Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 27 април 2009 г.

Новините от и за Турция-27.04.09 г.

“Милиет”:Ердоган ще търси отговорност от лидерите на областните партийни организации за резултатите от изборите
27 април 2009 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще търси отговорност от лидерите на областните партийни организации на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ за незадоволителните резултати на местните избори на 29 март, пише днес вестник “Милиет”. На 50-то разширено съвещание на лидерите на областните организации на ПСР Ердоган констатира, че на някои места не е работено добре, дори е действано против интересите на партията, и там областните ръководства ще бъдат сменени. Съвещанието продължи общо 5 часа, а по
реме на неговата закрита част са били дискутирани причините за загубата на гласове от ПСР на изборите на 29 март.

Общо 7 полицаи, ранени при престрелката с терористи в Истанбул, са откарани в болница
27 април 2009 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Общо 7 ранени полицаи при престрелка с терористи в конспиративна квартира в квартал Бостанджъ на азиатската част на Истанбул са откарани в болницата “Гьозтепе”, съобщи електронното издание на вестник “Заман”. Първоначално в болницата са постъпили 4 полицаи, ранени от парчета от шрапнели, и състоянието им вече е добро. По-късно на лечение са постъпили още 3 ранени полицаи. Единият от тях е ранен в главата и положението му е сериозно, посочва изданието.

В Истанбул се е срутила четириетажна сграда, под развалините има хора
27 април 2009 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В Истанбул се е срутила четириетажна сграда, като под развалините има хора, съобщава РИА Новости, позовавайки се на турско радио.
Подробности около инцидента не се съобщават.

ДЖИХАН: Продължава престрелката в района на конспиративна квартира на терористи в Истанбул
27 април 2009 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Продължава престрелката в района на конспиративна квартира на терористи в квартал Бостанджъ на азиатската част на Истанбул, съобщи информационната агенция ДЖИХАН. Установено е, че в квартирата се намират 3 терористи – Орхан Й., Недждет О. и Мелек С. /според името, най-вероятно жена/. Изразява се учудване и се изяснява как терористите от новосъздадена организация са успели да влязат и да контролират полицейските радиостанции и честоти. Счита се, че това е възможно само след специално обучение. Привлича вниманието и силната съпр
отива на членовете на терористичната организация срещу полицията. Междувременно в момента в района на Истанбул се провеждат едновременни операции на 60 различни адреси срещу конспиративни квартири на терористи, посочва агенцията.

Въоръжена престрелка на полицията с членове на неизвестна лява организация в Истанбул
27 април 2009 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Екипи на истанбулската дирекция по сигурността са влезели рано тази сутрин във въоръжена престрелка с членове на неизвестна лява организация на азиатската част на Истанбул, съобщи електронното издание на вестник “Сабах”. Това е станало при проведена операция на адрес в близост до изложбения център “Бостанджъ” в район Кадъкьой. След оказаната съпротива от отсрещната страна, полицията влязла в престрелка. На мястото са пристигнали много линейки и са изпратени допълнителни полицейски сили, от въздуха подкрепа оказват пол
ицейски хеликоптери. Междувременно са изпратени и екипи от частите за специални операции на полицията. При престрелката са ранени най-малко 3 полицаи. Един от сражаващите се с полицията се е представил под името Орхан Йълмазкая и като член на Революционното движение: “Член съм на Революционното движение. Имам бомби, имам оръжие. Ще се сражавам докрай.”.
На мястото е пристигнал директорът на истанбулската дирекция по сигурността Джелялеттин Джеррах и лично ръководи операцията, която все още продължава. Районът е отцепен, никой не се допуска да влезе в него.

Турски печат: Остра реакция на Ердоган срещу изявленията на Обама за събитията от 1915 г.
27 април 2009 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Информации и коментари за острата реакция на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган срещу изявленията на президента на САЩ Барак Обама от 23 април по повод годишнината от масовите убийства на арменци през 1915 г. в Османската империя преобладават в днешните турски всекидневници.
Вестник “Хюриет” извежда на централно място позицията на Ердоган, че Турция е привърженик на каквито и да е изявления и изказвания, които обаче да са базирани на справедливостта. “Иначе не сме съгласни с изявления, които са направени в интерес на обикновени изборни сметки или за гарантиране осигуряването на повече гласове. И по този въпрос Турция не е страна, която да бъде галена и залъгвана като малко бебе. Длъжни сме да кажем това”, цитира думите на турския премиер вестник “Хюриет”.
“Милиет” също обръща внимание на израза на Ердоган, че Турция не е страна, която да бъде галена като малко бебе, използван по повод изявленията на Обама за арменските събития от 1915 г.
“Сабах” пише за острата реакцията на Ердоган срещу използваното от Обама определение на арменски език "Meds Yeghern" /преведено на турски език – “голямо нещастие”/ за арменските събития през 1915 г.
“Радикал” извежда на преден план оценката на Ердоган, че изявленията на Обама не отразяват истината и неговото определение, че тези изявления за Турция са “неприемлив исторически коментар”.
“Заман” пише за мнението на бившия председател на турското историческо дружество проф. Юсуф Халачоглу, че през 1915 г. са били убивани и турци, но само арменците се показват като потърпевши при тези трагични събития в рамките на Османската империя. Според него това се доказва не само от османските архиви, но и от държавните архиви в САЩ, Германия, Франция, Руся и Великобритания, както и от архивите на ООН.

Седем турски полицаи са били ранени в акция срещу екстремисти
27 април 2009 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Седем турски полицаи са били ранени при престрелка с екстремисти от крайнолява радикална групировка в централната част на Истанбул, предаде агенция Ройтерс.
Акцията е започнала към 5:30 часа местно време, като е продължила с часове.
Турските власти започнаха операция срещу членове на сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК). Няколко въоръжени леви групировки продължават да действат на територията на Турция.

Анадолска агенция: Като неприемлив исторически коментар оцени Ердоган изявленията на Обама за събитията през 1915 г.
27 април 2009 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган оцени като неприемлив историческия коментар изявленията на президента на САЩ Барак Обама за трагичните събития с арменците през 1915 г. в рамките на Османската империя , съобщи Анадолската агенция. “Направените изявления на 23 април във връзка със събитията през 1915 г. не отразяват истината; разглеждаме ги като неприемлив исторически коментар. Не приемаме и формата, под която са направени. Това са само изявления, който имат балансиращ характер, възприемани буквално като изпълнение на дадени обещания на предизборни митинги. Ние сме привърженици на принципа всякакви изказвания и изявления да се основават на справедливостта. Турция не е държава, която да бъде погалвана и залъгвана като малко дете.”, заявява Ердоган по време на 50-то разширено съвещание на областните лидери на управляващата Партия на справедливостта и развитието. В изказването си турският премиер подчертава, че историята не трябва да се използва за вътрешнополитически цели и е крайно време тя да бъде оставена на историците.

Турция е заинтересована да закупи от Русия средства за ПВО и бойни хеликоптери

27 април 2009 | 01:11 | Агенция "Фокус"
Москва/Истанбул. Турция е заинтересована да закупи от Русия средства за противовъздушна отбрана и бойни хеликоптери, съобщи на журналисти главният съветник на генералния директор на “Рособоронекспорт” и ръководител на руската делегация на откриващото се днес в Истанбул международно изложение на отбраната и промишлеността “АЙДЕФ 2009” Анатолий Аксенов. Изложбата ще продължи до 30 април, предаде РИА Новости.
“Турската страна преди всичко е заинтересована от закупуването на средства за ПВО със среден и малък обсег на действие и хеликоптерна техника”, каза Аксенов.
При това той не изключи, че към края на изложението ще бъдат подписани договори между Русия и Турция в сферата на военнотехническото сътрудничество.
Изложението се провежда от 1993 г. един път на всеки две години под патронажа на Министерството на отбраната на Турция. В миналото изложението се провеждаше в Анкара, но тази година то за първи път ще се състои в Истанбул.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2