Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 10 август 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-10.08.2009 г. !

ETA продължава нападенията си...

Сепаратистката терористична организация ЕТА отново взе за цел туризма на Испания...

Posted 10.08.2009 09:51:03 UTC

Updated 10.08.2009 09:51:03 UTC

Сепаратистката терористична организация ЕТА отново взе за цел туризма на Испания.
Неизвестно лице потърсило от името на ЕТА по телефона една регионална станция заяви че в ресторанти и барове в прочутия туристически център Майорка са поставени три бомби.
Кратко време след това изявление, две от бомбите експлодираха в два ресторанта а третата бомба на един надлез. Експлозиите причиниха материални щети.
ЕТА която е в списъка на ЕС за терористични организации пое отговорността и за терористичните нападения през месец юни и юли в градовете Билбао и Бургос и на остров Майорка, по време на които бяха загинали трима служители по сигурността.
-
Бронзов медал в борбата...

Турският борец в категория 84 килограма спечели бронзов медал на Световното първенство по борба за младежи...

Posted 10.08.2009 09:53:50 UTC

Updated 10.08.2009 09:53:50 UTC

Турският борец в категория 84 килограма спечели бронзов медал на Световното първенство по борба за младежи.
******
Труският национален отбор по баскетбол при девойките звезди, победи на Европейското първенство Италия със 71 на 50 и заемайки петото място получи правото да играе на Световното първенство за девойки звезди което ще се проведе през 2010та година.
******
На организирания в Едирне Балкански шампионат по джудо, Турция спечели първото място в отборното класиране при мъжете и жените.
******
На Световното първенство по спортна стрелба, Огузхан Йълдъз спечели третото място в надпреварата в стила Трап, с резултат 145 точки и 22 попадения от 25 цели.
-
Турция е с много добър кредитен рейтинг...

Икономистът Лиам Хейлигън отбеляза, че кредитният авторитет на Турция е по-висок от този на Ню Йорк...

Posted 10.08.2009 09:44:53 UTC

Updated 10.08.2009 09:44:53 UTC

В коментар публикуван по страниците на британския бизнес вестник Дъ Телеграф, икономистът Лиам Хейлигън отбеляза, че кредитният авторитет на Турция е по-висок от този на Ню Йорк. Той каза, че според прогнозите на Международния Валутен Фонд, през настоящата година развиващите се страни ще постигнат 2 процентен икономически ръст, а идната година пет процентен икономически ръст, а икономиката на развитите страни ще осъществи стагнация от 4 процента през настоящата година и тази стагнация ще продължи и през предстоящата година.
Хейлигън отбеляза, че развиващите се страни вече са седнали на водаческото кресло на световната икономика и проявяват много по-добър икономически перформанс от развитите страни, въпреки глобалната икономическа криза.
-
Турция стана енергиен възел...

Министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз подчерта, че с подписаните договори Турция е вляла нови сили на икономиката си....

Posted 10.08.2009 09:31:57 UTC

Updated 10.08.2009 09:31:57 UTC

Министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз подчерта, че с поставените през последния едномесечен период подписи Турция се е превърнала в една от най-силните страни в света.
За последния едномесечен период Турция бе поставила подписа си под договора за проекта Набуко и под договор за енергийно сътрудничество с Русия, което привлече вниманието на света към нея.
Министърът на енергетиката Танер Йълдъз каза, че Турция е една от важните регионални страни и че е единствената страна, която с подписаните договори е придобила нови сили във всички сфери.
С подписаните договори Турция се превърна в енергиен терминал и сега се готви да продава природен газ за Сирия и Нахичеван. За Сирия ще се продава един и половина милиарда кубически метра а за Нахичеван 500 милиона кубически метра природен газ.
-
Турция печели позиции...

С подписаните енергийни договори Турция се превръща в ключова за ЕС страна...

Posted 10.08.2009 09:34:44 UTC

Updated 10.08.2009 09:34:44 UTC

Енергийните договори подписани по време на официалното посещение на премиера на Русия Владимир Путин в Анкара предизвикаха широк отзвук в Германия.
Германският експрет по Южна Европа доктор Франц Лотар Алтман подчерта, че с проекта Южен Поток, обвързаността на Европа към Русия в доставката на природен газ ще нарастне още повече и отбеляза, че този проект е алтернативен на проекта Набуко.
Алтман каза, че Турция, която е страна в проекта Набуко, оказвайки подкрепа и на проекат Южен Поток иска да получи силни козове в преговорите за членство в ЕС. Той подчерта, че Турция се е превърнала в енергиен център с жизнено важно значение и че няма да спечели само пари, но също така ще увеличи и политическия си авторитет и ще разполага с по-силни позиции в преговорите за членство в ЕС.
-
Преглед на турския печат 10.08.2009

Кратък обзор на новините по страниците на турския печат от 10ти август 2009та година.

Posted 10.08.2009 07:17:22 UTC

Updated 10.08.2009 07:17:22 UTC

Прегледа на новините заели главно място по страниците на днешната турска преса започваме с новина на вестник Заман. Вестникът подчертава, че кредитният авторитет на турското правителство е по-голям от този на Ню Йорк. Вестникът предава откъс от коментар на Лиам Хейлигън от вестник Телеграф. В коментара пише следното.
"След избухването на кризата, различните страни в света предприеха различни мерки за да запазят икономиката си от рухване. Много банкови гиганти като Лехман Бродърс бяха одържавени. В Турция обаче не възникна проблем с финансовите институции."
В коментара Лиам Хейлигън подчертава, че кредитният авторитет на турското правителство е по-висок от този на Ню Йорк.
Вестник Миллийет в новината озаглавена "Новата база е Сомалия" съобщава, че поради тежкото давление, на което са подложени в Пакистан и Афганистан с водените военни операции, радикалните ислямистки терористи подчинени на Ел Каиде са започнали да се базират в Сомалия и че е започнала бърза радикаризация на вижданията и на сомалийците живеещи в други страни. Вестникът припомня, че от 1991ва година насам в страната се води гражданска война между прозападното правителство и радикалните ислямски групировки, а от 2006та година насам централните и западни райони на страната са със шариатско законодателство и подчертава, че разгръщащите се операции на американските и коалиционни сили в Афганистан и Пакистан са принудили терористите да изберат като своя нова база Сомалия.
Борба за лидерство в талибанското движение". В новината под това заглавие същият вестник сочи, че след като лидерът на движението, Бейтуллах Месуд бе убит миналата седмица в резултат на американска въздушна атака, между полевите командири на движението се е разгораля борба за лидерство. Вестникът сочи, че според министъра на вътрешните работи на Пакистан, по време на шурата за избора на нов лидер на движението, организиран в петък в провинция Южен Везиристан, е избухнало въоръжено стълкновение между полевите командири, и е бил убит най-малко един от тези командири. Същевременно един от полевите талибански командири е опровергал новината и е казал за агенция Ройтерс, че на шурата не са възниквали подобни проблеми.
Вестник Джумхурийет съобщава, че администрацията на САЩ е започнала да предприема мерки срещу разрушителните последствия на климатичните промени. В новината се отбелязва, че в доклад на Пентагона се сочи, че глобалните проблеми, които ще възникнат, ще предизвикат безредици и хаос в целия свят, че специално Близкия Изток и Южна и Югоизточна Азия са застрашени от глад, недостиг на вода и наводнения и че армията трябва да бъде готова за воденето на военни операции.
Вестник Йени Шафак в новината озаглавена "Спайперисти ще ловят камили" пише, че броят на камилите, доставени за първи път в Австралия през 1840та година, е достигнал до един милион и че австралийското правителство е подготвило проект за 16 милиона долара, с който се предвижда посредством снайперисти да бъде намалена популацията на подивелите камили, които са се превърнали в заплаха за пасбищата за едър рогат добитък.

Желаем ви приятен ден.
-
VOT Слушай новини на Български




10.08.2009 Новини 1400
-
VOT Слушай емисиите на Български




10.08.2009 Емисия 1400
-

www.WebPortalTurkey.Com

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2