Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 30 март 2009 г.

Радио "Гласът на Турция-30.03.09 г.

VOT Слушай новини на Български




30.03.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




30.03.2009
-
Обзор на новините по страниците на турските вестници от 30ти март 2009та година, понеделник...

Posted 30.03.2009 08:47:19 UTC

Updated 30.03.2009 08:56:04 UTC

Новините във връзка с проведените вчера избори за местни органи на властта заемат основно място по страниците на днешните турски вестници. Вестник Миллийет отбелязва, че на изборите в които е участвала от основаването си до днес, партията на Справедливостта и Развитието постоянно е увеличавала броя на гласовете си, но след подкрепата от 47 процента получена на общите парламентарни избори преди година и половина, на проведените вчера избори за местни органи на властта, подкрепата за тази партия е паднала под 40 процента.

Вестник Заман в новината озаглавена "Изборите отправиха различни послания към всяка партия" пише, че премиерът Ердоган не е останал доволен от резултата от изборите за местни органи на властта, подчертавайки, че ще възприемат правилно посланието на избирателите, и е посочил сред причините за спада на подкрепата на избирателите, глобалната икономическа криза и кампаниите на медиите и на опозицията срещу управляващата партия. В новината пише, че премиерът Ердоган е казал, че ще си извлекат нужната поука и е подчертал, че извличането на поуки от успехите и неуспехите е от голямо значение за качеството на политиката.

Вестник Хюррийет в новината озаглавена "Възходът на Ганди" е оприличил кандидата на Републиканската Народна Партия за поста кмет на Истанбул, Кемал Кълъчдароглу на легендарния индийски лидер Ганди, и сочи, че има рекорден растеж в подкрепата на истанбулските избиратели за Републиканската Народна Партия.

Избирателите отправиха предупреждение към управляващата партия на Справелдливостта и Развитието-пише вестник Хюррийет и подчертава, че партията на Справедливостта и Развитието е претърпяла загуба от три процента в сравнение с подкрепата на изборите за местни органи на властта от 2004та година и от осем процента в сравнение с общите парламентарни избори от 2007ма година.

Вестник Сабах в новината озаглавена "Въздействието на кризата" съобщава, че партията на Справедливостта и Развитието която получи 47 процентна подкрепа на общите парламентарни избори през 2007ма година е започнала да губи подкрепата на избирателите, а Републиканската Народна Пратия е започнала да увеличава гласовете си. В новината пише, че е нарастнала също и подкрепата на избирателите за партията на Националистическото движение и Партията на Благоденствието, а партията на Демократичното общество е запазила без промени подкрепата на електората си.

Вестник Радикал е озаглавил новината във връзка с изборите със заглавието "Избирателите казаха Уан Минът", като предава думите на премиера Ердоган-не постигнахме целите, но все още подкрепата за нас е по-голяма от подкрепата за Републиканската Народна Партия и Партията на Националистическото движение, взета заедно. Получихме посланието на избирателите и ще продължим да работим активно.

Вестник Йени Шафак пише, че въпреки глобалната икономическа криза партията на Справедливостта и Развитието е запазила до голяма степен подкрепата на избирателите. Вестникът в друга новина пише, че съгражданите на загиналия по време на хеликоптерната катастрофа Мухсин Язъджъоглу са се отзовали на призива му, и кандидатът на партията на Големия Съюз е спечелил с огромно предимство кметството на град Сивас.

Вестник Акшам от своя страна отбелязва, че избирателите са отправили предупреждение към управляващата партия, че икономическата криза не е отминала страната и че партията на Справедливостта и Развитието е загубила подкрепата на осем процента от избирателите гласували за нея на изборите през 2007ма година, а е нарастнала подкрепата за Републиканската Народна Пратия, партията на Националистическото движение и партията на Демократичното общество.TRT
-
Преглед на турския печат 30.03.2009

Изборите показаха че намалява популярността на управляващата партия...

Републиканската Народна Партия подчерта, че изборите за местни органи на властта са показали, че се рони популярността на управляващата партия на Справедливостта и Развитието...

Posted 30.03.2009 09:55:30 UTC

Updated 30.03.2009 10:05:11 UTC

Републиканската Народна Партия подчерта, че изборите за местни органи на властта са показали, че се рони популярността на управляващата партия на Справедливостта и Развитието.

Генералният секретар на Републиканската Народна Пратия Йондер Сав отбеляза, че са отминали избори, които са поставили началото на упадъка на управляващата партия. Той каза, че нито една партия в света не остава на власт завинаги и че упадъкът на управляващата партия ще продължи. Сав посочи, че изборите са показали, че Турция е решена да се спаси от тези които са я управлявали в течение на седем години.TRT
-
Станаха ясни до голяма степен резултатите от изборите за местни органи на властта...

Управляващата партия победи в оспорваната надпревара в Анкара и Истанбул...

Posted 30.03.2009 09:44:47 UTC

Updated 30.03.2009 09:44:47 UTC

Станаха ясни до голяма степен резултатите от изборите за местни органи на властта. Преброяването на гласовете е към своя край. Оспорваната надпревара в Анкара и Истанбул между кандидатите на партията на Справедливостта и Развитието и Републикансакат Народна Партия, приключи с победа на кандидатите на партията на Справедливостта и Развитието. Кметството на град Измир бе спечелено за втори мандат от настоящия кмет на града от Републиканската Народна Партия Азиз Коджаоглу.

39 милиона 8412 хиляди и 410 избиратели гласуваха в 177 хиляди 221на изборни урни. За валидни бяха приети 38 милиона 992 хиляди и 536 класа.

До момента са преброени 97 ,05 процента от гласовете.

В изборите за членове на градските съвети, партията на Справедливостта и Развитието спечели 39,02 процента от гласовете, Републиканската Народна Партия 23,22 процента, партията на Националистическото движение 16,14 процента, партията на Демократичното общество 5,42 процента.

Партията на Справедливостта и Развитието спечели 40 кметства, Републиканската Народна Партия 11, партията на Националистическото движение 8, партията на Демократичното общество 6, Лявата Демократична Пратия 2, Демократическата партия 1, партията на Големиь Съюз 1 кметство, а кметството на град Шанлъурфа бе спечелено от необвързания кандидат Ешреф Факъоглу.

Някои партии с нисък процент на гласовете в национален мащаб, постигнаха успехи в изборите на окръжна и общинска база. Лявата Демократична партия спечели кметствата на град Орду и на истанбулския квартал Шишли, партията на Свободата и Солидарността спечели кметството на община Самандаг окръг Хатай, партията на Благоденствието спечели 23, Отечествената партия спечели 4, Партията на Труда 1 общински кметства, а кандидатът на Демократическата партия Якуп Коджаоглу спечели кметството на Ялова.TRT
-
Победител на изборите в Черна Гора е Джуканович...

Партията на премиера Мило Джуканович е получила 51 процента от гласовете и е спечелила 49 от 81те кресла в парламента.

Posted 30.03.2009 10:01:53 UTC

Updated 30.03.2009 10:01:53 UTC

Според неофициалните данни, победител в проведените в неделя в Черна Гора предсрочни парламентарни избори е управляващата партия, която е получила 51 процента от гласовете.

В Черна Гора се провеждат вторите избори след откъсването през 2006та година от Сърбия. Победата е спечелена от проевропейската управляваща коалиция. Партията на премиера Мило Джуканович е получила 51 процента от гласовете и е спечелила 49 от 81те кресла в парламента.

Просръбската опозиционна Социалистическа Народна Пратия е получила 17 процента от гласовете и е спечелила 16 кресла в парламента.

След като премиерът Мило Джуканович обяви изборната победа, привържениците му се стекоха на улиците и площадите за да отпразнуват победата.TRT

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2