Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 22 юли 2009 г.

Село Бугдайлъ в региона на Бандърма-Чанаккале,в Северозападна Турция !

Снимка:Нахиде Дениз

Вятърът се оказал златна мина за наши изселници, всеки полъх им носи пари !

В най-богатото село в Турция ечи родна реч !

В Бугдайлъ не знаят що е криза, купуват лимузини и вдигат палати !

"Роди ме, мамо, с късмет, па ме хвърли на село с вятър". Така може да се перифразира тази популярна и за българи, и за турци поговорка. Така се шегуват и на двата езика в село Бугдайлъ, което се намира в региона на Бандърма-Чанаккале, в Северозападна Турция. То е известно още като "ветровитото село". Вятърът се оказва щастливият шанс, който променя съдбата на тукашните селяни. Местните, потомствени изселници от България, забогатяват благодарение на енергийните компании, които инвестират тук в производството на вятърна енергия.
Истанбул Нахиде Дениз специално за "Стандарт"

Корените на тукашните селяни са от България, заради което го наричат още "гьочменското село". Преселили се по тези земи от България в началото на ХХ в. И понеже навремето в България се занимавали главно със земеделие и отглеждане на животни, и в новата си родина Турция пак искали да са близо до земята. Продали де-що донесли от България и с парите си накупили земи от чифлика на османлията Хаджиалибей. И нали нашенци са си работливи и милеят за земята си, започнали да засаждат маслини, а после и пшеница. Десетилетия минавали така, жените от къщи на нивата, а мъжете от нивата в селското кафене, някои живеели добре, други не толкова добре, все били принудени да чакат правителството какви изкупни цени ще определи за стоката, за да свържат двата края.
И така допреди няколко години...
В търсене на енергийни алтернативни източници големите турски енергийни компании се насочват към производството на енергия от вятъра, която е особено подходяща за условията на Турция- хем обширни, изложени на поривите равни региони, хем пък е и екологически чиста...
И първо се насочили към село Будайлъ, където "ветровете духат от всички посоки". Започнали да откупуват нивите от селяните, като им плащали 10-15 пъти повече от номиналната цена. И селяните за кратко време забогатели и селото им от само ветровито сега станало най-богатото, и от няколко години се радват на благоденствие и рахатлък...
"Нашите се преселили от България преди 130 години", разказва 78-годишният Хюсеин Мешели. "Цял живот работехме на нивите и едва се прехранвахме. Ако някой ден някой ми беше казал, че тези ниви, дето съм се трепал ден и нощ, ще станат по-ценни от златото, нямаше да повярвам. Но дойдоха и ни платиха големи пари за земята и сега станахме богати", добавя той.
Като дядо Хюсеин десетки селяни, чиито деди някога са се преселили от България и закупили земи, но на които работели до изнемога, за една нощ забогатели. От 250 семейства в селото досега над 100 продали нивите си. Около 50 млн. евро изплатила само една от енергийните компании.
С парите си купували коли, вили, а някои отваряли фирми. Луксозните коли станали толкова много, че задръствали пътищата. На мода са и тракторите. Девойки, които преди не излизали от къщи, сега сядали зад кормилото на трактора или на колата.
В селото се нароили две- и триетажни къщи, като вили. Младите купували места за вили край морските курорти. Вложили пари и за селото, ремонтирали здравната служба и джамията.
И особено са доволни, че в тази икономическа криза живеят охолно и че дори кътат пари за черни дни, казват те.
Селата Единджик, Безирджи, Хъдъркьой, които като Будайлъ са разположени на главния път Бандърма - Чанаккале и разполагат с обширни земи, сега привличат десетки турски енергийни компании, които инвестират в добива на алтернативни енергии.
Специалисти от водещата турска енергийна компания ЕнержиСа, които работят в партньорство с австрийската Вербанд, твърдят, че строят 3 централи за добив на енергия от вятъра в региона на Бандърма инвестирали са над 1 млрд. долара.

стандарт/Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2