Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 2 февруари 2010 г.

Turkiye haberler - 02.02.2010 !

Решение на Европейския съд по правата на човека определя турските документи за самоличност като нарушаващи религиозните свободи
02 февруари 2010 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Европейският съд по правата на човека отсъди, че информацията за вероизповеданието в личните карти в Турция нарушава законите за свободата на вярата, предаде АФП. Съдът смята, че наличието на графа „религия” в турските документи за самоличност нарушава правото на свобода на мнение, съвест и религия, дори след като притежателят на документа може да поска тя да остане празна.
Това право, гарантирано от Европейската конвенция за човешките права, дава правото на хората да не разкриват своята вяра по собствен избор, отбелязват от европейската институция.
Решението на съдиите е по случая с иск на представител на общността на алевите, религиозно малцинство в Турция повлияно от фуфизма, но членовете му се самоопределят като немюсюлмани. Той поискал от властите да се запише като „Алеви”, но му било отказано с мотива, че това е подгрупа в исляма.

Износът от района на Югоизточен Анадол надмина два пъти общия износ на Турция за януари 2010 година

02 февруари 2010 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Износът на промишлена и друга продукция от района на Югоизточен Анадол надмина два пъти общия износ на Турция за януари 2010 година, пише турският вестник „Заман”. Според данни на Съюза на износителите от Югоизточен Анадол износът през януари е на стойност 320 573 905. В сравнение със същия месец на 2009 година износът е с 24,45 % повече. 134 897 786 долара са от износ на текстилна продукция и суровини, 54 311 532 са от износ на пшеница и други зърнени култури, 14 566 880 долара са от износ на сушени плодове и ядки.

Анкарската прокуратура повдигна съдебно разследване срещу конгреса на Партията на мира и демокрацията
02 февруари 2010 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Анкарската републиканска прокуратура повдигна съдебно разследване във връзка със състоялия се вчера първи конгрес на Партията на мира и демокрацията, пише турският вестник „Сабах”. Повдигнатото разледване от прокурора Кюршат Кайрал е за „внушаване на студено отношение у народа към военна служба”, за „влизане в противоречие със закона за политическите партии” и „защита на престъпника и престъплението”. В рамките на разследването ще бъде изискана информация от служителите на охраната, които са изпълнявали служебните си задължения в залата, където се е състоял конгресът.

Агенция „Фокус” припомня, че Партията на мира и демокрацията е приемник на прокюрдската Партия на демократичното общество, която Конституционният съд забрани през декември 2009 година за защита на тероризма и участие в терористични действия.


Лидерът на опозиционната НРП в Турция Дениз Байкал начерта пътна карта за изборите
02 февруари 2010 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Народнорепубликанската партия в Турция Дениз Байкал начерта пътна карта за изборите, пише турският вестник „Сабах”. До изборите Байкал планира да атакува правителството по въпросите на икономиката и политиката по демократизация към кюрдите, определяна като демократично отваряне. На конгреса, който ще се състои през май, ще бъде приета програма за управление. Байкал ще поиска от гражданите да подкрепи НРП за собствено управление. В програмата ще присъства и раздел, насочен към Източен и Югоизточен Анадол под наслов „Отваряне към кюрдите в региона, а не към ПКК”. До конгреса през май Байкал и представителите на централното ръководство ще правят анализи на ситуацията в страната с оглед бъдещо управление.

Увеличението на цените на месото в Турция се дължи на недостатъчното производство, заявяват от бранша
02 февруари 2010 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Увеличението на цените на червеното месо в Турция се дължи на недостатъчното производство, заяви председателят на Еснафа на касапите, животновъдите и прероботвателите на месо Фазлъ Ялчъндаг, пише турският вестник „Хюриет”. Ялчъндаг посочи, че са изготвили доклади, които са представили на политическите партии и ресорните държавни институции за подпомагане на родното производство. По думите му докато през 1970-те години в страната са се отглеждали 50 милиона дребен рогат добитък, а населението е било 40 милиона, то сега се отглеждат 10 милиона дребен рогат добитък. Това доведе до скок в цените на месото. Ако политиката в този сектор продължава по същия начин в следващите 10 години, страната няма да може да задоволява и половината от нуждите си от червено месо.

„Дюня”: Театралните билети са поскъпнали най-много от всички стоки и услуги в Истанбул през януари
02 февруари 2010 | 12:58 | Агенция "Фокус"
Истанбул. От всички стоки и услуги в Истанбул през миналия месец най-много са се увеличили цените на билетите за държавните театри, пише турският вестник „Дюня”. Истанбулската търговска палата изнесе данни за промените на цените на стоките и услугите за януари. Отбелязано е поскъпване при 102 стоки. В сферата на културата и образователните услуги най-голямо нарастване се отбелязва при цените на билетите за театър – с 44,44 %. С 44,23 % се е увеличила таксата за минаване по мостовете над Босфора, а между 33,50% и 31,25 % са се увеличили цените на цигарите. Спад се регистрира в цените на някои текстилни изделия – на костюмите с 14,94 %, с 14,15 % - на палтата и с 12,16 % на други готови облекла. Сред изделията, при които се регистрира също значителен спад, са пералните машини, някои видове зеленчуци и на лимони.

Русия, Турция и Иран може да бъдат въвлечени в конфликт в Карабах, който не желаят, според американски експерти
02 февруари 2010 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският стратегически център „Стратфор”, известен като „ЦРУ в сянка”, изказа твърдението, че и Турция всеки един момент може да се озове в центъра на един сблъсък в Нагорни Карабах, пише турският вестник „Ватан”. Според анализа Карабах може да окаже голямо въздействие върху международната ситуация както Босна, която става причина за началото на Първата световна война. По мнението на експерта Марко Папик съществува риск Турция, Русия и Иран да бъдат въвлечени в конфликт в Нагорни Карабах, който не желаят. Според него тези регионални сили не искат ситуацията да излиза от контрол. По думите му Русия още от началото се стреми да включи Турция в решаването на този труден въпрос. В последно време Турция влага много усилия за решаването на този въпрос, което удовлетворява Русия донякъде. От друга страна Азербайджан, който е обезпокоен от процеса между Турция и Армения, все повече клони към Русия, отбелязва Папик.

Си Ен Ен Тюрк: Поради валежите и топенето на падналия в последно време сняг река Тунджа преля в турската си част
02 февруари 2010 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Одрин. Поради валежите и топенето на падналия в последно време сняг река Тунджа преля в турската си част, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В местата, където коритото на реката е тясно, водата е излязла и заляла околните площи. Затворени са мостовете Фатих, Кануни и Ялнъзгьоз в Одрин. Прелелите води се насочват от местността Сарайичи към Балканското гробище.
Река Марица, въпреки повишения си дебит, не е застрашена от преливане. Валийството към Одрин е организирало кризисен щаб. Отговорните лица в Турция са в непрекъснат контакт с българските власти. От България са казали, че не стои на дневен ред изпускането на вода от язовирите заради пълноводието на реките.

„Заман”: Турският премиер Ердоган ще се срещне с представители на ромските организации в Турция
02 февруари 2010 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне през месец март с представители на ромските организации в Турция, пише турският вестник „Заман”. В рамките на политиката по демократизация, която стартира Партията на справедливостта и развитието, през декември се състоя първият съвещателен форум по проблемите на ромите в Турция. На базата на разискванията беше изготвен доклад, в който бяха изложени мерките, които трябваше да бъдат предприети за подобряване на тяхното положение и предоставянето на демократични права. Като първа стъпка беше посочена необходимостта от политика по изграждане на подходящи домове за ромите в сътрудничество с програмата на Дирекцията за изграждане на общи жилища /ТОКИ/. На 14 март в Истанбул Ердоган и ромските представители ще обсъдят докъде е стигнато в изпълнението на програмата.

„Милиет”: Новоизбраният лидер на ПМД в Турция призова кюрдите към гражданско неподчинение
02 февруари 2010 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на Партията на мира и демокрацията в Турция Селахаттин Демирташ, който беше избран на първия извънреден конгрес на партията вчера, призова кюрдите в Турция към гражданско неподчинение, пише турският вестник „Милиет”.
На конгреса, който се състоя в Анкара под надслова „Отваряне към Турция”, присъстваха 289 делегати. Демирташ, който беше избран за лидер с 288 гласа, поиска изучаване на майчин език за кюрдите и призова майките да не изпращат синовете си войници. На конгреса не беше изпълнен маршът на независимостта, но зад трибуната бяха закачени турското знаме и портретът на Ататюрк. Сред почетните делегати на конгреса бяха братът на намиращия се в затвор лидер на ПКК Абдуллах Йоджалан - Мехмет Йоджалан и завърналите се амнистирани членове на ПКК от лагера Махмур в Северен Ирак.
Въпреки че управляващата Партия на справедливостта и развитието призова ПМД да не прави политика чрез Йоджалан и да не се явява говорител на ПКК, на конгреса често се чуваха изрази като „Господин Йоджалан” и призиви Йоджалан да бъде приет като страна в решаването на кюрдския въпрос. Делегатката Гюлтан Къшанак посочи в изказването си, че ПСР е тази, която привежда в действие плановете за военен преврат и изолиране на кюрдите. Тя заяви, че моделът на демократична автономия е най-добрата система, която ще донесе мир на Турция.
Партията на мира и демокрацията е приемник на забранената от Конституциония на Турция през декември 2009 г. Партия на демократичното общество с лидер Ахмет Тюрк, който също бе на конгреса, отбелязва вестник "Заман". ПДО бе обвинена в сепаратизъм. От 21-те депутати на ПДО във Великото национално събрание на Турция 19 се присъединиха към новосформираната Партия на мира и демокрацията, за да продължат политическата си борба.

Турски печат: Управляващата ПСР ще преразгледа политическата доктрина за националната сигурност
02 февруари 2010 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските вестници днес обръщат внимание на изявлението на премиера Реджеп Тайип Ердоган, че ще бъде променен Политическият документ за националната сигурност и законови текстове, които позволяват намеса на армията в управлението на страната. Вестник „Сабах” пише, че ще бъдат ревизирани текстовете, които дефинират вътрешните и външните заплахи за страната. Eрдоган посочва, че текстът за вътрешната заплаха изобщо ще бъде изваден от съдържанието на политическата доктрина за националната сигурност. Той добави, че от страна на Генералния щаб промени ще бъдат направени и в Концепцията за националната военна стратегия. Политическата доктрина за националната сигурност, която е известна в публичното пространство като червената книга, досега е обновявана веднъж на 4-5 години. Юридически тя се опира на 118 член на конституцията и закона за Съвета за национална сигурност.
Политическият документ за националната сигурност, който застана на дневен ред след твърденията за съществуване на план за военен преврат „Балйоз”, синтезира по следния начин заплахите за страната „Реакционерство и назадничавост, сепаратизъм и крайно леви течения”, пише вестник „Милиет”. В документа като реакционерство се определят партии, които се опират на ценностната система на исляма и за които се смята, че ще върнат страната към шериатско управление. Според премиера Ердоган преди всичките си промени документът е имал съдържание, от което може да ти настръхне козината. Той е променян през 1997 и 2001 година от правителствата на Месут Йълмаз и Бюлент Еджевит и през 2004 година от правителството на Партията на справедливостта и развитието.
Вестник „Радикал” обръща внимание на реакцията на опозиционната Народнорепубликанска партия за промяната на посочения документ и анулирането на протокола ЕМАСИЯ, подписан през 1997 година, който дава допълнителни пълномощия на армията при заплаха за вътрешната сигурност. Според говорителя на партията Мустафа Йозюрек ПСР като управляваща може да промени тези документи, но трябва да посочат кои са терористичните действия и как ще се борят с тях.
Вестник „Заман” обръща внимание на думите на вицепремиера Джемил Чичек след заседанието на кабинета вчера, че политическият документ за националната сигурност се преглежда и актуализира веднъж на 5 години.

„Йени шафак”: Турция почете паметта на убития през 1979 година главен редактор на „Милиет”
02 февруари 2010 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Паметта на убития на 1 февруари 1979 година главен редактор на вестник „Милиет” Абди Ипекчи беше почетена вчера в Турция, пише турският вестник „Йени шафак”. Дъщерята на Ипекчи Нюкхет Ипекчи в телевизионна програма, в която участва, заяви, че 31 години след убийството все още не са разкрити и публично обявени тайните около това престъпление. На всички е известно, че Мехмет Али Агджа е натиснал спусъка, но кой стои зад него и кои са поръчителите все още е мистерия. Тя разкритикува остро думите на тогавашния министър на вътрешните работи Хасан Фехми Гюнеш да не се обявяват известните данни, за да не бъдат подринати институциите. Според нея неразкриването на престъпленията ще ражда нови убийци. Тя изтъкна, че 31 години след убийството турските граждани са по-малко свободни и ще добият свободата си само ако застанат лице в лице със случилото се преди 31 години.

Агенция "Фокус" припомня, че журналистът Абди Ипекчи беше убит от терориста Мехмет Али Агджа, който извърши покушението срещу папа Йоан Павел Втори през май 1981 година, в което беше замесено името на България. След близо 30 години, прекарани зад решетките, Агджа беше освободен на 18 януари 2010 година след 30 години прекарани зад решетките.

„Милиет”: ПСР в Турция предлага промяна на документи и законови членове, смятани за опора на военни преврати
02 февруари 2010 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Член 35 от Закона за вътрешна служба на турските въоръжени сили може да бъде променен, заяви заместник-председателят на Партията на справедливостта и развитието Хюсеин Челик, пише турският вестник „Милиет”. Според Челик този член, който се смята за опора за военните преврати, влиза в дневния ред на Турция с преврата от 1960 година. Въпросният член налага забрана върху промяната на конституцията и делегира права на армията в нейна защита. По думите му да пазят страната е задължение на 72 милиона турски граждани. Кой преди да бъде вкаран този член в турското законодателство е пазил страната попита Челик.
Относно Политическия документ за националната сигурност, за който премиерът Ердоган също каза, че ще бъде променен, Челик посочи, че не може да бъде умиротворена държава, която е в конфликт с 95 % от гражданите си. Във всички тези документи директно или индиректно обществото се разделя на групи – леви, патриоти, привърженици на племенни и религиозни общности и те се разглеждат като врагове на държавата.

Законопроект за контрол върху публичните разходи и разходите на армията ще обсъжда турският парламент
02 февруари 2010 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция внесе законопроект, който предвижда засилен контрол от Сметната палата върху всички публични разходи, в това число и върху разходите на армията, пише турският вестник „Сабах”. Законопроектът е част от пакета закони за хармонизация с европейското законодателство. Според него Сметната палата ще извършва регулярни контролни проверки на разходите на публичните институции, ще изпраща резултата от проверките на парламента, ще ги обявява публично и ще бъде независима институция. В законопроекта се предвижда контрол върху всички вътрешни и външни задължения на публичните институции, върху гаранциите, които получават от Държавната хазна, върху средствата, получавани от фондовете на ЕС и други средства.
Законопроектът ще влезе в пленарна зала в близките седмици.

Работниците от турската тютюнева компания ТЕКЕЛ обявяват гладна стачка след провал на преговорите с кабинета
02 февруари 2010 | 08:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Стачкуващите работници от тютюневата компания ТЕКЕЛ в Турция и правителството не можаха да се споразумеят за правата, които съкратените работници да получат след приватизацията на компанията, пише турският вестник „Хюриет”. Синдикатът Тюрк-Иш и синдикатът на работниците от ТЕКЕЛ Тек Гъда-Иш Сендика не приеха формулата, която предложи онзи ден премиерът Реджеп Тайип Ердоган. На разговори вчера правителството и синдикатите пак не се споразумяха и работниците обявиха, че от днес са в гладна стачка. Работниците отказаха да получат компенсации и да бъдат пуснати 22 дни в неплатен отпуск. Те поискаха със статут на работници да бъдат прехвърлени в други публични предприятия.
Председателят на синдиката Тюрк-Иш Мустафа Кумлу, който представлява стачкуващите и председателят на синдиката на ТЕКЕЛ Мустафа Тюркел заявиха след срещата с представителите на правителството, че работниците от ТЕКЕЛ не искат нищо освен своите права. Те са посветили живота си на тази компания, осигурили са й печалби, направили са я първенец по плащане на данъци, а сега те са изхвърлени пред вратата.
От своя страна държавният министър Хаяти Язъджъ посочи, че са изплатени 350 милиона турски лири и средният размер компенсации, които са получили работниците, е 41 000 турски лири. Той подчерта, че те като правителство няма да оставят нито един работник гладен и да го изхвърлят на улицата.

Иранският външен министър пристига на посещение в Турция
02 февруари 2010 | 00:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Иран Манучехр Моттаки пристига днес в Турция, за 21-то заседание на смесената турско-иранска икономическа комисия, съобщават медиите. Моттаки ще има и редица срещи в Анкара. В рамките на посещението му ще бъдат подписани споразумения за задълбочаване на сътрудничеството в търговията и в редица други области. Иранският външен министър ще бъде приет от премиера Реджеп Тайип Ердоган и президента Абдуллах Гюл.

Главният преговарящ на Турция с ЕС заминава за Брюксел
02 февруари 2010 | 00:37 | Агенция "Фокус"
Анкара/Брюксел. Държавният министър на Турция и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш заминава днес за Брюксел, където ще има редица срещи преди приемането на доклада за Турция в Европейския парламент, съобщават турски медии. Докладът ще бъде обсъждан на 10 февруари, а ще бъде гласуван на 11 февруари.
На 27 януари Комисията по външна политика на Европейския парламент прие проектодоклада за Турция, изготвен от холандската парламентаристка Риа Оомен Рюитен. В документа се иска Турция да даде принос в решаването на кипърския въпрос, като изтегли своите армейски части от острова, да реши въпроса с установилите се турски граждани на острова и да отвори закритата зона на провинция Мараш /Вароша/ за кипърските гърци. В документа се изразява и безпокойство от разкритията за планове за военен преврат в Турция.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2