Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 7 февруари 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-07.02.09 г.

VOT Слушай новини на Български




07.02.2009

VOT Слушай емисиите на Български




07.02.2009

Преглед на турския печат 07.02.2009 г.

Преглед на някои от издаваните в Турция вестници от 7 февруари 2009 година.

Posted 07.02.2009 12:21:28 UTC

Updated 07.02.2009 12:21:28 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с внасянето във ВНСТ на разрешителния документ за изпращането на турски военен контингент за борба с морските пирати в откритите води на Сомалия.

Вестник Хюрриет съобщава, че Турция няма да се бори самостоятелно срещу морските пирати, а ще бъде в състава на групата за контакти, която ще бъде под командването на САЩ и в чиито състав ще влизат 24 страни. Вестникът предава, че първоначално Турция ще се включи в групата за контакти с една бойна фрегата.

Вестник Джумхуриет публикува новината по темата със заглавието „Турция по петите на пиратите”.

Вестник Акшам съобщава, че ако ВНСТ одобри разрешителния документ, фрегатата Гиресун може да бъде изпратена в откритите води на Сомалия до края на месец Февруари.

Вестник Хюрриет пише, че вчера Държавният Глава на Палестина Махут Аббас, който се намира на официално посещение в Анкара по поканата на Президента Абдуллах Гюл се е срещнал с Премиера Реджеп Тайип Ердоган. Вестникът отбелязва, че по време на срещата двамата лидери са обсъдили последното положение в Ивицата Газа.

Вестник Сабах предава, че срещата между двамата лидери е продължила около 3 часа и че Аббас е благодарил на Премиера Ердоган за изказването му в Давос.

Вестник Миллиет съобщава, че Анкара е предприела инициативи за освобождаването на израелския военнослужещ, който е държан като заложник от Хамас вече 2 години и половина.

Вестник Сабах акцентува, че повечето от членовете на НАТО гледат положително на желанието на Франция да се върне във военното крило на алианса и пише, че Външният Министър на Турция Али Бабаджан е казал „От значение е метода”.

Вестник Заман публикува новината по темата със заглавието „Послание към НАТО: Франция нека се върне в съответствие с процедурите”.

Вестник Хюрриет съобщава, че в Международния съд за военните престъпления в Руанда, който бе основан в Танзания е бил назначен турския съдия Айдан Сефа Акай.

Вестник Миллиет предава, че Турция е подписала протокола от Киото. Вестник Хюрриет пише, че според анкета проведена от BBC в 21 страни Турция е единствената страна, според която ЕС е с отрицателен имидж в света. Вестникът предава, че според анкетата в рамките на една година процента на турците гледащи положително на ЕС се е понижил от 44 на 34.

Вестник Миллиет публикува новината по темата със заглавието „Само турците не обичат ЕС”.TRT
-
В град Мюнхен в Германия се провежда 45тата конференция по сигурността...

Posted 07.02.2009 11:25:01 UTC

Updated 07.02.2009 11:28:59 UTC

В град Мюнхен в Германия се провежда 45тата конференция по сигурността. На конференцията на която присъстват вице-президентът на САЩ Джо Биден, канцлерът на Германия Ангела Меркел и генералният секретар на НАТО Яп Де Хоп Схефер, обсъждат важни въпроси от световния дневен ред.

Основни теми на конференцията са Русия, ядреното въоръжаване, Близкият Изток, Иран и Афганистан, енергетиката, Балканите и Кавказкият регион.

Канцлерът на Германия Меркел призова Русия да даде принос за европйската сигурност и каза, че ако Иран не изпълни исканията на западните страни ще бъдат наложени нови санкции.

Генералният секретар на НАТО Схефер от своя страна отбеляза, че трябва да бъдат установени по-близки връзки на сътрудничество с Русия по въпроси като намаляване на ядреното въоръжение, положението в Афганистан и ядрената криза с Иран. Схефер призова да не се поставят пречки пред сътрудничеството между НАТО и ЕС.

Той каза, че откриването на руски военни бази в сепаратистките области на Грузия ще изправи проблеми пред сигурността на Европа.

Вице-премиерът на мандатният председател на ЕС Чехия Александър Водра заяви, че газопроводът Набукко е необходим за енергийната сигурност на Европа.

Министърът на външните работи Али Бабаджан участващ в конференцията проведе срещи с председателя на международната агенция за атомна енергия Мухаммед Ел Барадей, британският външен министър Дейвид Милибанд и съветника по националната сигурност на Индия Нараян. Бабаджан ще произнесе тази вечер слово на панела Кавказ и Балканите, на който ще присъстват външните министри на Армения, Сърбия, България и Швеция.TRT
-
Делегация на ВНСТ проведе контакти във Вашингтон...

Турция пордължава да води активна дейност срещу подготовката в американския конгрес на проекто-закон подкрепящ арменските твърдения...

Posted 07.02.2009 11:14:43 UTC

Updated 07.02.2009 11:14:43 UTC

Турция пордължава да води активна дейност срещу подготовката в американския конгрес на проекто-закон подкрепящ арменските твърдения за събитията от 1915та година.

В рамките на тези дейности, делегация на групата за междупарламентарна дружба между Турция и САЩ към ВНСТ осъществи контакти във Вашингтон.

Делегацията организира пресконференция на която направи преценка на осъществените контакти.

Подчертано бе, че посещението е с голямо значение тъй като представлява визита на първата делегация от Турция в САЩ след встъпването в длъжност на новия президент Барак Обама и бе отбелязано, че контактите са били много ползотворни.

Посочено бе, че четирима конгресмена са предприели стъпки за повторното поставяне на дневен ред на проекто-закона подкрепящ арменските твърдения за събитията от 1915та година и бе посочено, че са предприели превантивни стъпки с цел да се предотврати поставянето отново на въпроса на дневен ред в американския конгрес.

Подчертано бе, че някои от членовете на делегацията са произнесли слова пред американски идейни учреждения и че делегацията е отправила към американските евреи посланието,че в историята на Турция няма място за антисемитизъм.TRT
-
Аббас води контакти в Анкара...

Държавният лидер на Палестина Махмуд Аббас пристигна на делово посещение в Турция...

Posted 07.02.2009 11:10:06 UTC

Updated 07.02.2009 11:10:06 UTC

Държавният лидер на Палестина Махмуд Аббас благодари на Турция за усилията й за мирното разрешаване на палестино-израелския конфликт и за хуманната позиция възприета относно палестинското население на Ивицата Газа.

Държавният лидер на Палестина Махмуд Аббас пристигна на делово посещение в Турция. Снощи Аббас разговаря с премиера Реджеп Тайип Ердоган. По време на продължилата три часа среща бяха обсъдени всички измерения на палестино-израелския проблем. Обсъдени бяха и стъпките които трябва да бъдат предприети с цел придаването на трайност на примирието в Ивицата Газа и точката достигната в усилията за постигането на национален компромис между отделните палестински групировки. Двамата лидери подчертаха, че регионът е в един много критичен период.

Те отбелязаха, че Турция поддържа добри отношения с всички арабски държави и със страните в региона и изразиха решителност за продължаване на стъпките с цел налагането на условията необходими за поддържането на трайно примирието в региона.

Също така на дневен ред бяха поставени и проблемите, които се изживяват при доставката на хуманитарни помощи за Ивицата Газа и на преговорите за национален компромис водени под егидата на Египет.

Двете страни изразиха пълната си решителност за съвместна и ефикасна работа по тези въпроси.

Махмуд Аббас даде сведения и за контактите си във Франция, Великобритания и в Европейския парламент и благодари на Турция за усилията за разрешаване на тарестино-израелския проблем и за помоща и подкрепата оказана на палестинското население на Ивицата Газа.TRT
-
Заседание по проекта Набукко във Виена...

Във Виена се проведе вторият тур на междуправителствените преговори по проекта за газопровода Набукко...

Posted 07.02.2009 11:21:31 UTC

Updated 07.02.2009 11:21:31 UTC

Очаква се договорът за реализацията на проекта за газопровода Набукко по който природният газ от Азербайджан и Тюркменистан ще бъде транспортиран в Европа да бъде подписан в средата на тази година в Турция.

Във Виена се проведе вторият тур на междуправителствените преговори по проекта за газопровода Набукко в който участва и Турция. Председателят на турската делегация на преговорите, заместник съветникът към министерството на външните работи Селим Кунералп отбеляза, че е участниците са се договорили междуправителственото споразумение да бъде подписано в средата на тази година. Кунералп подчерта, че още един или два тура от заседанията на техническо ниво по проекта ще бъдат проведени във Виена и се надява междуправителственото споразумение да бъде подписано в средата на настоящата година в Анкара. Ако газопроводът бъде пуснат в експлоатация, годишно 31 милиарда кубически метра природен газ ще се транспортират през територията на Турция за Европа. Европейската инвестиционна банка гарантира, че ще даде 2 милиарда Евро за финансирането на строежа на газопровода Набукко, чийто строеж се очаква да възлезе на 8 милиарда евро.TRT
-
Мешал разкритикува арабските страни...

Политическият лидер на организацията Хамас Халид Мешал отбеляза, че Израел и някои арабски страни не желаят бързото възстановяване на Ивицата Газа...

Posted 07.02.2009 11:12:47 UTC

Updated 07.02.2009 11:12:47 UTC

Политическият лидер на организацията Хамас Халид Мешал отбеляза, че Израел и някои арабски страни не желаят бързото възстановяване на Ивицата Газа и благодари на Турция, Иран и Сирия за оказаната подкрепа.

В словото което произнесе на митинга за Газа организиран в Дамаск Халид Мешал отправи остри критики по адрес на някои арабски страни и каза, че Израел и някои от арабските страни искат да предизвикат конфронтация между организацията Хамас и палестинския народ.TRT

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2