Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 11 февруари 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-11.02.2009 г.

VOT Слушай новини на Български




11.02.2009
VOT Слушай емисиите на Български




11.02.2009
-
Преглед на турския печат 11.02.2009 г.


Преглед на някои от издаваните в Турция вестници от 11 февруари 2009 година.

Posted 11.02.2009 11:06:25 UTC

Updated 11.02.2009 11:06:25 UTC

Bестник Хюрриет съобщава, че проблема с намиращия се под арменска окупация Нагорни Карабах е на път да бъде разрешен с приноса на Турция. В новината се отбелязва, че Външният Министър на Турция Али Бабаджан, който в Мюнхен проведе срещи с Президента на Армения Серж Саркисян и Външния Министър Едуард Налбантиян е отпътувал за Баку заедно с Азербайджанския си колега Елмар Мемедяров и че е предал подробностите във връзка с плана на Президента на Азербайджан Илхам Алиев. Вестникът предава, че плана за разрешаването на Нагорнокарабхския проблем предвижда областта, която се намира под окупацията на Армения да бъде предадена на временно управление за да може Армения поетапно да сложи край на окупацията, азербайджанците да се завърнат по родните си места и за определянето на статута на Нагорни Карабах.

Вестник Заман съобщава, че Президентът на Турция Абдуллах Гюл в рамките на посещението си в Русия, което ще започне утре и ще продължи до 15ти Февруари ще проведе контакти и в Автономна република Татаристан. В новината пише, че Гюл, който ще бъде придружаван от Външния министър Али Бабаджан и голям брой бизнесмени ще проведе среща с Руския Държавен Глава Димитрий Медведев и че двамата лидери ще публикуват „политическа декларация" акцентуваща на нивото достигнато в двустранните отношения. В новината се отбелязва, че Президентът Гюл в рамките на поканата на Президента на Татаристан Шаймиев ще посети и Казан.

Вестник Заман съобщава, че Президентът на Египет Хюсню Мубарек, който след Франция и Италия пристигна на работно посещение в Турция с цел установяването на трайно примирие в Газа, вместо в Анкара е пристигнал в Истанбул и че това се дължи на жестта на турските компетентни лица. В новината пише, че Мубарек, който няколкократно е идвал в Анкара за провеждането на контакти е предал на турските компетентни лица, че до сега не е имал възможността да види Истанбул, в отговор на което Президента А.Гюл се е срещнал с Египетския президент в Истанбул.

Вестник Радикал съобщава, че победител във вчерашните парламентарни избори в Израел е била партия Кадима на Външния Министър Ципи Ливни. Вестникът предава, че на второ място е партията Ликуд на Бенямин Нетаняху, а крайно дясната партия „Наш дом Израел" се е наредила преди Работническата партия. Вестникът отбелязва, че в изявленията след изборите Ливни и Нетаняху са отбелязали, че новото правителство ще бъде съставено от тях.

Вестник Сабах сочи, че Общото Събрание на ВНСТ е одобрило разрешителния документ даващ правомощие на Правителството за срок от 1 година за да назначи турски военен контингент за борба със сомалийските пирати. В новината пише, че според разрешителния документ военноморските единици, които ще бъдат изпратени в региона няма да участват в сухопътни операции, а ще искат информация за съмнителните кораби чрез безжични радиостанции, също така ще съпровождат и охраняват търговските кораби, ще помагат на търговските кораби нападнати от морските пирати и при необходимост ще залавят нападателите.

Вестник Стар съобщава, че в рамките на разследването започнато от Командването на Военно Въздушните сили в Анкара са били задържани 7 лица, 5ма от които офицери и че сред задържаните се намира и Заместник генералния председател на Работническата партия Бедри Гюлтекин. В новината се отбелязва, че по нареждане на военния прокурор Гюлтекин е бил предаден на Окръжното командване на Жандармерията в Анкара.

Вестник Ватан съобщава, че Министърът на Финансите Кемал Унакътан, който в университетската болница Хаджеттепе бе подложен на ангиография е заминал на лечение в САЩ. Вестникът отбелязва, че на мястото на Унъкътан временно е бил назначен Държавния министър и вицепремиер Назъм Екрен.
-
Преглед на чуждестранния печат 11.02.2009

Преглед на чуждестранния печат 11.02.2009

Posted 11.02.2009 09:20:20 UTC

Updated 11.02.2009 09:37:23 UTC

Започваме прегледа на чуждия печат от Великобритания. Вестник Интернейшънъл Херълд Трибюн помества новина във връзка с посещението на палестинския държавен глава Махмуд Аббас в края на миналата седмица в Турция.Вестникът сочи,че след триседмичната война между Израел и палестинската организация Хамас, Аббас е провел ра зговори по този въпрос с премиера Реджеп Таип Ердоган и други турски компетентни лица.Отбелязва се също така,че Турция отблизо следи събитията в района,включително и поведението на Хамас и е направила съответните постъпки за освобождаването на пленения от Хамас през 2006 година израелски войник Гилад Шалид.

Друг английски вестник Индъпендънт използва следното маншетно заглавие във връзка с предсрочните избори в Израел „Страхувайте се и то много”.В новината-коментар пише,че лидерът на партията Кадима и външен министър Ципи Ливни полага големи усилия за да стане следващата след Голда Мейр жена- лидер на страната ,но според обществените анкети лидерът на дясната партия Ликуд Бенямин Нетаняху е все още с две кресла напред.В центъра на предизборната си кампания Нетаняху е поставил Хамас и ядрената програма на Иран,докато Ливни се ангажира с продължаването на преговорите с палестинското управление на Западния бряг за постигане на разрешение на основата на две държави.А целта на настоящия премиер Ехуд Олмерт е да остави положително впечатление и да осигури до изтичането на мандата си освобождаването на пленения в Газа израелски войник Гилад Шалик.

Продължаваме с руския вестник Правда,който отделя място на изявленията на вицепремиера на Русия Сергей Иванов.Иванов е казал че изпитват задоволство от решителността на президента на САЩ Барак Обама да открие нов период в отношенията между двете страни.Иванов обявил,че няма промяна в позицията им относно разполагането на противоракетния щит в Източна Европа и че Русия няма влияние в решението на Киргизстан да затвори американската база в Манас.Правда посочва че решението на киргизкото правителство за затварянето на базата ще се обсъди скоро и в парламента на тази страна и че Комитетът за отбрана сигурност права и юридически реформи при парламента е приел вече решение за анулирането на договора за въздушната база.

Американският вестник Вашингтон Пост съобщава за изявлението на новия американски президент Барак Обама насочено към отстраняване на тревогата във връзка с вълненията на глобалните борси.Обама е подчертал голямото значение на спасителния пакет от 775 милиарда долара за осигуряването на работна заетост за частния сектор в дългосрочен план,което ще доведе до стабилизиране на икономиката на страната и лидираща позиция в световната икономика. В новината се отбелязват и някои становища във връзка със новия стимулиращ пакет,който ако бъде гласуван и приет от Сената ще обезпечи работа за 4 милиона американци.

Германският вестник Алгемайне Цайтунг съобщава за най големият пожар в историята на Австралия.Пожарът възникнал на 30 отделни места в щата Виктория в южната част на страната все още не е овладян и досега са загинали повече от 130 души и са изгорели 750 къщи.Вестникът пише,че погасителните работи са забавени поради прекомерната горещина на въздуха достигнала до 50 градуса и че са налице съмнения относно предумишлени палежи.
-
Абдуллах Гюл ще посети Москва...

Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще отпътува утре на официално посещение в Москва...

Posted 11.02.2009 10:33:22 UTC

Updated 11.02.2009 10:44:55 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще отпътува утре на официално посещение в Москва по покана на президента на Русия Димитрий Медведев. Гюл ще бъде придружаван по време на визитата си от министъра на външните работи Али Бабаджан и турски бизнесмени. Основни теми на контактите ще бъдат двустранните отношения, и стъпките за разгръщането на икономическите и търговски връзки и сътрудничеството между двете страни. Също така ще бъдат обсъдени и редица регионални и международни въпроси.

По време на посещението е предвидено Гюл и Медведев да подпишат Съвместна декларация за Нов етап в двустранните отношения и задълбочаване на дружбата и многоизмерното партньорство.

Съобщено, бе че президентът Гюл и придружаващата го делегация ще посетят и столицата Казан на Татарската автономна република в състава на Руската Федерация.

http://www.trtbulgarian.com
-
Кадима постигна изборна победа...

Съобщено бе, че победител в общите парламентарни избори в Израел е партията Кадима водена от Ципи Ливни...

Posted 11.02.2009 10:47:40 UTC

Updated 11.02.2009 10:47:40 UTC

Съобщено бе, че победител в общите парламентарни избори в Израел е партията Кадима водена от Ципи Ливни, която е с минимална преднина пред партията Ликуд водена от Бенджамин Нетаняху.

Според резултатите от гласуването, партията Кадима е спечелила 29 от общо 120тте кресла в Кнесета, партията Ликуд е спечелила 27 кресла, крайно дясната националистическа партия на руските емигранти водена от Авигдор Либерман Израел наш дом е спечелила 15 кресла, а Работническата партия е спечелила 13 места.

Политическите наблюдатели отбелязват, че десните партии са спечелили 64 а левите партии 56 кресла в Кнесета.

В първото си изявление след оповестяването на изборните резултати Ципи Ливни подчерта, че изралеските граждани са гласували за Кадима, а Нетаняху е заявил, че с подкрепата на всевишния ще заеме премиерското кресло.

Същевременно се подчертав,а че не е сигурно дали Ливни ще съумее да сформира коалиция която да получи вот на доверие в Кнесета.

Ако Ливни заеме премиреския пост, ще стане втората жена премиер на Израел след Голда Мейр, която бе на поста през 70тте години на миналия век.

Според неофициалните изборни резултати, нарастна броят на десните депутати в Кнесета и се подчертава, че сформирането на новия кабинет може да отнеме седмици.

В коментара си относно изборните резултати палестинската организация Хамас заяви, че израелските избиратели са гласували за крайно радикалните и агресивни израелски политици.

http://www.trtbulgarian.com
-
Изявление от Ерчакъджа

Говорителят на Президентството на ТРСК Хасан Ерчакъджа заяви, че е неприемливо кипърския турски народ да бъде представян в Европейския парламент от представители избрани от кипърските гърци.

Posted 11.02.2009 11:37:27 UTC

Updated 11.02.2009 11:37:27 UTC

Говорителят на Президентството на ТРСК Хасан Ерчакъджа заяви, че е неприемливо кипърския турски народ да бъде представян в Европейския парламент от представители избрани от кипърските гърци. На ежеседмична пресконференция Хасан Ерчакъджа отбеляза, че Кипърската гръцка администрация трябва принципно да приеме, че на международните платформи и в Европейския парламент кипърската турска страна може да бъде представяна само от представители, които ще бъдат избрани от нея. Ерчакъджа каза „Представянето на кипърския турски народ от кипърски гръцки представители с довода, че кипърския въпрос все още не е разрешен е неприемливо”. Ерчакъджа отбелязва, че някои кипърски гръцки партии може да посочат турски кандидати и да допринесат за избирането им от кипърските гръцки избиратели и по този начин да отстояват, че кипърския турски народ е представян в Европейския парламент и каза дословно „Надявам се да не направят подобно нещо, тъй като това в действителност ще ескалира напрежението”. Хасан Ерчакъджа отбеляза, че критерий за отношенията между кипърските турци и кипърските гърци е политическото равноправие.
-
Хюсню Мубарек пристига на посещение в Турция...

Президентът на Египет Хюсню Мубарек ще пристигне днес на посещение в Турция...

Posted 11.02.2009 10:41:51 UTC

Updated 11.02.2009 10:41:51 UTC

Президентът на Египет Хюсню Мубарек ще пристигне днес на посещение в Турция. В рамките на усилията за постигане на трайно примирие в Ивицата Газа Мубарек бе посетил Франция и Италия.

Президентът Абдуллах Гюл ще разговаря с египетския президент Мубарек в двореца Чъраган в Истанбул.

След преговорите между делегациите на двете страни ще бъде организирана съвместна пресконференция.

Президентът Гюл ще организира официална вечеря в двореца Чъраган в чест на президента на Египет Хюсню Мубарек.

Мубарек ще разговаря и с премиера Реджеп Тайип Ердоган.

http://www.trtbulgarian.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2