през нейна територия. По думите му това ще й обезпечи големи финансови печалби.

"Хюриет": Турция, Израел и САЩ ще проведат съвместно учение в Средиземно море
11 август 2009 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще бъде домакин на военновъздушно и военноморско учение с участието на сили на Израел и САЩ, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Според информация на говорителя на израелската армия учението ще се състои между 17 и 21 август в териториалните води на Турция в източната част на Средиземно море. В рамките на ученията ще бъдат проведени издирвателно-спасителни операции, в които ще участват 8 кораба, 4 хеликоптера, 3 самолета от трите страни.

Турция ще бъде домакин на съвместно военно учение с Израел и САЩ в Средиземно море
11 август 2009 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще бъде домакин на съвместното учение "Reliant Mermaid” с участието на ВВС и ВМС на Израел и САЩ, съобщава Анадолската агенция. То ще се състои в източната част на Средиземно море в периода 17 – 21 август и ще се тренират издирвателни и спасителни операции. Ще участват осем кораба, четири хеликоптера и три самолета. Целта на учението е ефикасно и бързо координиране и сътрудничество на военните сили на трите страни при извънредни ситуации.

„Сабах”: Задържаните лейтенанти в Турция за планирани покушения са организирали партита с наркотици и секс
11 август 2009 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Задържаните седем лейтенанта в Турция за планирани покушения срещу двама адмирали от военноморските сили са организирали партита с употреба на наркотици и секс, пише турският вестник „Сабах”. Подалият информацията за престъпната група също е бил лейтенант от същата част, който е изпаднал в дългове и зависимост от дрогата под въздействието на въпросната група. Според информацията престъпната група от младши офицери е сътрудничила с ПКК в разпространението на дрога, занимавала се е с непристойни за един военен действия, организирала е секс партита и е заплашвала различни хора.

„Радикал”: Над 2 милиарда корена индийски коноп унищожиха в провинция Ван, Източна Турция
11 август 2009 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Ван. 2 милиарда и двеста хиляди корена индийски коноп унищожиха жандармерийски екипи в провинция Ван, Източна Турция, пише турският вестник „Радикал”. Според получената информация в махала Юнус Емре към село Хасанбей, околия Башкале, е било установено, че има територии, засадени с индийски коноп. Насажденията с растението, от което се произвежда наркотик, са обхващали хиляди декари площ. В операцията по унищожаването им, което е продължило пет дни, са участвали много войници и селяни. Изкоренените растения са били достатъчни за производство на 48 тона наркотик. В рамките на операцията жандармерийските екипи са иззели от селото и 1,5 тона наркотик. Това е най-голямата антинаркотична операция от пет години насам. Води се разследване чии са били насажденията с наркотичното растение.

„Сабах”: Отношенията с Ирак са модел на сътрудничество, каза турският външен министър Ахмет Давутоглу
11 август 2009 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Правим всички усилия да доведем отношенията с Ирак до модел на сътрудничество, заяви министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу, пише турският вестник „Сабах”. На пресконференция на летището в Анкара преди да отпътува за Багдад за подготовка на заседанието на двустранния съвет за стратегическо сътрудничество Давутоглу посочи, че отношенията с Ирак се изграждат върху нов модел на сътрудничество в историята на отношенията между двете страни. Той ги определи като „последна степен специални и изключителни”.
Турският външен министър и съпровождащият го министър Зафер Чаглаян ще изложат пред иракските представители своите предложения за разширяване на икономическото и стратегическо сътрудничество между двете страни. Подготовката ще продължи и при посещението на иракските представители в Анкара през септември. Една от целите на сътрудничеството е търговският обмен между двете страни през 2011 година да достигне 20 милиарда долара.
На въпрос дали по време на посещението му в Ирак ще бъде обсъдено демократичното отваряне към кюрдите Давутоглу посочи, че това е вътрешен проблем на Турция.

Пожарникарите овладяха горските пожари в Западна Турция
11 август 2009 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Пожарникарите овладяха горските пожари в Западна Турция, заради които бяха евакуирани десетки домакинства, предаде АФП, позовавайки се на информация на Анадолската агенция.
Огнената стихия край град Сефарихисар в провинция Измир на Егейското крайбрежие „бушува цяла нощ, разпалвана от силните ветрове, но сега е напълно под контрол,” каза Осман Кахвечъ, ръководител на турската агенция, стопанисваща горите.
Човешка грешка е вероятната причина за пожара, за който се предполага, че е унищожил над 700 ха гори и земеделски земи, каза Кахвечъ.
„Пламъците са обхванали отначало полето. Нечия небрежност – може би фас от цигара или неугасен огън – изправиха целия регион пред голямо бедствие,” добави той.

Анадолска агенция: Външният министър на Турция замина на еднодневно официално посещение в Ирак
11 август 2009 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският външен министър Ахмет Давуотглу заяви, че целта на визитата му в Ирак е да изрази пълната подкрепа на Турция за Ирак, да изложи виждането на страната си за бъдещето, сигурността и благополучието на Ирак, както и отново да потвърди, че Турция подкрепя иракския народ, предаде Анадолската агенция.
Продължава да действа тристранният механизъм между Ирак, Турция и САЩ [тристранната комисия за сътрудничество в борбата срещу Кюрдската работническа партия] и миналия месец имаше среща в Турция, припомни министърът. Той говори пред журналисти преди да отпътува днес на еднодневно официално посещение в Ирак.
На въпрос дали в разговорите в Багдад ще се обсъждат най-новите стъпки на турското правителство за решаване на кюрдския въпрос Давутоглу отговори, че това е вътрешен въпрос на Турция.

Турски печат: Вътрешният министър започва срещи с опозицията и гражданските организации по кюрдското отваряне
11 август 2009 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Политиката за отваряне към кюрдите в рамките на процеса на по-голямо демократизиране на страната, която управляващите в Турция стартираха, и реакциите на опозиционните партии и граждански среди по този въпрос отново заемат голяма част от страниците на турските вестници. Вестник „Заман” пише, че правителството е изтъкнало решимостта си за демократично отваряне на над шестчасовото си заседание вчера. В политиката си по т.н. кюрдско отваряне управляващите ще търсят подкрепата на всички партии в и извън парламента, защото това е проект на Турция, а не само на една партия. В тази връзка вътрешният министър Бешир Аталай започва тази седмица срещи с опозиционните партии и неправителствените организации.
Вестник „Радикал” пише, че още преди да дойде искане за среща от страна на вътрешния министър по пакета за кюрдското отваряне, Народнорепубликанската партия и Партията на националистическото движение затвориха вратите си. Лидерът на НРП Дениз Байкал реагира остро на това, че се прави опит кюрдското отваряне да се прокара чрез опозицията и призова никой да не прави политика през и чрез него. Той каза, че отговорността за това пада изцяло върху правителството. Отрицателно на заявеното намерение за среща отвърна и ПНД. Заместник-председателят Октай Вурал изтъкна, че няма да участват в срещи, които ще разрушат хилядолетното съжителство и братство, подкрепяйки преговори с ПКК.
Вестник „Йени шафак” посочва, че първата среща в политиката към демократизация ще бъде със Съюза на турските палати и борси. Вестникът цитира изявлението на правителствения говорител Джемил Чичек, че Турция е длъжна да реши този въпрос и в една свободна и легална атмосфера искат да вземат гледището на всички страни.
Помествайки реакциите за политиката по кюрдското отваряне, вестник „Сабах” пише, че през 1993 година и първата и единствена жена премиер на Турция Тансу Чилер също е предлагала стъпки в тази посока, но не е получила подкрепата на политическите партии.
Вестник „Милиет” помества позицията на представителя на ПСР Абдулкадир Аксу, че това е проблем за Турция и решенията трябва да бъдат взети и приложени, за да спрат сблъсъка, противопоставянето и проливането на кръв.

„Йени шафак”: Турското правителство обсъди на шестчасово заседание политиката си по кюрдското отваряне
11 август 2009 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турското правителство обсъди на шестчасово заседание вчера политиката си по кюрдското отваряне, пише турският вестник „Йени шафак”. Кабинетът, който се събра след четири седмици под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган, определи пътната си карта в политиката на демократизация и отваряне към кюрдите. На него бе взето решение министърът на вътрешните работи Бешир Аталай да потърси подкрепа от опозиционните партии и гражданските организации в тази насока. Правителственият говорител Джемил Чичек определи отварянето като „проект на братството” и посочи, че това е проект на Турция, а не на Партията на справедливостта и развитието и никой не трябва да поставя под съмнение патриотизма на тези, които го предлагат. Той изтъкна, че ако Турция не направи нищо по този въпрос, други ще го използват за себе си. По думите му всичко трябва да стане в рамките на демокрацията.

Си Ен Ен Тюрк: Горски пожар застраши почиващи в провинция Измир, Западна Турция
11 август 2009 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Измир. Горският пожар, възникнал в провинция Измир, Западна Турция, е взет частично под контрол, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Пожарът е започнал вчера на обяд в тревиста местност между залива Доганбей и околийския център Сеферхисар. Поради вятъра пламъците бързо са се разпространили към гората в близост и са застрашили населените места там. Били са евакуирани три курортни селища и едно село. Операцията по локализиране на пожара се провежда и по земя, и от въздуха. Директорът на Дирекцията по горите Осман Кахведжи посочи, че опасността за летуващите в района туристи е преминала, но призова към внимателност. В резултат на пожара са засегнати близо 500 хектара гори.

„Милиет”: Образованието на езиците на етническите групи ще доведе до разделение, каза Дениз Байкал
11 август 2009 | 07:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Да се отвежда държавата към отговорността и задължението да въвежда преподаване на езиците на етническите групи е първата стъпка към разделение на обществото и към процеса на разделяне на нацията, заяви турският опозиционен лидер Дениз Байкал, пише вестник „Милиет”. Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия в Турция заяви, че вече е достигната границата в разискванията по кюрдското отваряне и правителството трябва да наруши своето безмълвие. В интервю за вестника Байкал посочва, че етническите критерии трябва да се държат извън политиката на националното образование. „Ако етнизирането навлезе в националното образование, тогава то престава да бъде национално. Националното образование е в основата на процеса на създаването на нацията”, изтъкна опозиционният политик. По думите му не трябва да се разделят децата от районите, населени с други етнически групи от националното образование чрез учене на друг език. Според Байкал към етническата идентичност трябва да се проявява уважение, но тя не трябва да противоречи на националната идентичност.

„Милиет”: Един терорист от ПКК е убит при сблъсък с турските сили за сигурност в провинция Диарбекир
11 август 2009 | 07:39 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Един терорист от Кюрдската работническа партия /ПКК/ е бил убит при сблъсък с турските сили за сигурност в провинция Диарбекир, пише турският вестник „Милиет”. Турските сили за сигурност и помагащите им селски пазачи са предприели антитерористична операция в околия Кулп, при която са се натъкнали на група на ПКК край село Балоглу. На призива да се предадат терористите са отвърнали със стрелба. При възникналия сблъсък е бил убит един терорист от ПКК. Самоличността му не е идентифицирана. Операцията в района за обезвреждане на останалите терористи от групата продължава.

Парламентът на Турция излиза отново във ваканция
!

11 август 2009 | 06:38 | Агенция "Фокус"

Анкара. Турският парламент излиза от днес отново във ваканция, съобщава Анадолската агенция. Отпускът на депутатите започна на 30 юни, а на 4 август бе свикана извънредна сесия за избор на нов председател на парламента. Мехмет Али Шахин, депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието, бе избран на 5 август, а на 9 август пое поста от предшественика си Кьоксал Топтан.
Днес депутатите ще обсъдят върнатия от президента Абдуллах Гюл закон за трудовите отношения, след което парламентът отново излиза във ваканция.

1 коментар:

  1. Хубаво е че сме в ЕС и можем да следим какво става в страните, които са до нас и малко по далеч.Все пак за тези които пътуват е от голяма полза. Много жалко е това,което пишете, че ..." Поради вятъра пламъците бързо са се разпространили към гората в близост и са застрашили населените места там. Били са евакуирани три курортни селища и едно село. Операцията по локализиране на пожара се провежда и по земя, и от въздуха. Директорът на Дирекцията по горите Осман Кахведжи посочи, че опасността за летуващите в района туристи е преминала, но призова към внимателност. ..." много са опасни тези природи стихии, макар че за пожарите има и доста човешки грешки.Жалко е да виждаш колко гора е унищожена.

    ОтговорИзтриване

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2