Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 17 май 2009 г.

Новините от и за Турция-17.05.2009 г.

Cреща Ердоган-Путин в Сочи...

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган осъществи вчера еднодневно делово посещение в Русия и разговаря в град Сочи с руския премиер Владимир Путин...

Posted 17.05.2009 10:03:53 UTC

Updated 17.05.2009 10:08:01 UTC

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган осъществи вчера еднодневно делово посещение в Русия и разговаря в град Сочи с руския премиер Владимир Путин.
На срещата бе постигната съгласуваност за разгръщане на енергийното сътрудничество между Турция и Русия и за предприемането на съвместни инициативи за разрешаване на Нагорно-Карабахския проблем.
Премиерът на Русия Путин посрещна на входната врата на двореца Ривиера премиера Ердоган, с когото се среща за осми пореден път в течение на последните пет години.
Преди да преминат към разговора при закрити за пресата врати, двамата лидери направиха съвместно изявление.
Премиерът Ердоган отбеляза, че през последния 6 годишен период е бил осъществен много голям напредък в двустранните отношения и подчерта, че желаят да увеличат достигналия 35 милиарда долара търговски обем с Русия.
Премиерът на Русия Владимир Путин отбеляза, че двустранните отношения се развиват в дух на пълно сътрудничество и каза, че Русия е най-голям търговски партньор на Турция, че двустранният търговски обем е нарастнал на 35 милиарда долара и че и Турция е един от най-големите търговски партньори на Русия.
На срещата Ердоган предложи на Путин, в търговията между двете страни да бъде използвана националната валута на Турция и Русия.
На пресконференцията, протекла в много топла атмосфера, премиерът Ердоган покани Путин в Анкара и каза, че заседанието на смесената икономическа комисия ще бъде проведено през месец юни в Турция.
В Сочи премиерът Ердоган бе придружаван от министъра на енергетиката Танер Йълдъз. Постигната бе съгласуваност за разширяването на сътрудничеството в сферите на петрола и природния газ и установяване на сътрудничество и в сферите на ядрената енергия и добива на електроенергия.
Един от основните въпроси обсъден на срещата бе проблемът с Нагорни Карабах.
Руският премиер Путин каза, че проблемът ще бъде разрешен от Армения и Азербайджан и че другите държави могат само да поемат ролята на гарантьори на споразумението, което ще бъде постигнато.
Путин акцентува на единството в становищата на Русия и Турция за разрешаване в кратък срок на подобни проблеми.
-
Гюл продължава визитата в Сирия...

Президентът Абдуллах Гюл заяви, че активната полипика следвана от Турция в Близкия Изток, понякога предизвиква съмнения сред някои среди...

Posted 17.05.2009 10:00:20 UTC

Updated 17.05.2009 10:00:20 UTC

Президентът Абдуллах Гюл заяви, че активната полипика следвана от Турция в Близкия Изток, понякога предизвиква съмнения сред някои среди и подчерта, че всички стъпки се предприемат с добра воля и с цел да бъде даден принос за мира и за разрешаването на регионалните проблеми.
Вчера, във втория ден от визитата си в Сирия, президентът Гюл участва в церемонията по откриването на хотел построен от турска строителна фирма в столицата Дамаск, след което присъства на заседанието на турско-сирийския делови съвет.
В словото, което произнесе на заседанието президентът Гюл каза, че притежават необходимата за разгръщането на двустранните отношения политическа воля.
Държавният лидер на Сирия Бешар Есад от своя страна отбеляза, че търговските връзки с Турция нарастват с всеки изминал ден.
След заседанието президентът Гюл разгледа историческите и културни обекти в Дамаск, след което премина в град Халеп.
Президентът Гюл произнесе слово пред студентите в университета в Халеп, в което отбеляза, че Турция отдава голямо значение на стабилността и цели да разреши всички проблеми със съседните страни и да изгради отношения, основаващи се на взаимното доверие.
Приключвайки днес контактите си в Сирия, във вечерните часове президентът Гюл ще се завърне в Турция.
-
Преглед на турския печат 17.05.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 17 май 2009 година.

Posted 17.05.2009 10:51:48 UTC

Updated 17.05.2009 10:51:48 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка със срещата в Сочи на премиера Реджеп Тайип Ердоган и премиера на Русия Владимир Путин и финала на конкурса за естрадна песен „Евровизия”.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че премиерът Р.Т.Ердоган и руският му колега Владимир Путин по време на срещата в град Сочи са се споразумели за започването на преговори за добавянето на нова линия към тръбопровода „Син Поток”, за предприемане на стъпки за разгръщане на диалога между Армения и Азербайджан и за намирането на разрешение на съществуващите проблеми.

Вестник Заман пише, че премиерът Р.Т.Ердоган след посещенията си в Азербайджан и Полша е преминал в Сочи в Русия където е провел среща с премиера на Русия Владимир Путин, която е продължила 2 часа и 40 минути. Вестникът предава, че по време на срещата са били обсъдени въпроси във връзка с енергетиката, двустранните търговски отношения, митническите проблеми и разрешаването на въпроса с Нагорни Карабах.

Вестник Хабер Тюрк отбелязва, че премиерът Ердоган е поканил Путин в Турция за да обсъдят по-детайлно темите от срещата.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Свинския грип пристигна с американски турист” пише, че вирусът на свинския грип е пристигнал в Турция с американски туристи с иракски произход идващи от Амстердам. В новината се отбелязва, че министърът на здравеопазването проф. Др. Реджеп Акдаг в изявление на летище Ататюрк в Истанбул е казал „Благодарение на бързите мерки двама американски граждани, носители на вируса, бяха открити незабавно при пристигането им на летището в Истанбул и бяха поставени под карантина. Състоянието на двамата е добро”.

Вестник Стар съобщава новината по темата със заглавието „Първи случай на свински грип в Турция”.

Вестник Миллиет предава, че съдбата на 54тия конкурс за естрадна песен „Евровизия” в Москва отнова е била определена от гласовете на съседните страни. В новината пише, че първото място на конкурса е било спечелено от Норвегия, второто от Исландия, третото от Азербайджан, а четвъртото от Турция.

Вестник Хюрриет отбелязва, че въпреки новата система на гласуване според, която точките се определят наполовина от гласовете на специално жури и гласовете на народа, политиката отново е наделяла и съседните страни отново са гласували една за друга. Вестникът окачествява като успех 4тото място извоювано от Хадисе и предава, че Белгия, Франция, Швейцария, Великобритания, Македония и Азербайджан са дали максимален брой точки за Турция.
-
VOT Слушай новини на Български




17.05.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




17.05.2009
-
"Хюриет": Десетки хиляди хора протестират в Анкара срещу арести в рамките на аферата „Ергенекон”
17 май 2009 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Десетки хиляди хора в Турция протестират срещу арестите на университетски професори, видни журналисти, интелектуалци, артисти, членове на въоръжените сили, обвинени в участие в предполагаем заговор за сваляне на правителството, пише електронното издание на вестник „Хюриет”.
Демонстрантите - най-малко 30 000 по данни на властите, се събраха днес в центъра на Анкара, скандирайки „Ние сме войници на Ататюрк”. Участниците в протеста носеха турски знамена и портрети на основателя на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк. По-късно те се отправиха към мавзолея на Ататюрк.
По случая „Ергенекон” са привлечени над 200 души по обвинение във формиране на нелегална организация, целяща да предизвика поредица от събития, които да подготвят условията за военен преврат, припомня турският вестник. Това противоречиво дело обаче раздели Турция, тъй като мнозина смятат, че се е превърнало в „лов на вещици”, насочен срещу онези, които критикуват правителството.


Агенция “Фокус” припомня:

Съществуването на организация “Ергенекон” беше открито през април 2007 г. след откриване на склад с боеприпаси в Истанбул. Организацията има националистически характер. В нея членуват бивши военни, журналисти с националистически възгледи и представители на други среди в Турция. При разследването е установено, че е подготвяла държавен преврат и убийства на турски интелектуалци и политици. През юли м. г. започна съдебен процес срещу заподозрените за членство в “Ергенекон”, между които са и двама запасни армейски генерали, както и други запасни генерали и офицери от турската армия. Обвиненията са за подготовка на действия, насочени към насилственото сваляне от власт на управляващата в момента Партия на справедливостта и развитието. На 20 октомври 2008 г. започна разглеждането на делото.

В Турция се проведе демонстрация в подкрепа на светския режим
17 май 2009 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Десетки хиляди турски граждани участваха в демонстрация в турската столица Анкара в подкрепа на светския режим в страната, за който някои смятат, че е заплашен от управляващата в страната ислямистка партия, предаде АФП.
Според турски телевизионни канали броят на участниците в демонстрацията е бил над 100 000.
“Турция е светска държава и ще остане такава”, скандираха демонстрантите, които се събраха на площад в центъра на града под наблюдението на хиляди полицаи. Демонстрацията бе организирана от асоциация на последователи на Ататюрк, която защитава наследството на основателя на модерна, светска Турция.
След това демонстрантите, носейки турски национални знамена и портрети на Ататюрк, се отправиха към мавзолея на “бащата на турците”, традиционно място за демонстрации на поддръжниците на светския режим.
Поддръжниците на светския режим в Турция са притеснени от възхода на Партията на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Тайип Ердоган, която дойде на власт през 2002 г. Те обвиняват ПСР в стремеж да замени светския режим с управленска система, базирана на шариата и корана (мюсюлманското право).
От партията признават, че имат религиозни корени, но отхвърлят епитета ислямистка.

Хюсаметтин Джиндорук е избран за председател на Демократическата партия в Турция
17 май 2009 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Хюсаметтин Джондорук бе избран за председател на Демократическата партия в Турция на петия извънреден партиен конгрес, съобщава Анадолската агенция.
На втория тур от гласуването Джиндорук получи 559 гласа, след като Сюлейман Сойлу и Мехмет Али Баяр оттеглиха кандидатурите си за поста. За лидерския пост в партията имаше общо трима кандидати. Конгресът заседава вчера.

Самолет на “Търкиш Еърлайнс” кацна аварийно в Турция
17 май 2009 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Самолет на турската авиокомпания “Търкиш Еърлайнс” кацна аварийно в Турция, предаде агенция Ройтерс.
Самолетът, изпълнявал вътрешен полет, е излетял от град Коня към Истанбул, но е бил принуден да се върне в летището, след като един от неговите двигатели е получил повреда, след преминаване на машината през ято птици. На борда на самолета са се намирали 140 пътници. При кацането двама от тях са пострадали. Ранените са хоспитализирани.

„Йени шафак”: Свинският грип пристигна в Турция
17 май 2009 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Свинският вирус пристигна в Турция. Благодарение на бързите мерки двама американски граждани, носители на вируса, бяха открити незабавно при пристигането им на летището в Истанбул и бяха поставени под карантина, пише днес турският вестник „Йени Шафак”. Термокамерите на летището регистрирали висока температура на пътник, пристигнал от САЩ на път за Ирак. По-късно се установи, че мъжът, както и майка му, са носители на вируса на свински грип, пише вестник „Заман”. Състоянието на двамата е добро, съобщи министърът на здравеопазването. Министерството на здравеопазването призова всички, пътували в самолета със заразения пътник, да се обадят на телефон 112.

Демократичната лява партия в Турция ще избира нов лидер

17 май 2009 | 03:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Шестима души ще се борят за лидерското място в Демократичната лява партия /ДЛП/ на извънредния конгрес днес, пишат турските медии. В конгреса участват 1 063 делегати с право на глас.
Конгресът бе свикан след оставката на генералния председател Зеки Сезер, който на 15 май обяви, че също се кандидатира за поста. Дотогава бяха известни кандидатурите на членовете на централното ръководство на ДЛП Масум Тюркер, Сердар Саваш и Саит Кекеч, депутатът на ДЛП от провинция Ескишехир Тайфун Ичли /също кандидат на ДЛП за президент през 2007 г./ и проф. Алемдар Ялчън от университета “Гази”.
Съгласно устава конгресът ще избере само ново ръководство на партията.

Приключва посещението на президента на Турция в Сирия
17 май 2009 | 01:55 | Агенция "Фокус"
Анкара/Дамаск. Турският президент Абдуллах Гюл приключва днес посещението си в Сирия, пишат турските медии. Държавният глава на Турция пристигна на 15 май в Дамаск, придружен от високопоставена политическо-икономическа делегация.
Абдуллах Гюл и сирийският му домакин Башар Асад обсъдиха въпроси на двустранните отношения и ситуацията в региона с акцент върху Близкия изток, отношенията Сирия-САЩ, Иран.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2