Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 22 юли 2009 г.

Новините от и за Турция-22.07.2009 г.

Терорът продължава да сее смърт...

Тленните останки на ефрейтор Кюршат Джан, който загина по време на експлозия на мина заложена от терористи в Шърнак, бяха изпратени в родния му град Искендерун.

Posted 22.07.2009 10:20:47 UTC

Updated 22.07.2009 10:32:25 UTC

Тленните останки на ефрейтор Кюршат Джан, който загина по време на експлозия на мина заложена от терористи в Шърнак, бяха изпратени в родния му град Искендерун.

В командването на 23та гранична дивизия бе организирана церемония в памет на загиналия ефрейтор Кюршат Джан.

След церемонията тленните останки на ефрейтора бяха изпратени в родния му град Искендерун.

Ефрейтор Кюршат Джан ще бъде погребан утре.
-
Обсъжда се туристическия сектор...

Съветът за Икономическа Координация се събра на заседание под председателството на държавния министър и вице-премиер Али Бабаджан...

Posted 22.07.2009 09:49:51 UTC

Updated 22.07.2009 09:49:51 UTC

Съветът за Икономическа Координация се събра на заседание под председателството на държавния министър и вице-премиер Али Бабаджан. На заседанието присъстват министърът на финансите Мехмед Шимшек, министърът на индустрията и търговията Нихат Ергюн, министърът на транспорта Бинали Йълдъръм, министърът на труда и социалното осигуряване Йомер Динчер, министърът на туризма и културата Ертугрул Гюнай и представители на турския туристически сектор.
На заседанието ще бъде преценено състоянието на турския туристически сектор и ще бъдат обсъдени различни въпроси в дневния ред на този сектор.
-
Давутоглу излиза на балканска обиколка...

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу излиза на балканска обиколка обхващаща Сърбия и Черна Гора...

Posted 22.07.2009 09:48:38 UTC

Updated 22.07.2009 09:48:38 UTC

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу излиза на балканска обиколка обхващаща Сърбия и Черна Гора. След контактите в Сирия, където ще придружава премиера Ердоган, Давутоглу ще отпътува за столицата на Сърбия Белград. На 23 и 24ти юли Давутоглу ще проведе контакти в Белград а на 25 и 26ти юли ще осъществи контакти в Черна Гора. Предвидено е Давутоглу да посети и областта Санджак в Сърбия. По време на обиколката ще бъде направена презенка на положението на Балканите и на регионалните събития. Напрегналите се след като Анкара призна независимостта на Косово отношения между Турция и Сърбия навлязоха в нов период след визитата преди няколко месеца на сръбския външен министър в Турция.
-
Ердоган ще посети Сирия...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се намира на еднодневно работно посещение в Сирия...

Posted 22.07.2009 09:43:22 UTC

Updated 22.07.2009 09:43:22 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се намира на еднодневно работно посещение в Сирия.
В изявлението на пресофиса към министерския съвет се отбелязва, че премиерът Ердоган е придружаван по време на посещението от министъра на външните работи Ахмед Давутоглу.
Днес Ердоган ще разговаря в град Халеп с държавния лидер на Сирия Бешар Есад.
По време на срещата в държавната резиденция в града ще бъдат обсъдени двустранните отношения и ще бъде обменено мнение по различни регионални и международни въпроси.
-
Преглед на турския печат 22.07.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 22 юли 2009 година.

Posted 22.07.2009 10:18:05 UTC

Updated 22.07.2009 10:18:05 UTC

Bестник Заман съобщава, че продължават подготовките за срещата на Съвета за стратегическо сътрудничество Турция-Ирак и че на вчерашната подготвителна среща в Анкара, която е била проведена с участието на 8 министри е бил обсъден въпроса с Ирак. Вестникът предава, че на срещата състояла се във външното министерство са участвали външния министър Ахмет Давутоглу, държавния министър Зафер Чаглаян, министъра на вътрешните работи Бешир Аталай и министърите на енергетиката и природните ресурси, на транспорта, на благоустройството, на здравеопазването и на горите. В новината се отбелязва, че въпросното заседание е от естество на подготовка за срещата на Съвета за стратегическо сътрудничество Турция-Ирак и за планираната среща между кабинетите на Турция и Ирак.

Вестник Стар пише, че специалният генерален инспектор контролиращ изпълнението на спасителния план на САЩ Нейл Барофски в доклад подготвен за Конгреса отбелязва, че американското правителство е отпуснало 4,7 трилиона долара в помощ на финансовия сектор, която сума се равнява на 1/3 от американската икономика.

Вестник Джумхуриет съобщава, че САЩ и Индия са подписали отбранителен пакт на стойност няколко милиарда долара, който предвижда разгръщането на ядреното сътрудничество между двете страни и продажбата на повече американски оръжия за Индия. В новината пише, че държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън на пресконференция в Нови Делхи е казала, че ще бъде съзададен контролен механизъм за да се възпрепятства продажбата на чувствителната технология на американските оръжия на други страни. В новината пише, че до сега Индия е закупувала оръжие предимно от Русия и че страната планира да изразходва 30 милиарда долара за отбраната на страната.

Вестник Хюрриет съобщава за започването на военните маневри на Русия в Северен Кавказ. В новината пише, че в изявлението направено от министерството на отбраната на Русия се съобщава, че във военните маневри участват над 8 500 военнослужещи, 200 танка и бронирани машини, 100 артилерийски оръдия и някои единици от черноморската флота на Русия.

Вестник Ватан съобщава, че днес в Китай и Индия, които са най-гъсто населените страни в света ще бъде проследено най-дългото пълно слънчево затъмнение на 21вия век. В новината пише, че в провинция Гуджарат в Западна Индия на 22 юли в 6:23 часа местно време ще започне пълно слънчево затъмнение. Затъмнението ще може да се наблюдава в коридор с дължина 15 хиляди км и широчина 200 км включващ Индия, Непал, Бутан, Бангладеш, Мианмар, Китай и японските острови Рюкю.
-
VOT Слушай новини на Български




22.07.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




22.07.2009
-
Анкара. Турция е готова да поднови ролята си на посредник в индиректните преговори между Израел и Сирия, коментира днес премиерът Реджеп Тайип Ердоган преди да отпътува на еднодневна визита в Сирия, предаде АФП.

„Молбите за подновяване на процеса започнаха да постъпват, трябва да се заемем с проблема”, заяви Ердоган на летището в Анкара, без да уточни коя от двете страни е влязла в контакт с Турция.
„Решени сме да направим всичко по силите си за мира в Близкия Изток”, допълни турският премиер.

„Радикал”: Щети за около 20 млн. турски лири от наводнението в турската провинция Гиресун
22 юли 2009 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Гиресун. Животът в турската черноморска провинция Гиресун бе парализиран от наводнението, причинено от падналия вчера пороен дъжд, пише турският вестник „Радикал”. Наводнени са около 3000 жилищни и обществени сгради, включително държавната болница в град Гиресун. Водите на прелелите реки Бююк и Кючук са завлекли близо 150 автомобила в Черно море. Кметът на Герисун – Керим Аксу съобщи, че щетите от природното бедствие възлизат най-малко на 20 млн. турски лири /около 20 млн. лева/.

Хулио Иглесиас ще изнесе концерт в Истанбул
22 юли 2009 | 06:33 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Хулио Иглесиас ще изнесе концерт в Истанбул утре, съобщава Анадолската агенция. Световноизвестният испански певец имаше концерти в Истанбул, Бурса, Анкара и Измир през 2008 г.

Премиерът на Турция заминава на посещение в Сирия
22 юли 2009 | 05:52 | Агенция "Фокус"
Анкара/Халеб. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще бъде днес на еднодневно посещение в Сирия заедно с външния министър Ахмет Давутоглу, съобщават медиите. Министър-председателят на Турция ще бъде приет от президента Башар Асад в президентския дворец в Халеб. Двамата ще осъдят турско-сирийските отношения и ще обменят мнения по международни и регионални въпроси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2