Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 23 април 2010 г.

ТРТ - 22.04.2010 г. !

На 10 октоври ще се проведат избори в Киргизия

Временното управление в Киргизия определи датата 10 октомври за провеждане на парламентарни избори в страната.

Изпратена 22.04.2010 11:43:26 UTC

Обновена 22.04.2010 11:43:26 UTC

Временното управление в Киргизия определи датата 10 октомври за провеждане на парламентарни избори в страната.

За 27 юни бе насрочен общонароден референдум за избор на нова конституция.

Йомюрбек Текебаев- помощникът на лидера на временното правителство на Киргизия Роза Отунбаева съобщи, че общите парламентарни избори ще се състоят на 10 Октомври.

В интервю за агенция „Ройтерс” Текебаев отбеляза, че е голяма вероятността на 10 Октомври да се проведат и президентски избори.
-
Доклад за изгледа на световната икономика през 2010 година

МВФ публикува своя доклад за изгледа на световната икономика през 2010 година.

Изпратена 22.04.2010 11:34:19 UTC

Обновена 22.04.2010 11:34:19 UTC

МВФ публикува своя доклад за изгледа на световната икономика през 2010 година.

В доклада се прогнозира, че през 2010 година Турция ще осъществи икономически ръст от 5,2 %, а през 2011 година ръст от 3,4 %.

В доклада на МВФ се прогнозира, че през 2010 година потребителските цени ще осъществят ръст от 9,7 %, а през 2011 година 5,7 процентен ръст.

Според МВФ, Турция, която е една от страните преодоляла най-бързо шока от глобалната криза ще се възстанови много бързо.

В доклада на МВФ се отбелязва, че глобалното възстановяване е било постигнато много по-бързо от очакваното.
-
Изявление от Димитрис Христофяс

Лидерът на кипърските гърци Димитрис Христофяс заяви, че възнамерява да продължи преговорите по Кипърския въпрос от точката достигната по-рано с Мехмет Али Талят.

Изпратена 22.04.2010 11:40:52 UTC

Обновена 22.04.2010 11:40:52 UTC

Лидерът на кипърските гърци Димитрис Христофяс заяви, че възнамерява да продължи преговорите по Кипърския въпрос от точката достигната по-рано с Мехмет Али Талят.

Христофяс, който проведе среща с посланиците на петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН повтори становището на кипърската гръцка администрация „Вътрешните аспекти на Кипърския въпрос трябва да бъдат разрешени между двете общности в Кипър, а във връзка с международните аспекти на въпроса трябва да се проведе международна конференция„.
-
ПКК продължава да пролива кръв

Един турски военнослужещ загина и друг бе ранен при взрив на мина заложена от терористичната организация ПКК в община Шемдинли окръг Хаккяри.

Изпратена 22.04.2010 10:39:32 UTC

Обновена 22.04.2010 10:39:32 UTC

Един турски военнослужещ загина и друг бе ранен при взрив на мина заложена от терористичната организация ПКК в община Шемдинли окръг Хаккяри.

При експлозията на мината загина редник Ахмет Индже, а друг военнослужещ бе ранен.

Раненият военнослужещ бе приет на лечение във военната болница в Хаккяри.
-
Истанбул се подготвя да бъде домакин на критична среща

В рамките на дипломатическата обиколка на външния министър на Турция Ахмет Давутоглу, на която излезе в началото на седмицата бе взето решение за провеждане на критична среща на върха.

Изпратена 22.04.2010 11:36:58 UTC

Обновена 22.04.2010 11:36:58 UTC

В рамките на дипломатическата обиколка на външния министър на Турция Ахмет Давутоглу, на която излезе в началото на седмицата бе взето решение за провеждане на критична среща на върха.

Президентите на Турция, Сърбия и Босна и Херцеговина ще се срещнат на 24 април в Истанбул.

Министър Давутоглу след контактите си в Азербайджан и Иран премина в Сърбия, където проведе совалкова дипломация между Белград-Сараево и Вашингтон.

Турция, която по-рано бе 6 пъти домакин на външните министри на Босна и Херцеговина и Сърбия сега се подготвя да бъде домакин на тристранната среща на върха в Истанбул между Турция, Сърбия и Босна и Херцеговина.

След Белград министър Давутоглу премина в Брюксел.

Основните теми, които бяха дискутирани по време на контактите на Давутоглу в Брюксел бяха процеса на реформи в Турция и дейностите за промяна на Конституцията, а така също и иранското досие.

В Брюксел Давутоглу проведе срещи с еврокомисаря отговарящ за разширението на ЕС Щефан Фюле и с върховния представител за външната политика на ЕС Катрин Аштън.

След приключване на контактите си в Брюксел Давутоглу отпътува за Естония за участие в срещата на външните министри на НАТО.
-
Преглед на турския печат 22.04.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 22.04.2010 10:37:06 UTC

Обновена 22.04.2010 10:37:06 UTC

Вестник Заман съобщава, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу, който е осъществил посещение в Брюксел се е срещнал първо с еврокомисаря отговарящ за разширението на ЕС Щефан Фюле, а след това и с върховния представител за външната политика на ЕС Катрин Аштън, с която са обсъдили предложението относно Иран. В новината се отбелязва, че Давутоглу, който след президентските избори на 18 април в ТРСК приключили с поражението на Мехмет Али Талят се е срещнал за първи път с компетентните лица на ЕС и е предал разочарованието на ТРСК предизвикано от факта, че Брюксел не е спазил дадените обещания, а от друга страна е предал, че няма да има промяна в позицията на страната относно преговорите.

Вестник Йени Шафак съобщава за историческата среща на върха на външните министри на НАТО, която ще се състои днес в Естония и на която ще бъде отправен призив към САЩ да прибере ядрените си оръжия от Европа. В новината се отбелязва, че другите важни теми в дневния ред на двудневната среща на върха са включването на Босна и Херцеговина в Плана за действие за членство в НАТО и въпроса с Афганистан.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „САЩ гледат топло на посредничеството на Турция” предава, че администрацията на САЩ е дала зелена светлина на предложението на Турция за посредничество при евентуална размяна на уран между Иран и Запада. В новината пише, че говорителят на държавния департамент на САЩ Филип Кроули на редовна пресконференция е отбелязал, че Турция може да вземе роля по този въпрос и че окуражават Турция в това отношение. Вестникът съобщава, че днес Иран е започнал мащабни морски учения в Персийския залив, Ормузкия проток и Оманския залив. Вестникът сочи, че заместник командващия революционната гвардия на Иран бригаден генерал Хюсеин Селами е казал, „Целта на военните учения е обезпечаване на сигурността на световния енергиен маршрут”.

Вестник Хабер Тюрк предава, че френското правителство в замяна на предложението на Държавния съвет за налагане на частична забрана за носене на бурки се опитва да въведе пълна забрана за носене на бурки в държавните институции и болниците. Вестникът сочи, че правителството иска да обсъжда законопроекта в кабинета през месец май. В новината пише, че правителственият говорител Люк Шател е казал, че президента на Франция Никола Саркози на последното заседание на министерския съвет е повторил "Бурката е атака срещу достойнството на жената и ценностите на републиката".

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2