Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 21 януари 2009 г.

Новините от и за Турция-21.01.09 г.

Турски товарен кораб заседна в открито море до Марсилия

2009-01-21 08:59:51 | Автор: Агенция Фокус

Турски товарен кораб с 10-членен екипаж, превозващ 3 000 тона жито, заседна в нощта срещу сряда в открито море край френския град Марсилия, малко след излизането си от пристанището на града, предаде АФП. В инцидента няма пострадали хора.

Засядането на кораба “Гюнай 2”в плитчина край бреговете на Марсилия е причинило наводняване на изолирана част от кораба. Засега не е установен разлив на гориво или стока. В момента се планира изтеглянето на кораба от плитчината.
-
Три скривалища на ПКК с хранителни провизии откриха силите за сигурност в Бингьол, Югоизточна Турция
21 януари 2009 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Бингьол. Три скривалища на Кюрдската работническа партия /ПКК/ с храна са били открити от силите за сигурност в провинция Бингьол, Югоизточна Турция, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. В информация в интернет сайта на Генералния щаб на Турция за резултатите от борбата срещу тероризма се казва, че при операция на екипи за борбата срещу тероризма в планинските части на околия Адаклъ, провинция Бингьол, са били открити 3 убежища на терористичната организация, в които са били укрити 40 килограма хранителни продукти.

Седем души са задържани в Хаккяри, Югоизточна Турция, за пропаганда в полза на ПКК
21 януари 2009 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Седем души са били задържани в провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, по обвинение за пропаганда в полза на терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Екипи на отдела за борба с тероризма към полицията в Хаккяри са организирали тази сутрин едновременни операции в кварталите Пехливан, Даагьол и Кекликпънар. При операциите са задържани членът на Общинския съвет Хъвзуллах Кансу, членовете на Партията на демократичното общество Шериф Даг, Зеки Кара, Джахит Ерол, Рамазан Демир и още двама души, които на погребението на Ейлем Даглъ, член на ПКК, са пропагандирали в полза на организацията. Задържаните се разпитват. След приключване на разпита те ще бъдат предадени на съда.

Турската банка „Акбанк” ще открие 50 нови клона в Турция независимо от показателите на икономическия растеж
21 януари 2009 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турската „Акбанк” ще открие 50 нови клона в Турция дори икономическият растеж на страната да бъде половин процент, заяви председателката на Управителния съвет Сузан Сабанджъ Динчер, пише електронното издание „Хабертюрк”. Сузан Сабанджъ коментира икономическата криза в света и Турция на среща, организирана в Истанбул от Дружеството на жените предприемачи в Турция. В изказването си на тема „Очакванията в развитието на турската икономика и препоръките към фирмите” тя коментира преговорите с Международния валутен фонд и посочи, че в целия свят в момента има една несигурност и желанието за инвестиции е силно намаляло. Шефката на „Акбанк” посочи, че едно споразумение с МВФ ще бъде от голяма полза за страната, защото трябва да се привличат финансови средства. Тя изтъкна, че подкрепата, която ще дойде от фонда, трябва да се насочи към реалния сектор и посочи, че в тази връзка тяхната банка ще разшири своята мрежа и ще реализира нови бизнес проекти.

Турция е готова да участва в наблюдателна мисия, но е против изпращането на въоръжен турски контингент в Газа
21 януари 2009 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция няма да изпрати въоръжен турски контингент в Газа, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. След постигнатото прекратяване на огъня в Газа Анкара е готова да поеме задълженията по охраната и контрола на границите на Газа и възпрепятстването на влизането на оръжия там, обаче е против изпращането на въоръжени сили по границите. Според упълномощени лица този въпрос не стои на дневен ред. Турция ще вземе участие само в наблюдателни и контролиращи сили. Според Анкара контролирането на тунелите, през които в Газа се внася оръжие, е много трудно. Най-важно условие за трайност на прекратяването на огъня в Газа е прекратяването на блокадата и недопускането на внасяне на оръжие. В тази връзка особено важна е мисията на международната общност, да изгради контролиращи сили за това. В плана, предложен от Турция, този елемент също присъства, но Анкара е против изпращането на въоръжен турски контингент. Сега Анкара си поставя за цел да подпомогне преговорите на палестинските страни в Кайро и срещата на израелските и палестинските представители с посредничеството на ЕС.
-
Наука и технологии: Почина виден тюрколог


19/01/2009

Тюрколожката Ирен Меликоф почина на 91-годишна възраст във Франция. Още новини от областта на науката и технологиите: България вече предлага дипломи по информационни технологии от Кеймбриджкия университет; Турция пусна в действие първата интернет търсачка, насочена към мюсюлманските потребители.

Известната тюрколожка Ирен Меликоф е починала на 91-годишна възраст във Франция, съобщиха турските медии на 12 януари. Меликоф беше сред най-известните изследователи в областта на тюркологията. Турският президент Абдула Гюл изрази в писмо своите съболезнования. "Ирен Меликоф, която получи много награди за своя принос за подобряването на турския език и култура, винаги ще бъде помнена с уважение и ще продължи да живее чрез своята богата работа," е заявил Гюл.setimes
-
Дипломатически дневник: Турция и БиХ ще засилят сътрудничеството си

20/01/2009

Турският външен министър е на посещение в БиХ.

"Турция придава голяма важност на защитата на териториалната цялост, суверенитета и признатите граници на БиХ,” каза турският външен министър Али Бабаджан. [Гети Имиджис]

Турският външен министър Али Бабаджан се срещна в четвъртък (15 януари) с колегата си от Босна и Херцеговина (БиХ) Свен Алкалай в Сараево, за да обсъди двустранните отношения. Бабаджан отново подчерта подкрепата на страната си за членството на БиХ в НАТО и присъединяването й към ЕС. Алкалай заяви, че страната му желае да разшири търговските си отношения с Турция.setimes
-
Министерства на водните ресурси и на местното управление ще се създадат в Турция след местните избори
21 януари 2009 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Решение за създаване на две нови министерства ще прокара турският премиер Реджеп Тайип Ердоган след местните избори, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. След като след встъпването в новата година Ердоган изненадващо взе решение за създаване на нов пост на държавен министър и обвърза преговорите за присъединяване към ЕС с този пост, сега възнамерява да увеличи с още две броя на министерствата. Според информирани източници лидерът на управляващата Партия на справедливостта и развитието и турски премиер смята след местните избори да формира две нови министерства - на водните ресурси и на местното управление. Със създаването на министерство на водните ресурси се цели да се стесни параметърът на дейност на министерството на енергетиката и природните ресурси и да се прехвърлят прерогативите по управлението на използването на водните ресурси на Турция на нова структура. Министерството на местното управление пък ще поеме част от функциите на министерството на вътрешните работи, насочени към местното самоуправление. Така броят на министрите в кабинета ще стане 27. С назначаването на Егемен Багъш за главен преговарящ с ЕС с ранг на държавен министър броят на министрите в турския кабинет беше достигнал 25. Новите две министерства ще бъдат изградени най-късно през април, пише вестникът.

Абдуллах Гюл даде обяд за ръководителите на изпълнителната, законодателната и съдебната власт в Турция
21 януари 2009 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Състоя се обядът, който президентът Абдуллах Гюл даде за ръководителите на изпълнителната, законодателната и съдебната власт в Турция, предаде Анадолската агенция. Обядът беше в сграда на Министерството на външните работи и започна в 12.30 часа. Той продължи 1 час и половина и беше закрит за журналисти. Първоначално беше обявено, че ще се състои в президентския дворец „Чанкая”. На обяда присъстваха премиерът Реджеп Тайип Ердоган, председателят на парламента Кьоксал Топтан, председателят на Конституционния съд Хашим Кълъч, председателят на Върховния касационен съд Хасан Герчекер, председателят на Върховния административен съд Мустафа Бирден, председателят на Сметната палата Мехмет Дамар, вицепремиерът и държавен министър Джемил Чичек, председателят на Арбитражния съд Ахмет Акялчън, председателят на Военно-апелативния съд бригаден генерал Ахмет Акъш и председателят на Военноадминистративния съд бригаден генерал Тургут Аръбал. Участие в обяда взе и главният секретар на президентството Мустафа Исен.

В турското вътрешно министерство започна съвещание с валиите във връзка с местните избори
21 януари 2009 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министерството на вътрешните работи е извикало днес в Анкара валиите на всички 81 турски провинции за двудневно съвещание във връзка с организацията и провеждането на местните избори на 29 март, съобщи информационната агенция ДЖИХАН. Основно внимание ще бъде отделено на мерките за сигурност и предотвратяването на евентуални терористични заплахи. На съвещанието ще бъдат разгледани и въпроси, засягащи министерствата на околната среда и горите, на здравеопазването и на транспорта.

Веригата магазини “Метро” ще уволни 15 000 работници, пише турски вестник
21 януари 2009 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Берлин/Анкара. Верига магазини за продажба на едро – “Метро”, ще съкрати 15 000 работни места в цялата си мрежа, пише турският вестник “Хюриет”. Базираната в германския град Дюселдорф компания има 2 200 магазина в 32 страни, включително Турция, в които са заети общо 300 000 души. “Метро”, има намерение да намали разходите, да повиши производителността и до 2012 г. да увеличи печалбата си с 1,5 милиарда евро. Предвижда се съкращаване на 5% от персонала или 15 000 души.
По плана за съкращения на персонала се работи от лятото на миналата година, като се предвижда и закриване на някои непечеливши структури.

В Истанбул се организира голям синдикален протест срещу тежестите на икономическата криза
21 януари 2009 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Три големи турски профсъюза – Тюрк-Иш, ДИСК и КЕСК организират на 15 февруари в Истанбул голям протестен митинг срещу последиците от икономическата криза в страната, пише днес вестник “Милиет”. Представители на профсъюзите са решили да бъдат обединени в един митинг замисляните по-рано два отделни митинга на различни профсъюзи и професионални сдружения. Акцентите на митинга ще бъдат против прехвърлянето на тежестите на глобалната криза върху трудещите и преди всичко против практиката за безразборно освобождаване на работници и служители.

Депутати от управляващата партия в Турция събраха над 250 000 турски лири помощ за палестинските деца
21 януари 2009 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ събра сред своите депутати помощи за палестинските деца от Газа в размер на 256 310 турски лири /около 260 000 лева/, съобщи електронното издание на вестник ”Заман”. Трима заместник-председатели на парламентарната група на ПСР предадоха чека за събраните пари на председателя на парламента Кьоксал Топтан. Кампанията е получила широк отзвук, а някои депутати са направили дарения, надвишаващи размера на месечните им заплати, посочва изданието.

“Заман”: Анкара и Тел Авив си говорят чрез медиите
21 януари 2009 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Тел Авив/Анкара. След като премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган не отговори на търсене по телефона на израелския премиер Ехуд Олмерт, а министърът на външните работи Али Бабаджан отклони искане на своя израелски колега Ципи Ливни за визита в Анкара и тези факти бяха отразени в медиите, дойде отговор и “контранастъпление” от страна на медиите в Тел Авив, пише днес турският вестник “Заман”. В Израел се тиражират съобщения, че именно Тел Авив е отказал преговорите с Турция. В тази връзка служител в израелското министерство на отбраната твърди, че по време на преговорите за прекратяване на огъня в Газа е била отказана среща с главния съветник на Ердоган – проф. Ахмет Давутоглу. Политически източници в Тел Авив твърдят, че в резултат на острите критики на Ердоган са се влошили турско-израелските отношения и именно поради това е била отказана среща с Давутоглу. Израелската преса пише, че като цяло двустранните отношения постоянно се влошават.

“Милиет”: Нов “османски” период в турската външна политика, според британския вестник “Гардиън”

-
Turkey's decisive role

After its mediation efforts in the Middle East, Turkey's influence is expanding. But will it ever be accepted by the EU?


http://www.guardian.co.uk
-
21 януари 2009 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. При оценка на кризата в Газа британският вестник “Гардиън” отбелязва излизането на преден план на близкото партньорство и съдействие от Турция на Европа и САЩ за разрешаване на регионалните проблеми, съобщи турският вестник “Милиет”. Статията в “Гардиън” е озаглавена “Определящата роля на Турция”, като се подчертава, че в момент, когато престрелките и ситуацията са излезли от контрол, турските дипломати са успели да се срещнат в Дамаск с висшия представител на “Хамас” Халил Мешал и да направят това, което дипломати на други страни не са успели да направят. Под ръководството на премиера Реджеп Тайип Ердоган влиянието на “умереното ислямистко” правителство на Турция разпространява успешно в Близкия изток и извън него “новата роля” на Анкара, пише“Гардиън” и окачествява това като нов “османски” период.

“Хюриет”: Обвинения към Турция за шантаж с проекта за "Набуко"
21 януари 2009 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Лондон/Берлин/Анкара. Британският вестник “Файненшъл таймс” пише, че на базата на проекта за газопровод "Набуко" Турция извършва шантаж по отношение на ЕС, съобщи турският вестник “Хюриет”. В публикацията се отбелязва намиращото широк отзвук предупреждение на Анкара, че ще се откаже от подкрепата си за "Набуко", ако ЕС продължава да блокира отварянето на глава енергетика в преговорите за присъединяването на страната към общността. След изявленията на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, че ако ЕС продължи да възпрепятства членството на Турция в общността Анкара ще преразгледа отношението си към проекта "Набуко", министърът на икономиката и технологиите на Германия Михаел Глос поиска турската страна да се откаже от извършването на политически шантаж, посочва “Файненшъл таймс”.

“Милиет”: Започна подаването на природен газ за транзитния газопровод през Украйна, в Турция ще стигне след два дни
21 януари 2009 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. След подписаното споразумение между Русия и Украйна “Газпром” започна подаването на природен газ за Европа по газопровода на украинска територия, пише днес вестник “Милиет”. Поради неразбирателство за цените между двете страни доставките бяха преустановени на 7 януари.
Очаква се след започналите отново доставки на “Газпром” за Украйна, в рамките на два дни да се възстанови нормалното подаване на пристигащия в Турция по западния газопровод природен газ.
Междувременно Иран оповести, че прекъсва подаването на природен газ за Турция поради ремонтни работи по газопровода и доставките ще бързат възобновени в рамките на 24 часа.

“Заман”: Двата моста на Босфора са се изплатили и са осигурили на държавата чиста печалба от 400 милиона турски лири
21 януари 2009 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Двата висящи моста на Босфора в Истанбул вече са се изплатили и са осигурили на държавата чиста печалба в размер на 400 милиона турски лири /около 400 милиона лева/, пише днес вестник “Заман”. По този начин те се превръщат в печатница за пари. До сега през двата моста на Босфора са преминали общо около 2,6 милиарда превозни средства, от тях са осигурени приходи от 1,570 милиарда турски лири. Като се извади стойността на разходите за построяване на двата моста от около 700 милиона долара /1,170 милиарда долара/, се получава чист приход от 400 милиона турски лири. От построяването си през 1973 г. до сега през първия мост са преминали 1,7 милиарда превозни средства и е осигурен приход от 681 милиона турски лири. През открития за експлоатация през 1988 г. втори мост до сега са преминали 977 милиона превозни средства, приходите от тях са 889 милиона турски лири.

“Милиет”: Барак Обама ще възстанови стратегическото партньорство с Анкара, но...
21 януари 2009 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Новият президент на САЩ Барак Обама оповести в предизборното си обръщение, че “поради погрешната намеса в Ирак на президента Джордж Буш е нараснал тероризмът на сепаратистката Кюрдска работническа партия /ПКК/ и са се изострили турско-американските връзки” и обеща ако бъде избран за президент “да работи за възстановяване на стратегическото турско-американско партньорство”, пише днес турският вестник “Милиет”.
По отношение на Турция пред новата администрация на САЩ потенциално най-сериозният проблем е отношението към арменския въпрос. Известна е подкрепата за законопроекта за арменския геноцид, която в миналото са декларирали Барак Обама, новият вицепрезидент Джо Байдън и новият държавен секретар Хилари Клинтън.
Турската страна има очаквания новата американска администрация да подхожда към този въпрос като проявява нужната чувствителност, за да не се навреди на започналия процес на отваряне и диалог между Турция и Армения. Обаче като отчита бившето поведение и изявления на Барак Обама, Джо Байдън и Хилари Клинтън, турската страна запазва и опасенията си, че проектозаконът за арменския геноцид може да бъде приет от американския Конгрес, се посочва в публикацията на вестник “Милиет”.

Турска бизнес делегация е на посещение в Египет

21 януари 2009 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Кайро. Започва посещение на държавния министър на Турция Кюршад Тюзмен, съпровождан от близо 100-членна бизнес делегация в Египет, съобщават медиите. Днес Кюршад Тюзмен и турската бизнес делегация ще участват в турско-египетски бизнес форум в град Александрия. Утре Тюзмен ще има срещи с официални египетски държавни представители в Кайро, а на 23 януари ще посети турски фабрики в промишлената зона в Рамазан.
Миналата седмица Кюршад Тюзмен подчерта, че основната цел в износа на Турция е да се запазят съществуващите пазари. Министърът отбеляза, че ако Турция успее да направи това, през 2010-2011 г. и след това страната ще успее да получи много по-добри резултати в областта на износа. За увеличаването на износа Турция ще отдаде тежест на двустранните споразумения, на пазарите в съседните страни и ще се постарае да отговори на интереса към турски износ, заплащан в местна валута. За целта са планирани и посещения на турски износители в съседните страни и в страни от близкото обкръжение в региона. Освен сегашната визита от 21 до 23 януари в Египет, от 26 до 29 януари Кюршад Тюзмен заедно с голяма турска бизнес делегация ще направи посещение и в Иран.

Турски печат: Три послания от военните
21 януари 2009 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Дискусиите и оценките за хода на разследването на незаконната организация “Ергенекон”, подозирана в опити да свали насилствено от власт управляващата Партия на справедливостта и развитието, са сред основните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Хюриет” обръща внимание на трите послания на турските военни във връзка със самоубийството и погребението на о.з. полковник Абдюлкерим Кърджа, след тиражирани в медиите тежки обвинения към него от заловен активист на Кюрдската работническа партия /ПКК/. Първо Генералният щаб излезе с остра декларация по случая, който има пряко отношение към разследването на аферата “Ергенекон”. След това цялото висше военно ръководство на турската армия, начело с началника на Генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг, участва в погребението на о.з. полковник Кърджа. На трето място, на погребението присъства и бившият генерален секретар на Съвета за национална сигурност о.з. армейски генерал Тунджер Кълънч, който първоначално беше задържан в хода на разследването на аферата “Ергенекон”, а след това пуснат на свобода. Запасният генерал е посрещнат с военни поздрави от военните и одобрителни възгласи от присъстващите на погребението граждани.
“Милиет” извежда на централно място оценката на премиера Реджеп Тайип Ердоган за причината за самоубийството на запасния полковник от жандармерията, която е в тон с позицията на военните. Ердоган подчертава, че е необходимо да се проявява уважение към съда и докато не приключи съдебният процес никой няма право да отправя обвинения.
“Сабах” се спира на позицията на лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Дениз Байкал, че с разследването на аферата “Ергенекон” се води една психологическа война. Дениз Байкал настоява парламентът незабавно да се намеси и предлага да бъде сформирана специална парламентарна анкетна комисия.
“Заман” обръща внимание на предупреждението на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/, че разследването на аферата “Ергенекон” трябва да бъде проведено докрай. На заседание на парламентарната група на ПДО лидерът на партията Ахмет Тюрк призовава правителството да действа решително за “пълното разследване на терористичната организация “Ергенекон”.
“Радикал” извежда на централно място твърдение също на Ахмет Тюрк, че по време на среща между премиера Ердоган и началника на Генералния щаб Башбуг е била постигната “договорка” да не се провежда 11-та вълна от арести по аферата “Ергенекон”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2