Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 11 февруари 2009 г.

Новините от и за Турция-11.02.09 г.

Ахмет Йозал е кандидатът Отечествената партия в Турция за кмет на Истанбул
11 февруари 2009 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Отечествената партия в Турция излъчи за кандидат на партията си за кмет на Истанбул на предстоящите местни избори Ахмет Йозал, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Ахмет Йозал е син на основателя на партията Тургут Йозал, бизнесмен и предприемач и бивш депутат. Отечествената партия ще представи кандидатите си за местните органи на властта в Истанбул на 14 февруари на специална церемония. За кандидат за кмет на Бурса ще бъде номиниран бившият министър от партията Илхан Ашкън.

12 нелегални имигранти са задържани в надуваема лодка в крайбрежните води на провинция Чанаккале
11 февруари 2009 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Чанаккале. 12 нелегални имигранти са били задържани в надуваема лодка в крайбрежните води на околия Айваджък, провинция Чанаккале, пише турският вестник „Хюриет”. Надуваемата лодка с бегълците е била локализирана край брега на община Кючюккую, след като е била засечена с радар. Те са искали да избягат на гръцкия остров Лесбос. Две от имигрантите са жени. Имигрантите са били доведени в Кючюккую, след което ще бъдат предадени на прокуратурата в Айваджък, пише вестникът.

Турският премиер поиска избирателен бум в полза на ПСР в 4 провинции
11 февруари 2009 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че целта на партията му е спечелване на над 47 % от гласовете на избирателите на местните избори на 29 март, пише турският вестник „Милиет”. Ердоган изтъкна пред депутатите от парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, че иска да бъде постигнат избирателен бум в тяхна полза в провинциите Адана, Мерсин, Диарбекир и Ескишехир. Премиерът и лидер на ПСР поиска от депутатите да си свършат добре работата на местните избори. Във връзка с появилите се в последно време сигнали за злоупотреби в общини, управлявани от ПСР, той възложи на депутатите задачата да проучват нещата в тази насока и да предупреждават за подобни случаи кметовете. По повод преговорите с МВФ той каза, че ще продължат от идеалната точка, в която са стигнали, пише вестникът.

Хабер 1: Турски гражданин внесе в прокуратурата искане за закриване на основната опозиционна партия
11 февруари 2009 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски гражданин внесе в Главната прокуратура искане за закриване на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/, съобщи електронното издание “Хабер 1. Мотивите са предизборното отваряне на НРП към мюсюлманските забрадки и чаршафи и към курсовете за изучаване на Корана. Обвиненията са отправени конкретно към лидера на НРП Дениз Байкал, членовете на Централния изпълнителен комитет на партията, заместник генералния секретар на партията Мехмет Севиген, председателя на областната организация на НРП в Истанбул Гюрсел Текин и кандидатът на НРП за кмет на Коджаели – Сефа Сирмен.
На излизане от прокуратурата гражданинът Махир Аккар заяви пред представители на медиите, че НРП вече не е защитник на светските устои на турската държава, а е предприела "лов на гласове" с изявленията и действията си, които “приканват шериата”. Махир Аккар обвинява лично Дениз Байкал, че е изменил на основополагащите принципи на НРП и води религиозно-сектантска дейност.

Българка на име Анелия стана победителка в конкурса по красота на интернет сайта „Страна на мечтите”
11 февруари 2009 | 13:19 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Българка на име Анелия стана победителка в конкурса по красота на интернет сайт „Страна на мечтите”, пише турският вестник „Милиет”. На второ място в конкурса отново е българка – Димитринка Караангова, а на трета позиция е австралийката Ванеса. В интернет пространството „страната на мечтите” има 232 души население и близо 60 % от него са българи. „Жителите на страната” посочват, че с всеки изминал ден интересът към „страната” се увеличава и заявяват, че могат да обявят независимост и да искат да бъдат признати.

Бившият турски премиер Месут Йълмаз ще създава нова политическа партия
11 февруари 2009 | 12:59 | Агенция "Фокус"
Ризе. Бившият премиер на Турция Месут Йълмаз, който в момента е независим депутат от провинция Ризе, ще създава нова политическа партия, съобщи електронното издание Хабер 1. Месут Йълмаз посети община Мединли в изборния си район в провинция Ризе и там направи изявления, които ще раздвижат политическите среди в Турция. Месут Йълмаз заяви, че работи по създаването на нова силна политическа партия, която да бъде алтернатива на сега управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/. Бившия премиер обвини ПСР, че е забравила народа и с действията си разделя обществото, а нейното еднолично управление я е главозамаяло и е пагубно за страната.

Над 46 млрд. долара заеми е получила Турция от МВФ за осем години
11 февруари 2009 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Общо 46,352 милиарда долара е получила Турция от МВФ през последните осем години /2000 – 2008 г./ в рамките 17-то, 18-то и 19-то стендбай споразумение, съобщи електронното издание “Дюня бюлтени”. Страната е изплатила обратно на МВФ 45,150 милиарда долара - 38,8 милиарда долара по главницата, и 6,3 милиарда долара – лихви. Сегашният дълг на Турция към МВФ в размер на около 8 милиарда долара представляват само лихвите по взетите заеми.
През 2003 г. задълженията на Турция към МВФ са възлизали на 24 милиарда долара, през 2004 г. – 21,5 милиарда долара, в края на 2005 г. – 14,6 милиарда долара, в края на 2006 г. – 10,7 милиарда долара и в края на 2007 г. – 7,2 милиарда долара.

Основната опозиционна партия в Турция се сближава предизборно с религиозни секти
11 февруари 2009 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Истанбул. След “отварянето” на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ към мюсюлманките забрадки и чаршафи и към масовото откриване на курсове за изучаване на Корана, последва подобна стъпка и към религиозните секти, пише турското електронното издание “Дюня бюлтени”. За член на НРП беше приет Абдюл Хафъз Айдън, за когото се твърди, че е един от лидерите на религиозната секта “Кадири”. На тържествeно събрание в центъра за предизборна координация на НРП в истанбулския район Султайнбейли партийната розетка му беше връчена лично от кандидата на НРП за кмет на района Осман Нури Бедир, който е бивш имам.
Абдюл Хафъз Айдън заяви, че влиза в НРП “заедно с 30 000 избиратели”, визирайки предстоящите местни избори в Турция на 29 март.

Агенция “Фокус” припомня, че заедно с религиозната секта “Накшибенди”, религиозната секта “Кадири” е много добре известна и развива дейност на територията на цяла в Турция. Тя е една от най-влиятелните, с дългогодишни традиции, добре структурирани и с най-голяма членска маса религиозни секти в страната.

„Хюриет”: Планът за Нагорни Карабах
11 февруари 2009 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Баку/Анкара. Турция влезе в ролята на посредничка за решаването на някои спорни въпроси между Армения и Азербайджан в конфликта в Нагорни Карабах, пише турският вестник „Хюриет”. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан, който се срещна в Мюнхен с президента на Армения Серж Саркисян и колегата си Едвард Налбандян, отлетя след това с колегата си Елмар Меммедяров в Баку, където представи становищата на президента Илхам Алиев. Според принципното разбирателство постепенно 6 населени места ще бъдат предадени на Азербайджан, а Азербайджан ще отвори пътищата си и железницата с Армения. Така с посредничеството на Турция някои въпроси от спора за Нагорни Карабах, окупиран от Армения, ще получат решение. В самолета за Баку Бабаджан и Меммедяров обсъдиха последните договорености с арменския президент и външен министър. Според плана шестте града около планинската област, в която преди окупацията живееха много азери, които бяха принудени да напуснат домовете си
в рамките на определено време ще бъдат предадени от Армения на Азербайджан. Азерите, напуснали домовете си в градовете Фузули, Акдам, Джебраил, Кубатлъ, Зенгилан, ще могат да се завърнат. Ще бъде организирано временно управление за договаряне статута на Нагорни Карабах. Срещу това Азербайджан ще отвори пътищата и железницата с Армения. На границата между Армения и Нагорни Карабах ще бъдат разположени миротворчески сили, в които няма да бъдат включени контингенти на заинтересованите страни Турция и Русия.

Анадолска агенция: Трима загинали и 18 ранени при катастрофа с автобус в Източна Турция
11 февруари 2009 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Ерзурум. Трима души са загинали и 18 са ранени при преобръщане на пътнически автобус в провинция Ерзурум, Източна Турция,съобщи Анадолската агенция. Тежкият инцидент е станал на пътя Карс-Самсун поради замръзнали участъци на пътното платно в района на мост. Ранените са настанени на лечение в различни болници в Ерзурум.

ДХА: Работнически протест в град Измит срещу уволненията и разследванията по аферата „Ергенекон”
11 февруари 2009 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Измит. Около 5 000 работници протестираха в град Измит, Западна Турцияи, срещ масовите уволнения и срещу разследването по делото „Ергенекон”, което те нарекоха “извънсъдебна екзекуция”, съобщи Догу хабер ажансъ /ДХА/.
Протестна демонстрация бе организирана от свързани с конфедерацията на труда ТЮРКИШ синдикати. По време на протеста имаше засилени полицейски мерки за сигурност,но не се стигна до инциденти. В демонстрацията участваха синдикални лидери и работници от Измит,Истанбул, Сакария и Болу. Издигнати бяха плакати с призиви правителството да подаде оставка и в защита на арестувания по делото “Ергенекон” синдикален лидер Мустафа Йозбек – президент на профсъюза на металурзите.

“Заман”: Сръбски министър отлага посещението си в Турция заради визитата на Али Бабаджан в Косово
11 февруари 2009 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Визитата през миналия месец на турския министър на външните работи Али Бабаджан в Косово стана повод за отлагане на посещението в Турция на министъра на външните работи на Сърбия Вук Йеремич, съобщи вестник “Заман”. Йеремич /на снимката/ трябваше да дойде в Анкара на 24-25 февруари и се очакваше с това негово посещение да се нормализират двустранните отношения. Анкара е предложила на сръбските власти нова дата за посещение, но Белград все още не е отговорил на това предложение.
В Прищина Али Бабаджан заяви пред медиите, че Турция работи за признаването на Косово от още много държави и това силно ядоса Белград. Още същия ден сръбското външно министерство изрази пред турското посолство в Белград своето дълбоко безпокойство от думите на Али Бабаджан, посочва “Заман”.

ДХА: Полети на бойни самолети в Югоизточна Турция
11 февруари 2009 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Наблюдава се раздвижване на бойни самолети от състава на турските ВВС във въздушното пространство на околия Юксекова в провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, съобщи Догу хабер ажансъ /ДХА/. Днес към 10.45 ч. двойка бойни самолети прелетяха през въздушното пространство на околията и се насочиха към границата с Ирак, посочва агенцията.

„Милиет”: Прокуратурата към военновъздушните сили на Турция започна разследване по доклад на НРО
11 февруари 2009 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Военната прокуратура към командването на военновъздушните сили на Турция започна разследване във връзка с изготвения от Националната разузнавателна организация доклад за щаб-квартирите, пише турският вестник „Милиет”. В Истанбул и Анкара бе предприета операция по задържане на лицата, споменати в доклада. Докладът на Националната разузнавателна организация е бил изпратен вчера на прокурора, водещ разследването по делото „Ергенекон” Зекерия Йоз. Прокуратурата от своя страна е изпратила този доклад в Генералния щаб. След разпореждане от там полицията задържа ключови имена от доклада. Като първа фигура беше задържан Ибрахим Аслан, който е в най-горна позиция в схемата на организацията. Задържани са още двама цивилни граждани, чиито имена не се посочват и петима офицери, пише вестникът.

„Хюриет”: Кметът на Истанбул Кадир Топбаш бе осъден на повече 27 милиона лири
11 февруари 2009 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Истанбул. След атаките, които получи от основния си противник за местните избори кметът на Истанбул Кадир Топбаш загуби и дело, заведено срещу голяма община Истанбул от община Бакъркьой, пише турският вестник „Хюриет”. Голяма община Истанбул трябва да плати на община Бакъркьой 27 милиона 750 000 турски лири за път, който е започнала да изгражда върху територия, собственост на община Бакъркьой. С лихвите тази сума достига 40 милиона турски лири. Съдебният спор се води от две години. За реализирането на начинанието Голяма истанбулска община е разрушила много магазини, бараки и други обекти, като така е нанесла щети на собствениците и на община Бакъркьой, пише вестникът.

Турският парламент даде разрешение на правителството да изпрати военноморски части в Аденския залив
11 февруари 2009 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският парламент гласува резолюция, която дава разрешение на правителството да изпрати военноморски части в Аденския залив за борба срещу сомалийските пирати, пише турският вестник „Милиет”. В подкрепа на резолюцията гласуваха Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, Народнорепубликанската партия /НРП/ и Партията на националистическото движение /ПНД/. Партията на демократичното общество гласува против. Така от 1950 година досега това е 23-то разрешение на парламента за изпращане на турски военни части.
Министърът на отбраната Веджди Гьонюл обясни мотивите за искането на разрешение от страна на правителството с цел защита на живота и имуществото на турски граждани и защита на международната търговия. От НРП посочиха, че ще подкрепят резолюцията, защото пиратството в този регион сериозно застрашава Турция. Депутатът Кюршат Атълган от ПНД пък посочи, че резолюцията всъщност е част от петролната игра в света, но ще я подкрепят с оглед защитата на Турция.
От ПДО обясниха своя отказ да подкрепят резолюцията с това, че тя е против потиснатите. „Ако Турция иска да бъде международна сила тя трябва да се противопостави на силите на империализма”, заяви заместник-председателят на ПДО Селахаттин Демирташ.

“Заман”: Абдуллах Гюл ще направи посещения в Москва и Казан
11 февруари 2009 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще направи официални посещения в периода 12-15 февруари в Москва и в Казан, столицата на Република Татарстан, пише днес вестник “Заман”. Абдуллах Гюл ще бъде съпровождан от голяма бизнес делегация, а посещението му може да бъде определено като историческо, посочва всекидневникът.
В Москва турският президент ще се срещне с президента на Руската федерация Дмитрий Медведев. В разговорите ще бъдат обсъдени двустранните икономически връзки, обстановката в района на Кавказ и въпроси от взаимен интерес. Визитата в Москва преследва целта за активизиране на двустранните връзки във всяка област. След срещата Гюл-Медведев ще бъде оповестена “политическа декларация”, в която ще бъде подчертано постигнатото ниво в двустранните отношения.
Визитата на Абдуллах Гюл в Татарстан също е много важна, пише „Заман”. През септември 2008 г. президентът републиката Минтимер Шаймиев покани по телефона Абдуллах Гюл да посети Казан и турският президент прие поканата.

Турски печат: Дениз Байкал обвини от Брюксел правителството, че отдалечава Турция от Запада
11 февруари 2009 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Предупрежденията и критиките към турското правителство, които отправя лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия Дениз Байкал от Брюксел, външнополитическите действия на Турция в Близкия изток и Кавказ, арестите сред военни по делото „Ергенекон” и изявленията на премиера Реджеп Тайип Ердоган с предизборен привкус привличат вниманието на турските вестници днес. В публикация, озаглавена „Байкал пренесе адвокатството на „Ергенекон” и в Брюксел”, вестник „Заман” пише, че опозиционният лидер е заявил, че делото „Ергенекон” е измислено дело и че правителството на Партията на справедливостта и развитието отдалечава Турция от Запада и се обръща към Близкия изток. В изказванията си в Брюксел Байкал често акцентира на светския принцип и посочва, че европейските политици не разбират достатъчно добре неговото значение. Вестникът цитира въпроса на западен дипломат към Байкал, че ако подкрепя западните демократични ценности защо се противопоставя на промяната на член 301 в конституцията, откриването на телевизионен канал на кюрдски и правата, които дава законът за фондациите на немюсюлманските общности.
Вестник „Радикал” помества позициите, изразени от Дениз Байкал пред европейски представители и журналисти. Партийният лидер отправя критики към правителството, че работи за изтриването на израза „турска нация”. Той посочва, че етническата принадлежност не пречи всички групи в Турция да бъдат равноправна част от тази нация.
Вестник „Хюриет” извежда в заглавие твърденията на Байкал, че правителството отдалечава Турция от запада. Той цитира също думите на опозиционния политик, че са готови всячески да подкрепят пренасянето на универсалните ценности в Турция.
Вестник „Милиет” обръща внимание на изказването на премиера Ердоган в подкрепа на валията на Тунджели. Премиерът посочва, че твърденията за престъпление не се отнасят за ПСР, защото ако действията на управителя на Тунджели са престъпление, така щяха да постъпят всички валии.
Вестник „Сабах” обръща внимание на случаите на раздаването на помощи на бедни от местни власти въпреки забраната на Висшата избирателна комисия.

АНКА: Задържан е заместник-председателят на Работническата партия в Турция
11 февруари 2009 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Задържан е заместник генералният председател на Работническата партия /РП/ Мехмет Бедри Гюлтекин, съобщи турската информационна агенция АНКА. Това е станало късно снощи в дома му. Все още не е известно дали задържането му има връзка с разследването и съдебното дело по аферата “Ергенекон”.

Агенция “Фокус” припомня, че един от главните обвиняеми по делото “Ергенекон” е лидерът на РП Догу Перинчек. Разследването и съдебното дело по аферата “Ергенекон” се води срещу едноименната нелегална организация, поставила си за цел да свали насилствено от власт сега управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието.

Президентът на Египет пристига на работно посещение в Турция
11 февруари 2009 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Египет Хосни Мубарак пристига на работно посещение в Турция. Визитата е след посещенията му във Франция и Италия с основна цел продължаване на усилията за осигуряване на прекратяване на огъня между Израел и радикалната палестинска организация “Хамас”, пишат турските медии.
За днес е планирана среща на Хосни Мубарак /на снимката/ с турския президент Абдуллах Гюл, която ще се състои в Истанбул. Основна тема на разговорите на египетския президент с официалните турски представители ще бъде палестинският въпрос. Сред обсъжданите въпроси ще бъдат пълномощията на Египет, установяването на диалог между палестинските групи, израелско-палестинският процес за установяване на мир, възстановяването на Газа, контролът по границата Газа-Египет.
Последното официално държавно посещение на Мубарак в Анкара беше през 2007 г. Според дипломатически източници Египет се опитва да спечели подкрепата на Турция, която вече има симпатиите на палестинските групи заради изразената твърда позиция и подкрепа за палестинската кауза по време на израелските атаки в Газа.

„Заман”: Руската компания „Газпром” се обърна към Анкара за изграждане на втори газопровод през Черно море

11 февруари 2009 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Руският газов гигант „Газпром” официално се обърна към Анкара за изграждане на втори газопровод през Черно море, извън „Син поток”, през който ще се доставя природен газ за Европа, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. Руската компания „Газпром” предприе действия за заобикаляне на Украйна в транзита на руски газ за Европа след пробемите, които възникнаха тази зима. В тази връзка ръководството на компанията е отправило в началото на февруари искане към Анкара за започване на технически проучвания за изграждане на втори газопровод през Черно море. Искането е било изненада за Анкара. Между турските ресорни министерства вече е започнала преписка за анализиране на искането и за това кой да даде разрешение за изграждането на проекта. Според информацията маршрутът ще бъде определен от руската компания след технически проучвания в турската черноморска акватория, пише вестникът.

„Милиет”: Висшата избирателна комисия на Турция подаде сигнал в прокуратурата срещу валийството в Тунджели
11 февруари 2009 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Тунджели. Висшата избирателна комисия на Турция подаде сигнал за престъпление срещу валийството в Тунджели заради продължаване на раздаването на помощи въпреки обявяването на това за престъпление, за което се носи наказателна отговорност, пише турският вестник „Милиет”. Във връзка с предстоящите местни избори ВИК преди дни взе решение за забрана на раздаване на помощи с предизборна цел. В подадения сигнал до прокуратурата се казва, че раздаването на бяла техника и мебели на бедни граждани в Тунджели от страна на валийството се прави с цел спечелване на изборни гласове. ВИК е сезирана от Партията на труда, пише вестникът.

„Милиет”: Лидерът на опозиционната НРП Дениз Байкал атакува правителството от Брюксел
11 февруари 2009 | 08:12 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерът на Народнорепубликанската партия в Турция Дениз Байкал атакува правителството от Брюксел, където е на посещение за срещи с представители на ЕС, пише турският вестник „Милиет”. „С назначенията, които прави правителството, се подкопаха европейските ценности, погледът към тероризма се смени според религиозните пристрастия, правят се опити за промяна на тъканта на обществото. Застрашен е светският характер на държавата”, предупреди Байкал от белгийската столица. Пет години след последната си визита в Брюксел Байкал се опита да поправи негативния имидж на партията си и отправи послание, че разглеждат ЕС като начин на живот. Опозиционният турски политик изтъкна, че проблемът с имиджа не е създаден от НРП и партията му е готова да подкрепи стъпките към хармонизиране с европейските стандарти. В изказването си пред Центъра за европейски политики той посочи, че в последно време Брюксел не се опитва да чува сигналите и посланията, идващи отвън. „Дори и погледът към тероризма се промени според религиозните пристрастия”, каза той, като прехвърли отговорността за неспазването на европейската рецепта на правителството. Той посочи, че са били проведени реформи по искане на ЕС с цел разширяване на демократичния живот, но не може да се каже, че днес турските граждани са по-свободни, по-сигурни и по европейци отпреди 6-7 години. Байкал заяви, че европейските ценности постепенно биват отслабени и стъпките, които се правят, имат повече връзка с консерватизма. Според него под натиск са и медиите. Той изтъкна, че те отдават голямо значение на светския принцип и че не може да разбере позицията на ЕС по този въпрос. По думите му се правят опити да се наруши националната цялост и единство на страната и за това се използват и религиозните чувства, пише вестникът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2