Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 11 август 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-11.08.2009 г. !

Турция пое лечение на част от ранените в Мосул

Лечението на ранените в нападенията в Мосул, които бяха хоспитализирани в Турция продължава.

Posted 11.08.2009 12:02:08 UTC

Updated 11.08.2009 12:02:08 UTC

Лечението на ранените в нападенията в Мосул, които бяха хоспитализирани в Турция продължава.

Вчера външният министър на Турция Ахмет Давутоглу посети 6мата иракчани, които бяха поставени на лечение в изследователската болница „Ататюрк” в Анкара.

По време на посещението Давутоглу разговаря с болните и им пожела скорошно оздравяване.

Ранените иракчани на свой ред изразиха задоволството си от човещината на Турция и турците.
-
Започна Световното първенство по уиндсърфинг 2009.

Вчера в община Алачатъ, окръг Измир започна Световното първенство по уиндсърфинг 2009.

Posted 11.08.2009 12:14:04 UTC

Updated 11.08.2009 12:14:04 UTC

Вчера в община Алачатъ, окръг Измир започна Световното първенство по уиндсърфинг 2009.

В състезанията, които ще продължат до 15 август, събота участват 83 спортиста от 30 страни.

Турските представители в световното първенство са Бора Козаноглу, Енес Йълмазер, Ертугрул Ичингир, Айлин Лена Ердил и Чагла Кубат.

Победителят в първенството ще получи парична награда от 45 хиляди евро.
-
Турция е ключова страна в енергетиката

С договорите подписани в сферата на енергетиката през последния месец Турция се превърна в ключова страна в сферата на енергетиката.

Posted 11.08.2009 12:07:11 UTC

Updated 11.08.2009 12:07:11 UTC

С договорите подписани в сферата на енергетиката през последния месец Турция се превърна в ключова страна в сферата на енергетиката.

Договорите подписани през последния месец повишиха стратегическото значение на Турция.

Турция с тръбопроводите, които ще преминават през територията й се превърна в транзитна страна, а също така и в енергиен терминал. Тоест напредва по пътя да се превърне в страна, която е не само потребител на природен газ и петрол, но и в доставчик на енергийни източници.

Турция ще изнася енергийни източници и за своите съседи.

През предстоящите дни ще бъде започнат износа на електрическа енергия и природен газ за Сирия и природен газ за Нахичеванската автономна република.

Турция се споразумя със Сирия за продажбата на 1 милиард куб.м. природен газ за срок от 5 години и 250 мегаватчаса електрическа енергия годишно.

Договорът ще бъде подписан през идните дни в Дамаск от министрите на енергетиката на двете страни.

Турция също така ще доставя за Нахичеванската автономна република годишно по 500 милиона куб.м. природен газ.
-
Турция модернизира самолетите си Ф-16

Самолетите Ф-16 от инвентара на Турските военновъздушни сили ще бъдат модернизирани.

Posted 11.08.2009 12:10:05 UTC

Updated 11.08.2009 12:10:05 UTC

Самолетите Ф-16 от инвентара на Турските военновъздушни сили ще бъдат модернизирани.

Договорът за модернизацията на 165 самолета Ф-16 и за снабдяването с 4 симулатора на самолетите Ф-16 бе подписан в Анкара.

Модернизацията на самолетите ще бъде осъществена от турската фирма „ТАИ”, а симулаторите ще бъдат произведени от турската фирма „ХАВЕЛСАН”.

Модернизацията на самолетите, които ще бъдат оборудвани с най-модерната технология и оръжейни системи ще приключи през 2014 година.
-
Турция заклейми нападението в Мосул

Турция заклейми нападението осъществено в иракския град Мосул.

Posted 11.08.2009 12:00:13 UTC

Updated 11.08.2009 12:00:13 UTC

Турция заклейми нападението осъществено в иракския град Мосул.

В изявлението направено от външното министерство на Турция се казва „С терор и насилия не се стига до никъде. Заклеймяваме всяка една проява на терора. Отправяме призив към всички групи в Ирак да стоят на страна от терора и насилията и да окажат принос за мира и сигурността на страната”.

В нападенията от последната седмица в Мосул загинаха около 100 и бяха ранени десетки иракчани.
-
Давутоглу и Чаглаян заминаха за Багдат

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу и държавният министър Зафер Чаглаян заминаха на еднодневно посещение в Багдат за подготовка на заседанието на двустранния съвет за стратегическо сътрудничество.

Posted 11.08.2009 12:04:15 UTC

Updated 11.08.2009 12:04:15 UTC

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу и държавният министър Зафер Чаглаян заминаха на еднодневно посещение в Багдат за подготовка на заседанието на двустранния съвет за стратегическо сътрудничество.

В изявлението си на летище Есенбога в Анкара, Давутоглу каза, че се полагат усилия за довеждане на отношенията с Ирак до модел на сътрудничество.

Давутоглу припомни, че по време на посещението на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Ирак е било взето решение между двете страни да бъде създаден Съвет за стратегическо сътрудничество и че по време на посещението си ще предаде на иракските компетентни лица предложенията на Турция.

В рамките на еднодневното си посещение в Багдат Давутоглу и Чаглаян ще продедат контакти с премиера Нури Ел Малики, външния министър Хошяр Зебари и вицепремиера Бехрам Салих.

Давутоглу ще проведе срещи и с председателя на иракския парламент, вицепрезидента и тюркменски депутати, а Чаглаян в срещи със свои събеседници ще проведе дейности за разгръщането на външния търговски обем между двете страни.
-
Аталай ще проведе срещи с опозицията

Министърът на вътрешните работи на Турция Бешир Аталай в рамките на политиката за „кюрдското отваряне” ще проведе срещи с опозицията и неправителственните организации.

Posted 11.08.2009 11:45:16 UTC

Updated 11.08.2009 11:45:16 UTC

Министърът на вътрешните работи на Турция Бешир Аталай в рамките на политиката за „кюрдското отваряне” ще проведе срещи с опозицията и неправителственните организации.

Днес в 16:30 часа Аталай ще посети Демократичната лява партия, а утре ще проведе срещи с партията Големято единство и управителите на Съюза на турските борси и палати.

Срещата на Аталай с Партията на демократичното общество е насрочена за четвъртък.

Правителственният говорител Джемил Чичек в изявление след вчерашното заседание на министерския съвет акцентува, че стъпките, които ще бъдат предприети в рамките на намирането на разрешение няма да бъдат в разрез с основните ценности на Турция.

Чичек каза „Въпросът над който работим е проблем на Турция. Турция е длъжна да разреши този въпрос. В противен случай се оказва чужда намеса”.

Правителственният говорител Чичек във връзка с критиките, че усилията за разрешаването на този въпрос ще навредят на унитарната структура на Турция, каза, че разрешението ще бъде намерено в рамките на унитарната структура на страната.
-

Преглед на турския печат 11.08.2009

Преглед на турския печат 11.08.2009

Posted 11.08.2009 11:36:45 UTC

Updated 11.08.2009 11:36:45 UTC

В икономическата страница на вестник Стар се съобщава,че рекордната стагнация в индустриалното производство от месец февруари е спаднала на 9.7 %,което е положителен показател за икономическия растеж на страната.

На същата страница са поместени изявленията на генералния председател на Конфедерацията на младите бизнесмени в Турция Хазим Сесли,който е подчертал, че ежедневно нараства потреблението на електроенергията и природния газ за нуждите на промишлеността,енергийното потребление в Ушак е достигнало рекордно равнище,броят на работниците във фабриките отново е достигнал нивото от преди кризисния период и че моментът е подходящ за превръщането на икономическата криза в потенциални възможности.

Вестник Джумхурийет на икономическата си страница помества новина озаглавена „Пиратска икономика”.В новината се сочи,че нападенията на сомалийските пирати в моретата са създали широка трудова сфера,обхващаща охраната на корабите,застрахователния сектор, откриването на юридически бюра и някои информационни агенции.Вестникът пише,че има фирми които са предявили искания за посредничество между пиратите и мореплавателната фирма,чийто кораб е отвлечен, до изплащането на исканите откупи стигащи от 500 хиляди до няколко милиона долара. Вестникът пише,че един час след отвличането на корабите им мореплавателните фирми могат да осъществят телефонна връзка с офиса в Англия на една австралийска фирма.Посочва се също така,че ако фирмите не приемат предложението за охрана на корабите им от страна на частни охранителни фирми нараства вероятността от пиратски нападения.Вестникът твърди,че след отвличането на турски кораби Турция е привлякла вниманието,че повечето от акциите на морското пиратство са нещо повече от нападения на няколко бедни риболовци и са се превърнали в организирана престъпност.

В новината си под заглавие „Последен етап в ядрената енергия” вестник Йени Шафак пише че процесът на търг за ядрена централа продължава и оценката се прави в съответствие с интересите на страната и че министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз е заявил, че се предвижда през месец август значителна част от търга да бъде завършена.

Вестник Джумхурийет съобщава в новина,че държавния глава на Венецуела Чавез обвинявайки колумбийската армия в нарушаване на границите и в подчинение на заповедите давани от САЩ ,в седмичното си обръщение по телевизията е поискал от народа си да бъде готов за война.Според новината Чавез е напомнил че САЩ възнамеряват да увеличат военното си присъствие в Колумбия и заплашват сигурността на Венецуела и е призовал народа към готовност за война.
-
VOT Слушай новини на Български
11.08.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български
11.08.2009
-

www.WebPortalTurkey.Com

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2