Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 22 март 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-22.01.09 г.

VOT Слушай новини на Български




22.03.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




22.03.2009
-
Преглед на турския печат 22.03.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 22 март 2009 година.

Posted 22.03.2009 12:22:03 UTC

Updated 22.03.2009 12:22:03 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с празника Невруз...

Вестник Джумхуриет съобщава, че празника Невруз е бил отпразнуван с възторг в Турския свят, Иран, Афганистан и Китай. Вестникът предва, че важните адреси на таз годишните празненства са били Анкара, Истанбул и Диярбакър.

Вестник Заман пише, че Турското Радио и Телевизия е посрещнало празника Невруз с откриването на новия канал „ТРТ Аваз”. В новината се отбелязва, че новият канал на Турското Радио и Телевизия ще осъществява излъчвания за географията, в която се говори на турски, казахски, киргизки, азербайджански, узбекски и туркменски езици.

Вестник Радикал пише, че духовния лидер на Иран Аетуллах Хаманей е посрещнал резервирано поздравителното послание на Президента на САЩ Барак Обама по повод празника Невруз. В новината се отбелязва, че Хааманей е казал „Обама ни честити празника Невруз, но наред с това ни обвини в подкрепа на тероризма. Очакваме да предприемат конкретни стъпки по въпроса”.

Във вестник Ватан внимание привлича новината със заглавие „Изненадващо следствие снрещу арменското лоби”. В новината пише, че Министерството на правосъдието на САЩ е започнало следствие във връзка арменското дружество Арменски Комитет на Америка с довода, че лобира в Американския Конгрес въпреки, че не е регистрирано като лобийна група.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Не бе постигнат консенсус по въпросите на водата” съобщава, че е приключил 5тия севетовен форум на водата в Истанбул. Вестникът предава, че не е било постигнато споразумение във връзка с някои въпроси.

Днешните вестници отделят широко място и на новините във връзка с развоя на икономическите събития.

Вестник Акшам пише, че Германия обмисля да се върне от еврото към германската марка. В новината се отбелязва, че някои германски икономисти са посочили, че еврото няма да може да противостои на евентуална хиперинфлация предизвикана от глобалната икономическа криза. Вестникът акцентува, че се изпитва безпокойство, че при връщането на страни като Германия и Франция към собствените си парични единици в ЕС ще възникнат сериозни проблеми.

Вестник Сабах съобщава, че Председателят на Световната Банка Робърт Зелик е предупредил, че 2009 година ще бъде много трудна година и че за първи път от Втората Световна война насам се очаква световната икономика да отбелижи спад от 2 %. Вестникът пише, че Зелик е посочил, че глобалната икономическа криза ще доведе до пагубни последици като увеличаване на смъртните случаи на малки бебета и стагнация на световната търговия.TRT
-
ТРТ откри новияа си канал ТРТ АВАЗ...

Вчера с тържествена церемония бе открит новият телевизионен канал на Турското Радио и Телевизия...

Posted 22.03.2009 10:35:47 UTC

Updated 22.03.2009 10:35:47 UTC

Вчера с тържествена церемония бе открит новият телевизионен канал на Турското Радио и Телевизия, ТРТ Аваз. Новият телевизионен канал ще излъчва емисии за турските народи на Балканите, в Кавказ и Централна Азия. Името на новия телевизионен канал бе оповестено на гала вечерята от президента Абдуллах Гюл.

По новия телевизионен канал ще бъдат излъчвани програми на азербайджански турски език, казахски, киргизки, узбекски и тюркменски езици, със субтитри на турски език.TRT
-
Хадисе събра овации във Виена...

Певицата Хадисе, която ще представя Турция на тазгодишния конкурс за естрадна песен Евровизия, продължава турнето си в Европа...

Posted 22.03.2009 11:06:46 UTC

Updated 22.03.2009 11:06:46 UTC

Певицата Хадисе, която ще представя Турция на тазгодишния конкурс за естрадна песен Евровизия, продължава турнето си в Европа. Хадисе организира концерт в един частен клуб в австрийската столица Виена. За концерта, в столицата се стекоха хиляди турци. По време на концерта, продължил до сутринта, Хадисе поиска подкрепата на турците живеещи в Европа за Турция. Присъстващите на концерта Турция отбелязаха, че Хадисе ще спечели първото място на конкурса.TRT
-
Талят иска ускоряване на процеса за разрешаване на кипърския проблем...

Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят заяви, че светът полага усилия за разрешаване на кипърсикя проблем...

Posted 22.03.2009 10:53:35 UTC

Updated 22.03.2009 10:53:35 UTC

Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят заяви, че светът полага усилия за разрешаване на кипърсикя проблем и че тяхната задача е да предприемат стъпките нужни за намирането на разрешение и да прояват решителност по въпроса.

Талят каза, че в рамките на преговорите за разрешаване на кипърския проблем той иска предприемането на спешни стъпки, а кипърският гръцки лидер предпочита да предприема по-предпазливи стъпки. Талят подчерта, че поради изолацията наложена на кипърските турци, нямат друг изход освен да бързат.

Талят каза, че и двете страни вече по-добре разбират другата страна, че с Христофяс работят в добро темпо и че са преодолени първоначално възникналите проблеми с методите на работа.

Талят каза, че преговорите над главата Администрация и Подялба на властта са продължили дълго, и че полагат усилия за бързото приключване на останалите глави.

Очаква се в края на месец март президентът на ТРСК Талят да посети САЩ, където ще разговаря с държавния секретар Хилари Клинтън и с представители на сената и конгреса.TRT
-
Избори в Македония...

Днес в Македония се провеждат президентски избори и избори за местни органи на властта...

Posted 22.03.2009 10:42:58 UTC

Updated 22.03.2009 10:42:58 UTC

Днес в Македония се провеждат президентски избори и избори за местни органи на властта. Предполага се, че Турската Демократическа Партия, която представя турското малценство в македонския парламент и в местните органи на властта, ще спечели пет кметства. Изпитва се безпокойството, че силният снеговалеж в Македония ще се отрази отрицателно на изборите. Поради лошите метеорологични условия са прекъснати връзките с 445 от общо 2 хиляди и 976тте избирателни центъра. Македонските компетентни лица отбелязват, че снеговалежът ще продължи и днес и че се търсят пътища за транспортирането на наблюдателите до избирателните центрове.

Турската Демократическа Партия е основен политически представител на турците в Македония и се очаква да спечели пет кметства.

В президентските избори се надпреварват седем кандидата за президентския пост на Македония.TRT
-
Празникът Невруз бе посрещнат от турския свят...

Турският свят посрещна вчера с радост и въодушевление празника на пролетта Невруз...

Posted 22.03.2009 10:30:26 UTC

Updated 22.03.2009 10:30:26 UTC

Турският свят посрещна вчера с радост и въодушевление празника на пролетта Невруз. В Анкара бяха организирани тържества по случай празника Невруз, с участието на над 100 артисти от 12 страни членки на организацията Тюрксой. В словото което произнесе на церемонията министърът на културата и туризма Ертугрул Гюнай каза, че с празника Невруз започва нов период в целия свят и че представители на различни народи с общ произход, обща култура и общи традиции посрещат радостно и с въодушевление празника.

Президентът Абдуллах Гюл бе отбелязъл в празничното си послание, че празникът Невруз ще бъде честван от всички хора по земята в съответствие с техните традиции и обичаи и бе подчертал, че разнообразието е богатството на Турция.TRT

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2