Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 21 юли 2009 г.

Новините от и за Турция-21.07.2009 г.

Убийства на турски бебета в Разград !

--------------------------------------------------------------------------------------
Развоя на събитията се оказал неочакван...

Губернаторът на автономния синджан-уйгурски район в Китай Нур Бекри отбеляза, че не са очаквали събитията в района да достигнат подобни измерения...

Posted 21.07.2009 10:05:10 UTC

Updated 21.07.2009 10:05:10 UTC

Губернаторът на автономния синджан-уйгурски район в Китай Нур Бекри отбеляза, че не са очаквали събитията в района да достигнат подобни измерения.
Той изказа твърдението, че своевременно са били предприети мерки във връзка със събитието от 26ти юни в една фабрика в Гуандонг, по време на което бяха убити двама уйгурски турци.
Уйгурските турци от своя страна обвиняват регионалната администрация в проява на престъпна пасивност по въпроса.
Нур Бекри каза, че след събитията в Гуандонг, са предприели необходимите мерки и след като са получили сведенията, че студенти се готвят да организират протестна демонстрация в град Урумчи. Бекри каза, че събитията са се отразили негативно особено на сектора на туризма и че в най-натоварения за областта туристически сезон са били анулирани няколко хиляди екскурзии.
Подчертава се, че икономическите загуби от събитията възлизат на 10 милиарда долара.
Китайското радио от своя страна съобщи, че е приключило установяването на самоличността на над хиляда души участвали в събитията и са били проведени първите разпити, и че сега се очаква вълна от арести.
-

Иран готова да дава газ...
Иран оповести, че е готова да се присъедини към проекта за газопровода Набуко...

Posted 21.07.2009 10:01:37 UTC

Updated 21.07.2009 10:01:37 UTC

Иран оповести, че е готова да се присъедини към проекта за газопровода Набуко. Генералният директор на иранската национална компания за природен газ Азизаллах Рамазани, в изявлението, което направи за агенция Фарс отбеляза, че са готови да изнасят природен газ по газопровода Набуко.
Рамазани каза, че ще могат да доставят за газопровода, който ще влезе в експлоатация през 2014та година, 10 милиарда кубически метра природен газ годишно.
-
Исави осъществи контакти в Анкара...

Вице-премиерът на Ирак Рафи Ел Исави осъществи вчера контакти в Анкара...

Posted 21.07.2009 10:03:11 UTC

Updated 21.07.2009 10:03:11 UTC

Вице-премиерът на Ирак Рафи Ел Исави осъществи вчера контакти в Анкара. Тема на контактите му бяха възможностите за реализацията на инвестиции в Ирак.
Исави разговаря най-напред с държавния министър и вице-премиер Али Бабаджан по чиято покана пристигна в Турция.
След това той посети Съюза на турските предприемачи, където бе запознат с реализиращите се от турските предприемачи проекти в различни страни по света.
Близо 23 процента от проектите от 130 милиарда долара на турските предприемачи се реализират в Близкия Изток. Ирак е на пето място в региона с пет процентен обем.
Отговаряйки на въпросите на кореспондента на Турското Радио и Телевизия Рафи Ел Исави припомни, че националната инвестиционна карта на Ирак предвижда реализацията на над 500 проекта. Той каза, че провинциите в страната притежават компетенциите да дават гаранции до 250 милиона долара на чуждестранните инвеститори.
Рафи Ел Исави разговаря и с министъра на външните работи Ахмед Давутоглу и бе приет от президента Абдуллах Гюл.
-
Руския вице-премиер идва в Анкара...

Вице-премиерът на Руската Федерация Игор Сечин ще осъществи контакти в Анкара...

Posted 21.07.2009 09:58:19 UTC

Updated 21.07.2009 09:58:19 UTC

Една седмица след подписването на междуправителственото споразумение за реализацията на проекта Набукко, днес в Анкара пристига един важен регионален гост.
Вице-премиерът на Руската Федерация Игор Сечин ще осъществи контакти в Анкара. Сечин ще бъде приет от премиера Ердоган и ще участва заедно с министъра на енергетиката и природните ресурси в заседание, което ще бъде организирано в дирекцията на Анонимното Сдружение Тюркийе Петроллери.
Запланувано е руският вице-премиер да се срещне на делова вечеря и с външния министър Ахмед Давутоглу.
Посещението на Сечин е етап от подготовките за насроченото за 6ти август посещение на премиера на Руската Федерация Владимир Путин в Турция.
Основния въпрос в двустранните отношения в момента е енергетиката.
-
Преглед на турския печат 21.07.2009

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 21ви юли 2009та година...

Posted 21.07.2009 06:59:23 UTC

Updated 21.07.2009 06:59:23 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с вестник Сабах. Вестникът, в новината озаглавена "Празник и протести в Кипър" съобщава, че вчера, двете общности на острова са посрещнали по различен начин 20ти юли, деня на мирната операция на турската армия в Кипър. Вестникът сочи, че кипърските турци са отпразнували деня като Празник на Мира и Свободата, а в кипърската гръцка част са били организирани протестни демонстрации.
Същият вестник се е спрял и на събитията в синджа-уйгурския автономен район в Китай. Вестникът сочи, че името на столицата на района, Урумчи, станала арена на кървави събития, означава "Красив и Богат град", но че живеещите в областта уйгурски турци са напълно лишени от всякакви съвременни жизнени условия и от благоденствие. В новината се отбелязва, че най-красивите жилища в града принадлежат на китайци, а уйгурските турци са принудени да живеят в гета в крайните квартали. Вестникът подчертава, че главната причина за проблемите в региона е неравновесието в приходите между двата етноса.
Вестник Заман в новина на икономическа тема пише, че изолирането на Иран от проекта Набукко, е предизвикало оспорвани дискусии и че като разрешение, в подписания междуправителствен договор, вместо думата "страна доставчик" е бил използван изразът "три входни точки", с което се цели в бъдеще да бъде създадена възможност за присъединяването и на Иран към проекта. Вестникът дава място на становището, че без участието на Иран, която бе отстранена в последния момент поради давлението на САЩ и на някои други страни, проектът ще изпитва определени проблеми в снабдяването с природен газ.
Вестник Хюррийет в новина също на икономическа тема подчертава, че световноизвестният производител на мобилни телефони "Нокиа" е определил Турция като свой бъдещ разпределителен и водещ център. В новината се предават думите на генералния директор на "Нокия Тюркийе" Конър Пиърс, че планират Турция да поеме водеща роля в новата глобална структура на фирмата.
Вестник Хабер Тюрк се е спрял на влезлия в сила на 19ти юли закон забраняващ тютюнопушенето в закрити помещения. В новината пише, че законът се спазва доста стриктно от приемането му насам и че има много малко оплаквания за нарушения постъпили на специално подготвената от министерството на здравеопазването телефонна линия за оплаквания.
В новина на спортна тема същият вестник съобщава, че футболният отбор Фенербахче е подписал договори с две нови бразилски звезди от Коринтияс-Кристиян Оливейра и Андре Дос Сантос. В новината се отбелязва, че световно известни италиански отбори като Милан, Интер и Рома също са отправили оферти към 26 годишният Сантос, но той е предпочел да играе във Фенербахче.
-
VOT Слушай новини на Български




21.07.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




21.07.2009
-
Турският премиер Ердоган заминава утре на еднодневно работно посещение в сирийския град Халеб
21 юли 2009 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Анкара/Халеб. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заминава утре на еднодневно работно посещение в сирийския град Халеб, пише турският вестник „Дюня”. По време на визитата си Ердоган ще бъде съпровождан от външния министър Ахмет Давутоглу. Ердоган ще бъде приет от президента на Сирия Башар Асад в президентския дворец в Халеб. Двамата ще разискват турско-сирийските отношения и ще обменят мнения по международни и регионални въпроси.

Турският премиер Ердоган ще посети Ирак през октомври
21 юли 2009 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще посети Ирак през месец октомври, пише турският вестник „Йени шафак”. Това заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу на заседанието за подготовка на срещата на високо равнище на Съвета за стратегическо сътрудничество Турция-Ирак. На заседанието присъстваха държавният министър Зафер Чаглаян, министрите на вътрешните работи Бешир Аталай, на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, на транспорта Бинали Йълдъръм, на благоустройството Мустафа Демир, на здравеопазването Реджеп Акдаг и на околната среда и горите Вейсел Ероглу. Давутоглу посочи, че комисията е структура на най-високо ниво, съпредседателствана от двамата премиери и включваща министри, които реализират изпълнителните дейности. Турският пръв дипломат изтъкна, че на срещата по подписването на споразумението за газопровода „Набуко” в Анкара миналата седмица е било договорено с иракския премиер Нури ал Малики да се насрочи дата за срещата на двустранния съвет. Давутоглу каза, че в началото на август той ще посети Багдад и там с иракските представители ще бъде уточнена датата. По думите му Съветът за стратегическо сътрудничество Турция-Ирак е един модел на партньорство в региона и свързва две страни в областта на развитието на търговията, транспорта, енергетиката, благоустройството, здравеопазването и защитата на околната среда.

Шофьор, отвлечен от терористи от ПКК в Югоизточна Турция, преди дни е избягал от ръцете на терористите
21 юли 2009 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Шофьорът на камионетка, отвлечен от терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ в провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, преди дни е успял да избяга от ръцете на терористите, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Терористите от ПКК запалиха миналия петък край село Камушук, околия Чукурджа, камионетка и заплашвайки с оръжие отвлякоха 28 годишния шофьор Сенар Едиш. С големи усилия той е успял да избяга тази сутрин и е информирал за случая околийското жандармерийско управление. В района е започнала широкомащабна операция за задържане на терористите.

Турският външен министър ще посети Ирак
21 юли 2009 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският външен министър Ахмет Давутоглу съобщи днес, че ще посети Ирак в началото на следващия месец в опит да подобри двустранните отношения и за дискусии по евентуални проекти, предаде АФП.
Визитата ще бъде част от подготовката за среща в Багдад между премиерите на Турция и Ирак, която е планирана за октомври.
Анкара иска близки връзки и икономическо сътрудничество с Багдад, но присъствието в Северен Ирак на Кюрдската работническа партия /ПКК/ отдавна възпрепятства двустранните отношения.

Подсъдим номер 1 по второто дело „Ергенекон” в Турция отсъства от първото съдебно заседание
21 юли 2009 | 15:44 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Подсъдимият под номер едно генерал Шенер Еруйгур не беше на подсъдимата скамейка на първото заседание от второто дело срещу организация „Ергенекон”, пише турският вестник „Йени шафак”. Според адвоката му причина за поредното му отсъствие от съдебно заседание е загуба на паметта. На заседанието присъстваха 48 подсъдими, от които 16 с наложена мярка за неотклонение. Първо бяха доведени задържаните, а след това подсъдимите без наложена мярка за задържане.
Първото заседание по второто дело „Ергенекон” стана арена на противопоставяне на противоположни позиции. Пред салона, където се провеждаше то, бяха дошли групи, поддържащи организацията „Ергенекон” и групи, които са нейни противници. В ролята на защитници на подсъдимите присъстваха и депутати от опозиционната Народнорепубликанска партия.

Турският премиер Ердоган обсъди състоянието на съдебната система с председателя на Касационния съд
21 юли 2009 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган прие председателя на Касационния съд Хасан Герчекер, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. Двамата разговаряха за състоянието на съдебната система в страната. Герчекер даде покана на Ердоган за церемонията за откриването на съдебната 2009-2010 година.

Порой заля турския черноморски град Гиресун и остави под водата къщи, обществени сгради и коли
21 юли 2009 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Гиресун. Проливен дъжд се изля днес сутринта в турския черноморски град Гиресун и остави под водата къщи, обществени сгради и коли, пише турският вестник „Хюриет”. Дъждът парализирал живота в града и района. Поради наводнението била затворена крайбрежната улица в града. Водата, стичаща се от центъра на града по страничните улички, заляла къщи и коли. Паркирани на крайбрежната улица коли били изтласкани към морето, като има опасност да паднат в него. За борба с водната стихия били ангажирани службите на общината и противопожарните екипи.
Щетите, нанесени от пороя, засега се изчисляват на 10-15 милиона турски лири. Прекъснат е достъпът до част от селата в района на Гиресун, за много къщи в тях има опасност да пропаднат.
Количеството на падналия дъжд е 132 л на квадратен метър, пише вестникът.

Три ВЕЦ-а ще бъдат построени в турската провинция Сакария
21 юли 2009 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Три нови водноелектрически централи ще бъдат изградени в провинция Сакария, Северозападна Турция. Когато влязат в експлоатация, годишно те ще произвеждат 155 млн. киловатчаса електроенергия, съобщава Анадолската агенция. Централите ще бъдат построени на река Сакария. Строителството на трите мощности ще струва 75 млн. долара.

Агенция "Фокус" припомня, че че провинция Сакария, с административен център град Адапазаръ, има население от 835 222 жители (по данни от 2007 г.) и обща площ от 4895 кв. км.

Шестима души загинаха при престрелка в Източна Турция
21 юли 2009 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Трима въоръжени мъже откриха огън в село в Източна Турция, като отнеха живота на шестима души и раниха седем други, предаде АФП.
Нападателите – местен мъж и двамата му синове, били въоръжени с пушки и открили стрелба по жители на село Караали в провинция Елазиг.
Засега не е ясна причината за нападението, но според властите е възможно тримата да са имали психически отклонения.

Министърът на отбраната на БиХ и началникът на турския генерален щаб разговаряха в Анкара
21 юли 2009 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на отбраната на Босна и Херцеговина Селмо Цикотич и началникът на генералния щаб на турските въонръжени сили генерал Илкер Башбуг обсъдиха отношенията между двете страни във военната област, както и въпроси на регионалната сигурност, съобщава Анадолската агенция. Срещата между двамата се състоя вчера в Анкара.
Босненска военна делегация, водена от Селмо Цикотич, бе на официално посещение в Турция от 15 юли. Министърът на отбраната на БиХ се срещна миналата седмица със своя колега Веджди Гьонюл.

„Индипендънт”: Съдят ‘защитници на Ататюрк’ за опит за сваляне на правителството в Турция

21 юли 2009 | 05:44 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В процес описван като най-важният в историята на Турция, двама генерали от запаса се явиха в специален съд вчера в покрайнините на Истанбул по обвинения в опит за сваляне на правителството, пише „Индипендънт”
За някои арестът на високопоставени офицери през 63-годишната история на многопартийната демокрация в Турция е сериозен удар срещу недосегаемите турски военни, които свалиха четири избрани от гласоподавателите правителства от 1960 г. насам.
За други обвиненията са измислени от управляващата Партия на справедливостта и развитието, за да отслабят светски настроената армия и да разчистят пътя към ислямизацията на страната.
По въпросното дело има 56 обвиняеми, включително журналисти, университетски преподаватели, бизнесмени. Пред сградата на съда в Силиври стотици техни привърженици развяха национални знамена и портрети на Кемал Ататюрк, светският основател на съвременна Турция.
„Патриотите са в затвора,” скандираха те.

Легендарната група Дийп Пърпъл ще изнесе концерт в Истанбул
21 юли 2009 | 03:50 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Легендарната група Дийп Пърпъл ще изнесе днес вечера концерт в Истанбул в салона на кино „Куручешме арена”, съобщават медиите. Това ще бъде третият концерт на групата в Истанбул.

Портал Турция
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Убийства на турски бебета в Разград !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2