Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 22 ноември 2008 г.

Новините:от и за Турция-22.11.08 г.

Кюрдската работническа партия пое отговорност за взрива на петролопровод в Турция
22 ноември 2008 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Сепаратистите от Кюрдската работническа партия поеха отговорността за взрива на петролопровода Киркук-Джейхан, съобщи Газета ру, цитирайки агенция “Фират”. По нейни данни, бойците са провели целенасочена атака, за да прекратят доставката на петрол през територията на Турция и по този начин да й нанесат вреда.

Един човек е загинал при експлозия в Източна Турция
22 ноември 2008 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. 16-годишен младеж в загинал при експлозия в източната част на Турция, предаде АФП. Пострадали са още двама младежи на 15 и 17 години. Експлозията е избухнала в околностите на селището Ханджедик в провинция Ван.

Нова структура ще координира развитието на 8 региона, обхващащи 23 провинции в Турция
22 ноември 2008 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Агенция за развитие на 8 региона, които обхващат 23 провинции, беше създадена в Турция по решение на правителството, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. 8-те региона обхващат провинциите Истанбул, Караман-Коня, Амасия-Чорум-Самсун-Токат, Байбурт-Ерзинджан-Ерзурум, Битлис-Хаккяри-Муш-Ван, Адъяман-Газиантеп-Килис, Диарбекир-Шанлъурфа и Батман-Мардин-Шърнак-Сиирт. В агенцията, която ще има персонал от 100 души, ще има представители на обществения сектор и неправителствените структури. Агенцията ще поддържа връзки с институции и организации, които ще представляват отделните провинции. Служителите за съответните области трябва да проучват и консултират позициите на провинциалните управители /валии/, да определят приоритетите на регионите и действията, които трябва да бъдат предприети за развитието им, пише вестникът.

Кампания за голямо намаление на цените започва днес в Турция като мярка срещу икономическата криза
22 ноември 2008 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 65 000 магазини в Турция започват от днес кампания за намаляване цените на стоките под наслов “Денят за търговия е днешният ден”, пише турският вестник “Дюня”. Кампанията е инициирана от Голяма община Истанбул и ще включва 70-процентно намаление на стоките в търговските вериги и магазините с цел да се поддържа потреблението в ситуация на криза и да се подпомага производството. Кампанията ще продължи до началото на 2009 година и в нея ще вземат участие 14 000 фирми. Намаленията ще бъдат определяни поотделно от всяка една от фирмите съобразно техните възможности.

Ръководството на ПДО в Турция предприема тур в Югоизточен Анадол за подготовка на местните избори
22 ноември 2008 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Партията на демократичното общество /ПДО/ в Турция започва обиколки в Югоизточен Анадол за подготовка на предстоящите местни избори, пише електронното издание “Хабертюрк”. Депутатите от ПДО и членовете на централното ръководство ще посетят за 14 дни 14 провинции и 28 околии. Централното ръководство на ПДО ще обяснява на населението в Югоизточен Анадол думите на премиера Ердоган “или обичай, или напусни”. Избирателната комисия на ПДО определи критериите за кандидатите за местните органи на властта. Трите основни критерия са кандидатите да знаят кюрдски език, да са обичани в района си, да не практикуват многоженство. Обиколката на ръководството на ПДО ще започне от Юксекова и Хаккяри на 23 ноември. На 24 ноември Ахмет Тюрк и съпредседателката Емине Айна ще посетят Ван, Башкале и ще завършат обиколката си на 7 декември с посещение на Тарсус и Мерсин. Очаква се окончателно кандидатите на ПДО да станат известни през януари, като е определена 40 % квота за жени.

Членове на ПКК режат ухо на лице от кюрдски произход в Германия, отказало да даде “дарение” за организацията
22 ноември 2008 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Хамбург/Анкара. Кюрдската работническа партия /ПКК/, която понася големи загуби в резултат на турските военни операции и която обезпечава финансирането си чрез събирането на десятък от живеещи в европейските страни кюрди, извършва терористични акции и на територия на Германия, пише турският вестник “Милиет”. Според информация от силите за сигурност в Германия в квартал Шанценфиртел в Хамбург трима терористи от ПКК дошли по обедно време в един магазин за дюнери и поискали от собственика на заведението “дарение”. 38-годишният собственик, известен с името Мемоджан, е казал, че в сектора има криза и той изкарва пари колкото за издръжка на семейството си. Тогава терористите са започнали го да налагат с пръчка. Той е успял да избяга навън, но един от терористите го настигнал и с нож за рязане на дюнери е отрязал едното му ухо. Тримата терористи са избягали с автомобил, а собственикът на магазина е бил откаран в болница. При акция на полицията двамата членове на ПКК са били задържани, а третият все още се издирва. По думите на говорителя на полицията в Хамбург случаят не е обикновено престъпление, защото е свързано с финансиране на терористична организация и затова е започнало широко разследване от отдела на полицията за защита на конституционно установения ред.
Миналата седмица членове на ПКК организираха терористична акция срещу турско дружество във Вилхелмсбург, пише вестникът.

Турското грозде, продавано в Германия, надвишава допустимите стойности на пестициди, според “Грийнпис”
22 ноември 2008 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Берлин/Анкара. Гроздето от Турция, продавано в Германия, надвишава допустимите стойности на лекарствено съдържание, обяви екологичната организация “Грийнпис” в Германия, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Отново избухна криза със съдържанието на пестициди в плодовете и зеленчуците, които Турция изнася за европейските страни. Според направени проби от “Грийнпис” съдържанието на препарата “Процимидон” в гроздето без семки, продавано във веригите “Реал”, е два пъти над допустимата от ЕС норма. Фирмата износител и турските експерти обаче заявиха, че лекарственото съдържание е в допустимите за ЕС норми. Д-р Уйгар Йозесми - директор на турския клон на “Грийнпис” заяви, че в земеделието в Турция не може да се използват химически вещества, които са забранени в Европа. Проф. д-р Нафъз Делен, ръководител на катедрата за защита на растенията в Егейския университет посочи, че направените анализи показват, че съдържанието на пестициди в гроздето е между 1,2 и 5 милиграма и е много под нормата. Според него подетата кампания цели да се нанесе удар на турската търговия, пише вестникът.

“Дюня”: Банките трябва да подкрепят износа чрез финансиране, каза турският министър Кюршад Тюзмен
22 ноември 2008 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Мерсин. Най-голямата подкрепа за износа е финансирането, каза турският държавен министър Кюршад Тюзмен на среща на Съюза на износителите от средиземноморския регион в град Мерсин, пише турският вестник “Дюня”. Министър Тюзмен посочи, че турският износ през последните шест години преживява златен век с ниво от 36 милиарда долара. Той добави, че въпреки това вече има някои затруднения. “Кризата вън няма как да не се отрази и вече започна да се проявява нейното отражение вътре в страната. Въпреки стесняването на външните пазари, износителите се опитват да не намаляват дела си на традиционните пазари и се стремят да завоюват нови пазари”, изтъкна министърът. Той изтъкна, че банките са длъжни да подкрепят износа и към него трябва да потекат краткосрочни финансови потоци. По думите му вече има решение увеличаването на размера на финансирането на износа да минава през Ексимбанк и Фонда за подкрепа и стабилност.

Гражданите на Турция са най-депресивни и с нарушено душевно здраве в Европа, сочи европейско изследване
22 ноември 2008 | 09:38 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Гражданите на Турция са най-депресивни и с нарушено душевно здраве в Европа, сочи изследване на европейския изследователски център “Еврофонд”, пише турският вестник “Сабах”. Изследването е направено в 27-те членки на ЕС и страните, които са кандидатки за членство. В категорията щастие при отчитането на индекса на качеството на живот е само пред Литва, Унгария, Македония и България. Най-щастливите хора в Европа отново са в скандинавските страни – Дания, Швеция и Финландия. Въпреки отрицателната нагласа за личното си благополучие турците са сред гражданите, които имат най-голямо доверие към политическите си институции – 49 %. В доверието, което имат един към друг турските граждани също са сред първите места. По приходи на домакинство в Европа Турция води само пред Македония, Румъния и България. Според изследването по общите средни показатели населението в Турция, Македония и България е по-бедно от най-бедната група в Люксембург, Норвегия и Ирландия, пише вестникът.

“Милиет”: 32 терористи от ПКК са убити за последните 15 дни в Турция
22 ноември 2008 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. 32 терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ са били убити за последните 15 дни в случаи, насочени срещу вътрешната сигурност в Турция, каза генерал Метин Гюрак на пресконференция, дадена от Генералния щаб, пише турският вестник “Милиет”. Генерал Гюрак посочи, че терористите са били основно от многодетни семейства и към тях не е било проявявано особено внимание. По думите му загуби са нанесени и на терористичната организация в лагерите в Северен Ирак. Той отрече твърденията, че 900 служители на жандармерията са подали молби за напускане, пише вестникът.

“Заман”: 30 891 деца в Турция живеят на улицата
22 ноември 2008 | 08:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Масираната миграция към големите градове в Турция води до трагични социални последици, пише турският вестник “Заман”. Доклад на председателството по човешки права към Министерския съвет в Турция констатира, че 30 891 деца в страната прекарват живота си на улицата. Градът, в който живеят на улицата най-много деца е Истанбул. 30 109 деца прекарват живота си по улиците на мегаполиса на Турция. Изследването установява, че деца, живеещи на улицата няма в Измир. Според същото изследване близо 41 000 деца са принуждавани насила да просят. 26 000 от просещите деца също са в Истанбул, 6 700 в Анкара, 3 300 в Диарбекир, 420 в Измир. В същото време местата в домове и приюти за изоставени деца е много под посочените цифри. В страната има общо 94 домове за деца с капацитет 1 462 и 92 рехабилитационни центрове с капацитет 1303. Председателят на институцията Хасан Тахсин Фендоглу посочи, че ще бъде изготвена стратегия с участието на държавата и неправителствените организации за решаване на въпроса с изоставените и просещи деца, тъй като правата на децата са много важна част за постигане на социално хармонично общество.

Продължава посещението на турския премиер Ердоган в Индия
22 ноември 2008 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Делхи/Анкара. Продължава посещението на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Индия. В рамките на визитата си Ердоган участва в турско-индийския бизнес форум, открит вчера. Визитата на турския премиер ще продължи до 24 ноември.

Овладян е пожара в турския участък на петролопровода Киркук-Джейхан

22 ноември 2008 | 00:29 | Агенция "Фокус"

Анкара. Овладян е пожара в турския участък на петролопровода Киркук-Джейхан, предаде ИТАР-ТАСС. Това се съобщава в изявление на местните власти.
„Предприети са необходимите мерки за потушаване на огъня. За предотвратяване на голямо изтичане на петрол бяха приведени в действие вентили, спиращи подаването на суровината”, се казва в съобщението. Все още няма официална информация за причините за избухването на пожара.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2