Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 15 юни 2009 г.

Новините от и за Турция-15.06.09 г.

Вълненията в Иран продължават...

Протестните демонстрации продължават...

Posted 15.06.2009 10:09:27 UTC

Updated 15.06.2009 10:09:27 UTC

Протестните демонстрации започнали в Иран след като бе оповестено, че проведените в петък избори са били спечелени от Махмуд Ахмединеджат, продължават.
В интернет страницата на реформисткия кандидат за президентския пост Мир Хюсеин Мусави бе съобщено, че заплануваната за днес протестна демонстрация е отменена.
В столицата Техеран протестните демонстрации продължиха на места в течение на цялата изтекла нощ.
Отправят се остри критики и поради прекомерната употреба на сила от полицията срещу демонстрантите.
Мир Хюсеин Мусави, отправи призив към привържениците си протестите да бъдат мирни и законни и официално обжалва изборните резултати.
Съветът на пазителите на ислямската революция съобщи, че са получили две официално обжалвания на изборните резултати и че ще оповестят в срок от десет дена решението си.
Близо 200 иранци живеещи в Белгия организираха вчера протестна демонстрация пред иранското посолство в Брюксел срещу изборните резултати и давлението над опозицията.
В столицата на Великобритания Лондон 200 членна група се събра пред иранското посолство и протестира срещу изборните резултати отправяйки призивите за реформи в страната.
Същевременно министърът на външните работи на Италия Франко Фратини публикува декларация, в която отбеляза, че следят с внимание и безпокойство развоя на събитията в Иран.
Министърът на външните работи на Германия Франк Валтер Щaйнмайър каза, че осъждат действията на полицията срещу демонстрантите и отбеляза, че заедно с правителствата на другите европейски страни отправят към Иран призива да разреши в кратък срок неопределеността във връзка с изборните резултати.
Същевременно президентът на Ирак Джелял Талабани и ливанската организация Хизбуллах поздравиха Ахмединеджат за преизбирането му на президентския пост.
Президентът на Туpция Абдуллах Гюл и премиерът Ердоган потърсиха по телефона Ахмединеджат и също го поздравиха за преизбирането му на поста.
-
Стъпките за мир на САЩ пред провал...

Усилията на САЩ за придаване тласък на усилията за мир в Близкия Изток изпаднаха още в самото им начало в безизходица....

Posted 15.06.2009 10:04:44 UTC

Updated 15.06.2009 10:04:44 UTC

Усилията на САЩ за придаване тласък на усилията за мир в Близкия Изток изпаднаха още в самото им начало в безизходица.
Палестина реагира много остро на изявлението на премиера на Израел Бенямин Нетаняху, че ще признаят независимата палестинска държава само с условието тя да е напълно разоръжена.
Нетаняху още от самото начало е против разрешение основаващо се на принципа за две държави. Като последно, той прие да признае независимата палестинска държава, но постави условието тя да бъде напълно демилитаризирана.
В очакваното с интерес слово на външнополитическа тема, Нетаняху даде зелена светлина на създаването на независима палестинска държава, но постави условието тя да бъде напълно демилитаризирана, да не разполага със собствена армия и въздушното й пространство да бъде под израелски контрол. В словото си Нетаняху не даде сигналите че ще изпълни искането на САЩ за прекратяване на строежа на еврейски селища в палестинските територии.
След словото, група евреи организираха митинг в Тел Авив в подкрепа на Нетаняху, а друга група израелски граждани оранизира протестна демонстрация.
И двете палестински крила реагираха много остро на изявлението на Нетаняху, в което той бе оповестил също така, че Ерусалим е столица на израелската държава.
Говорителят на държавния лидер на Палестина Махмуд Аббас каза, че израелският премиер проваля всички опити за мир.
Главният палестински преговарящ Саиб Еракат от своя страна каза-"Процесът и без това напредваше със скоростта на костенурка. Сега Нетаняху обърна по гръб тази костенурка."
Организацията Хамас, която контролира Ивицата Газа, от своя страна окачестви словото на Нетаняху като отражение на расистка и агресивна идеология.
Същевременно американската администрация, чиято позиция се очакваше с интерес, заяви, че приема като съществен напредък факта, че Нетаняху е употребил израза "Палестинска Държава".
-
Довутоглу излиза на обиколка...

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу излиза днес на обиколка обхващаща Люксембург, Германия, САЩ и Русия...

Posted 15.06.2009 10:00:49 UTC

Updated 15.06.2009 10:00:49 UTC

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу излиза днес на обиколка обхващаща Люксембург, Германия, САЩ и Русия.
Давутоглу ще участва в в неофициалната делова вечеря, която ще се проведе в рамките на заседанието на Съвета за външните отношения и общите работи на ЕС, организирано под домакинството на министъра на външните работи на Испания Моратиньос и президента на международния институт за мир Ларсен. Тема на заседанието ще бъдат събитията в Близкия Изток.
В изявлението на министерството на външните работи се отбелязва, че след визитата в Люксембург, Давутоглу ще отпътува за Германия по официалната покана на вице-канцлера и министър на външните работи Франк Валтер Щайнмайър. Подчертано бе, че ще бъдат обсъдени двустранните отношения и регионални и международни въпроси.
В Германия Давутоглу ще разговаря с представители на турската общност и на турските неправителствени организации , консулите на Туpция в Германия, а също така ще изнесе конференция във фондацията Крьобер.
Приключвайки посещението в Германия Давутоглу ще отпътува за Ню Йорк, където ще председателства насроченото за чeтвъртък заседание на Съвета за сигурност на ООН на тема Ирак.
От Ню Йорк Давутоглу ще отлети за последната спирка от обиколката си, Русия. В Москва Давутоглу ще обсъди с руския си колега Сергей Лавров двустранните отношения и регионални и международни въпроси.
-
Преглед на турския печат 15.06.2009

Преглед на новините по страниците на турския печат от 15ти юни 2009та година.

Posted 15.06.2009 10:17:41 UTC

Updated 15.06.2009 10:17:41 UTC

Днешните турски вестници са дали място на икономически новини и на събитията станали в Иран след президентските избори.
В новина на икономическа тема вестник Хабер Тюрк съобщава, че снижаването на данъчните проценти в обстановката на икономическа криза е довело до оживление във вътрешното потребление и от влизането в сила през месец март на решението за намаляване на данъчните проценти, е нарастнало търсенето в автомобилния сектор, сектора на домашните електроуреди, електронните уреди и мебелния сектор. Вестникът подчертава, че за тримесечния период е била осъществена продажба за над 6 милиарда долара.
Вестник Йени Шафак също се е спрял на въпроса и отбелязва, че съветът за координация на икономиката е взел решение да бъде продължено намалението на данъка добавена стойност и на специалния потребителски данък в някои от секторите, и сочи, че ако това решение бъде одобрено от премиера Ердоган, снижението в цените на стоките ще продължи и през предстоящия период.
Същият вестник съобщава че след изборната победа на Ахмединеджат, преизбран за президент на Иран, в страната са избухнали вълнения и безредици и че реформистките среди, подкрепящи Мусави, са излезли на улиците и площадите за да протестират, твърдейки че резултатите от изборите са фалшифицирани. В новината се отбелязва че реформистите са превърнали столицата Техеран в бойно поле, че са били подпалени автобуси от градския транспорт и са били арестувани над 170 души.
В новината озаглавена "Вълненията в Иран продължават"вестник Ватан пише, че привържениците на Мусави са се стекли на уличите на столицата Техеран скандирайки лозунга "Смърт на диктатора", че са избухнали стълкновения с полицията, подпалени са били автомобили, автобуси и магазини. В новината пише, че сред арестуваните е и братът на бившия ирански президент Хатеми и че по време на сблъсъците е загинал един иранец..
Вестник Джумхурийет в новината озаглавена "Мусави е бил начело" съобщава, че в анкета проведена преди изборите от религиозния лидер на Иран Хаманей, Мусави е получил 58 процента от гласовете и отбелязва, че резултатите от тази анкета са били укрити от обществеността в страната.
Вестник Хабер Тюрк пише, че министерството на здравеопазването на Турция планира, след пускането в продажба през есента на ваксината против Свинския грип, да бъдат безплатно ваксинирани 10 милиона души. Вестникът пише, че министерството е сключило още отсега договори с фирмите, които ще произвеждат ваксината.
Вестник Стар е поставил на заглавна страница новина засягаща изследване проведено от истанбулския университет Билги във връзка с арменците живеещи в Турция. В новината пише, че според анкетата, арменците се чувстват напълно като турци, с изключение на религията и че над 65 процента от тях са заявили, че са граждани на Република Турция и че се чувстват като граждани на Турция.
Вестник Миллийет съобщава, че турски мюзикъл е събрал огромен брой зрители на премиерата си в театъра Бродуей Бекън, и отбелязва, че зрителите са препълнили залата и са аплодирали на крака 80 членната турска театрална и танцова трупа.
-
VOT Слушай новини на Български




15.06.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




15.06.2009
-
Основна част от износа на Турция е от Истанбул, Бурса, Коджаели, Измир и Анкара
15 юни 2009 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Основна част от износа на Турция се осъществява от шесте най-големи града в страната, центрове на провинции, предава Анадолската агенция. 77,1 % от износа идва от Истанбул, Бурса, Коджаели, Измир и Анкара. Според данни на Асоциацията на износителите в Турция за първите четири месеца от Истанбул е изнесена продукция за 18 милиарда 46,7 милиона долара, от Бурса за 2 милиарда 473 милиона долара, от Измир за 1 милиард 759,8 милиона долара, Анкара за 1 милиард 346,4 милиона долара. Последна в класацията на турския износ и внос е Тунджели, който е с нулев индекс, преди него отзад напред са Гюмюшхане, Битлис и Карс.

„Хюриет”: Ако малцинството е смазвано, не може да има свобода, смята бившият български президент Желю Желев
15 юни 2009 | 14:45 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. За модела за решаване на проблемите с малцинствата разговаря с бившия български президент Желю Желев журналист от турския вестник „Хюриет”, пише същият вестник. Вестникът представя портрет на философа д-р Жельо Желев, който през периода на комунистическото управление беше сред представителите на интелектуалния елит, настроен опозиционно срещу режима. След смяната на имената на българските турци през 1984-1985 година той се обяви срещу този насилствен акт и политиката на насилствена асимилация и забрана на културнтите права на това население. В периода 1990-1997 година той беше първият президент на страната след свалянето на Тодор Живков. Голяма е заслугата на Желев за връщане на имената и правата на българските турци.
В интервюто д-р Желев посочва, че е роден в село с три четвърти турско население и има много добри спомени от тези хора като работливи и сърдечни хора. Бившият български президент казва, че според Тодор Живков българската държава до него не е водила правилна демографска политика и правилна политика към малцинствата, имало е изселвания и изселнически спогодби, но не е била провеждана политика на асимилация. Според Желев чрез смяната на имената и забраната на културните и други права на турците в България Живков е смятал да реши демографския проблем, което е израз на политическо късогледство, посредственост и глупост. По думите на д-р Желев група интелектуалци и изтъкнати граждани са създали, след като са станали известни насилствените действия на властта, дружество за защита на правата на това малцинство и през 1988 и пролетта на 1989 година са излезли с декларации в тази връзка, които са били огласени и по чуждите радиостанции. Желев посочва, че при организираните след това демонстрации турците в България никога не са прибягнали до насилие и са искали мирно връщане на техните имена и културни права.

Турските въоръжени сили не участват в действия, заплашващи правото и демократичния ред, заяви Генералния щаб
15 юни 2009 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските въоръжени сили изразяват привързаност към върховенството на правото и принципите на правовата държава и не участват в действия, които представляват и най-малка заплаха за правото и демократично избрания ред в страната, се посочва в изявление на Генералния щаб на Турция, пише турският вестник „Хюриет”. След първото си изявление днес Генералният щаб на Турция публикува второ изявление в интернет сайта си във връзка с публикуваната информация във вестник „Тараф”, че отделът за подкрепа на информацията към Генералния щаб е изготвил план за действие за борба с реакцията. В изявлението се посочва, че турските въоръжени сили не подслоняват под своето лоно лица, които се намират в действия срещу правовия и демократично установения ред в страната. Изтъква се, че изявленията на някои среди /бел. Фокус - на премиера Ердоган/, че въпросът с такъв план ще бъде отнесен в съда, са на първо място неуважение към основните принципи на правото и подриват авторитета на турските въоръжени сили. „Както днес беше оповестено, започналото разследване от страна на военната прокуратура досега не е установило и най-малко доказателство за подготовка на подобно действие. Разследването ще продължи и ако бъде установено, че документът е фалшив, турските въоръжени сили ще повдигнат разследване кой е неговият автори и с какви цели е създаден”, пише в текста на декларацията.

Пет оръжейни гиганта изградиха лоби в Конгреса в подкрепа на Турция срещу резолюцията за арменския геноцид
15 юни 2009 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Пет големи оръжейни компании изградиха лоби в подкрепа на Турция в Конгреса на САЩ срещу резолюцията за геноцид над арменците, пише турският вестник „Милиет”. Компаниите са „БАЕ Системс”, „Американ Годрих Корпорейшън”, „Нортхоп Гръмън Корпорейшън”, „Райтхеън КС”, „Юнайтед Технологис Корпорейшън”. Подкрепа на инициативата е дала и енергийната компания „Чеврон груп”. Според информацията за първите три месеца компаниите са изхарчили 14 милиона долара за лобиране срещу твърденията за арменски геноцид. Всички от тези компании имат активна търговска дейност с Турция.

В четвъртък Конституционният съд ще решава по искането на отмяна на промените в закона за борба с тероризма
15 юни 2009 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Конституционният съд на Турция ще вземе решение в четвъртък, 18 юни, по делото, заведено от бившия президент Ахмет Неждет Сезер срещу закона за промени в закона за борба срещу тероризма с номер 5532, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Със заведеното дело се иска отмяната на разпорежданията на 5 члена от приетия закон. Някои от промените в закона предвиждат ограничаване и забрана на публикации в медиите, които подтикват към тероризъм. Мотивът на президента Сезер за отмяна на промените е, че трябва да има мярка в ограничаването на свободата на словото и ограничаването на човешките права.

15,8 % е безработицата в Турция през месец март 2009 година по данни на Турския статистически институт
15 юни 2009 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Безработицата в Турция през месец март 2009 година е била 15,8% по данни на Турския статистически институт, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Броят на безработните в страната е бил 3 776 000 души. Процентът на безработните за март е с 4,8 % повече в сравнение със същия месец на 2008 година. През март 2008 година безработните в Турция по официални данни са били 11 %. В градовете процентът на безработните е 18, а в селските райони 11%, сочат данните.

Си Ен Ен Тюрк: Генералният щаб на Турция отрече да е подготвял план за сваляне на ПСР от власт

15 юни 2009 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генералният щаб на Турция посочи в изявление, че документът, публикуван в медиите като „План за действие в борбата срещу реакцията”, не е изготвен от структура, свързана с Генералния щаб, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В специално изявление Генералният щаб посочва, че разследването от страна на Военната прокуратура е установило, че документът, публикуван във вестник „Тараф”, който е бил открит според публикацията в досието документи по делото „Ергенекон”, по никакъв начин няма връзка с Генералния щаб. Той по никакъв начин не е планирал преврат за сваляне на Партията на справедливостта и развитието от власт.

АФП: Нивото на безработицата в Турция е достигнало 15,8% за периода февруари-април
15 юни 2009 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Анкара Нивото на безработицата в Турция е достигнало 15,8% за периода февруари-април, което е 4 процентно увеличение спрямо същия период на миналата година, предаде АФП.
През месеците февруари-април броят на безработните се е увеличил с 862 000 души спрямо една година по-рано, като общият брой на засегнатите от безработицата в страната е достигнал 3,8 милиона души.

Турски печат: Управляващата ПСР може да потърси съдебна отговорност от Генералния щаб заради планове за преврат
15 юни 2009 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Реакцията на лидера на Партията на справедливостта и развитието и премиер на Турция Реджеп Тайип Ердоган на твърденията в медиите, че отделът за операции на Генералния щаб е подготвял „План за действие за борба с реакцията”, привличат вниманието на турските вестници днес. Вестник „Хюриет” представя изказването на Ердоган на областен конгрес на ПСР в Шанлъурфа. Турският премиер изтъква, че ПСР няма да остане ням свидетел на един незаконен от правна гледна точка процес срещу ПСР в демократична обстановка. „Ако се налага, и ние ще заведем дело срещу тях”, заявява Ердоган. По думите му се разследват случаите дали Генералният щаб е подготвял таен план за действие и ще се предприемат стъпки срещу това недемократично поведение по съдебен път. Премиерът отхвърля твърденията за незаконно финансиране на ПСР чрез дружеството „Морски фар” и изтъква, че работата в името на хората е основна грижа на партията му. В словото си той отхвърля и всички обвинения на опозицията за сделка с Израел във връзка с разминирането на турско-сирийската граница.
Вестник „Сабах” пише, че публикуваният в медиите таен документ, който според твърденията е подготвен от Генералния щаб, и поставя за цел ликвидирането на ПСР и движението на теолога Фетхуллах Гюлен, е предизвикал остра реакция от страна на премиера Ердоган. На конгреса в Шанлъурфа Ердоган е разкритикувал с остри думи съдържанието на документа, открит в класьора с документи по делото „Ергенекон”, и е посочил, че партията ще потърси съдебна отговорност от Генералния щаб, ако планът е подготвен от него.
Вестник „Милиет” в голяма публикация представя разговора с бившия началник на Генералния щаб на Турция генерал Яшар Бююканът за срещата му с премиера Реджеп Тайип Ердоган през март 2007 година в двореца „Долмабахче”. Бююканът посочва, че това е била рутинна среща на началник на Генералния щаб с турски премиер и нищо тайно на тази среща не е обсъждано.
Вестник „Заман” пише, че т. н. план за борба срещу реакцията, приписван на Генералния щаб, раздели медиите в Турция. Някои медии застанаха твърдо срещу този план на армията да упражнява „обществено инженерство” в Турция, други се направиха, че не го забелязват, а трети го „видях” през погледа на Генералния щаб. Вестникът представя отзвуците и в чуждите медии на заповедта на Генералния щаб да бъде сложена забрана за публикации в медиите относно разследването на военната прокуратура във връзка с този план.

„Хюриет”: Пътна карта за мирно решаване на кюрдския въпрос приеха кюрдски представители в Турция
15 юни 2009 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Пътна карта за решаване на кюрдския въпрос по мирен и демократичен път приеха кюрдски политици, религиозни водачи, интелектуалци и представители на неправителствения сектор в Турция на конференцията за кюрдския въпрос в Диарбекир, пише турският вестник „Хюриет”. На третия форум на Конгреса на демократичното общество в Диарбекир присъстваха 600 делегати, сред които всички кадри на Партията на демократичното общество, духовни лидери от сунитската, алевийската, протестантската общност, на общностите на йезидите, сирийците, на келданите католици. В декларация, оповестена след приключване на конференцията снощи, се посочва, че решение за кюрдския въпрос не може да бъде намерено, ако към процеса не бъдат включени Кюрдската работническа партия /ПКК/ и Абдуллах Йоджалан. В декларацията категорично се отхвърля принципът „Един език, една религия, една нация” и се отправят послания, че решаването на проблема е невъзможно без ПКК и за да бъде намерено политическо решение оръжията трябва да замлъкнат. В нея се посочва, че културата, езикът и идентичността на кюрдския народ трябва да бъдат конституционно гарантирани, пише вестникът.

„Милиет”: НРП в Турция призова Абдуллах Гюл да не подписва закона за разминиране на турско-сирийската граница
15 юни 2009 | 08:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Заместник-председателят на Народнорепубликанската партия в Турция Кемал Анадол призова президента Абдуллах Гюл да не подписва закона за разчистването на мините край турско-сирийската граница, пише турският вестник „Милиет”. Според Анадол, ако Гюл подпише закона, той ще се превърне не в президент на Турция, а на Партията на справедливостта и развитието. От НРП заявяват, че няма да оставят инициативата за ръководене на държавата в ръцете на ПСР. По думите им оправданията за липса на финансови средства са безпочвени, след като премиерът си купува самолет за 62 милиона долара, пише вестникът.

Посещения в Люксембург, Германия, САЩ и Русия ще направи тази седмица турският външен министър
15 юни 2009 | 07:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу заминава днес на посещение в Люксембург, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В рамките на тази седмица освен Люксембург Давутоглу ще посети още Германия, САЩ и Русия. В Люксембург турският външен министър ще участва в работна среща под домакинството на испанския външен министър Мигел Ангел Моратиньос и председателя на Международния институт за мир Терже Роед Ларсен, която се провежда в рамките на заседание на Комисията за общи дейности и външни отношения на ЕС.
От Люксембург Давутоглу ще посети Германия по покана на министъра на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, където ще обсъди с германските представители двустранните връзки и актуални въпроси на международната политика. Турският пръв дипломат ще има срещи и с представители на турската емиграция в Германия, с генералните консули на Турция там и ще участва в конференция на фондация „Кьорбер”. На 18 юни Давутоглу ще бъде в Ню Йорк, където ще председателства заседанието на Съвета за сигурност на ООН, посветено на Ирак. След САЩ той ще посети Русия, където с колегата си Сергей Лавров ще обсъди двустранни и международни проблеми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2