Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 17 март 2009 г.

Турция се оказа по-гъвкава от България в ухажването на туристи

Въпреки кризата Турция бележи ръст при немските туристи

Южната ни съседка отчита 8% повече записвания, а ние - 14% спад

Дарина Кахраманова

Турция е най-предпочитаната дестинация от немските туристи за почивка това лято и значително изпреварва България по записвания. Това показват резултатите от приключилата преди ден туристическа борса ITB Берлин.

"На фона на кризата Турция отчита ръст на записвания на немските туристи в рамките на 7-8%", съобщи за "Сега" Манол Димитров, управител на бюрото на Съюза на инвеститорите в туризма във Франкфурт. Според него триумфът на съседката ни се дължи основно на конкурентните цени, които най-често са равни на българските и дори по-ниски, и по-дългия летен сезон от нашия. Обслужването и базата също са в по-добро състояние от тези в България.

На второ място по записвания е Египет, където немските туристи според досегашните записвания ще са с около 1-2% повече. След това се нареждат Тунис и Испания, които засега успяват да задържат броя на записванията равен на миналогодишния. "За сравнение към днешна дата България отчита около 13-14% спад на записванията на немци", посочи Димитров.

Туристическият бранш у нас все още се надява, че записванията тепърва ще се увеличат. "Туристите все още изчакват и се надяват на по-сериозни отстъпки", коментира Димитров. "Очакваме, че записванията на немските туристи ще се запазят както през миналата година", категоричен е Станислав Новаков, зам.-председател на Държавната агенция по туризъм.

Според Манол Димитров, за да потръгнат нещата, хотелиерите трябва да преразгледат цените си, да се подобри онлайн обслужването и да се намалят цените на самолетните билети.

Шефът на REWE Group Рембърт Ойлинг заяви по време на изложението, че България трябва много бързо да адаптира цените си, тъй като сега "немските семейства дори не гледат къде отиват, а само изчисляват колко ще им струва". В това отношение Турция действа светкавично, подчерта той.

ОБЕЩАНИЯ

Българските визи за руските туристи от вчера се издават в изнесени визови центрове, а не в консулствата ни. Според зам.-министъра на външните работи Милен Керемедчиев това ще облекчи руските туроператори и ще даде възможност записванията да стават и в последния момент. "Аз съм поел ангажимент обикновените визи вместо за досегашните 4 дни да се издават до 2-3 дни, а бързите - за 24 часа вместо за 2 дни", заяви Керемедчиев.сега

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2