Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 23 април 2010 г.

Турските новини - 23.04.2010 г. !

Турция отбелязва деня на националния суверенитет и на детето
23 април 2010 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. С редица прояви в Турция днес се отбелязва официалният празник на националния суверенитет и на детето, пише вестник „Хюриет”. На днешния ден през 1920 година Мустафа Кемал Ататюрк е основал турския парламент.
"Нашите деца, като представители на мира, приятелството и любовта, са гаранти за нашето бъдеще, посочва в послание по случай деня на детето председателят на турския парламент Мехмет Али Шахин.
Както съобщава вестник "Заман", за децата в Истанбул днес ще бъдат отворени вратите на двореца "Чъраган", който е резиденция на държавния глава.

"Милиет": МВФ повиши прогнозата за растеж на Турция за 2010 г.
23 април 2010 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Международният валутен фонд, който по-рано прогнозираше 3,7% икономически растеж на Турция за 2010 година, повиши този показател на 5,2%, пише днес турският вестник „Милиет”. В доклада за преспективите на световната икономика фондът посочва, че „вътрешното доверие в Турция вече се е възвърнало след първоначалния външен шок”. Прогнозата за турската икономика е, че ще се съживява по-енергично, което ще бъде подпомогнато от връщането на капиталовите потоци и от нормализирането на световната търговия, пише в документа.

САЩ очакват Армения и Турция да продължат с усилията за нормализиране на отношенията
23 април 2010

Вашингтон. САЩ се надават Армения и Турция да продължат с усилията за нормализиране на двустранните отношенията, каза говорителят на Държавния департамент Филип Кроули, коментирайки решението на арменския президент Серж Саркисян да прекрати процедърата по ратифицирането на протоколите за установяване на дипломатически отношения с Анкара. САЩ, по думите на дипломата, изхождат от позицията, че Еревен не се е отказал от процеса на нормализиране на отношенията, предаде ИТАР-ТАСС.
„В изказването на Саркисян ясно е казано, че Армения не прекратява този процес. А само го спира докато турската страна не изрази готовност за напредък. Ние приветстваме решението на арменския президент да продължи работата в посока на стабилност и помиряване”, каза Кроули. САЩ са убедени, че „процесът на нормализиране ще донесе сериозни ползи както за Турция и Армения, така и за цял Кавказ”.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2