Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 2 февруари 2010 г.

TRT - VOT - News , 02.02.2010 !

Косовският президент е в Анкара...

Президентът на Косово Фатмир Сейдиу пристигна на първото си официално посещение в Турция...

Изпратена 02.02.2010 11:08:54 UTC

Обновена 02.02.2010 11:08:54 UTC

Президентът на Косово Фатмир Сейдиу пристигна на първото си официално посещение в Турция.
Сейдиу бе посрещнат с официална церемония организирана в резиденция Чанкая.
На церемонията присъстваха и председателят на ВНСТ Мехмед Али Шахин и други висши турски служители.
След разговора насаме президентът Гюл и президентът на Косово Сейдиу председателстваха преговорите между делегациите на двете страни. След преговорите в резиденция Чанкая ще бъде организирана съвместна пресконференция и ще бъдат подпсани двустранни спогодби.
Президентът на Косово Сейдиу ще разговаря и с премиера Ердоган и председателя на ВНСТ Мехмед Али Шахин и ще присъства на церемонията по откриването на центъра за етюди и практически изследвания на Югоизточна Европа към Анкарския Университет.
-
Вашингтон иска одобряване на протоколите...

САЩ оповестиха, че очакват Турция и Армения да одобрят и да поставят в сила подписаните по-рано протоколи за нормализиране на двустранните отношения...

Изпратена 02.02.2010 11:12:41 UTC

Обновена 02.02.2010 11:12:41 UTC

САЩ оповестиха, че очакват Турция и Армения да одобрят и да поставят в сила подписаните по-рано протоколи за нормализиране на двустранните отношения.
Заместник-държавният секретар на САЩ отговорен за европейските и евразийските въпроси Филип Гордън каза, че подписаният от Туpция и Армения протокол трябва да бъде поставен в сила, тъй като това е с голямо значение за рзрешаването на историческите проблеми и за налагането на мира и стабилитета в региона.
Филип Гордън подчерта, че установяването на връзки между Турция и Армения ще бъде от полза и за двете страни и каза, че Вашингтон поддържа близки връзки и с Анкара и с Ереван.
-
Ръст на безработицата в Европа

Влиянието на глобалната криза върху Европа започна да се чувства все по-осезаемо с нарастващата безработица.

Изпратена 02.02.2010 12:46:11 UTC

Обновена 02.02.2010 12:46:11 UTC

Влиянието на глобалната криза върху Европа започна да се чувства все по-осезаемо с нарастващата безработица.

В Еврозоната, действаща от 1999 година насам за първи път безработицата достигна 10 процента.

Според данните на статистическата служба към Европейската комисия- Евростат броят на безработните в страните от Еврозоната е 15 хиляди и 800 души.

Общият брой на безработните в 27 от страните членки на ЕС е 23 милиона души.

Най-голям е ръстът на безработицата в Латвия 22 %. С 18,5 % безработни на първо място в Еврозоната е Испания.

В Германия, която е най-голямата икономика на Европа има 3 милиона и 600 хиляди безработни. Специалистите са на мнение, че през тази година броят на безработните в Еврозоната ще продължи да нараства.

Акцентува се, че през 2010 година най-сериозните проблеми пред които ще бъдат изправени страните ще бъдат нарастващите външни дългове и безработицата.

Ако се сбъднат прогнозите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие броят на безработните в страните от ЕС ще достигне 20 милиона души, което ще бъде най-високата стойност достигана до днес след Втората световна война.
-
САЩ замразиха програмата за полети до Луната

САЩ, които преди 40 години изпратиха първия човек на луната замразиха програмата предвиждаща възобновяване на полетите на астронавти до Луната поради ограничения бюджет на страната.

Изпратена 02.02.2010 12:53:19 UTC

Обновена 02.02.2010 12:53:19 UTC

САЩ, които преди 40 години изпратиха първия човек на луната замразиха програмата предвиждаща възобновяване на полетите на астронавти до Луната поради ограничения бюджет на страната.

В проектобюджета на стойност 3 трилиона и 800 милиарда долара, който бе представен от президента на САЩ Барак Обама на Американския конгрес се предлага замразяването на програмата за полети на астронавти до Луната.

Разходите в някои сфери ще бъдат намалени за да се преодолее бюджетния дефицит, който се очаква да достигне 1 трилион и 600 милиарда долара.

Президентът Обама замрази програмата започната от предшественика му Джордж Буш за осъществяването на полети до луната до 2020 година. В рамките на програмата, за която бяха изразходвани милиарди долари се планираше да бъдат започнати полети първо до Луната, а след това и до Марс.

Според новата програма се предвижда първият полет на частни компании до Международната орбитална станция да бъде осъществен преди 2015 година.В проектобюджета се предвижда НАСА да оказва подкрепа за частните компании желаещи да произведат собствени космически кораби, с които да осъществяват полети до Международната орбитална станция. В предложеният за 2010 година бюджет се предвижда данъчно намаление от 100 милиарда долара за предприятията, които ще вземат на работа нови работни кадри.

В бюджета също така се предвижда рекорден ръст на разходите за сферата на отбраната.

В проектобюджета представен от Обама на Конгреса са заделени 708 милиарда долара за сферата на отбраната.
-
Първият турски председател на ПА на Еропейския Съвет е в Анкара...

Чавушоглу се срещна в резиденция Чанкая с президента Абдуллах Гюл....

Изпратена 02.02.2010 11:06:14 UTC

Обновена 02.02.2010 12:57:06 UTC

Новоизбраният председател на Парламентарната Асамблея на Европейския Съвет Мевлют Чавушоглу, който е първият турски политик избран на този важен пост, осъществява контакти в Анкара.
Чавушоглу се срещна в резиденция Чанкая с президента Абдуллах Гюл.
Президентът Гюл подчерта, че избирането на Чавушоглу за председател на Парламентарната Асамблея на Европейския Съвет представлява доказателство за автoритета на Турция и за успехите постигнати в резултат на следваната от нея мирна дипломация.
След разговора с президента Гюл Чавушоглу се срещна с председателя на ВНСТ Мехмед Али Шахин.
Шахин поздрави Чавушоглу и изрази радостта си от избирането му на този важен и отговорен пост.
-
Реакции в Кипърската гръцка част поради срещата Талят-Бан Ки Мун...

Срещата между генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и президента на ТРСК Мехмед Али Талят, състояла се в президентската резиденция предизвика остри реакции в кипърската гръцка част...

Изпратена 02.02.2010 11:01:54 UTC

Обновена 02.02.2010 12:15:42 UTC

Срещата между генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и президента на ТРСК Мехмед Али Талят, състояла се в президентската резиденция предизвика остри реакции в кипърската гръцка част.
Кипърският гръцки лидер Димитрис Христофяс не излезе да посрещне генералния секретар на ООН и по този начин изказа недоволството си.
Кипърската гръцка информационна агенция отбеляза, че по време на разговора си с Бан Ки Мун Христофяс е изказал недоволството си от срещата на генералния секретар с президента на ТРСК Талят.
В изявлението, което направи след срещата Бан Ки Мун-Христофяс, специалният съветник на генералния секретар по кипърския проблем Александър Доунър отбеляза, че ООН признават като официална кипърска държава само кипърската гръцка част и посочи, че Бан Ки Мун е разговарял с Талят в качеството му на лидер на турската общност на острова. Доунър каза, че мястото където се е състояла срещата Бан Ки Мун-Талят не е със съществено значение.
Същевременно президентът на ТРСК Мехмед Али Талят подчерта, че подобни неетични действия не трябва да се толерират.
Талят каза, че ако на кипърската турска страна бе наложено давление, за да бъде принудена да насрочи срещата на друго място, срещата нямаше да се състои и посещението на генералния секретар на ООН щеше да приключи с пълно фиаско.
Талят окачестви изявлението на ООН в отговор на реакциите на кипърските гръцки политически парти като проява на слабост и подчерта, че ако се правят отстъпки пред подобни нелогични изявления, това може да бъде окачествено като проява на пълна слабост.
Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят отбеляза, че с голяма важност е самият факт, че генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е изслушал становището и на двете страни в Кипър и е станал свидетел на желанието на кипърската турска страна за намиране на разрешение на Кипърския проблем.
-
Преглед на турския печат 02.02.2010 г.

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с контактите на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун в ТРСК и Южен Кипър.

Изпратена 02.02.2010 11:33:46 UTC

Обновена 02.02.2010 11:33:46 UTC

Вестник Сабах съобщава, че генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, който посети и двете страни в Кипър е бил посрещнат много топло от народа на ТРСК. Вестникът предава, че генералният секретар на ООН е предизвикал острите реакции на кипърските гърци със своето посещение в офиса на президента на ТРСК Мехмет Али Талят. Бан Ки Мун е казал „Настъпи време за разрешаване на Кипърския въпрос”.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Разрешението вече е по-близо” отбелязва, че генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, който за първи път посещава ТРСК е бил посрещнат с лозунгите „Разрешението ще бъде постигнато сега”. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е казал „Вече е време за мир”.

Вестник Сабах съобщава, че японската кредитна агенция JCR е увеличила кредитния рейтинг на Турция от BB(-) на BB. Вестникът пише, че мотивът за увеличаването на рейтинга е бил факта, че Турция се е справила с глобалната финансова криза без да е получила външна помощ.

Вестник Ватан пише, че Съюзът на турските износители е съобщил, че през месец януари 2010 година Турция е осъществила износ на стойност 7 милиарда 911 милиона долара, което представлява 12,5 процентен ръст. Вестникът съобщава, че през месец януари в сектора на индустриалните стоки е бил осъществен 13 процентен ръст, а в износа от минно добивната промишленост е бил осъществен ръст от 73,6 %.

Вестник Заман в новината със заглавие „Турският червен полумесец изгради палатково градче” съобщава, че Турският червен полумесец е изградил палатково градче в столицата на Хаити, Порт-о Пренс. Вестникът предава, че хаитяните оставащи в палактовото градче, в което има 156 палатки постепенно са започнали да се възстановяват от големия шок предизвикан от земетресението.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Нобеловият лауреат за мир Обама задели 160 милиарда долара за войната” съобщава, че президентът на САЩ Барак Обама е внесъл в Конгреса новия проектобюджет на стойност 3,8 трилиона долара. Вестникът предава, че Обама, който е казал „Ние сме във война” е заделил 708 милиарда долара за сферата на отбраната и 160 милиарда долара за войните в Ирак и Афганистан.

Вестник Джумхуриет предава, че Израел е оповестил, че са били наказани 2ма висши офицери използвали боеприпаси с бял фосфор в нападението срещу сградата на ООН в Газа. Вестникът отбелязва, че докладът във връзка с нападението осъществено в началото на миналата година от Израел срещу Ивацата Газа е бил предаден на ООН. Вестникът сочи, че в доклада, който е бил предаден на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун се отбелязва „Фосфорните бомби са използвани в разрез с правилата на армията”.

Вестник Хабар Тюрк съобщава, че на 52рото издание на музикалните награди „Грами” Бионсе е получила 6 приза, а Тейлър Суифт е получил 4 приза. Вестникът предава, че според списание „Форбъс” Бионсе със своето богатство възлизащо на 87 милиона долара е една от „100 най-заможни личности в света”.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2