Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 21 януари 2009 г.

Ахмед Даудоглу: “Хамас” прекрати огъня след настояване на Анкара

21. 01. 2009

Ахмед Даудоглу: “Хамас” прекрати огъня след настояване на Анкара

Гасан Насър

На пресконференция в Истанбул влиятелният съветник на турския премиер Ердоган Ахмед Даудоглу заяви, че радикалното палестинско движение “Хамас” е прекратило огъня след настоятелно искане от турска страна. Според него този акт бил в “изгода на палестинския народ”. Освен това Анкара е предоставила на страните в конфликта подробен поетапен план за разрешаване на кризата. Високопоставеното политическо лице твърди, че основният мотив за подобни действия е фактът, че Турция е “съвестта на региона (Близкия Изток – бел. авт.).

Самото движение е информирало турския президент Абдула Гюл за решението си, когато той е бил на път за съвещанието на световните лидери в египетския курорт “Шарм ал шейх”. Даудоглу поставя акцент върху собствените си усилия, осъществявайки дипломатическа совалка между Кайро и Дамаск в продължение на 7 дни, само с един костюм и две ризи. С очевидна гордост той подчертава, че през 90-те години на миналия век Турция е стояла далече от близкоизточните събития, а днес не може да се свика международна конференция без нейно участие. На практика медийната изява на съветника на Ердоган е вид „отчитане” пред турското обществено мнение.

Все пак Даудоглу признава, че са налице известни критики към позицията на турското правителство. Съветникът се застрахова с твърдението, че усилията на Турция не са били насочени към “открадване на резултатите на египетското посредничество”. Според него Кайро не била притеснена от ролята на Турция, тъй като без нея не можело да бъде постигнат истински мир в Газа. По същия повод Даудоглу съобщава, че новият американски държавен секретар Хилъри Клинтън също е отправила молба към Анкара да съдейства за намирането на решение от кризата.

Все пак, косвено Даудоглу признава, че по време на кризата в Газа Турция застана плътно на страната на “Хамас”, въпреки че той отрича родината му да е “адвокат на радикалното движение”. Според него обяснението за турската позиция е, че Анкара просто е отчела факта, че “Хамас” е “основен фактор в региона”. Паралелно с това, израелският вестник “Хаарец” съобщава, че съветникът на премиера Ехуд Олмерт и основен преговарящ от израелска страна Гилат Шалит е отказал среща с Ахмед Даудоглу в Кайро. Последният е поискал в рамките на пет минути да обясни позицията на “Хамас”. Това обаче не е станало, тъй като Тел Авив смята позицията на Анкара за “крайна”.

От своя страна Ердоган заяви, че на този етап не е актуален въпросът за участието на турски войски като наблюдатели на границите на Газа в рамките на мисията на НАТО. Ако обаче се стигне до подобно решение, Анкара няма да бойкотира инициативата, тъй като тя е “лоялен член на пакта”. Турският премиер отново нападна Израел, който в разрез с принципите на демокрацията е задържал депутати от “Хамас”. Ердоган поставя акцент върху факта, че през януари 2006 г. радикалното движение спечели изборите и получи правото да представлява палестинския народ. Премиерът на Турция отива дори по-далече, критикувайки и политиката на Европейския съюз. Той подчертава, че за разлика от кризата между Русия и Грузия, когато съюзът е взел незабавна позиция, в случая с Газа европейските министри са изработили становище едва на 10-тия ден.

Посочените факти показват, че турската външна политика бавно започва да се отдалечава от европейската. Със сигурност твърде близката позиция на Анкара до “Хамас” я връща в близкоизточната орбита. В същото време обаче, разграничавайки се от Израел, й отнема посредническата роля в региона. По време на своята визита в размирния район, Ердоган пропусна да посети Тел Авив. Турция събра овациите на мнозинството арабски държави и най-вече на тяхното обществено мнение. Същото не може да се каже за Израел и неговото обществено мнение.

Под въпрос е дали активният дипломатически порив на Анкара няма да се отрази по някакъв начин и върху преговорите на Турция с Европейския съюз. Дали пък т.нар. “централна” външна политика на правителството на Партията на справедливостта и развитието, чийто конструктор е същият Ахмед Даудоглу, не цели реалното завръщане на Турция в арабо-мюсюлманския свят, на фона на мрачните перспективи в преговорите между неговата страна и ЕС? Кризата в Газа обаче показа, че Анкара води коренно различна външна политика от тази на съюза, към който тя желае да се присъедини. Изглежда настоящата проблемна ситуация се оказа тест за европейската солидарност към Анкара и нейните управляващи.

Проблемът обаче дори не е в политиците, които много бързо биха пригодили своята позиция към тази на избирателите си. Реакцията на турските гласоподаватели видимо се различаваше от тази на европейците. Ако в Европа антивоенните митинги са инициираха предимно от арабските общности и от някои леви неправителствени организации и интелектуалци, то в Турция многомилионните митинги бяха дело на широката маса. Тези факти подбуждат размисъл за същността на “централната” външна политика на Турция и дават някакви обяснения за трудностите пред нейното европейско бъдеще.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2