Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 3 ноември 2008 г.

Новини от и за Турция-03.11.08

В Диарбекир приключи 48-часова седяща стачка на прокюрдската партия
03 ноември 2008 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Днес приключи 48-часовата седяща стачка на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ в град Диарбекир, в която участваха депутати и кметове на партията, пише електронното издание на вестник “Заман”. Лидерът на ПДО Ахмет Тюрк прочете писмена декларация за медиите след приключването на протестната проява.
Като партия ние водим борба, за да живеем съвместно в Турция. Искаме да изградим и да развием това съвместно съжителство върху демократична основа и да отдалечим Турция от катастрофата, към която е тласкана, се казва в декларацията. В нея се посочва, че политиката е изкуство за намирането на компромиси и са необходими диалог и конкретни стъпки за решаването на кюрдския проблем.

Глобалната криза няма да подмине и Турция, смята вицепрезидентът на Световната банка Шигео Катсу
03 ноември 2008 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Кахраманмараш. Глобалната криза няма да подмине и Турция, заяви вицепрезидентът на Световната банка Шигео Катсу, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. По време на посещението си в завода за цимент “Чимко Чемент” в Нарлъ, област Кахраманмараш, Катсу каза, че кризата ще повлияе на Турция и положително, и отрицателно. Банкерът изтъкна, че нито една страна в света не може да бъде подмината от кризата. Той прогнозира, че растежът на Турция ще бъде намален. Катсу допълни, че Световната банка следи изключително внимателно развитието й и политиката на правителството в тази обстановка. 

Партията на националистическото движение в Турция започна кампанията си за местните избори
03 ноември 2008 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Партията на националистическото движение /ПДН/ Девлет Бахчели оповести, че от днес започва номинацията на кандидатите за кметове и на общински съветници на партията за местните избори, пише електронното издание на вестник “Заман”. Изборите за местни органи на властта в Турция са насрочени за 29 март 2009 г. До окръжните и околийските организации на ПНД са изпратени указания за начина на протичане на кампанията. Кандидатите за кметове и за общински съветници от листата на ПНД трябва да направят официални постъпки до партийните структури най-късно до 14 ноември. 

Увеличението на цената на природния газ е съобразено със световните принципи, каза турският енергиен министър
03 ноември 2008 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на енергетиката и природните ресурси Хилми Гюлер защити увеличението на цената на природния газ в Турция, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Министър Гюлер заяви, че има специална световна техника в определянето на цената на природния газ на 6 месеца и на 9 месеца, а Турция е 2 % от световния пазар на природен газ и трябва да се съобразява с тези принципи. Той се обяви против политизирането на този въпрос и изтъкна, че Турция получава 97 % от природния газ отвън, което я прави зависима относно регулирането на цените на суровината. 

Цените на дребно на пресни плодове в Турция са с 464% по-високи от цените на производител
03 ноември 2008 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генералният председател на Съюза на турските земеделски палати Шемси Байрактар обръща внимание на изключително голямата разлика между производствените цени на хранителните стоки и цените, които плащат за тях потребителите, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. При пазаруване в магазините тази разлика при пресните плодове достига до 464,7%, при сушените плодове и зеленчуци – 332,4%, при бобовите култури – 314,8%, при ориза – 268,4%, при животинските продукти – 212%. Така например, цената на производител на килограм домати е 0,50 турски лири /около 50 стотинки/, на борсата цената вече става 0,90 турски лири, на кооперативните пазари скача на 1,47 турски лири, а в магазините доматите се продават по 2,36 турски лири на килограм. По този начин разликата между производствената цена и цената на борсата е 80%, на кооперативния пазар става 194%, а в магазините – цели 372%.

Унитарната държава е пред сериозна заплаха, каза лидерът на ПНД в началото на подготовката за местните избори
03 ноември 2008 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Партията за националистическото движение /ПНД/ в Турция започна подготовка за местните избори, които ще се състоят на 29 март 2009 година, пише турският вестник “Заман”. “На 85-та година от съществуването на Турската република унитарната държава, която е изградена с обгръщаща всички политика, е пред сериозна заплаха”, заяви лидерът Девлет Бахчели в изявление в тази връзка. Той заяви, че кандидатите от ПНД, които смятат да се кандидатират за местните избори на 29 март 2009 година, трябва да депозират искания до 14 ноември. В декларацията си по повод началото на кампанията Бахчели изтъкна, че противопоставянето в политическата борба, което има отношение към унитарния характер на държавата, ще се засилва още повече. Опозиционният политик атакува управляващата Партия на справедливостта и развитието, че в резултат на 6-годишното си еднолично управление е поставило страната и нацията пред сериозна заплаха и е разрушило съществуващи векове наред институции и съжителство. Той посочи, че кандидатурите от ПНД за изборите за местни органи на властта ще бъдат разгледани от специална комисия, а кампанията ще бъде водена с политическа зрелост и спокойствие, пише вестникът.

Целта на Турция е пълноправно членство в ЕС, каза Абдуллах Гюл
03 ноември 2008 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Измир. Президентът Абдуллах Гюл заяви, че целта на Турция е пълноправно членство в ЕС, което да се реализира при равни условия с другите страни, присъединили се към общността и Анкара продължава без никакво прекъсване усилията си в тази насока, пише електронното издание на вестник “Заман”. Абдуллах Гюл говори при откриването на деветия годишен икономически форум на Северна и Южна Европа в Измир. Турският президент изрази задоволството си, че форумът запазва специфичната си черта да бъде мост на деловите контакти между Северен и Южна Европа и че играе важна роля за намаляване на съществуващите проблеми и за недопускане на евентуално напрежение между отделни европейски страни. Абдуллах Гюл обърна също така внимание, че не случайно тази година форумът е под мотото “Турция: Силен партньор за Европа”.

Обама и Маккейн имат различия в позициите си по въпроси, засягащи Турция
03 ноември 2008 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. В часовете преди американските граждани да застанат пред урните или по електронен път да гласуват за нов президент, кандидатите на демократите Бабак Обама и на републиканците Джон Маккейн правят изявления за външната политика, които засягат Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Но докато демократът Барак Обама прави директни изявления, засягащи Турция, републиканецът Джон Маккейн, въздържайки се от такива, по внушение на съветниците си отправя по-меки послания близки до политиката на Турция. Обама изрази пълна подкрепа по въпроса за арменския геноцид за арменската общност и Международният комитет на арменците в Америка обяви подкрепата си за неговата кандидатура. Джон Маккейн отправи двойни послания към арменците, като определи събитията от 1915 година като трагедия, но в нито един случай не използва думата “геноцид” и не даде някакви надежди на арменската общност.
По кипърския въпрос Обама определи турското военно присъствие в Кипър като окупация и призова за справедливо решаване на кипърския въпрос. Обама поддържа и исканията на гръцката общност в Турция и подкрепя искането за възстановяване на работата гръцката православна семинария на остров Хейбелиада /о-в Халки/. В противовес на Обама Маккейн не квалифицира турското навлизане в Кипър като окупация и още преди време като сенатор той подкрепяше Турция в Конгреса. По въпроса за Ирак Маккейн защитава увеличаването на американския военен контингент и е против преждевременно изтегляне от Ирак, докато Обама е за постепенно добре подготвено изтегляне от Ирак. За другия съсед на Турция – Иран, и Обама, и Маккейн заявиха,че не може да се приеме иранската ядрена програма. 

“Сабах”: Лидерът на социалдемократите ще напусне партията си, за да стане кандидат на НРП за кмет на Анкара
03 ноември 2008 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Социалдемократическата народна партия /СНП/ Мурат Карайълчън /бивш вицепремиер в едно от правителствата на г-жа Тансу Чилер – бел. на “Фокус”/ е кандидатът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ за кмет на Анкара за местните избори през март 2009 г., пише днес вестник “Сабах”. Лидерът на НРП Дениз Байкал се договори вчера с Мурат Карайълчън за формулата за явяването на местните избори. Съгласно договорката Мурат Карайълчън в най-скоро време ще напусне СНП, ще премине към НРП и след това НРП официално ще го обяви за кандидат за кмет на Анкара както и като първия си кандидат за кмет в рамките на кампанията за местните избори.

“Хюриет”: Сара Фергюсън засне страданията на децата с увреждания в Турция, дегизирана със забрадка
03 ноември 2008 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Сара Фергюсън, дукеса на Йорк и бивша снаха на британската кралица Елизабет II, посети тайно и дегизирана два рехабилитационни центъра за деца с увреждания в Истанбул и Анкара, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Кадрите, които са много нелицеприятни, ще бъдат излъчени на 6 ноември по английската телевизия INT. Посещението на Сара Фергюсън, която от 15 години се занимава с дейност за подобряване на условията за живот на деца с увреждания Фергюсън в Турция, е било тайно. Със скрита камера тя е влязла в два центъра, собственост на държавата, и е заснела проблемите и страданията на децата в тях. Кадрите, които е заснела Фергюсън, удрят жестоко по имиджа на Турция. След тайната си мисия, при която е била с тъмна перука и забрадка, бившата снаха на британската кралица посочва, че посетените от нея места не са домове за деца, а депа за изоставени деца, пише вестникът. 

НТВ: След поскъпването на природния газ идва ред на цените на тока в Турция
03 ноември 2008 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. След повишението на цените на природния газ в Турция, идва ред на увеличение на цените и на електроенергията, предава телевизионният канал НТВ. Това става неизбежно в зимните месеци, когато се увеличава делът на произведената от газови електроцентрали електроенергия и поради това увеличенията през последните два месеца на цените на природния газ ще се отразят силно върху цените на електричеството. Специалистите посочват, че вече е неизбежно увеличението на цената на тока с двуцифрено число, посочва телевизията.

Агенция “Фокус” припомня:

Общото увеличение през тази година на цените на природния газ в Турция от януари до сега надмина 72%. Без данъците увеличенияjd на цените само през последните два месеца са в размер на 27%. Съгласно подписаните договори за доставки на природен газ с Русия и Иран, промяната на световните цени на петрола се отразява на периоди от по 6 и 9 месеца.
През тази година цените на електроенергията в Турция бяха увеличавани на три пъти – през януари, на 1 юли и на 1 октомври. На 1 октомври цената на тока нарасна с 9,07% за битовите потребители и 9,35% за промишлеността. Общото кумулативно увеличение на цената на електроенергията в Турция от началото на 2008 г. досега е 57% за битовите потребители и 49% - за промишлеността.

Премиерът на Ливан пристига на посещение в Турция
03 ноември 2008 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. На официално посещение в Турция днес пристига премиерът на Ливан Фуад Синьора, предава Анадолската агенция. Премиерът Реджеп Таийп Ердоган ще посрещне Фуад Синьора с тържествена церемония в централната сграда на Министерския съвет. Програмата на посещението включва разговори между двамата премиери и ръководените от тях делегации и среща с председателя на парламента Кьоксал Топтан. 

"Хюриет": Четенето на обвинителния акт по делото “Ергенекон” днес продължава от 443-а страница
03 ноември 2008 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Днес продължава четеното на обвинителния акт по делото срещу терористичната организация “Ергенекон”, пише вестник “Хюриет”. На досегашните заседания на съда се стигна до 443-а страница от общо 2455 страници и медиите прогнозират, че четеното ще продължи още дълго. Подсъдими по делото са 86 души, от които 46 души с наложена мярка за неотклонение “задържане под стража”, Делото се гледа от 13-ти състав на съда за тежки престъпления в Истанбул в зала в района на затвора в истанбулския квартал Силиври.

“Милиет”: 106 демонстранти, подкрепящи ПДО и ПКК, са задържани в Истанбул

03 ноември 2008 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Представители на Партията на демократичното общество, които са се опитали да отидат до площад “Таксим” в Истанбул за участие в седящия протест, са замервали полицаи с камъни, пише турският вестник “Милиет”. Протестиращи е имало и пред сградата на полицията в квартал Бейоглу. Протестиращите са скандирали лозунги в подкрепа на лидера на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан. Те са били атакувани със сълзотворен газ. Силите на реда са задържали 106 души, пише вестникът.

Анадолска агенция: 2009 г. ще бъде “критична” за турската енергетика
03 ноември 2008 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Турция 2009 година се очертава да бъде “критична” за енергийния сектор от гледна точка на сигурността на съотношението на търсенето и предлагането на електроенергия, предава Анадолската агенция

Анадолска агенция: 20 кг тротил и голямо количество оръжие са заловени в провинция Хаккяри
03 ноември 2008 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Екипи на жандармерията са заловили 20 килограма експлозиви от типа тротил и голямо количество оръжие и боеприпаси в провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, предава Анадолската агенция. Това е станало след получен сигнал, че терористичната организация ПКК подготвя на 2 ноември терористично нападение срещу обикновени граждани и силите за сигурност. При обиск в къща в село Карлъ на околия Юксекова са били намерени една носима ракетна установка; 12 боеприпаса за нея; 20 ръчни бомби руско производство; петкилограмово самоделно взривно устройство; две седемкилограмови взривни устройства, 20 килограма тротил, два автомата “Калашников”, 8 пълнителя и 240 патрона за тях; осем големи батерии и голямо количество материали, използвани при взривни устройства, като електрически капсул-детонатори и огнепроводен шнур.

Турски печат: Турция отново беше арена на сблъсъци между кюрди и органи на реда
03 ноември 2008 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Демонстрациите на турски граждани от кюрдски произход, сблъсъците между тях и органите на реда през последните дни в редица градове в Югоизточна Турция и посещението на премиера Реджеп Тайип Ердоган във Ван и Хаккяри са сред основните теми в турския печат днес.
Вестник “Сабах” пише, че турският премиер, съпровождан от министри, е посетил вчера Ван, откъдето е минал в Хаккяри. В Хаккяри премиерът е участвал в стратирането на 749 проекта в обществения сектор, включително в областта на образованието и здравеопазването, както и в околийския конгрес на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/. Вестникът цитира острите думи, отправени от Ердоган към прокюрдската Партия на демократичното общество. Ердоган изтъкна, че за тях Хаккяри е град в сърцето на Турция и никой не може да сее семената на разделението. Той се обърна индиректно към ПДО и директно към ПКК, че политиката им няма да успее.
Вестник “Заман” обръща внимание на двудневния седящ протест, организиран от Партията на демократичното общество в Диарбекир. Вестникът пише, че по време на протеста младежи с покрити лица са скандирали лозунги в подкрепа на Абдуллах Йоджалан.
В коментарна статия, озаглавена “Онази черна ръка натисна копчето, обърнаха градовете в места за пожари”, вестник “Хюриет” пише, че вчера в много провинции на Турция са били подпалени коли, гуми, изпочупени витрини, извадени портрети на Абдуллах Йоджалан. В много градове, сред които и Истанбул, са били организирани много демонстрации. В статията се изброяват действията на ПДО, довели до тези събития. Вестник “Радикал” акцентира на изказването на премиера Реджеп Тайип Ердоган по време на посещението му в Хаккяри вчера и обръща внимание на осуетения бомбен атентат там.
Вестник “Милиет” посочва, че при протестите на централния истанбулски площад “Таксим” вчера с участието на ПДО са арестувани 106 души за нарушаване на реда и посегателство срещу полицаи.

“Сабах”: Удължен е срокът за търга за нова ракетна система за ПВО на Турция
03 ноември 2008 | 10:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съветничеството по военната промишленост е удължило срока за провеждане на търг за доставката на компоненти за нова, много по-силна и ефективна ракетна система за противовъздушната отбрана /ПВО/ на Турция, пише вестник “Сабах”. Търгът трябваше да бъде на 31 октомври, но датата вече е променена и той ще бъде на 28 ноември, с цел да бъдат привлечени по-голям брой участници. В търга може да се участва с два вида зенитно-ракетни системи - оборудвани с ракети, които летят на ниска височина, и с ракети, които летят на средна височина. Предложенията и за двата вида ракетни системи за ПВО трябва да бъдат представени най-късно до 28 ноември на Съветничеството по военната промишленост. Предвидено е да бъде закупена една система с ракети, летящи на средна височина и 18 системи с ракети, летящи на ниска височина. Като опция, броят на системите с ракети, летящи на ниска височина, може да бъде увеличен на 27 ракетни комплекса.

АФП: Взривно устройство е избухнало в квартал на Истанбул, няма пострадали
03 ноември 2008 | 09:46 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Взрив избухна тази нощ в центъра на Истанбул, няма пострадали, предаде АФП.
Двама мотоциклетисти са хвърлили взривно устройство в уличка на оживения квартал Бейоглу, съседните гради са пострадали. Полицията издирва извършителите. В същия квартал е имало и друг инцидент, при който неидентифицирани лица са подпалили три коли.
Тези инциденти се случват на фона на нарастващото напрежение между властите и кюрдската общност, припомня АФП.

Демократичната лява партия в Турция призова Народнорепубликанската партия за предизборно сътрудничество
03 ноември 2008 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Анкара.Лидерът на Демократичната лява партия /ДЛП/ Зеки Сезер призова основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ за сътрудничество на местните избори в Турция през март 2009 г., предава информационната агенция АНКА. Зеки Сезер предложи на НРП да подкрепи кандидатите за кметове на ДЛП, а от своя страна ДЛП се задължава да подкрепи кандидатите за кметове на НРП или да не издига свои кандидати в общините, в които НРП има силен кандидат. Лидерът на ДЛП обаче се изказа негативно по отношение на евентуалната кандидатура за кмет на Анкара с листата на НРП на лидера на Народнорепубликанската партия Мурат Карайълчън.

Агенция “Фокус” припомня:

Демократичната лява партия е създадена от бившия премиер Бюлент Еджевит, след като в обстановката на възстановяване на нормалния политически живот след последния военен преврат от 12 септември 1980 г. в Турция името и “марката” Народнорепубликанска партия /НРП/ му бяха отнети от Дениз Байкал.
На последните общи избори на 22 юли 2007 г. ДЛП се яви с общи листи с НРП и само благодарение на това успя да влезе в парламента. След предизборния съюз двете партии се разделиха и в момента ДЛП разполага с 13 депутати в парламента.
На последните президентски избори през август 2007 г. партията дори издигна свой кандидат за президент - депутата на ДЛП от провинция Ескишехир Тайфун Ичли. Той участва в надпреварата заедно със сегашния президент Абдуллах Гюл, като кандидат на управляващата Партия на справедливостта и развитието и бившия министър на националната отбрана Сабахаттин Чакмакоглу, издигнат за кандидат от Партията на националистическото движение.

Али Бабаджан заминава за Марсилия за участие в срещата на Средиземноморското сътрудничество
03 ноември 2008 | 09:13 | Агенция "Фокус"
Анкара/Марсилия. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан заминава за френския град Марсилия за участие в срещата на министрите на външните работи от Средиземноморското сътрудничество, пише турският вестник “Радикал”. Бабаджан, който представлява Турция на започващата днес среща, ще има и двустранни срещи с редица участници. Идеята за Средиземноморското сътрудничество беше лансирана официално на срещата за процеса в Барселона в Париж през юли, в която участва и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. От турското външно министерство посочват, че една от целите на двустранните срещи на Бабаджан е активизирането на ролята на Турция в процеса от Барселона. След участието си в срещата в Марсилия, турският външен министър ще посети Рим, Прага и Лондон, пише вестникът.

“Хабертюрк”: Жандармерията в Хаккяри предотврати бомбено нападение срещу турския премиер Ердоган
03 ноември 2008 | 08:18 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Бомбено нападение, планирано за вчера – 2 ноември по време на посещението на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Хаккяри са предотвратили жандармерийските служби в Хаккяри, пише електронното издание на турския вестник “Хабертюрк”. В резултат на разследване на областното управление на жандармерията в Хаккяри при посещението на премиера Ердоган в Хаккяри вчера срещу него е трябвало да бъде извършен бомбен атентат. Екипите на жандармерията са задържали голямо количество експлозиви, предназначени за тази цел. Според разузнавателна информация на жандармерийското управление в околия Юксекова членове на терористичната организация, които действали в планинския район Ики Яка са планирали атентат на 2 ноември 2008 година. В резултат на операцията по предотвратяването му в един дом в село Харлъ са били открити и конфискувани един гранатомет, 12 гранати, 20 ръчни бомби руско производство, 5 килограма приготвен експлозив, 20 килограма експлозив ТНТ, автомати “Калашников”, пълнители за автомати “Калашников”, ръчни пушки и друго оръжие, пише изданието.

Турският премиер Ердоган разкритикува действията на прокюрдската Партия на демократичното общество
03 ноември 2008 | 07:47 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. . Местните общински власти в Източна и Югоизточна Турция експлоатират гражданите от кюрдски произход и правейки политика чрез етническата идентичност, целят привличането на повече гласове, заяви премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, предаде Анадолската агенция. Турският премиер каза това на конгрес на околийската организация на Партията на справедливостта и развитието в Хаккяри. “Тези няма да скачат много, работата им ще свърши. С всеки изминал ден ще се стопяват и моят народ рано или късно ще им даде урока, който заслужават”, заяви Ердоган. Той посочи, че тези общински представители ще отстъпят от позициите, до които са стигнали, защото тероризмът и демокрацията не могат да съществуват заедно. Пред присъстващите той подчерта, че има една висша връзка, която свързва всички и това е, че са турски граждани. По думите му обаче терористичната организация не може и не иска да възприеме това. “Чрез проливането на кръв не може да се стигне до никъде, не може да се защитават права, не може чрез семената на ненавистта и противопоставянето да се прави политика, защото от това не печели никой”, каза турският премиер пред своите съпартийци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2